Jeg havde planlagt en langsom start på onsdag. Det blev sent i går, inden jeg krøb under dynen. Dagen havde været lang og for en stor del temmelig underlig, så jeg trængte til at lande mentalt, da jeg kom hjem. Det gjorde jeg i sofaen og så glemte jeg tiden. Heldigvis er der ingen planer for i dag, som ikke kan skubbes. Altså med undtagelse af aftenens strikkeworkshop med Helga Isager. Den glæder jeg mig for øvrigt meget til :-)
Apropos strik, så skrev jeg en smule om, at jeg var færdig med Peasy i går og jeg proklamerede også, at jeg ville teste ny teknik. Nemlig “Steeks” og hækling som kantbinding, når jeg skulle klippe cardiganen åben fortil. Teknikken er sådan set bare en række hæklede fastmasker omkring de allerede strikkede klippemasker (steeks). Man hækler fastmasker på begge sider af den tråd/de masker, man vil klippe op.
Jeg er ikke sådan særligt bange anlagt, når det kommer til strik. Til gengæld er jeg vild med at få et pænt resultat. Jeg kiggede på teknikken forskellige steder, men enedes hurtigt med mig selv om, at jeg gerne ville lægge opklipningen helt tæt opad kanten. Der skulle ikke være overskydende stykke/masker fra opklip til den hæklede maskerække. Det skulle gerne ende usynligt og jeg turde godt klippe helt tæt. Jo, det turde jeg godt.
Teknikken jeg har valgt at henvise dig til, er Katie Davies’, for hun har lavet gode fotos af processen og så vil hun, ligesom mig, gerne have, at der ikke er overskydende masker/strik, som bare skal fæstnes bagefter. Med denne metode får man en helt ren kant, som nemt kan stå alene, men også er smuk at samle masker op langs og strikke kanter til.
Jeg nåede at eksperimentere kort med teknikken i går i min frokostpause. Det var overraskende nemt. Denne morgen er brugt med to rækker fastmasker og en lille brodérsaks. Nu er jeg klar til at strikke kant og aldrig, aldrig mere vil jeg gøre andet end det her. Aldrig. Alt bliver samlet på rundpind og skilt ad på ovenstående facon, for det er så nemt, som at klø sig i nakken. Hurra for stadig at kunne blive klogere!
Må din onsdag bringe nyt, som overrasker dig på den gode måde :-)
42 kommentarer
Som de farvestrålende efterårsblade stille daler – Catarina.dk
10. april 2021 at 13:49[…] skal jeg lige have hæftet de 4 ender der er og så vil jeg kaste mig over den er klippe facon, som Liselotte med stort held har prøvet af. Jeg skal nok bare lige se på de billeder og læse beskrivelsen […]
Ulla
1. marts 2014 at 22:51Jeg kastede mig ud i at benytte teknikken til en halsåbning, som var blevet for stram til at få over hovedet på min søde nevø. Halsen var strikket i rib (1 ret, 1 vrang). Forreste og bagerste ‘ben’ af masken ligger ikke så pænt som ved glatstrik, men det fungerede rigtig fint alligevel :) Nu glæder jeg mig bare til at viderebringe trøjen til min nevø :)
Liselotte
2. marts 2014 at 12:27Herlig læsning Ulla. Det er bare SÅ smart :-)
HelleBB
19. april 2013 at 17:34Fungere det mon også i vrangmasker? Man har jo ikke den lige kant som på ret siden? Strikker Lene Holm Samsø cardigan, den med bærestykke af hulmasker. Den er så smuk, og jeg har strikket to stk, men det var 10 gange hurtigere at strikke den på rundpind.
Liselotte
19. april 2013 at 17:39Jamen den er vel ret på bagsiden og så kan det vel sagtens lade sig gøre, Helle. Prøv at lave et lille stykke glatstrik og forsøg :-)
Liselotte
18. april 2013 at 17:16Det er bare SÅ smart og nemt og smukt og praktisk og… :-)
Connie Childs
18. april 2013 at 16:06Tusind tak for info og link til teknikken. Nu toer jeg godt gaa igang med denne islandske cardigan: http://www.ravelry.com/pattern.....sweater. :-)
Sole
17. april 2013 at 20:42Jeg havde ogsaa for et godt stykke tid siden gemt linket til Kate Davies’ vejledning… Jeg er superglad for, at du ogsaa har proevet det, saa fungerer det sgu’!!!! Nu toer jeg ogsaa!!
Stine
21. marts 2020 at 21:59Hej Liselotte. Tak for dit indlæg. Super lærerigt. Strikker du ekstra masker i midten (der hvor der skal klippes)? Og strikker du rundt helt fra ribben i halsen eller starter du med at strikke rundt efter halsribben?
Liselotte
22. marts 2020 at 10:19Ja, jeg slår altid ekstra masker op til at klippe i – 3 sædvanligvis, men er det en fiber, jeg ikke er kendt med, slår jeg 5 masker op. Det er forskelligt, om jeg strikker rundt inklusive rib, for det kan man sagtens, men det kommer lidt an på, om selve “tekstilet” bliver tyndt eller tykt, for med tykke trøjer, vil det nogen gange give en lidt tyk forkant oppe omkring halsen og så undlader jeg det omkring halsribben :-)
Catarina
17. april 2013 at 19:17Wauw, det ser vildt godt ud og så lyder det enda ret let og noget som jeg kan forstå. ;-)
Jane
17. april 2013 at 16:08Jeg har kun en eneste gang prøvet at klippe i strik, og det var fordi, jeg ville have en rigtig islandsk sweater, og den kunne kun fås til mænd. (ca. 1965). Det er helt fantastisk, at det kan gøres uden symaskine og dum kant. Jeg vil også prøve, og ALDRIG mere strikke frem og tilbage. Tak Liselotte.
Liselotte
17. april 2013 at 16:00Det er bare gået SÅ nemt og smertefrit, så jeg på det varmeste anbefaler dig at prøve :-)
Helle
17. april 2013 at 13:13Kan det mon holde til uldvask i maskinen, med efterfølgende centrifugering?
Liselotte
17. april 2013 at 16:01Hvis du tænker overordnet på, om den hæklede kant og opklipningen kan holde til det, så kan jeg bekræfte, at det kan det sagtens, men du skal jo kende din vaskemaskine godt, for at bruge den til uld-håndstrik :-)
Helle
17. april 2013 at 12:03Jeg har altid haft det sådan at tænk at nogen turde klippe i det som netop er blevet strikket – men ved du havd det her ser så enkelt ud at jeg faktisk også tør :-) Tak for tippet – det er straks gemt og klar til at finde frem ved lejlighed.
Kirsten b
17. april 2013 at 12:00Super flot resultat liselotte
gittesp
17. april 2013 at 11:12Ej – hvor er det bare smart … nu tror jeg også at jeg tør. Tak!
Ha’ en skøn ondag :-)
FRØKEN LARSEN I/S
17. april 2013 at 11:10Min onsdag bringer hverken nyt eller overraskelser….
Jeg skal til en kær venindes fars bisættelse, så dagen skal bare overståes.
Det skal nu ikke hindre andre i at finde glæde ved ting på sådan en solskinsdag.
Kh. Lene.
Camilla
17. april 2013 at 10:56DU GODESTE!!!!!!! Så tror jeg sgu også at jeg tør!! Jeg har gemt den guide, for det der, det kan jeg også………..tror jeg……
Lene
17. april 2013 at 10:39Du er modig :-) jeg husker stadig, da jeg skulle klippe op til ærmegab på en vest, jeg havde brugt meget lang tid på at strikke med mønster, her skulle jeg sy på maskine først. Jeg endte med at min mor gjorde det ;-)
Rigtig god dag til dig og en god aften tillige :-)
Liselotte
17. april 2013 at 10:40Ja, men der følger nok mod med at være lyn-strikker, Lene. Jeg kan godt forstå, at man er nervøs ved at klippe et stykke strik, man har brugt rigtig lang tid på :-)
God dag til dig også :-)
Ulla Røjkjær
17. april 2013 at 10:36“Rundestrikker” (nyt ord??) kan man vel kalde dig Liselotte. Jeg er selv vidl med at gøre det, men har været lidt uheldig med flanende zigzag sømme.
Nu vil jeg kaste mig hovedkulds udi den nye teknik næste gang jeg vil undgå en vrangpind..
Rigtig god tur i aften.. :0)
Liselotte
17. april 2013 at 10:39Man kunne også bare kalde mig en rund strikker, Ulla ;-)
Tak for ønsker for aftenen. Jeg glæder mig :-)
Liselotte
17. april 2013 at 10:26Jeg har strikket på pind 3½ og jeg har eksperimenteret lidt og er endt op med at hækle med en tråd mindre, end jeg har strikket med (jeg har fjernet alpacaen), så jeg er sikker på, at det ikke “flaner” til sidst. Maskerne skal jo ligge pænt og fladt, når man er klar til at klippe :-)
Jeg tænker, at hvis man skal prøve det for første gang eller gøre det i et mønster, som kunne være perlestrik, så ville jeg lave en ganske lille strikprøve at mønstret eller tykkelsen af strikken og så ville jeg faktisk lige prøve det af der, ligesom jeg valgte at gøre i frokostpausen i går :-)
Jeg har ikke strikket baglæns endnu (vrang på retsiden), men jeg er også meget mere til at springe over, hvor gærdet er lavest og det synes jeg er, at samle det hele på rundpind og strikke rundt og rundt…. ;-)
Fríða
17. april 2013 at 13:23det bliver bedst hvis man bruger en tyndere tråd end man brugte til selve strikkeriet. jeg plejer altid at göre det sådan at hvis jeg har strikket med to tråde, hækler jeg med en tråd. hvis jeg strikker med en tråd finder jeg noget tyndere garn i en lignende farve. og bruger altid hæklenål noget mindre end pindene jeg har strikket med, f.eks. strikket på 4,5mm så hækler jeg med nål 3 eller 3,5mm. og det bliver fint hver gang.
kh.fra Island
Frida
Henriette
17. april 2013 at 10:07Det skal jeg prøve! Jeg har altid taget min symaskine til hjælp, men det her ser pænere ud!
Karen Bomberg
17. april 2013 at 10:01Fantastisk!
jeg har aldrig turdet gøre det, men nu bliver jeg vist nødt til at prøve ….
Elin
17. april 2013 at 10:01Dette er genialt! På demoen var det brukt et annet garn og farge, men det var vel for at man skulle se bedre? Har du forresten prøvd å strikke fra venstre mot høyre i stedet for vrangt tilbake?
Ulla S.
17. april 2013 at 09:55Resultatet af den teknik bliver også rigtig godt, når man har strikket i lidt tungere fibre – både hør, bomuld og silke.
Jane
17. april 2013 at 09:48Jeg har det som dig. Aldrig frem og tilbage hvis det kan undgås. Et spørgsmål: hvilken pindestørrelse er striklet med? Jeg forsøgte hækle teknikken på strik str 3, men det bar for småt, og så vidste jeg ikke hvordan jeg skulle hækle op i perlestrik. Nogen forslag?
skøn farve.
Helvig Rasmussen
17. april 2013 at 09:40Det er rigtig smart, men hvor samler du så maskerne op til kant…Gør du det indenfor fastmaskerne eller i fastmaskerne.:)
Liselotte
17. april 2013 at 09:45Det har jeg ikke besluttet endnu, Helvig. Jeg må op og kigge på det, så snart jeg får tid :-)
Helvig Rasmussen
17. april 2013 at 09:49Okay så venter jeg spændt på at se hvad du beslutter :-)
Birgitte
17. april 2013 at 10:08Det er supersmart! Jeg har lige en kommentar til dette spørgsmål: Kate svarer i sin 4. post om emnet (sidste spørgsmål) at fastmaskerne ikke kan klare den slags træk, så det er nok bedst at samle op inden for fastmaskerne… God fornøjelse – jeg glæder mig meget til at se det færdige resultat!
Liselotte
17. april 2013 at 10:22Tak Birgitte, så samler jeg op indenfor. Det var nu også det, jeg havde besluttet mig for at gøre, for netop at sikre, at der ikke kom for meget belastning på dem :-)
helle
17. april 2013 at 09:27Det ser da supersmart ud. Skal da klart prøve det af. Kan det så passe at man hækler omkring “et ben” fra hver maske???
Rigtig god dag
Liselotte
17. april 2013 at 09:32Ja, det er korrekt, Helle :-)
Olaug
17. april 2013 at 09:25Jeg er overbevist – neste gang strikker jeg rundt og klipper, med denne teknikken! Takk for tips :)
Liselotte
17. april 2013 at 09:31Selv tak og glæd dig, for det er så nemt og bekvemt :-)
Gitte K
17. april 2013 at 09:20Den teknik er jeg nødt til at tjekke ud, har nemlig en trøje hvor der skal klippes op til ærmerne og jeg plejer at sy på maskinen og så klip, men du har ret kanten bliver ikke så pæn. Tak for tippet.
Liselotte
17. april 2013 at 09:25Det her dur bare, Gitte :-)