Det der med at være vild med gedeost, det er jeg altså aldrig rigtig kommet efter. Det er en acquired taste og jeg véd det, men alligevel er det ikke noget, som nogensinde bliver min favorit. Det eneste og noget i nærheden, som jeg kan lide, er Manchegoen, som til gengæld altid er at finde i vores ostebeholdning, når vi kan få fingre i den. Det er ikke ged, men en fåreost, som også smager umiskendeligt af, hvad den er, men jeg har lært at elske den og nyder, når jeg kan sætte tænderne i lidt af den.
Det gør jeg f.eks. flittigt på vores rejser. I Frankrig fås den sagtens trods sit spanske ophav og jeg elsker den, men sammen med Cotognata eller kvædebrød, som vi kalder det, bliver den forvandlet til en bid af himlen.
Jeg koger kvæder. Aromaen kryber ind i alle hjørner. Det skal ende med Cotognata. Lige nu koger mosen langsomt ind. Væde fordamper. Bagefter skal det tørre i dagevis og skæres ud i passende stykker, som skal vendes i sukker.
Jeg drømmer allerede om den mad, jeg skal nyde julemorgen. Manchego med Cotognata. I allerbedste selskab. Det bliver lykkeligt.
25 kommentarer
Vibeke (vibe)
14. november 2011 at 13:43Kvædebrød ??
Jeg googler og googler uden det store held.
Har du et link til en opskrift man må tigge ?
Liselotte
15. november 2011 at 11:06Jeg tror bare, at du skal prøve igen, Vibe, for det vælter ind med opskrifter, når jeg Googler “Kvædebrød” :-)
Pernille
14. november 2011 at 11:03Manchego kender jeg. Det andet kender jeg ikke.. men det lyder ret godt :)
Liselotte
15. november 2011 at 11:05Det er noget af det mest aromatiske og eksotiske, jeg kan komme i tanke om, Pernille. Det kan anbefales :-)
Hjortebjerg
13. november 2011 at 22:02Mums det ser lækkert ude! Gedeost er jeg aldrig rigtig blevet gode venner med, og har endnu tilgode at smage Manchego. Men er sikker på den vil glide ned, når der pyntes med “fugtflæsk” :-)
Liselotte
14. november 2011 at 06:49Du skal ikke være sikker, for den krævede også lidt tilvænning for mig ;-)
Dana
13. november 2011 at 17:13Man kan sagtens lave lignende guf af anden frugt.
Jeg, som elsker vingummi og er diabetiker, laver frugtlæder sødet med stevia og stivnet med æblepektin. Alt kan bruges efter passened indkogning og eftertørring. Så kan man altid eksperimentere med yderligere krydring.
Personlig har jeg ‘noget’ med drue + safran, men en kanelstang i kvædemassen er heller ikke værst.
Liselotte
13. november 2011 at 17:39Det lyder som en herlig idé og jeg kunne tænke mig at eksperimentere engang. Idéen med kanel i kvæden skal da prøves. Jeg er nu vild med lidt citronskal og saft, som fremhæver smagen, men kanel er jeg altså også meget vild med, så… :-)
Deborah
13. november 2011 at 17:05Har du min tidligere kommentar i spam?
Liselotte
13. november 2011 at 17:07Ja, sørme havde jeg det :-)
Deborah
13. november 2011 at 19:22Tak, kunne heller ikke forstå :-)
GiSP
13. november 2011 at 16:47Åh, tanken om en galicisk “Queso del País” med Membrillo – altså en blød ko-ost med kvædebrød – får mit mundvand til at løbe løbsk og tanken om alle andre lækkerier til at blegne.
Liselotte
13. november 2011 at 17:07Mon ikke kvædebrød i skiver er godt på de fleste oste. Det smager i hvert fald af 1001 nats eventyr, synes jeg :-)
Sole
13. november 2011 at 15:54Mums, har vaeret vild med Manchego siden jeg smagte den foerste gang i Spanien for MANGE aar siden. Heldigvis kan man efterhaanden faa den overalt i DK nu om dage…. Uhmmmm Men en bloed, hvid gedeost paa et stykke ristet broed, derefter hurtigt i ovnen og saa serveret med en olie-, hvidloegs- og honningdressing…… ja, det kan jeg altsaa kun faa for lidt af ;-)
Liselotte
13. november 2011 at 17:06Jeg øver mig, Sole… øver… øver… :-)
Tina - omme i London
13. november 2011 at 15:50Uhmmm… quince – som vi kalder det her er simpelthen perfekt med gede eller for den sags skyld faare eller ko-ost. :)
Liselotte
13. november 2011 at 17:05Ja, det smager dejligt til det meste, Tina. Jeg laver også marmelade, som forsøder vinteren :-)
Marianne
13. november 2011 at 15:39Det høres riktig deilig ut!
Mmmm, jeg må kanskje plante kvede i hagen?
Og smøre brødet med tålmodighet så lenge. ;)
Liselotte
13. november 2011 at 17:05Du kommer til at vente lidt i hvert fald, Marianne ;-)
Deborah
13. november 2011 at 15:13Jeg er HELT enig i det med gedeost, jeg kan slet ikke have det. Heller ikke fåreosten får du mig på – beklager ;-) Men kvædebrødene, som ligner “Flæsk” til forveksling, lyder til gengæld rigtig godt, og jeg er sikker på, det også gør sig til en bid cheddar!
Hvis nogen mangler en opskrift, ligger der en lige her.
Liselotte
13. november 2011 at 17:09Det vil også klæde en Cheddar, er jeg sikker på :-)
Ulla
13. november 2011 at 13:59Det lyder som en rigtig lækker sag du har gang i Liselotte.. Jeg selv har aldrig smagt Kvædebrød…
Jerg er én af gede og fåreosteelskerne.. mums hvor jeg nyder begge. Dog spiser vi det mest i Portugal, det er som om det passer sig bedst dernede… Skørt ikke?
Liselotte
13. november 2011 at 17:00Ja, det er da i grunden sjovt, Ulla, men altså… jeg øver mig fortsat ;-)
Kit
13. november 2011 at 13:41Mmh! Kvædebrød.. Det elsker jeg, kan næsten smage det bare jeg læser ordet.
Hvor har du kvæder fra?
Liselotte
13. november 2011 at 16:45Det smager jo pragtfult, Kit og kvæderne er egen avl :-)