Confit de Lait, eller bare ganske almindeligt karamelsmør lavet på et øjeblik�
I Frankrig hedder det Confit de Lait, men herhjemme kalder vi det bare for karamelsmør og har man en sød tand, kan det erstatte Nutella, syltetøjet eller honningen på morgenbordet. Det har omtrent samme konsistens som honning og det smager rigtigt dejligt. Det er jo hjemmelavet og derfor har jeg, naiv som jeg er, det altid en smule bedre med, at mine unger spiser det.
Det smager af karamel og er blødt og lækkert at smøre på brødet, men jeg tænkte at det, i anledning af julen, også kunne bruges som en hjemmelavet gave under træet, når vi engang når frem til den 24. december, som traditionen tro, byder på en gaveregn for de fleste.
Det er ikke særligt dyrt at lave, så find dine smukkeste sylteglas frem eller gå på jagt på loppemarkeder og hos marskandisere efter nogle, men tag dig bare god tid, for det skal først laves lige inden du vil forære det væk.
Karamel smørepålæg
Der bliver 6-7 dl ialt
3 1/2 dl piskefløde
8 dl sødmlk
600 g sukker
Hæld alle ingredienser i en gryde og bring dem i kog. Skru ned for varmen og lad det simre uden låg i et par timer. Rør ofte i det, så det ikke brænder på – sker det, smager det frygteligt. Tro mig!
Når det har fået konsistens som en tyk creme, hælder du det på dine smukke glas. Når det bliver koldt vil det størkne yderligere og have konsistens som honning. Sæt det i køleskabet og gem det der, til du skal forære det til en du holder af.
Pynt glasset med en hjemmelavet etiket og hæng evt. et kort ved, hvor du giver opskriften videre – en nem og billig gave…
12 kommentarer
Slagt en hellig ko… » Confit de Lait
21. september 2006 at 17:51[…] Egentlig er det en vinterforteelse, men tiden skal gå med noget, så i dag er der lavet karamelsmør med en snert kanel, bare fordi vi kunne… […]
Liselotte
19. april 2006 at 15:13Jo, du har måske ret – jeg kender ikke det norske, men dette her er SØDT, men smager også dejligt af karamel – uhm ;-)
AnetQ
19. april 2006 at 15:05Det lyder lidt som det norske morgenmadspålæg for sukkergrise “Nøtte”, der nok har en bismag af nødder – men mest af sukker, mmm!
splejsen
4. december 2005 at 22:09Herligt at h?re, at du ogs? kan lide det Heidi :-)
Yrsa
4. december 2005 at 21:55Jeg har med succes afpr?vet opskriften, og den virker fortr?ffeligt. Dog vil jeg sige, at der er en metode som giver akkurat den samme smag og samme resultat ved at g? ned i en af de mange indvandrebutikker, og k?be en d?se af det som hedder “incarnation milk”, og koge d?sen med indhold (etikette aftaget) i et par timer. S? har man ogs? en gang l?kker karamelsm?r.
Men hyggen og tilfredsstillelsen ved at have lavet det helt fra bunden selv er jo klart ogs? en stor del af aff?ren :-)
Liselotte
4. december 2005 at 00:44Det er superl?kkert – faktisk har Camilla Plum en lignende opskrift, her er det noget med kondenseret m?lk p? d?se og s? en en trykkoger i et par timer (l?s lige hendes opskrift for en sikkerheds skyld).
I Sydamerika er det en normal dessertspise og kom det i is – som alternativ til chokoladestykker – eller spis det ved siden af en god vanilieis -det er superl?kkert.
frk.andersen
3. december 2005 at 19:38Nej… nougat har vel ikke meget at g?re med karamel, som traditionelt “bare” er smeltet sukker og fl?de, men det er da en temmelig s?d omgang s?m?nd ;-)
frk.andersen
3. december 2005 at 19:25Synes det lyder decideret vammelt… Skulle der ikke have v?ret noget nougat i for at berettige “karamel”?
dalager
3. december 2005 at 14:40Jo helt sikkert smagen bliver anderledes, der skal nok ogs? lidt mindre v?ske i da honning jo indeholder 15% vand.
Og honningerfaringer, gode som d?rlige :o) har jeg masser af. Hermed f?lger et laaangt link (var der nogen der sagde reklame?)
Tag et kig
dalager
3. december 2005 at 14:12PS – jeg h?rer enormt gerne om dine honningerfaringer, hvis du f?r det afpr?vet :-)
dalager
3. december 2005 at 14:12Det holder ikke evigt. Vi er aldrig n?et gr?nsen for holdbarhed herhjemme – det er spist inden, men jeg skyder p? nogle uger i k?leskab. Jeg ved det faktisk ikke.
Omkring honning i stedet for sukker, s? er det da t?nkeligt, at det kan anvendes, men jeg er ikke sikker p?, at resultatet bliver det samme, fordi honning er mere krydret end sukker er. Dermed ikke sagt, at det ikke smager godt, men jeg forestiller mig, at smagen m? blive anderledes :-)
dalager
3. december 2005 at 14:03Namme nam det lyder godt, mon ikke det kan laves med honning i stedet for sukker? Det skal vist lige afpr?ves en af dagene, jeg har vist stadig et par kilo (eller 60) af sommerens h?st st?ende.
Hvordan er din erfaring med holdbarheden? Jeg t?nker p? fl?de og m?lk, det giver vel en begr?nsning?
/Bianca