Jeg er uvenner med ren spelt. Sådan er det bare. Det bliver klægt for mig. Hver eneste gang. Nu er det S L U T. Jeg bager ikke mere med ren spelt. Jeg blander med, hvad der står på hylden, uden smålig skelen. Bare ikke mere ren spelt.
Jeg har to brød, som vejer som to voksne mænd. De er klæge og nej, det hjælper ikke at bage dem yderligere. De er bare klæge. Velsmagende men klæge. Ost vil sikkert klæde dem. Det er forsøget værd.
- fartglad professionel strikker, grafiker, illustrator, ordjonglør, tegnsprogstolk og mor til to - én levende - én nu kun i hjertet. Jeg stiler mod at skrive dagligt på Slagt en hellig ko. Taler og tegner og både med og uden hænder og er flittig og uopfordret ansøger til jobbet som ferieafløser for The Stig.
Jeg har Danmarks absolut bedst udbyggede garnlager. Jeg kan turbostrikke, tegne temmelig godt og overleve det meste. Jeg kan også sejle i kano, spise oliven og elske, så man næsten dør af det. Jeg kan grine. Højt og længe. Jeg elsker spas og så er jeg mor og mormor. Det sidste trumfer det meste.
15 kommentarer
Claes
12. september 2019 at 07:28Sent svar, men vigtigt :-)
Spelt er en lille smule svært at bage med i forhold til f.eks. Ølandshvede eller alm hvedemel. Men det er let at lære: Kunsten er ikke at ælte ret meget. For i modsætning til andre meltyper, klistrer spelt, hvis det æltes for voldsomt. Jeg havde selv problemet, indtil jeg kom på kursus hos Marie-Louise Risgaard (kan varmt anbefales).
En god og nem opskrift:
1000 g spelt, 7 dl vand, 10 g gær, 20 gram salt.
Kom de 7 lunkent (endelig ikke varmt) vand i en dyb skål. Hæld mel oveni. Tag gæren og smuldr den sammen med i den tørre del af melet. Tag en træske og rør godt rundt med rolige bevægelser, til du har en næsten jævn masse. Lad det stå i 20 minutter.
Kom så fint salt i, og rør, til massen er helt jævn.
Lad dejen stå – rør roligt i den en gang hver eller hver anden time. Når den er hævet til dobbelt størrelse – det tager nok 4-6 timer -, former du boller, som du straks sætter i en 250 g varm ovn.
Skru ned til 230 grader og bag i 15-20 minutter. De må gerne være ret mørke, men ikke brændte.
Og de smager fantastisk.
Liselotte
15. september 2019 at 09:38Tak for tippet, Claes. Jeg tror, at det må testes, når jeg er hjemme i Danmark igen :-)
Vibeke/Dobbeltlykke
8. marts 2015 at 22:18Ost kan redde -også tonstunge speltbrød er jeg sikker på:-)
MissMuffin
8. marts 2015 at 19:23Jeg bager ofte på ren spelt, da kæresten har hvede-allergi. Spelt er det eneste ikke-hvede som indeholder nok gluten til at kunne stå alene uden at blive som beton.
Jeg bruger altid lidt mere mel og en noget længere æltetid, da spelt suger meget mere væde end hvede fx gør..
Madam Sand
8. marts 2015 at 17:12Jeg har ingen erfaringer med ren speltbrød – blander altid. Der er jo næsten ingen gluten i speltmel. Men giver en dejlig smag.
Katja
8. marts 2015 at 12:49Min datter lider af sygdommen IBS og lever efter Low FODMAP Diet. Vi bager derfor alt brød af speltmel, lige fra kager og pizza til lette og luftige boller.
Tre tips gør det nemmere:
Glutenstrukturen i spelt er slap, så man må ikke ælte dejen for meget – højst 5-10 min. – ellers falder den sammen.
Spelt suger meget vand, så pas på med at lave dejen for fast.
Dejen tåler dårligt at hæve for længe (koldhævning går dog fint).
Tina Nymann
7. marts 2015 at 21:05Har det som du med spelt og iøvrigt også andre former for specialmel…det virker bare ikke ret godt for mig, så jeg holder mig til de klassiske sorter og lidt Durum Tipo 00 – det ved man hvad er;-)
Gitte k
7. marts 2015 at 20:12Øv, det godt og grundig træls at bruge tid og energi på at lave noget, som så ikke bliver som man havde forventer. Selv har jeg aldrig prøvet at bage af ren spelt, plejer altid at blande det, uden dog at have nogen god grund til det. Håber de trodsalt fungere med ost.
Den Desperate Husmor
7. marts 2015 at 19:29Spelt eller ej – de der brød på billedet ser superskønne ud. Næste gang kommer der tomater på halvdelen af mit foccaciabrød. Så er der en del med tomater til de voksne og en del uden til de kræsne teenagere.
Birgit Gilbert
7. marts 2015 at 13:51Jeg bager kun med speltmel, den fintsigtede speltmel samt den grove speltmel. Alle ingredienser blandes i min fantastiske Panasonic Bagemaskine. Efter to timer, er der friskbagt speltbrød, i dag med valnødder… I love it!
Melet køber jeg hos Uldum Mølle, lækkert mel og så er det økologisk…
Conny
7. marts 2015 at 13:01Har ingen erfaring med ren spelt, men det fungerer fint i kombi med hvede. Leger for tiden en del med mask i brød, det giver en dejlig smag, flot farve, god konsistens og herlig duft. Hvis du kender en ølbrygger, kan det anbefales at tigge lidt mask :)
Bente Bønke
7. marts 2015 at 12:29Sandsynligvis fordi der ikke er så meget gluten i speltmel. Bager selv glutenfrit brød og det er bare så svært at få til at hæve. Er stadig på forsøgsstadiet. Bente
Liselotte
7. marts 2015 at 12:51Det er måske derfor, men jeg har i hvert fald besluttet, at jeg opgiver spelten for en tid nu :-)
Sheila Camilla
7. marts 2015 at 11:43Til gengæld er der intet som helhedsoplevelsen ved hjemmebag… Duften, håndværket – og så mætter dine brød sikkert, nu de bliver så tunge! ;)
Liselotte
7. marts 2015 at 12:48De mætter helt sikkert godt, Sheila og de smager altid dejligt :-)