På gulvet stod en balje frisk frugt. Det kan snildt spises frisk. Æblerne er saftige og velsmagende og vi er vilde med dem. Pærerne er lidt til den umodne side endnu, men det er med velberådet hu, de er plukket. De skal nemlig forvandles til chutney og så er syrlig og hårdt ganske udmærket.
Mens jeg ventede på, at Kenneth og Oline skulle finde vej ind i verden, skrællede jeg frugter. Halvt af hvert. De syrlige madæbler, som stadig kun giver sparsomt, men lige tilpas til dagens idé og en sjat af de hårde pærer. Skrællerne blev gemt og kogt, så saften kan koges ind til gelé, som skal gøre julemiddagen helt perfekt. Jeg er i god tid, men kun sjældent.
Jeg fandt bøtten med Dukkah frem. I gryden med en sjat olie hældte jeg gode håndfulde af det skønne krydderi med en smule ekstra spidskommen. Da duften var på sit højeste, supplerede jeg med grofthakkede rødløg og rigeligt med hvidløg. Jeg glemte den friske chili, men den kan anbefales. Mens løgene blankede i den varme olie og krydderierne, skar jeg frugten til i grove, umage stykker. Frugten og en sjat, store, mørke rosiner mødtes i gryden og da det var vendt et par gange, kom sukker og æblecidereddike i.
Nu skal det hele have lov til at koge en times tid eller halvanden. Bagefter kommer det på glas og så kan vi ellers bare glæde os. Hjemmegjort chutney passer svært godt til de Curries, vi er så glade for herhjemme. Mmm…
10 kommentarer
Kat
2. oktober 2011 at 22:39Saadan enskraeller har jeg ogsaa,m en min fjerner skam ogsaa kernehuset:) Af en eller anden grund synes boernene at det er saa sjovt at skraelle aebler paa den saa pludselig spiser de en masse aebler:)
Liselotte
3. oktober 2011 at 12:26De er en skøn opfindelse, disse æbleskrællere. Jeg er meget glad for min og der spises også godt med æbler herhjemme nu :-)
anette lyskjær
2. oktober 2011 at 15:38Tjah – så lærte jeg også noget nyt i dag. Dukkah! Hvem har sagt, at en gammel ræv….eller er det elefant…ikke kan lære nye trick?
Dukkah er nu ført til protokols og hentes ved lejlighed frem igen til videre udforskning i køkken-laboratoriet.
Tak Liselotte.
Liselotte
2. oktober 2011 at 15:47Glæd dig, Anette :-)
Ulla
2. oktober 2011 at 13:15Jeg har lige lavet min første Dukkah blanding. Sikke en liflig duft..
Glæder mig til at prøve den.
Tak for tippet Liselotte.
Liselotte
2. oktober 2011 at 13:25Selv tak, Ulla. Måske du også bliver begejstret? Jeg er vild med det :-)
Djohanne
2. oktober 2011 at 12:37Uhmmmmmenummme…………..
Tak for mundvandstrækkende inspiration
Liselotte
2. oktober 2011 at 13:24Det bliver SÅ godt, Hanne :-)
Sidse
2. oktober 2011 at 11:59Dukkah er uovertruffen inden for sin kategori.
Liselotte
2. oktober 2011 at 12:03Dukkah er mit yndlingskrydderi og det er ikke små mængder, vi bruger herhjemme. Jeg laver det ofte og det endda i store portioner :-)