Jeg er bedst til at spille efter gehør. Altså i overført betydning, for du vil aldrig ønske dig, at jeg skal underholde dig på et instrument. Så er det vist på plads. Jeg mener mere sådan i retning af opskrifter eller netop mangel på samme. Det gælder både håndarbejde og ikke mindst i mit køkken, hvor jeg oftest spiller uden andet end fantasien til hjælp.
I dag havde jeg lovet Oline, at hun skulle have pandekager. Jeg rører dejen ud fra nogle grundprincipper, men uden nogensinde at afveje noget som helst, så prøven er altid, når jeg hælder den første dej på panden. Gør den, som den skal. Bobler den fint i overfladen?
Jeg var heldig i dag. Fine små bobler og en stak pandekager, som hævede smukt ved tempereret varme. Så er jeg tilfreds og snart bredte duften af vanille sig i hele huset og manifesterede sig endelig i et ungt menneske, som kom søvndrukkent ud fra værelset lokket af udsigten til noget, hun elsker.
Nu jeg alligevel skulle stå i køkkenet, fik jeg øje på en stak meget modne tomater. De er fra Annemette og Heidis drivhus og smager som slik, men de skulle altså bruges lige nu, så idéen om hjemmelavet ketchup lå ligesom til højrebenet og jeg havde lige hjembragt en dejlig æbleeddike fra Normandiet, så der var ikke langt fra tanke til handling.
Fint snittede løg, hvidløg og æble blev først stegt i lidt olivenolie, hvorefter det fik selskab af sukker og krydderier. Da det hele begyndte at karamellisere og antage en brun farve, hældte jeg væske og tomater ved. Det står fortsat og putrer på komfuret. Uhm, som det dufter.
Jeg kan lide, at der er gang i gryderne, så formiddagens brombær og en håndfuld af de modne blåbær, som ikke havde fået plads på pandekagegalejen kom i en gryde sammen med rørsukker og lidt vanilje samt en knivspids chili og fik lov til at koge en tid, inden det fik selskab af Amaretto i gavmilde mængder og en ordentlig stak grofthakkede mandler. Sikke det duftede.
Mens gryderne arbejdede, blev pandekagerne klar. De blev indtaget delvist ved spisebordet og delvist oppe ved komfuret. Det er kun mig, som spiser dem med blåbær i. De to andre kombinerer med ahornsirup, ost, valnøddehonning og hvad de eller kan finde i skabe og skuffer. De er pandekageelskere om en hals og jeg elsker, at de elsker dem.
Brombær/Blåbær med Amaretto & Mandler. Spørg lige om det smager godt? Jeg brændte tungen, men hold nu da op, som det blev vellykket og naturligvis kan jeg aldrig nogensinde eftergøre det. Sådan er det, når man ikke dur til opskrifter. Pokkers!
Om lidt er jeg klar til at purere ketchup. Bagefter? Jeg tror et strikketøj og lidt søndagshygge, mens jeg skæver til togturen Bergen/Oslo. Hold nu da op, som I bor smukt deroppe nordpå :-)
16 kommentarer
Sylvia
6. september 2010 at 13:28Mmmmmmmmm…….dine pannekaker frister noe veldig, Liselotte!!!!
Liselotte
6. september 2010 at 18:28Du må lave en omgang, Sylvia :-)
Heidi
5. september 2010 at 21:42Å, pannekakene dine ser sååå gode ut. Får alltid lyst på når du skriv om pannekaker.
Liselotte
6. september 2010 at 06:55De var nu også gode, Heidi – så find du hellere panden frem :-)
karen
5. september 2010 at 15:46Deilige bilder. Jeg bestiller herved et par kilo av bjørnebærblandingen, takk! ;-)
Når det gjelder pannekaker er jeg purist – kun lønnesirup og smør – himmelsk! Okei da – jeg kan nok strekke meg til blåbær..hvertfall når de ser så fristende ut som dine..
Ja og forresten – sender du med et kilo av den ketchupen også?? ;-)
Liselotte
5. september 2010 at 16:20Jeg skulle gerne sende, hvis jeg havde lager, Karen ;-)
Pandekager spises vist meget forskelligt og hver sin favorit. Det er jo noget af det sjove, tænker jeg, for Oline og Kenneth er heller ikke enige herhjemme ;-)
Sidsel
5. september 2010 at 15:23Duften spreders sig over byen… Må gå efter næsen, hehe… Aldrig prøvet at lave kethup, lyder vildt godt. Smukke billeder…Tak for det
Liselotte
5. september 2010 at 16:19Hjemmelavet ketchup kan varmt anbefales, hvis man altså gider for som med så meget ander, er det hundrede gange nemmere at købe. Det smager bare ikke nær så godt, som dette her :-)
Lisbeth Bula
5. september 2010 at 15:13For en fantastisk mat-post!!
Hvis du klarer å ta inn mer fra mittvakre land, vil jeg anbefale deg å se posten i min blogg- nettopp i dag . Datteren min tok bilder av en ganske fantastisk utsikt fra foten av vår Gaustatopp ned til dalen der vi bor da hun gikk kvinnemarsjen i går sammen med innpå 2000 andre damer i alle aldre!
Liselotte
5. september 2010 at 16:18Jamen altså, som I bor i et smukt land, Lisbeth Bula. Jeg ville gerne forbi engang :-)
Fríða
5. september 2010 at 15:09mmm, lyder som den helt og aldeles perfekte söndag I får jer.
kh.fra Island
Frida
Liselotte
5. september 2010 at 16:18Dét er det, Frida – og en magen til til dig :-)
Dorte
5. september 2010 at 15:00MUMS hvor ser det BARE lækkert ud. Jeg må straks ud og se om der ikke skulle være et par blåbær tilbage på buskene – syntes ikke at de har givet så meget i år – eller også er det vores solsorte der har været umådelig sultne!
Liselotte
5. september 2010 at 16:17Fuglene har også fået flere blåbær, end jeg har, men jeg nyder dem, jeg når at få :-)
violykke
5. september 2010 at 14:27Skønt, jeg har også lige sat brombær over, der skal da helt klart mandler i mums.
Liselotte
5. september 2010 at 16:17Det er en god ide med de mandler, kan jeg godt røbe :-)