Boller og en surdej, der er værd at vente på er næste mål for mig. Jeg elsker at bage. Jeg har gjort det altid. I nogle perioder mere flittigt og regelmæssigt end i andre. Livet har bestemt for mig, men jeg holder meget af det. Der er noget dybt tilfredsstillende ved selv at bage det daglige brød.
Jeg er ikke nogen eksperimenterende bager. Jeg har vel efterhånden fundet håndelaget og ved godt, hvad der skal til, for brødet duer. Jeg kan bage mine brød uden opskrift, men med en fornemmelse for, hvor længe dejen skal æltes, for at give det bedste resultat. Det sidste er vigtigt.
Jeg lærte det af en underviser på bageruddannelsen for mange år siden. Det med at lade dejen ælte i lang tid, så den bliver glat og slipper skålen. Endelig ikke for lidt, men sandelig heller ikke for meget. Lige tilpas, så den er glat og klar. Man kan mærke, at dejen er spændstig, hvis man rører ved den og nogen trækker også i den, for at tjekke, at den kan strækkes. Det sidste bruger jeg ikke. Jeg bilder mig ind, at jeg kan se, når den er klar. Så får den lov til at hvile og hæve og det er altid spændende, for det bliver aldrig det samme resultat, fordi jeg hele tiden varierer på alle parametre.
Nu er tiden så bare kommet til, at jeg må lave en surdej. Den skal tilføre brødet karakter og den skal holde mig til den hellige bage-ild, så jeg får bagt frisk brød i jævnt og flittigt flow, for der er ikke meget bedre end et nybagt, hjemmebagt brød med iskoldt smør eller en god ost.
I aften vil jeg sætte surdejen i gang. Det vil passe med, at jeg kan tage den i brug til påskeferien, hvor vi får dejlige gæster og jeg har tid til at eksperimentere og bage masser af brød.
11 kommentarer
Donald
26. marts 2016 at 21:48Hvor er det dog smukt at se før/efter :)
Tina
23. marts 2016 at 07:33Nu er du en dygtig bager i forvejen men ellers kan det anbefales at tage på kursus ved bagekurset.dk. Især deres brødkursus 2 med for-dej er fantastisk.
Liselotte
23. marts 2016 at 10:30Jeg ved nu ikke, om jeg nogensinde ville kalde mig en god bager. Jeg vil gerne lære meget mere, så et bage-kursus står på ønskelisten :-)
Bente
23. marts 2016 at 00:05Jeg bager rugbrød med surdej og opbevarer surdejen i fryseren fra gang til gang. Surdejen tages op 2 – 3 dage og skal stå i køkkentemperatur før den er klar til nye brød. Nu bliver jeg ikke “stresset” mere, for nu er det nemlig mig, der bestemmer, hvornår der skal bages – og ikke surdejen! Måske jeg skulle prøve med boller også.
Liselotte
23. marts 2016 at 09:47God idé med fryseren, Bente :-)
Anette
22. marts 2016 at 17:21Jeg blev præsenteret for Chad Robertson fra Tartine Bakery, bogen ” det gode brød” – det er fuldstændig magisk at bage med kun surdej, og ikke ælte dejen i traditionel forstand. Det kræver lidt tid gennem dagen, men jeg elsker processen og fornemmelsen for dejen. Kan anbefales som et alternativ ;-) god påske
Liselotte
22. marts 2016 at 18:24Jeg vil prøve at læse lidt op på det, Anette :-)
Lone
22. marts 2016 at 16:57Din beskrivelse er så genkendelig for mig. Jeg bager, alt det brød vi spiser – det er forbundet med livskvalitet. Surdejen gav op for et par måneder siden, og nu vil jeg i gang igen – måske med en æblesurdej. Jeg ser frem til at følge din produktion – god bagelyst.
Liselotte
22. marts 2016 at 18:22Tak Lone og det skal nok blive sjovt at prøve :-)
Randi
22. marts 2016 at 15:59Jeg elsker også at bage brød og bager alt det brød, vi spiser her i huset. Jeg må sige, at jeg ikke var særlig god til det til at begynde med, men det er kommet med øvelsen :-)
Liselotte
22. marts 2016 at 18:21Det kommer i den grad mws øvelsen og jeg elsker, at jeg kan udvikle på det hele tiden :-)