Ja, vel er det tidligt, men den slags kan sagtens nydes udenfor sæsonen og så skal den jo også have tid til at modnes. Jeg smagte jo svigerindens vidunderlige jordbærlikør forleden og det er ingen kunst, at gøre hende det efter. Jeg fik opskriften med i lommen, så her kommer den.
Bær efter smag, behag og temperament. Lige nu kan man stadig finde brombær og hyld, så der er mulighed for at brygge på friske bær, men ellers kan de frosne sagtens anvendes. Hylden smager henad en bitter, fordi de ikke er specielt søde, men brug en mindre mængde sukker (ca. halvdelen) og evt. en Brøndum snaps i stedet og få alletiders bitter, som smager af vitaminer.
Jordbærlikøren jeg smagte, var lavet på frosne bær og derfor ikke så stærk, som den ville have været, hvis den var lavet på friske, som ikke afgiver vand til likøren, men den smagte vidunderligt, så den er bestemt et forsøg værd, selvom sæsonen for de fleste friske bær forlængst er overstået.
Find først et egnet glas. Det skal være et sylteglas med stor åbning, så bærrene kan kommes i uden problemer. Det kan være hvad som helst, for likøren skal siden sies og kan så hældes på din yndlingsflaske eller farmors gamle, fine krystalkaraffel.
Du skal bruge:
750 g modne bær
475 g sukker
75 cl vodka (Aldi fører en billig model, uden smag. Den er ganske og aldeles velegnet)
Bland bær og sukker i glasset, som forøvrigt skal have et tætsluttende låg. Du skal nemlig vende glasset med mellemrum og det er ærgerligt at spilde halvdelen på tekstiler, som ikke er til at drikke af. Hæld vodkaen over, sæt låget på og stil glasset et mørkt sted ved almindelig stuetemperatur.
Vend nu glasset et par gange om dagen i en uge. Ryst det ikke, men vend det forsigtigt, så du får opløst sukkeret og bærrene ikke går i stykker. Anden uge vendes glasset hver anden dag og herefter kan du lade det stå og hygge sig i yderligere 4 uger.
Nu sier du bærrene fra og hælder likøren tilbage i glasset. Lad det stå til dagen efter, så bundfaldet kan ses og sies fra. Hæld likøren på yndlingsflasken og luk den omhyggeligt. Likøren kan nu opbevares mørkt og køligt i yderligere 2 – 3 måneder og sommeren er gemt på flasker, som du vil elske at tage frem og dele med dem, du holder af.
Mine skal startes snarest. Er jeg heldig, bliver farven julerød og smagen forførende :-)
11 kommentarer
Edith Tybo
9. december 2013 at 01:25Et lille tip; når jeg laver jordbærlikør, lader jeg sukker og jordbær trække et lille døgns tid (til sukkeret er opløst) før jeg tilsætter vodka.
Alice
16. oktober 2009 at 12:37Jeg har lige hældt min brombærsnaps på flaske, og den smager fremragende – tak for opskriften. Det var en hyggelig arbejdsproces, og bærrene ja de ligger i en gang flødeskum og pasteuriserede æggeblommer og marcipan i fryseren – det skal blive spændende:)
Snart er det tid til likør
16. august 2009 at 08:32[…] tætte formationer af brombær og venter på solens varme, så de kan modne og være klar til julens likør. Det er lige om et øjeblik, den skal startes […]
Liselotte
19. oktober 2006 at 12:56Det skal nok gå galt ;-)
Mette
19. oktober 2006 at 12:23Vi får portvinsnæser!!!! :-)
Liselotte
19. oktober 2006 at 09:28Alletiders idé, Mette. Den kan jo laves med stort set hvadsomhelst. Jeg overvejer pære… uhm… :-)
Mette
19. oktober 2006 at 07:48TAK, Liselotte.
Jeg stod netop forleden og kiggede forelsket på en flaske Brøndums bærlikør i det lokale supermarked. Men intet slår jo de hjemme-fabrikerede ting.
God timing :-)
Jeg tror, jeg vil lave en vintervariation m tranebær. De fåes jo friske nu. Så kan jeg sidde og sippe likør og samtidig forebygge blærebetændelsen.
Liselotte
18. oktober 2006 at 20:59Tak for den alternative opskrift, Asta :-)
Min version er hurtigt klar, men din kræver tid. Jeg tror de begge er gode :-)
asta
18. oktober 2006 at 19:28Jeg har en litt annen oppskrift, muligens søtere:
brombær til det er fullt, sukker til det er fullt, vodka til det er fullt…
jeg lar dem også stå lenger, helst et år, og hvis en lager mye er det ingenting i veien for at det kan stå lenger, smaken blir bare fyldigere. Lykke til!
Liselotte
18. oktober 2006 at 16:36Jamen Ella – jeg tjekker med det samme beholdningen. Hvor mange skal du bruge, for har jeg dem, er de dine :-)
Ella
18. oktober 2006 at 16:27Uhmmm – brombær på vodka. Jeg glemte da, at få lidt brombær til en ny portion. Vi skal også lave julesnapsen af en blanding fra Matas – lakrids og det hele :-)