Weekenden i Svendborg inkluderede køreture af små, smalle landeveje uden mål og med, men bare med lyst til at lade tilfældighederne bestemme. Sådan endte vi ved Brahetrolleborg.
Vi havde været langt omkring allerede, da vi passerede et skilt, som annoncerede med kaffe klokken 13-17. Ikke at vi var kaffetørstige, men vi syntes alligevel, at det var charmerende og morsomt at have sådan et lille traktørsted midt i ingenting. Umiddelbart efter vi passerede skiltet var en parkeringsplads. Der landede vi og fik endelig øje på Brahetrolleborg, som er et aldeles imponerende skue.
Brahetrolleborg er oprindeligt et cistercienserkloster. Cistercienserordenen er en gren af Benediktinerordenen, der har navn efter moderklostret Cîteaux ved Dijon. Ordenen er stiftet 1098 af Robert de Molesme, som ville reformere benediktinerne. Det gik sådan set udmærket indtil englænderen Stephan Harding blev abbed i Citeaux i 1109 og jeg skal da lige love for, at hans rigide og strenge livførelse fik sat en stopper for lysten til at træde ind i ordenen. Heldigvis gik der kun ganske få år, inden en løsere hånd – siddende på Bernhard af Clairvaux – gjorde det attraktivt at være en del af fællesskabet.
Ordenen voksede med rivende hast. I Danmark var det ærkebiskop Eskil, som var bedste ven med Bernhard, der indførte ordenen. Den eneste grund til, at jeg nævner alt det er, at ordenen havde stor betydning for landbruget i Danmark. Deres avlsgårde fungerede som datidens landbrugsskoler og deres idéer fik på den måde stor udbredelse. De var ualmindelig dygtige til kvægavl og forstod virkelig at forvalte klostergodset. Brahetrolleborg hed Holme Kloster da Middelalderen gav munke magt og bøn, som to af yndlingsbeskæftigelserne, mens de blev rigere og rigere på den fede, danske muld.
Holme Kloster kom siden til at hedde Rantzausholm i 1568 og endelig Brahetrolleborg i 1667.
Siden 1722 har Brahetrolleborg Gods tilhørt familien Reventlow. Her er kimen til bondefrigørelsen og landboreformer lagt. Her overtog Johan Ludvig Reventlow i 1777 Brahetrolleborg og efter at have overtaget godset, sammenkaldte han fæstebønderne til møde i slotsgården, hvor han bad dem om lydighed, flid og troskab, men han gjorde også noget andet og revolutionerende. Han gav dem lov til at ødelægge træhesten, gabestokken og ridefogedens pisk. Han ønskede reformer og en frisk start.
Siden kom ophævelsen af stavnsbåndet, som gjorde det muligt for bønder at flytte og ikke længere være forpligtet til at leve og dø under den samme himmel, i det samme sogn og under det samme herskab. Man kunne rejse ud og søge lykken. Den personlige frihed, du og jeg har, stammer blandt andet fra en dag i slotsgården på Brahetrolleborg tilbage i 1777.
Reventlow gav sine bønder arvefæstebrev, råderet over egen gård og jord og skole til bondestandens børn. Foran Brahetrolleborg er rejst en mindesten for Ludvig Johan Reventlow. På stenen står “Børneven og Bondeven“. Det forstår man jo ganske udmærket, når man ved, hvor stor betydning hans omsorg og empati har haft for en hel stand.
Brahetrolleborg ejes stadig af slægten Reventlow. Sidste generation på gården er Catharina Reventlow-Mourier.
Inden vi tog afsked med Brahetrolleborg, lettede en fiskehejre fra Silke Å. Den var smukt gråblå og tog sig god tid. Det gjorde vi også, for man kan ikke andet i så smukke omgivelser, som Fyn byder på.
18 kommentarer
Henrik
29. april 2012 at 21:55Kirken har været sognekirke i Brahetrolleborg sogn siden 1550 og er åben for besøg alle dage kl. 9 – 16. Og næste gang du kommer forbi så gem kaffetørsten. Vi serverer hjemmelavede specialiteter tilberedt af fynske og økologiske råvarer i Johan Ludvigs Kafé + Bed & Breakfast (navngivet efter Johan Ludvig Reventlow, da hans mindestøtte står i vores indkørsel).
Liselotte
30. april 2012 at 07:58Vi var skam opmærksomme på jeres café, men nåede ikke indenfor. Det må blive næste gang :-)
Pia
31. maj 2011 at 18:38Hej igen
Kirken blev brugt for befolkningen i Korinth, da jeg var barn på sydfyn, men hvorledes det forholder sig i dag er jeg ikke klar over.
Liselotte
31. maj 2011 at 19:12Måske den er åben de søndage, hvor der er prædiken derinde og ellers lukket. Det sker for kirker herovre, Pia :-)
Pia
31. maj 2011 at 06:46Kære Liselotte
Jeg kan lige som Fie kun sige tak for din beretning og fine billeder. Jeg er nemlig også så heldig, at kunne sige, at jeg er døbt i slotskirken og derfor også har boet i nabolaget.
Takker for dine gode indlæg og fine billeder
Mvh Pia
Liselotte
31. maj 2011 at 06:59Det er et skønt område. Der er utroligt smukt og dejligt. Der er jo ikke åbent for offentligheden, så vi så ikke kirken, men smuk er den garanteret :-)
Marianne bentzen
29. maj 2011 at 12:16Det har været en stor fornøjelse at læse din beretning om Brahetrolleborg, jeg er imponeret over den omhu og flid du lægger i dine blogs – det er det der gør det spændende at læse med hos dig. Og når jeg så ved, hvor flittig du er iøvrigt!!
Kærlige knus
Marianne
Liselotte
29. maj 2011 at 13:29Tak for de pæne ord, Marianne. Omhu og flid kan jeg lide. Det er min mors fortjeneste, Marianne :-)
Fie
29. maj 2011 at 11:27Jeg er vokset op lige ved siden af, så jeg har egentlig aldrig rigtigt tænkt over mødet med Brahetrolleborg, men du har jo helt ret, det dukker bare lige pludselig op foran én. Det er noget af charmen ved de mange herregårde på sydfyn, lige pludselig er de der bare.
Liselotte
29. maj 2011 at 11:59Det var den følelse vi fik. Pludselig var det der bare. Sikke smukt :-)
GitteSP
29. maj 2011 at 10:57Så fint – tak for det :-)
Liselotte
29. maj 2011 at 11:59Selv tak, Gitte :-)
Sidsel
29. maj 2011 at 09:25Det er smukke billeder og interessant læsning. Og heldigt for os i dag, at vi ikke er mere stavnbundet end vi selv ønsker.
Når jeg ser sådan et gods, ville jeg ønske at bo der. Kun for at sove i et tårnværelse:-)
Liselotte
29. maj 2011 at 10:22Ja, det er heldigt, at vi selv kan bestemme, hvor vi vil jagte lykken og tilfredsheden, Sidsel – og den med tårnværelset er jeg med på :-)
Kirsten Nørgaard
29. maj 2011 at 09:18Dejlig reportage; tak for den!
Liselotte
29. maj 2011 at 10:22Selv tak :-)
jytte
29. maj 2011 at 09:07Godmorgen! – og tak for smukke billeder og en genopfriskning af et af de væsentlige historiske momenter i Danmark. Måtte din dag blive nydt og brugt med frihedsgaven in mente.
Liselotte
29. maj 2011 at 09:13Godmorgen, Jytte. Min personlige frihed betyder alt for mig. Jeg er taknemmelig for den hver eneste dag :-)