Julekage med Amaretto
– eller hvordan du får englene til at synge…
Ingredienser:
250 g tørrede abrikoser
125 g lyse rosiner
100 g røde og grønne cocktailbær
100 – 200 g smuttede hele mandler
2 dl. Amaretto
1 hel vanillestang
250 g sukker
250 g margarine
4 æg
250 g mel
Reven skal og saft af 1 økologisk citron
Glasur:
2-3 dl flormelis
1-2 spsk. Amaretto
Fremgangsmåde:
Skær de tørrede abrikoser i rosinstore stykker og læg dem i blød i Amaretto i mindst 3 timer, men allerbedst natten over.
Hak den hele vanillestang med sukkeret i en foodprocessor. Vanillestangen skal være stort set pulveriseret.
Rør margarinen blødt med vanillesukkeret (Jeg smelter simpelthen margarinen over varme, men det er vist en forbrydelse, man kan straffes for, så sig det ikke til nogen.) og rør æggene i et af gangen. Tilsæt citronsaft og -skal. Hæld Amarettoen fra abrikoserne i dejen.
Rør abrikoser, cocktailbær og rosinerne i dejen. Vend til sidst forsigtigt melet i. Jeg MENER forsigtigt. Ikke noget med at lave anslag i dejen, som til forveksling kan ligne en murer i gang med at blande mørtel. Med følelse… med følelse…
Hæld dejen i en springform eller i to små springforme og bag dem ca. 1 time ved 180 grader midt i ovnen.
Mens kagen endnu er lun, prikker jeg den med en gaffel og hælder lidt Amaretto over den. Når kagen er kold, pyntes den med glasur. Rør flormelisen glat med Amarettoen. Pas på glasur bliver hurtig for tyndtflydende og så glider det alle andre steder hen end det der var intentionen. Smør den tykke glasur på med en kniv. Vent med at skære af kagen indtil næste dag.
Hvis du gerne vil bage kagen i god tid inden jul, kan du, for at holde på fugten, bruge amerikansk “Icing” i stedet for traditionel glasur. Det stivner og danner en lufttt skal om kagen, som på den måde bevarer sin fugtighed.
Amerikansk Icing laves ganske enkelt af: 1 lille æggehvide, 1 tsk. eddike, 5-6 spsk. sigtet flormelis (til julekagen skal du formentlig gange med 3). Ingredienserne piskes med elpisker og glasuren skal være sej, når den er færdig. Smør den på kagen og sørg for at dække kagen på alle flader, som kommer i kontakt med luften.
Amerikansk Icing knækker meget ofte, når man skærer i den, men alternativet er, at bage kagen i god tid inden og lægge den i en lufttæt dåse. Så holder den også vældig godt.
13 kommentarer
Slagt en hellig ko… » Jeg må i gang…
16. december 2007 at 14:21[…] eneste gang på året, hvor vi spiser denne kage, er i juledagene. Den smager så pragtfuldt, at den slet ikke kan undværes, så den skal røres […]
Chuck
15. juni 2007 at 20:47Hi,
your Julekage looks amazing. But I don’t understand your language. Is there someone out there that can translate this recipe for me. I want to give the recipe a try. I live in Canada and had a dear friend that would make this bread/cake every year at Christmas time. She moved several years ago and I have been thinking about this bread latly. Your pictures looks delicious. Hope you can help!
Thank you
Chuck
chuckw@shaw.ca
Slagt en hellig ko… »
20. december 2006 at 09:37[…] Uanset hvor tåbeligt det forekommer, så føles det helt forkert, at årets julekage ikke er bagt. […]
Slagt en hellig ko… » Hold da helt op…
27. januar 2006 at 23:03[…] – hvor den julekage dufter dejligt… […]
Miss Needles » Blog-arkiv » Den sidste melodi.
28. december 2005 at 18:17[…] Julekagen er blevet bagt – tak til Lise Lotte for opskriften.Her til lands bages julekagen traditionelt i Oktober, hvorefter den får lov til at stå og modne indtil jul, så jeg er jo langt bagefter her 2 uger inden jul.Opskriften er blevet ændret en lille smule, da jeg ikke bryder mig om cocktailbær – hverken i cocktails eller kager. Så i min version finder man tørrede kirsebær og dadler i stedet for.I bedste engelske stil er kagen blevet dækket af et tyndt lag marcipan (efter billedet blev taget) og inden jul vil der også komme et lag glasur på. […]
Miss Needles » Blog Archive » Den sidste melodi.
23. december 2005 at 16:12[…] Vores stakkels klaver er blevet hugget til brænde.Nej, det er ikke fordi vi fryser og er blevet desperate..det er forhåbentligt, den eneste ejendel, der skal den vej. Det er lang tid siden, det så sine velmagtsdage og har i løbet af det sidste år sunget mange klagesange og generelt pevet ynkeligt, hver gang en af ungerne fristedes til at lege lidt med tangenterne.Vi har haft tre forskellige klaverstemmere ude for at kigge på det – alle tre blinde..det er åbentbart ikke kun en myte – og hver gang lød dommen på ‘uhelbredelig’. Så i dag tog Jim og Sebastian den store hammer i brug og vi er nu en bunke brænde og en række tangenter rigere..hvad kan man bruge dem til?! Julekagen er blevet bagt – tak til for opskriften. Her til lands bages julekagen traditionelt i Oktober, hvorefter den får lov til at stå og modne indtil jul, så jeg er jo langt bagefter her 2 uger inden jul. Opskriften er blevet ændret en lille smule, da jeg ikke bryder mig om cocktailbær – hverken i cocktails eller kager. Så i min version finder man tørrede kirsebær og dadler i stedet for. I bedste engelske stil er kagen blevet dækket af et tyndt lag marcipan (efter billedet blev taget) og inden jul vil der også komme et lag glasur på Strik sker der så lidt af, at jeg overvejer at ændre navnet til Miss. Needles in Knots! […]
Så stille… at Slagt en hellig ko…
17. december 2005 at 11:41[…] Jeg hakkede ½ kg abrikoser i går aftes. Siden har de stået på køkkenbordet i 4 dl Amaretto og er kommet til at dufte helt vidunderligt. Om nogle timer skal de, sammen med alle de andre gode sager, forvandles til årets julekager. […]
splejsen
5. december 2005 at 06:56Suk, s? m? vi i gang i gen…. Man kan jo ikke lade v?re, n?r man ser – lugter og n?sten smager tingene p? denne side…. :-)
splejsen
4. december 2005 at 22:17Uuuhhmm… d?n m? pr?ves – det ser simpelthen for l?kkert ud :-)
Opskrift noteret, ingredienser skrevet p? indk?bsliste!!
splejsen
4. december 2005 at 22:09God forn?jelse :-)
splejsen
4. december 2005 at 22:03fantastisk – sikke en service!
Her er julekagen et n?dvendigt onde – n?dvendigt for at holde de traditionshungrene medlemmer af familien tilfredse – et onde fordi det normalt bliver til den m?rke og tunge traditionelle engelske julekage.
Men i ?r skal de f? julekage skal de :-)
Yrsa
4. december 2005 at 21:24Selv tak Ella – og den smager alts? pragtfuldt. Vi bager den hvert ?r til jul. Uhm… :-)
Yrsa
4. december 2005 at 21:19Jeg vil gerne tro at englene synger. I hvertfald f?r opskriften og billederne, t?nderne til at l?be i vand.
Jeg har egentlig ikke en s?d tand, men s?dan som du pr?senterer kagen, er jeg n?dt til at bage den til familien, som eelsker kage. :-)
S?; tak for opskriften.