Vi har gjort et nyt bekendtskab i den forløbne uge. Et afhængighedsskabende et af slagsen. Faktisk har vi gjort flere af den slags, men dette her er håndterbart og muligt at gentage stort set når som helst.
Nu har vi jo haft en gæst med veludviklede overarme, så morteren skræmte hende ikke det mindste. Den blev brugt til verdens bedste pesto, som naturligvis skal efterprøves snarest, men den blev også brugt en aften, hvor hun syntes, at der skulle ekstra god salt til de kulinariske udskejelser.
Hun lavede rosmarinsalt. Nåle og salt i morteren og resten handlede om kræfter og udholdenhed, men snart havde vi det fineste, lysegrønne salt med en liflig smag af rosmarin. Siden har det været på bordet til alle måltider og det er bestemt ikke sidste gang morteren må stille op til den slags.
Det kan varmt anbefales, hvis man vel at mærke er vild med rosmarin, for naturligvis smager det af krydderurten og blod på tanden har vi fået, for sikke mange ideer til kryddersalte der siden er født. Nemt og enkelt er det og det kan vi jo godt lide.
19 kommentarer
Slagt en hellig ko… » Rosmarinen blomstrer
16. april 2007 at 09:52[…] er et af mine yndlinge og efter /many introducerede os til rosmarinsaltet sidste år, har der været god brug for planten, som bare bliver større og større. I går blev […]
Liselotte
9. august 2006 at 11:21Hmmm… mon ikke du forveksler den med det æblemos jeg lavede? Jeg mindes ikke at have lavet æblesauce, men -mos og æblegelé. Måske tager jeg fejl og har glemt det, men snart har vi æblesæson og så ved man aldrig hvad der sker… ;-)
Mette
9. august 2006 at 11:00Hej Lise-Lotte,
Jeg tror, jeg har læst om æblesaucen på din side på FLICKR, kan det ikke passe?!
Nu kan du jo have din in mente til æblesæsonen i år, så kan det være, du vil dele opskriften :-)
Liselotte
8. august 2006 at 18:59Mette – jeg husker ikke om jeg har haft en opskrift på æblesauce, men du kan søge nederst i højre spalte på siden. Når du har skrevet søgeordet, trykker du bare “enter” på tastaturet – måske dukker der noget op, men jeg tror det faktisk ikke.
Lavendelsukker smager pragtfuldt :-)
Ella
8. august 2006 at 16:56Gu gør det så many ;-)
Mette
8. august 2006 at 16:36Lavendelsukker ……… har du prøvet det?
Forresten faldt jeg for et stykke tid siden over en kommentar, du havde skrevet vedr. æblesauce, men det lykkedes mig aldrig at finde en opskrift.
Har du postet en sådan og er det mig, der bare ikke leder godt nok?
Charlotte
8. august 2006 at 16:32Ved i hvad, det må jeg simpelthen prøve og jeg vil forsøge mig med sydesalt istedet for.
/many
8. august 2006 at 16:29Hån højner altid moralen! :o)
Liselotte
8. august 2006 at 16:18Man kan altid hovere så ;-)
Ella
8. august 2006 at 16:15Jeg havde regnet det ud Liselotte – jeg vidste jo, at hun måske kom forbi :-)
Hvis jeg blender, får hun det aldrig at vide – eller jo, hvis resultatet bliver tæskegodt, så kan man vel altid hovere lidt ;-)
Liselotte
8. august 2006 at 16:04Ha ha ha… /many var jo den med kræfterne og der skal bruges mange, kan jeg skrive under på, så jeg ville enten alliere mig med familien eller satse helt vildt og blende, hvis jeg var dig Ella – bare lad være med at sige det til /many ;-)
Mette – den med sukkeret kender jeg godt. Jeg har selv lavet kryddersukker med alverdens mærkelige ting iblandet, men du kommer med alternativer til det jeg kender. Citrontimian har jeg MASSER af, så det skal bestemt prøves. Tak for idéerne :-)
Anne – dit salt til æg skal prøves. Det ligger helt fast! :-)
Ella
8. august 2006 at 15:28Jo /many – det kommer jeg faktisk til engang imellem – det må man godt, når man er udlært og jeg er udlært i livets skole ;-)
Nå men så. Jeg må hellere krybe til korset og anskaffe en blender, musklerne er jo et eller andet sted – i huset ;-)
Mette
8. august 2006 at 15:27Hej Lise-Lotte,
Prøv også med sukker. Masser af krydderurter kombineret med sukker giver et spændende “drys” alternativt kan mere traditionelle krydderier anvendes som: vanille, kanel, kardemomme osv.
Men basilikumsukker, citronsukker, limesukker, timiansukker, citrontimiansukker er alle dejlige til årstidens bær.
/many
8. august 2006 at 15:23NEJ Ella! NEJ, NEJ, NEJ! Pesto, krydderier og kryddersalt må ALDRIG kommes i en blender. Den forvandler jo til grød. Du ville da heller aldrig bruge en hammer som skruetrækker, vel? ;o)
Ella
8. august 2006 at 14:42Kan man mon ikke bruge foodprossessoren til det, jeg har hverken morter eller kræfter? ;-)
Anne Stange
8. august 2006 at 14:31Maldon blandet med knuste koriaderfrø er rigtigt godt til æg :-)
Jeg vil straks forsøge med morter, salt og rosmarin, tak for idéen!
Acq
8. august 2006 at 12:16Rosmarinsalt, sikke en fin idé, den napper jeg straks :)
Liselotte
8. august 2006 at 12:14Baconsalt – det lyder immervæk interessant. Den med krydderurterne er god, for dem har jeg da et hav af ude i haven. De tørres til vinteren hvert år og nogle af dem kunne sagtens havne i saltet :-)
Tina
8. august 2006 at 12:08Vi har baconsalt herhjemme, dog ikke hjemmelavet men købt på et vikingemarkede vi har været på tidelilger på året.
Ud over det kan man tørrer krydderurterne og derefter putte dem i morteren så det bliver til fine så stykker og derefter putte dem i saltkar sammen med salt der skal være mere grønt end salt, det skal trække en uge tid, det smager herligt.