Jeg må vist hellere smide opskriften på den lammegryde, som med sikkerhed kommer til at indgå i husets formåen, hvad angår det kulinariske. Jeg kan kun anbefale den, hvis man kan lide det lidt eksotiske der ligger gemt i en sød lammeret med masser af smag af himmelske krydderier…
Ingredienser:
Ca. 800 g lammekød
(vi skar en lammekølle op, men du kan bruge bov, inderlår eller culotte også)
1 stort løg
2 fed hvidløg
20 tørrede abrikoser
Lidt olie eller smør
2 hele kanelstænger
6 stk. hel kardemomme (eller ca. 1 kvart tsk. stødt kardemomme)
2 tsk. Spidskommen
Salt & peber
Ca. 4 dl bouillon
1 dåse kogte kikærter (ca. 400 g)
250 g bønner eller ærter
Citronsaft
Fremgangsmåde:
Skær kødet i pænt store terninger og hak løget og hvidløget. Klip abrikoserne i halve.
Svits kødet i lidt olie til det har taget farve. Kom løg og hvidløg, abrikoser og alle krydderierne i og steg det hele sammen i nogle minutter. Hæld nu bouillon ved og lad det hele simre under låg i ca. 45 minutter. Hæld væden fra kikærterne og kom dem i gryden. Lad dem koge med i ca. 20 minutter.
Skær bønnerne i mindre stykker og hæld dem i retten (eller alternativt friske/frosne ærter). Lad det hele varme godt igennem i ca. 10 minutter og smag retten til med salt, peber og en smule citronsaft (endelig ikke for meget citron – måske en spsk.)
Saucen er ret tyk og det skal den ende med at være. Spis ris eller couscous til og bag gerne et godt brød og servér det til retten, som også smager dejligt med lidt græsk yoghurt som tilbehør.
Retten smager forrygende…
12 kommentarer
Slagt en hellig ko… » Duftspor
4. februar 2007 at 20:19[…] Jeg havde lige startet lammegryden og ikke 2 minutter efter den var sat over, stod Oline i køkkenet og sagde “Mmmm”, hvorefter hun spurgte, hvornår vi skal spise. Med udsigt til et par timers tålmodig venten, blev hendes ansigtsudtryk tvært og hendes svar på mit “Vil du have en banan?”, var ikke specielt venligt. […]
Slagt en hellig ko… » Lammegryde må vi have…
13. januar 2007 at 17:28[…] Jeg starter den om et øjeblik. Den smager som en bid af himlen, men den dufter også helt forrygende, så jeg kan slet ikke vente, men lader i første omgang Kenneth om, at skære kødet ud i passende stykker. Bagefter kommer varmen, duftene og til allersidst, efter tålmodig venten, smagen, som er værd at vente på. […]
Liselotte
3. september 2006 at 19:07Herligt, at også I fandt den spiselig. Vi er vilde med den herhjemme :-)
Néné
3. september 2006 at 19:01Tak for mad, havde jeg nær sagt. Vi fik din abrikoslammegryde i går (og skal have resten om lidt), og den var dejlig. Tak for dejlig inspiration.
Slagt en hellig ko… » 26 lamme kilo
30. august 2006 at 23:21[…] Jeg har tænkt, at lammegryden med abrikoser kunne være skøn i løbet af weekenden. Jeg tror ikke, at familien vil være uenig og er kvaliteten, som den plejer at være, bliver det en af de gode oplevelser. […]
Slagt en hellig ko… » En god dag :-)
16. februar 2006 at 20:15[…] Da jeg kom hjem, stod hele familien og ventede på, at jeg skyndte mig ud for at handle, for de arbejder jo. Hårdt. Og den slags gør jeg aldrig i, så afsted gik det for at handle ind til min gode lammegryde, som nu står og simrer på komfuret. Det ender sent, men sådan går det ofte herhjemme, hvor tingene lader til at have deres eget liv, hvorfor vi har opgivet at tro, at det er os, der bestemmer. […]
Liselotte
1. februar 2006 at 17:02Liselotte 2 – hvorfor ikke? Jeg ville da forsøge :-)
Anne – den er altså sød, så måske den ikke er for jeres familie… :-(
Anne Stange
1. februar 2006 at 15:32Det ser ud som noget, jeg ville nyde, men der er enkelte beboere her på matriklen, der bliver meget stille, når jeg serverer søde kødretter…
Hot & spicy, det vækker jubel, men når jeg så lige smider abrikoser eller sultanas, eller kokos for den sags skyld, i, så kryber mundvigene nedad.
Men prøves det skal den nu, din lammegryde, jeg kan jo bare spise det selv!!
Liselotte 2
1. februar 2006 at 15:27Spekulerer på om den kan laves med oksekød … mine unger er ikke ubetinget vilde med lam.
Vi skal ha’ gæster på fredag og jeg er ideforladt :-)
Så måske bli’r det lammegryde med oksekød og Liselottes Brownies til dessert ;o)
Liselotte
1. februar 2006 at 13:14Lone – du kan roligt gå i gang. Det smager altså dejligt :-)
Karen – selv tak og god fornøjelse :-)
karen
1. februar 2006 at 12:49tak ;o)
Lone
1. februar 2006 at 12:48Det ser vel nok labert ud – skulle måske prøve den på lørdag.
Eeeelsker simpelthen sådan nogle langsomme gryderetter.