Bager du stadig stenalderbrød eller var det bare sådan en forbigående dille?
Herhjemme bager vi det. Konstant og fortsat. Det er verdens nemmeste brød og Oline elsker det. Hun har aldrig spist rugbrød og ærlig talt, så er hvidt brød mest luft. Nu spiser hun da i det mindste noget, som giver lidt mere på den fornuftige side, når hun kaster kærligheden på stenalderbrødet.
Selv med en feber og en hoste, jeg meget gerne ville være foruden, har jeg bagt brød. Det tager rundt regnet fem minutter at finde ingredienserne frem, veje dem af og blande dem med æg og vand. Herefter er der jo stort set ikke mere arbejde tilbage.
Bagefter skal det hele jo bare hældes i silikoneformen, der fra nu af er dedikeret brød af den rette støbning.
Den blå med plads til lige akkurat en portion efter denne simple opskrift:
- 100 g græskarkerner
- 100 g solsikkekerner
- 100 g mandler
- 100 g paranødder, valnødder eller cashewnødder eller… hvad pokker du nu gemmer i skabet.
- 100 g hørfrø
- 100 g sesamfrø
- 5 æg
- ca. 1 dl vand
- 1 tsk salt af den grove slags
Min erfaring er efterhånden, at du kan blande alle mulige nødder og kerner i brødet. Næste gang vil jeg prøve at supplere med fennikelfrø og efter det forsøg, kommer turen til de gode, økologiske figner fra min lokale grønthandler.
Bland det hele i en skål og kom det herefter i din foretrukne form. Jeg anvender som sagt silikone, så jeg er usikker på, om du skal smøre din form, hvis du anvender noget andet. Bag brødet en time ved 160 grader og nyd det med velbehag. Det smager pragtfuldt.
28 kommentarer
marremorr
26. marts 2013 at 18:58Mmm..! Detta måste jag bara prova att baka! Perfekt också om man inte tål gluten!=0) Ser superläckert ut!! Tack för tipset!=0)
Helle K.
26. marts 2013 at 16:41Her blev det aldrig en succes – hverken hus mig eller andre, men skønt for jer, at I har fundet guld-brødet :)
Anni
26. marts 2013 at 11:09Hej, så er stenalderbrødet bagt her! Smager godt! Havde ikke andet end mandler, og peanuts som “nøddeingredienser” det smager også godt i… Rigtig god påske, og godbedring. Og tak for alle de gode indslag på bloggen, altid hyggeligt at besøge dig…. Kh Anni.
Liselotte
26. marts 2013 at 11:19Selv tak og god påske til dig, Anni :-)
Liselotte
26. marts 2013 at 10:29Ja, det er jo ikke nogen kalorie-let udgave af et brød, men hvis man ved det, findes der ikke noget bedre :-)
Mona Elisabeth Pedersen
26. marts 2013 at 09:50tak for opskrift.
Jeg er nok en lidt langsom starter – det er først nu jeg skal igang :o)
Lotte
26. marts 2013 at 08:18Jeg bager det også fortsat, men det er farligt.
Hvis man ikke følger andre stenalderforeskrifter og sorterer alt andet brød fra, flere grøntsager mao mindre stivelse, så er der jo tale om en fedtbombe af de helt store. Også selv om det er godt fedt.
Brødet kan give bagslag, hvis man forsætter med andre store kalorieindtag.
gittesp
26. marts 2013 at 07:08Jeg bager det stadig af og til, jeg varierer indholdet – alt efter hvad der er at finde i mit køkken. Jeg skærer det i skiver og fryser det – på den måde kan jeg, her i min lille husholdning, blot tage et par skiver ud af gangen. Det fungerer fint.
En af mine veninder blander tørret frugt i – hvis det skal være sødt – og krydderier, hvis det skal være madbrød.
Næh, her er det ikke kun en dille ;-)
Anne Marie
25. marts 2013 at 23:56Lyder godt. Næsten som den knækbrødsvopskrift jeg har. Mums den må jeg da prøve.
Annemette
25. marts 2013 at 22:11Jeg har det stadig tilgode, men mäske jeg skal pröve det efter din opskrift med vand i stedet for olie ;-)
Lene
25. marts 2013 at 22:10Tusind tak for opskriften. Trine har netop i dag snakket om, at sådan et brød ville hun gerne prøve, så det må vi have gang i, hakker du mandlerne?
Lene
25. marts 2013 at 22:11Og hvis jeg nu havde kigget lidt mere på dine billeder, havde jeg ikke behøvet at spørge ;-)
FRØKEN LARSEN I/S
25. marts 2013 at 21:54Jamen det er jo DET, vand i stedet for olie…..for hunde da, ggrrrrrrrr.
Jeg har kun bagt det en enkelt gang, spiste et par skiver og gav fuglene resten. Det var simpelthen for fedt….
Havde ALDRIG den tanke, at jeg kunne skifte olien ud med vand.
Taaaaaaaak Liselotte, jeg er vist lidt fattesvag, kunne da godt ha´ regnet den ud og NU skal der bages igen, HA.
Kh. Lene.
Sole
25. marts 2013 at 21:35Hos mig var det dille…. EN gang!! Men jeg er også den eneste, der spiser den slags “brød” her i hytten. Og jeg synes bare, det smagte for meget af noget forbudt, kageagtigt noget… men måske jeg skulle gi’ det en chance igen, denne gang uden olie, som du beskriver det!
Connie
25. marts 2013 at 21:35Talte faktisk med en kollega om stenalderbrød i dag … har aldrig selv bagt det, men kunne godt tænke mig at forsøge :-) … Nogle der ved, hvad der er af kalorier i denne type brød? Har skåret alm. solsikkerugbrød fra, da der er for mange kalorier i ift. mæthed! Og hvor længe kan brødet holde sig? Opbevares det på køl?
Dorthe Johansen
25. marts 2013 at 20:12Figner gør sig altså godt, jeg taler af erfaring.. Go bedring Liselotte
Letten
25. marts 2013 at 20:01Uhm ja, og man blir så dejlig mæt.
Lone Veggerby
25. marts 2013 at 20:00Husk du snart skal bage det uden valnødder så jeg kan få lov at smage:-)
maj
25. marts 2013 at 19:46Jeg bager det stadig – ufortrødent!
Jeg synes det er LÆKKERT :).
Ikke mindst efter et par minutter på brødristeren.
Jeg plejer at bage med kun 4 æg og ½ dl olie. Men vil da prøve med vand i stedet.
Catarina
25. marts 2013 at 19:46Vi bager det også hele tiden – for som du skriver, så er det så vanvittig let at lave og med ingredienser vi altid har i huset. :-)
Ann Marie Finseth
25. marts 2013 at 19:41Ingen dille…. det er en fast del af min kost!
Ikke altid i denne version, lader mig ofte inspirere af hende her http://www.madbanditten.dk.
Valgt i starten af januar at sige farvel til sukker og stivelse – og har ikke fortrudt et sekund.
Anja
25. marts 2013 at 19:39Bager det hele tiden, men er vandt til at bruge olie, vil da prøve med vand..tak for ideen!:)
…..og go’ påske!
Catarina
25. marts 2013 at 19:47Her har jeg kun brugt olie 1 gang og gik derefter over til vand – det gør brødet mindre feddet og det smager præcis, hvis ikke bedre, end med olie. :-)
Violykke
25. marts 2013 at 19:36Her er det ikke en dille, der bliver bage hver uge :0) og det er så godt.
Susan Petersen
25. marts 2013 at 19:36Jeg bager det ogsaa, hele familien elsker det. Jeg putter dog ikke vand i, men ellers er den opskrift jeg bruger helt den samme.
Charlotte
25. marts 2013 at 19:26Ingen dille her, men fast inventar. Synes man kan putte nærmest alt i – bare der er nogenlunde lige mange små og store frø/nødder i. “Brødet” kan også fryses uden problemer.
Marianne
25. marts 2013 at 19:23Ja, det er så,lækkert det brød, og ristet i ovnen i tynde skiver er det også super.
hvis man bruger andet end silikone skal der smøres – gerne med smør ;0)
velbekomme
Helle Gommesen
25. marts 2013 at 19:20Det lyder som et lækkert brød. Måske jeg skulle se at komme i gang med at bage igen…? Måske i morgen ? Måske skulle jeg netop prøve den opskrift…? Det tror jeg ;O) God bedring Liselotte. Kh Helle ;O)