Min kusine har meldt sin ankomst om et øjeblik. Vi skal strikke, snakke, grine og hygge og til det hører noget frisk, sprødt og en anelse sødt. Aromatisk skal det være, så kun Ingrid Marie dur, synes jeg.
Jeg finder æbleskrælleren frem og med den på bordet, tager det kun et lille øjeblik at skrælle seks æbler.
Inden jeg skræller æblerne og deler dem med min æbledeler, har jeg lavet en smuldredej af lige dele mel, sukker og smør. Ethundredeoghalvtreds gram. Undervejs kommer jeg i tanke om, at jeg har et kilo hasselnødder stående i skabet. Jeg blender et par af de gode håndfulde helt fint, så det næsten ender som mel. Det kommer i dejen også og så supplerer jeg med en smule mere smør. Akkurat tilpas meget.
Så får æblerne den sidste behandling. Delt i både får de lov til at ligge i lag med smuldredejen. For hvert lag æbler, kommer jeg et sødt drys kanelsukker på. Æblekage og kanel hører sammen i min verden.
Til sidst blender jeg endnu en håndfuld nødder.
Nu får det hele lov til at hygge sig i ovnen. Ethundredeogfirs grader en times tid. Det passer med, at Oline kommer fra skole. Jeg scorer gode point i dag.
24 kommentarer
Lisbeth K
22. oktober 2010 at 17:06NB. Havde ingen nødder så prøvede med kokos istedet. UHMMMMMM ;o) Også her blev der spist op…
Liselotte
22. oktober 2010 at 18:55Sikke dog en skøn idé, Lisbeth – jeg er helt sikker på, at det må jeg prøve snarest .-)
Karin Maria
17. oktober 2010 at 14:29Har Ingrid Marie æbler i haven, – har fluks plukket og herefter bagt æblekagen Mums :-) smager rigtig godt, – kanel, nødder og æbler, det bliver ikke bedre…:-)
Liselotte
17. oktober 2010 at 16:52Det bliver bare overhovedet ikke bedre :-)
Sole
15. oktober 2010 at 11:19Tak for påmindelsen. Den crumble blev lavet igår med lag af Ingrid Marie – og aldrig har jeg fået så megen ros for en kage :-) Den er hermed sendt retur. Her blev den fortæret med creme fraiche. Kagen blev spist til allersidste krumme, tror endda der var én der slikkede formen til sidst :-)
Liselotte
15. oktober 2010 at 18:17Det er en klassiker, Sole – godt er det med nemme opskrifter, som gør maver glade. Dem kan vi lide :-)
Brombær Mor
14. oktober 2010 at 20:56Det lyder stanglækkert. Den prøver jeg. I går bagte jeg havrekiks, men havde alle mine kageforme lagt væk i julekasserne…på nær én, den ,som jeg helt havde glemt fandtes. Så det blev til kødbensformede havrekiks og hyldebærsuppe. Uhm, og rigtig meget solskin hernede midt i landet. God dag til dag
Liselotte
15. oktober 2010 at 18:17Kødbensformede havrekiks er da ikke så skidt endda :-)
Birthe S
14. oktober 2010 at 19:33Lækkert og indbydende ser det ud. Og et imponerende arbejde, denne æbleskrælder gør, monstro vi næste gang kan få en kik på maskinen? På vores lokale museum har vi en ældre udgave af samme. Mange gæster, som kommer i fadeburet, spørger altid hvad dette monstrum mon er til ?
Liselotte
15. oktober 2010 at 18:16Maskinen er sådan en med håndsving og den har været vist herinde mere end en enkelt gang, Birthe – jeg er meget glad for den :-)
Liselotte
14. oktober 2010 at 18:15Hold nu op, som den æblekage smagte dejligt – og med iskoldt flødeskum til, blev den altså ikke ringere – det var jo onsdag, så det måtte der til ;-)
Annette Lund Andersen
14. oktober 2010 at 18:04Den æblekage gør altid underværker her i huset – mums den smager bare så godt – min dejlige mand er ekspert i at lave den ;o) Håber jeres smagte lige så godt som den ser ud…
Dorit
13. oktober 2010 at 23:44Der er dage, hvor mit livsnydergen synes fuldstændig at have forladt mig, men så tager jeg et kig ind på din blog, og så kommer gnisten snigende tilbage. Tak, Liselotte :) Jeg kan næsten dufte kanel og æbler helt herop.
KirstenK
13. oktober 2010 at 21:42Jeg er også vild med din æbleskræller,. Min bedstemor havde en noget lignende… Æblekagen med smuldredej er noget af det bedste der findes i kategorien kager med æbler…
Ulla S.
13. oktober 2010 at 21:21Jeg er fuldstændig pjattet med de spiralformede æbleskræller, som din æbleskræller med et snuptag kan fremstille – måske skulle jeg bare give efter og anskaffe mig én. Man skulle jo nødigt gå ned på udstyr ;-)
Annette
13. oktober 2010 at 18:36Åh hvor lyder det godt og så måske en lille klat creme fraiche med vanille til. Den opskrift skal snarest afprøves
Therese
13. oktober 2010 at 18:03Nam nam, det lyder dejligt :-) Ingrid Marie, er et dejligt æble. Jeg har lige spist et af slagsen.
Sidse
13. oktober 2010 at 17:40Kanel er den fødte elskerinde til æbler, og en pikant aftale med hasselnødder..Hold da op.
unikarina
13. oktober 2010 at 16:26Mums… bliver så lækkersulten. Ingrid Marie æbler bringer bare så mange minder frem fra min barndom, hvor jeg havde træet lige ud for mit vindue. Så var det bare lige at stikke armen ud – og plukke det lækreste æble. I min egen have har vi i år plantet et Ingrid Marie æbletræ – jeg venter spændt på at høste (til næste år)
Ulla Andreasen
13. oktober 2010 at 15:27Det kan da kalde råhygge, mums mums. Ha`en god dag.
Anette
13. oktober 2010 at 15:22Og jeg fik ideen til desserten i morgen ;o) Takker!
Karina
13. oktober 2010 at 15:11Æbler og kanel?! Det bliver ikke bedre da. Det der, det lyder og ser simpelthen alt alt for lækkert ud. Hvis nogen banker på din dør lige om snart – så er det altså et lille bud fra Kastanjehaven :)
Der er vist mange point fra Oline der!!!
Sole
13. oktober 2010 at 15:05Næsten verdens bedste opfindelse – vupti, på ingen tid og med ingredienser man næsten altid har ved hånden, får man den bedste kage, der tænkes kan!!
Cecilie
13. oktober 2010 at 15:02Det ser lækkert ud, Oline er heldig. Det er min absolut yndlings efterårs “dessert” Æbler fra haven og hvad man ellers har i skabet. Bruger nogle gange havregryn og mandler fx.