Godt brød består af lige dele tid og kærlighed. I dag har jeg begge dele på lager, så der er rørt dej til et af de her godt hverdagsbrød, som ikke kræver andet end vand, mel, honning og salt. Og god tid, men den har jeg jo, som jeg skrev.
I samme sekund jeg rørte den gode, økologiske blomsterhonning ud i gærblandingen bredte sig en duft af kærlighed. Du vil måske ikke være enig, men duften er symbol på kærlighed for mig. Den symboliserer kærlighedsarbejde. Dejen starter allerede med at arbejde for mig. Den dufter af jord, urkræfter og syrlig velsmag.
Der skal mel i blandingen til dejen er dejlig blød og lind. Ikke for fast, men sådan tyk grød, som kan stå og arbejde for sig selv i ro og fred, mens jeg strøer om mig med overskud, omsorg og kærlighed. Den arbejder for mig. Gratis og nærmest uforpligtende. Jeg skal bare huske at sende luftkys i dens retning, så bliver den ikke træt og hæver bare, mens fibre skilles og samles, bliver til glutentråde og kemi af den gode slags.
I aften, når den er færdig med at arbejde, overtager jeg. Med forsigtighed og stor kærlighed vil jeg vende dejen ud på det meldryssede bord. Jeg vil folde den en gang eller to, lade den samle endnu mere kærlighed, mens ovnen bliver varm og så vil jeg bage den til et af de brød, som smager, så englene synger. Måske med et drys af havsalt og rosmarin. Måske.
Det er den rene og skinbarlige kærlighed.
8 kommentarer
Liselotte
30. april 2010 at 18:43Anni, du er SÅ heldig med det gode vejr, men vi nyder nu en regnvejrsdag indenfor med hygge, som så passer til den slags :-)
Sole, det lyder vidunderligt med revet æble i dejen. Jeg kommer glad og gerne alverdens revne ting i dejen – både rå og kogte, så æbler er absolut en mulighed. Tak :-)
Annette, det er da noget skidt med den mælkeallergi og nej, jeg har ikke sådan lige forstand på den slags – og god bededagsferie til jer også :-)
Lone, når jeg er rigtigt heldig, får jeg visit af Visitsen og så medbringer hun ind imellem Fru Møllers Mel. Det giver dejlige brød :-)
Bolette, det er kærlighedsbrød og det ser lovende ud :-)
Claus, der var en ært gær involveret – og så ellers masser af luftkys og meget lidt hånd på – det dur, tror jeg :-)
Claus
30. april 2010 at 18:28Hæver du på de naturlige ingredienser i honningen alene, eller er der også alm. gær indblandet ?
Bolette
30. april 2010 at 15:40sandt , kærlighed gir næring til alt det gode .- også brød lys og glæde til alle på denne dag – bededag <3
Lone Ringskær, Mårslet
30. april 2010 at 15:13Prøv Fru Møllers mel hvis du kommer på de kanter http://www.frumollersmolleri.dk/default.asp
Det er mel til brød med ægte kærlighed.
Loopén
30. april 2010 at 14:35Muf….. dejligt nybagt brød!!!!!
savner det allerede siger en som lige har fået konstateret mælke allergi…
Suk, leder efter laktosefrie opskrifter….. har du også dem? hehe.
Håber i nyder bededagene derover i det Jyske.
Hils i stuen
Knus Annette
Anette
21. maj 2011 at 22:49Hej Anette.
Fortvivl ej over mælkeallergien – der er masser af inspiration at hente til madopskrifter på nettet. Bl.a. har dk-kogebogen.dk en masse opskrifter til allergikere (en særlig sektion) og jeg har selv en blog, hvor jeg skriver om det at have mælkeallergi… sådan, og om livet generelt altså… med mad.
Se fx her: http://www.homemadeheaven.net/.....lkeallergi for inspiration. Og jeg er glad for at det kun er mælkeallergi og ikke glutenallergi fx. Du kan jo stadig spise brød – bare de ikke har puttet yoghurt i og den slags sager.
At leve med en allergi er ligesom at få en ekstra uddannelse – men din kreativitet skal nok vinde i længden. Det eneste jeg idag savner er soft ice, pizza med ost, brieost og flødeskum. :-)
Sole
30. april 2010 at 14:25Fantastisk – der er ikke noget som at bage på den måde, med kærlighed, til de man elsker!!! Du har så ofte spredt gode idéer, så du får lige én af mine (dvs den er jo tyv-lånt et andet sted fra): rør en dej, som den du beskriver, men tilføj lidt revet æble og revet gulerod, koldhæv, og bag derefter som boller. Det gjorde jeg i morges, og de smager himmelsk – det må være æblet, der gør det, det har jeg vist aldrig før brugt i en bolle-dej!!
anni
30. april 2010 at 13:45Åh, jeg bliver helt sulten! men jeg har jo ikke tid til at bage, for jeg skal jo være ude på terrassen i dag!
Men jeg fik bage hvedeknopper i aftes, og de var bare dejlige.
God weekend til jer i Gug
fra os i Wien