Kender du det med, at man tager en tykbundet gryde, en stak krydderier, en finthakket chili og lidt olie?
Man tænder bål under gryden (her trykker vi bare på en knap og jeg forundres til stadighed over farten på induktion, hvorfor du nok kan regne ud, at jeg ikke står ofte ved ildstedet), lader olien blive varm og lader så det hele hygge sig et øjeblik, inden man topper med trættende mange skiveskårne rødløg og en stak gode, solmodne tomater fra grønthandleren inde på hjørnet af Niels Ebbesens Gade og Danmarksgade, fordi han har de mest smagfulde og tillige med billige tomater i staden Aalborg.
Det hele får en passende mængde rødvinseddike og en lige så afmålt passende mængde muscovadosukker, inden man lader det passe sig selv.
Nogen kommer måske forbi og siger, at det dufter dejligt og hvad er det i grunden for krydderier, man har anvendt. Så må man stå og træde sig selv lidt over tæerne og blive forlegen, fordi man allerede har glemt det og der ikke er gået meget mere end tredive minutter, siden man hældte blandingen i gryden. Det er en forsmag på alderdommen. Så står man der og ligner en torsk på land for til sidst at slå det hen med “det er en hemmelighed“, som om man har fuldstændig styr på, hvad man har kommet i gryden.
Godt det med løgnen og den sorte streg i panden viste sig at være usandt.
Senere kan man så konstatere, at den slags har det med at tage tid. Lang tid, for konsistenskrævende er man jo. Vi taler faktisk om noget, der kunne ligne en halv dag. Stille og næsten sagte putren på komfuret. Ikke meget opmærksomhedskrævende, men med ønske om langsommelighed.
God tid er nogen gange forudsætningen for kvalitet, så man må væbne sig med tålmod. Eddikelugten fortrænges langsomt af noget, som kunne sende minder om karamel, ketchup og sommerdage i retning af næser indenfor rækkevidde. Nu er det, at man skal finde de fine glas frem. Man skal rengøre og stille klar. Nu er det færdigt.
Bagefter kan man overveje, om man vil henkoge eller anvende Atamon, men i sidste ende står man tilbage med en tomatchutney, der kun er for lidt af og det selvom der er adskillige (store) glas på lagerhylderne i skatkammeret.
Det smager så godt, at man vil gå til yderligheder for at få lov til at smage. Man opfinder argumenter for hvorfor tomatchutney er en nødvendighed, når man spiser morgenmad. Man forklarer, at tomatchutney er fuld af vitaminer og derfor faktisk må på den pølsemad, man spiser til frokosten. Man kan sagtens overbevise om, at eftermiddagsbollen er smurt med marmelade og ikke tomachutney, bare afstanden er tilstrækkelig stor og heldigvis er det ikke usædvanligt i dette hus, at man supplerer aftensmaden med sylterier, så der får chutneyen også ben at gå på.
Gad vide, om man nogensinde bliver i stand til at gentage? Sikkert ikke, men så må man græde. Man er godt dum, når man ikke noterer lidt undervejs i denne type eksperimenter, men vil man ikke høre, må man føle.
Hvem man er? Det aner jeg virkelig ikke!
12 kommentarer
Liselotte
13. august 2011 at 10:55Gid man dog blev klogere med alderen ;-)
Tomatchutneyen er altid anbefalelsesværdig. Jeg har lavet den i mange varianter :-)
Britta
13. august 2011 at 09:03der er også en”man” i mit køkken, men hvis den ikke var der, “tabte englene nok ikke så mange fjer” – billedet DUFTER. god lørdag.
Mia Folkmann
13. august 2011 at 07:33Jeg ved ikke, hvorfor MAN også her i huset altid tror, at man – sagtens – kan huske opskriften et par dage efter…! ;-)
kim
12. august 2011 at 23:40Nu fik du mig til hælde soltørrede (ovn) tomater på glas og hælde dem over med olie. Og tak for det!
jeg lavede også 1 kg, og de er væk…
Nu skal jeg selvfølgelig lave tomatchutney – det er da klart :)
Men det må vente til imorgen, men jeg glæder mig allerede til det.
Hjortebjerg
12. august 2011 at 09:39Elsker man-historier:-)
Sad dog med spændt mavefornemmelse og ventede på at der stod herligheden var brændt på! Ikke at jeg betvivler fruens kulinariske evner, fik bare en urolig fornemmelse i dagens intro:-) Så det var skønt at læse til ende, og få en lykkelig slutning med!!!
Yrsa
12. august 2011 at 09:24jeg kender i hvert fald det at jeg tænder for min induktions plade sætter en gryde over med olie og så glemmer jeg det er kort øjeblik og så kan jeg smide det ud og lufte ud i hele huset….. jeg har IKKE vænnet mig til induktionens hurtighed endnu (efter ca 8 mdr) :-)
God weekend til dig og dine.
PS maden ser fantastisk ud men mangler liiige duften…
Berit
12. august 2011 at 09:16: )) det spiller da heller ingen rolle så lenge man får i seg dine “vitaminer”.. og har en himmelsk opplevelse ved det hele : )
Liselotte
12. august 2011 at 08:03Som jeg ind imellem ville ønske, at jeg noterede undervejs. Jeg har stadig mindet om en abrikoschutney, der smagte så engle tabte fjer, men den har aldrig kunnet gentages. Dum er jeg! ;-)
Ulla
12. august 2011 at 12:28“Så englene tabte fjer” den vending vil jeg huske. SKØN
GitteSP
12. august 2011 at 07:59Madkunst kan ikke gentages – det er unikt og skal nydes nu og her (mon “man” kan sige sådan – holder den?) Velbekomme – det ser ud til at være en skøn heldagsspise….
Rigtig god fredag
jytte
12. august 2011 at 07:56Her sidder man så, med det bredeste morgensmil på læben, efter man har læst morgenepistlen fra Gug ;-)
Man kan næsten smage chutnyen, i alt fald dufte den. Helt sikker glædes man over de mange ord, der er SÅ elegant blandede blandt hverandre – ah…… man nyder, gør man!
Man tror, det bliver en dejlig dag før weekenden, der skal gøre godt, også hos dig og dine
Ulla
12. august 2011 at 07:48Hvor har du dog ret Liselotte. Den situation har jeg også tit været ude i. Ikke lige med Chutney, for det har jeg ikke prøvet at lave (endnu). Savle, savle. Men med så meget andet.
Ole siger sommetider når jeg servere noget mad. “Det må du gerne lave en anden gang”. Ja, tak, men det kan jeg jo ikke, for det er jo lavet med lidt af det, og noget af det osv.
Vi bliver ikke klogere tror jeg, og så skal det nok være sådan;OD
Selvfølgelig kan man spise chutney på alle tider af døgnet. Så slipper du også for Atamon, for med den fart, kan det jo ikke nå at blive for gammelt!