Efteråret var forbi et kort øjeblik. Det betød, at mine kvæder lå på jorden, da jeg fik kigget ud i haven i går. De skulle naturligvis reddes, inden andre kvæde-elskere fik gode ideer, så jeg tog først en af mine sædvanlige kurve med ud, men den kom til kort i løbet af et øjeblik. Så hentede jeg vasketøjskurven, som på ingen tid var fyldt til randen.
Høsten er af ét træ. Det har givet en imponerende mængde frugt dette efterår. Der er kvæde til både kvædebrød, kvæde-chutney, kvæde-sirup og kvæde-marmelade. Der er også så rigeligt, så der kan fremstilles frugtlæder til vinterens oste. Der er faktisk bare så rigeligt.
Kvæden er en af mine yndlinge. Jeg har nu to, små pærekvæder stående i haven. Det ene gav tre, små kvæder i år. Dem fik fuglene. Det andet gav resten. Jeg har sagt tak ;-)
I weekenden får en stak af dem en forvandlingsrejse mod chutney, tror jeg. Jeg elsker chutney. Jeg elsker hjemmelavet chutney allerhøjest.
Læs meget mere om min kvæde-passion lige her :-)
28 kommentarer
Jette Lang
11. oktober 2014 at 14:49I blinde kastede jeg mig ud i en pærekvæde til min have. Jeg har ikke fortrudt det et sekund. Den kvitterede med bedårende blomstring i foråret og to fine frugter til årets høst. …..Jeg glæder mig til næste år.
Dorthe
11. oktober 2014 at 09:08Du er heldig. At have kvæder i din have. Elsker denne tid på året hvor man kan høste fra træerne.
Liselotte
11. oktober 2014 at 12:02Ja, den årstid er bare så skøn og sikke vejr vi har i denne :-)
Les
11. oktober 2014 at 08:56Jamen Susanne, saa hat Du nok kun aabnet een side, lavet bogmaerke teil et indlaeg. Proev at klikke paa navnet paar bloggen, saa lader hele bloggen.
Susanne
10. oktober 2014 at 23:34Er nødt til at skrive mit spørgsmål igen her på denne side. Kan ikke se, om du har svaret. Jeg kan ikke bladre i dine blogs efter det nye layout. Uanset hvad ender jeg på siden, jeg kom fra. Må åbenbart stoppe med at følge bloggen, hvis jeg ikke har tid til at læse hver dag for således undgå at bladre. Det ville da være ærgerligt.
Liselotte
11. oktober 2014 at 12:02Det er en fejl på siden. Jeg har bedt om hjælp til at rette det, men det foregår af frivillighedens vej, så jeg er tålmodig :-)
susanne
11. oktober 2014 at 13:44Tak, så ruster jeg mig også :)
ozlem
10. oktober 2014 at 21:14Kjaere Liselotte, prov en gang lammegryde med kvaede.uhhmmm blir saa gode. Selvfolgelig med lidt chili skal vaere med og rigelig log og hvidlog kan danse sammen…Hjaerteliste hilsner
Liselotte
11. oktober 2014 at 12:01Lam og kvæde? Ja, selvfølgelig MÅ de da klæde hinanden. Tak for en skøn idé, Ozlem :-)
Henriette
10. oktober 2014 at 20:35Hvis du er til kvaededessert,er det nemt og aromatisk at bage rensede kvaedestykker,hel kanel,nelikker,honning eller godt sukker,smuttede hele mandler og lidt vand i ovnen.Is,graesk yoghurt eller floedeskum til :)
Henriette
10. oktober 2014 at 20:28Ja,kvaeder baade dufter og smager skoent.En nem dessert med kvaeder,mandler,kanel,nelikker og roersukker eller honning, i ovn,er lige blevet meget vel modtaget,her i huset.Graesk yoghurt – is eller floedeskum til.
Liselotte
11. oktober 2014 at 12:00Mmmmm… det lyder som noget til eftergørelse, Henriette :-)
Lin
10. oktober 2014 at 11:23Så fin en blog :) Jeg har desværre problemer med at se andet end første side, jeg trykker på f.eks. side 2 eller næste og den virker også til at indlæse på ny, men det er stadig kun indlæggene fra første side jeg kan se – også selvom jeg trykker på aller sidste side. Ved du hvad det kan skyldes? (Jeg bruger safari).
Liselotte
11. oktober 2014 at 11:59Det er en fejl på siden. Jeg har bedt om hjælp til at rette det, men det foregår af frivillighedens vej, så jeg er tålmodig :-)
Ellen
9. oktober 2014 at 20:35Ohhh – elsker også kvæder og har heldigvis en sød kusine, som er villig til at dele, hvis hun selv har nok. Mine børnebørns farmor tilbød mig en hel spandfuld pærekvæder, men jeg havde kun en lille kuffert med og kunne simpelthen ikke proppe dem ned, så de kunne komme med flyet hjem fra England. Kunne hun bare have tilbudt det to dage før, så jeg kunne have nået at lave noget af dem derovre, men det var dagen før, jeg skulle hjem..
Hvor længe er et nyplantet træ om at bære frugt? Man er jo ikke helt ung længere …
Liselotte
11. oktober 2014 at 11:58Man behøver ikke være helt ung, Ellen. Det er jeg jo heller ikke og jeg satte mine træer for ikke så mange år siden. De bar frugt det følgende forår og jeg købte dem ikke voldsomt store, men fra en planteskole med et godt og solidt ry for sunde planter , så gør det endelig :-)
Connie // Larsens Blog
9. oktober 2014 at 17:25Hvor er de fine :-) … hjemmelavet er allerbedst … det gælder stort set alt spiseligt :-) … havde jeg haft have, så havde der også været frugttræer og bærbuske en masse :-)
Liselotte
11. oktober 2014 at 11:52Jeg elsker at høste hjemme :-)
Kristine
9. oktober 2014 at 16:48Du er heldig at have kvæder og lyst/tid til at forarbejde dem. Selv har jeg ikke adgang til kvæder mere, da kvædernes ejer er flyttet, og den gang jeg havde for 10-20 år siden, blev jeg betragtet som meget mormoragtig, når jeg bjergede høsten og forarbejdede, men kvædeprodukterne blev der sat stor pris på, når de blev returneret og i øvrigt givet væk. Så god fornøjelse og nydelse. Prøv evt. kvædemarmelade/brød med (danske) valnødder eller spisekastanjer, hvis du ikke allerede har.
God fornøjelse og senere nydelse
Liselotte
11. oktober 2014 at 11:52Valnødder lyder som en dejlig tilføjelse til kvæderne, så det må jeg vist prøve :-)
Tina Nymann
9. oktober 2014 at 15:50Elsker også kvæde-alting….
Her på Fyn har vi ikke selv kvædebuske eller træer, så den vilde jagt går på af finde nogle kæder, som ingen ejer!! :-)
Liselotte
11. oktober 2014 at 11:48De kan som regel købes ved velassorterede grønthandlere :-)
Anne Holtegård
9. oktober 2014 at 13:28Ja… du er hard core til snaps!!!
Vi fik 8 store pærekvæder foræret. Det var vores debut. Kokken kogte til marmelade…. Den fordamper hurtigt!
Jeg tror vi skal investere i et kvædetræ… Og studere dine opskrifter…
Liselotte
11. oktober 2014 at 11:46Det er et taknemmeligt og nemt lille træ, så det anbefales :-)
venterpaavinblog
9. oktober 2014 at 13:15De er altså også så fine kvæder <3 Og hjemmelavede sager er bare bedst.
– Anne
Liselotte
11. oktober 2014 at 11:29Det er bare det bedste :-)
Letten
9. oktober 2014 at 12:33Hvad med kvædesnaps???
Liselotte
9. oktober 2014 at 12:41Jeg er egentlig kun til én snaps og jeg er hardcore i den afdeling. Snaps er Rød Aalborg… og gerne smålun ;)