Der er noget luksuriøst ved friskbagte boller på en søndag, hvor alt er gråt. Lune boller med god ost. Kaffe i passende mængder. Livet er godt.
Bollerne er der ingen opskrift på og det irriterer Oline, som ellers er ved at være frygtløs i et køkken. Hun vil gerne have en opskrift, så hun kan bage boller, men jeg plejer at sige, at hun kan tage tjansen med kagerne – så bager jeg brødet. Det bliver vist ikke ved med at gå.
Jeg har bagt brød i så mange år, at nogle af tingene bare er rygrads-styrede og sådan er det f.eks. med disse boller, som kan varieres i det uendelige, fordi det i grunden bare handler mest om, at de enten får lov til at hæve virkeligt længe eller æltes til gluten dannes og gør dem seje og ikke mindst velsmagende. Altså ingen opskrift, men håndelag. Den slags kan opøves.
Jeg holder af at variere dem, men har for længst opdaget, at familien egentlig mest er til den lyse med et drys af flagesalt. Den smager vidunderligt og klæder de fleste ting, man kan komme i tanke om at komme på den og derfor måtte jeg droppe den ølandshvede, jeg allerede havde fundet frem, da jeg i går blandede dejen. “Lyse og med salt”, lød ønsket og så blev det sådan. Friskbagte slår intet disse, så jeg forstår dem.
Jeg drikker kaffe og nyder, at søndagen er stille. Jeg spiser bolle med ost og overvejer, om jeg skal ud af huset i dag, men min samvittighed byder mig vist at blive inde og få vasket lidt tøj, så vi kan være bekendt at gå på arbejde i ugen, der kommer.
På en grå, stille søndag er sådan set også i orden at bruge dagen langsomt og med små pauser med strik. Jeg vil motionere min Stonehaven lidt, selvom kræfterne næsten ikke rækker lige nu. Det er et kæmpestort stykke strik at sidde med, men smuk bliver den og jeg tænker hele tiden på, at jeg er reducerer i maskeantallet på hver anden pind. Det hjælper gevaldigt på stamina, at man kan fortælle sig selv den slags.
- tak fordi du havde lyst til at læse med i dag -
Få de sidste nye opdateringer fra bloggen enten på FACEBOOK eller på BLOGLOVIN. Jeg kan også følges på Instagram.
16 kommentarer
Lars
15. januar 2017 at 11:23Hjemmebagte boller er nummer ét. Her er udgangspunktet Martin Johassons langtidshævede boller. Det er kanon opskrift som kan varieres i det uendelig. Store, høje og sprøde boller, som smager fantastisk. Stik Oline hans bagebog “Det perfekte brød”, så er hun godt kørende.
Liselotte
16. januar 2017 at 11:42Vi må have kigget i den bog :-)
Mia
11. januar 2017 at 12:15Stoneheaven er smuk❤ Og Dúné boller ser SÅ lækre ud! Må i øvrigt lige takke dig for at have guidet mig til at købe Garnudsalg strikkepinde i metal, de har netop den perfekte spids til at fange de masker i den slags garn jeg elsker at strikke med.
Liselotte
11. januar 2017 at 18:03Jeg er glad for at læse, at du er glad for dine strikkepinde :-)
Karin
9. januar 2017 at 08:12Uhh de ser dælme også lækre ud de boller :-) og den Stonehaven er bare så flot, ville elske at strikke den, men er ikke den skarpeste kniv i skuffen til de engelske opskrifter, så vil lige høre om den så bliver for svær når man ikke er så skarp til sproget?
Liselotte
10. januar 2017 at 14:30Det kan jeg desværre ikke svare dig på, Karin. For det første ved jeg jo ikke hvor meget eller lidt, du kan og for det andet er jeg efterhånden så garvet udi de engelske opskrifter, at jeg er bange for at sig, at de ikke er svære og så have glemt, hvor svært det er i starten :-)
Pernille
8. januar 2017 at 22:45Ja maskereduktion er ikke at kimse af. Og Oline må have en grundopskrift og prøve sig frem, bagning af boller bliver altid bedst, når man har øvelse, gefühl og afpasser efter dagens temperament :)
Liselotte
10. januar 2017 at 14:28Oline må bare i gang med at øve sig :-)
mormormedstiletter
8. januar 2017 at 22:10Uhhmmmm!!! Hjemmebag – også noget jeg skal have gang i når jeg er hjemme i -Danmark igen i næste uge:-) Selvfølgelig kan jeg bage her i Spanien, men pyha, man skal langt omkring for at finde noget godt mel, alt mel hernede et så fint hvidt og uden næring….
Liselotte
10. januar 2017 at 14:28Ja, man holder meget af hvedemel sydpå, så du må vente lidt endnu på hjemmebag :-)
Charlotte den2.
8. januar 2017 at 11:17Smuk som bare pokker den Stonehaven. Hvilken størrelse dækker den? Jeg vil så gerne lære at strikke, men har aldrig taget springet. Jeg tror jeg er på stadie 0, hvad angår strikning.
God søndag
Charlotte
Liselotte
8. januar 2017 at 12:06Jeg husker ikke størrelserne, Charlotte, men det kan du læse, hvis du følger linket i teksten :-)
Camilla Hoier Adamsen
8. januar 2017 at 11:09Præcis sådan bager jeg også boller, altid med manitobamel som hæver så godt :-) Det med flagesalt på toppen har jeg ikke prøvet, det gør jeg næste gang. Hvis jeg dog bare for pokker snart kunne huske at få det med i kurven, når jeg handler, tre gange i træk har jeg glemt det nu, og ingen madlavning er altså meget ved uden flagesalt. :-)
Liselotte
8. januar 2017 at 12:00Jeg bruger også manitobamel ind imellem, men jeg er sådan mest stemt for at bage og mindre forkuseret på mel-sorten, når jeg går i gang :-)
Catarina
8. januar 2017 at 10:53Du har helt ret, intet slår friskbagt brød :-) God søndag til jer alle.
Randi
8. januar 2017 at 10:46Der er ikke meget, der slår sådan en plade friskbagte, langtidshævede boller. Indsatsen er egentlig lille, og resultatet gør altid lykke. Jeg elsker at bage godt brød – både rugbrød og hvedebrød :-)