Jeg har altid brugt babystrik som belønning. Når jeg havde strikket på et projekt, der virkelig havde trukket tænder ud enten fordi det var omfattende, vanskeligt eller bare umådelig kedeligt, har jeg efterfølgende belønnet mig selv.
Det at nå i mål med projekter, der ikke lige strikker sig selv, giver jo anledning til juble, rose og fejre i min bog, så det er ofte gjort med små, skønne projekter. Projekter, som er færdige i en fart, men samtidig er hyggelige, sjove eller bare fyldt med glæden ved et nyt liv.
Heldigvis er der altid nogen i min omgangskreds, der venter på en lille ny, så jeg har endnu aldrig strikket forgæves. Jeg lægger tingene til side og der går sjældent lang tid, før der er bud efter dem.
Alternativt lægger jeg dem ned i Mormorkassen, gemt til andre tider.
Rilletrøje i genbrugsgarn
Rilletrøje af Lene Holme Samsøe, og fra bogen Babystrik på pinde 3, er et af de projekter, der altid kan bruges. Den er hurtigt strikket, let at gå til og så er den utrolig godt egnet til tv-kigning samtidig.
Ret, ret og ret. Rille efter rille. Denne gang strikket i Re-Born, et 100% genbrugsgarn fra Garnudsalg.dk. Det består af 80% genbrugte uldfibre fra spinderiet. Uldfibre, som normalt ville være blevet kasseret, genanvendes til nyt garn i kombination med 20% kunsstof primært udvundet af genbrugte plastikflasker.
Normalt strikker jeg kun i 100% naturlige fibre, men genbrugstanken er så fin omkring dette garn, at jeg syntes, at jeg måtte prøve at strikke lidt i det.
Kun 71 gram
Der er kun gået 71 gram (inklusive knapper og uden vask) til den lille trøje og den er blevet noget så fin. Jeg kan vældig godt lide både farven og det udtryk, garnet har. Det ligner tweed. Det holder jeg meget af og rester af de 100 gram havde jeg jo. Derfor fortsatte jeg …
Lidt til små babyfødder af resterne
Jeg strikkede et par babysko. De vejede kun 21 gram, så der var fortsat en rest. Så satsede jeg og gik i gang med de mindste sokker, du kan forestille dig.
Størrelse nyfødt, tror jeg. Så små, at de kan ligge i min håndflade, som du ser. Jeg slog 28 masker op og fordi jeg har strikket sokker siden, jeg var 9 år gammel, bruger jeg ikke opskrift. Den ligger latent i baghovedet. Jeg har for øvrigt delt anvisningerne her på siden helt tilbage i 2008 – tjek linket lige her.
Lige akkurat til øllet
Det var ikke sådan, at der var mængder af garn tilbage, da jeg var færdig. Faktisk var det lige til øllet. Jeg havde måske tre meter garn tilbage, da de små sokker var lukket af.
De små sokker vejer faktisk 9 gram, så alt i alt må der have været en anelse mere end 100 gram i nøglet med Re-Born og det skal man jo i hvert fald ikke klage over.
Vask og strygning
Nu mangler de små ting bare at blive vasket. Det kan ind imellem ende med diskussioner, når strikkere skal diskutere, om det er nødvendigt at starte med at vaske et lige færdigt stykke strik.
Jeg er ikke i tvivl. Selvfølgelig skal det vaskes, inden det tages i brug.
Det er der flere grunde til. Et stykke strik, der har været et stykke tid undervejs, har typisk været gennem vores hænder over mange gange. De hænder har været i mere eller mindre ren tilstand, når vi har strikket. Nogen gange har det været varmt og vi har svedt. Andre gange har vi måske ikke lige haft mulighed for at vaske hænderne, inden vi satte os med det skønne strik. Mange af os strikker gerne ude og medbringer måske strikketøjet, når vi er på tur. Det betyder, at vi også lægger det fra os på mange forskellige flader og sådan kunne jeg blive ved. Det alene er grund nok for mig, til at give et stykke strik en vask, inden det tages i brug for første gang.
En anden grund til at vaske det ny-strikkede er, at der kan være små rester af spindeolie eller lidt snavs fra spinderi/lagerfaciliteterne tilbage, når det ankommer til detail-handelen og vi efterfølgende køber og strikker af garnet.
En tredje grund er, at jeg synes, at masker typisk lægger sig pænt til rette ved første vask. Altså vil en ny strik altid tage sig allerbedst ud, hvis garnet lige får lov til at folde sig ud og falde på plads, som det gør ved en vask og tørring.
Ja, jeg er ikke tvivl. Selvfølgelig skal man starte med at vaske et lige færdiggjort stykke strik, inden man tager det i brug. Måske er du ikke enig. Det er i orden med mig :-)
- tak fordi du havde lyst til at læse med i dag -
Få de sidste nye opdateringer fra bloggen enten på FACEBOOK eller på BLOGLOVIN. Jeg kan også følges på Instagram.
12 kommentarer
Ulla+Bryld
5. juni 2020 at 19:03Hej Liselotte.
Jeg læser altid din blog med stor glæde. Tak fordi du deler ud af dig selv!
De små babysko, som er th for babysokkerne…har du en opskrift på dem, eller kan du fortælle, hvor jeg finder den?
Kh. Ulla
Bente Bønke
13. april 2020 at 17:44Læste et godt råd vedr. vask at strikketøj. Læg det færdige arbejde i så varmt vand som muligt (fra hanen) indtil vandet er kølet ned. Skyl, centrifuger og bred ud til det er tørt. Da jeg ikke har en vaskemaskine, der kan vaske uldtøj har jeg med succes brugt ovenstående metode. MEN jeg prøver naturligvis altid først med min strikkeprøve. Jeg forestiller mig, at de små “hager” som uldgarn har vil tage fat i hinanden under denne proces og derfor gør det strikkede perfekt i overfladen.
Lotte Rinnæs
13. april 2020 at 11:06Hej Liselotte, tak for altid god inspiration til strik mm. Jeg er helt enig mht. vask af færdige strikkeprojektet, men hvordan vasker du dit strik? Har du en foretrukken metode?? På forhånd tak :-) Lotte
Liselotte
13. april 2020 at 11:44Jeg vasker forskelligt afhængig af kvalitet. Hvis det er et garn med rester af spindeolie, starter jeg med at hælde MEGET varmt vand og en god dosis sulfo i en balje. Her i lægger jeg forsigtigt det strikkede og sørger bare for, at det er dækket af vandet.
Jeg lader det ligge til vandet er tempereret til den kølige side. Så presser jeg forsigtigt vandet ud af det og vasker det i min maskine på et uldprogram og med passende uldsæbe (der findes ikke standarder for, hvordan en vaskemaskine skal vaske uld, så kend din maskine godt) og lægger det fladt i facon til tørre uden at gøre yderligere.
Er det uden spindeolie, nøjes jeg med en tur i maskinen på uldprogram. Jeg bruger altid uldsæbe til maskinvask. Sulfoen bruger jeg udelukkende for at opløse evt. olie, inden jeg vasker de sidste rester af snavs ud i maskinen.
Bente Bønke
13. april 2020 at 09:53Omkring vask at strik: Jeg har en fjerde grund når der er tale om uldgarn. De små “krog” uldgarn har vil gribe fat om hinanden når det færdige produkt vaskes. Da jeg ikke har en vaskemaskine der an vaske uld lægger jeg mit færdige arbejde i det varmeste vand fra hanen – naturligvis uden at “røre rundt”. Når vandet er afkølet tages det op skylles og centrifugeres, hvorefter det bredes ud til tørring. For ikke at komme galt afsted prøver jeg altid først med min strikkeprøve. Indtil nu hat det aldrig slået fejl. Jeg har også forsøgsvis prøvet at lægge strikkeprøven i kogende vand – altså først vandet i en beholder, vent et minut og så drop prøven i vandet. Det har også fungeret, men jeg har ikke haft modet endnu til at gøre det med det færdige arbejde.
Marianna Isager har tidligere foreslået følgende metode: at lægge våde viskestykker på det færdige udspændte arbejde, men er man som du nævner den type der har strikketøj med overalt hælder jeg også til at vaske før brug.
Mange hilsener
Bente Bønke
Liselotte
13. april 2020 at 11:38Det er netop de små kroge, der griber om hinanden, der gør, at maskerne – som jeg skriver – falder på plads og tingene bliver bare pænere på den måde :-) Jeg ville aldrig nøjes med at dampe nystrikkede ting. Der er sved og snavs fra både mig og tidligere håndteringer i et garn, så det skal rent fra start, efter min mening :-)
Frk.Anemone/Ulla
12. april 2020 at 22:19Det var da en glimrende ide til strikkebelønning – der er så meget yndigt babytøj at lave.
Ja, sagerne skal da vaskes inden brug :)
Liselotte
13. april 2020 at 11:36En strikkebelønning kan jo være så meget, men jeg holder meget af at strikke babystrik, så det er en belønning for mig :-)
Marianne Andersen
12. april 2020 at 21:11Jeg er SÅ enig med dig. Jeg vasker også tingene, inden de tages i brug, af mange af de samme årsager, som du nævner.
Liselotte
13. april 2020 at 11:36Vi er forskellige, men jeg gør det altså altid :-)
Fru Moll
12. april 2020 at 16:46Yndige ting, du har lavet! Og helt enig – alt strik skal vaskes, når det er færdigt, stort eller småt af alle de grunde, du nævner!
Liselotte
13. april 2020 at 11:35Ja, det skal det :-)