Jeg ligner en ulykke. Mine øjne er røde og opsvulmede og det hele er den rene elendighed og tårer i stribevis, men kun fordi Oline pludselig helst ville spise frikadeller. Så var det frem med løgene. Jeg HADER at hakke løg, men jeg vil gøre ALT for den unge, så nu svider øjnene og jeg venter bare på, at det hele skal stabilisere sig, så jeg tør nærme mig skålen med farsen. Ikke tale om at jeg gør det, før der er gået en rum tid og det hele har “sat sig”, så løgene ikke længere fremkalder vandfald.
Jeg kan huske, at min mor altid sagde, at jeg bare skulle række tunge. Så kunne man sagtens hakke løg uden at græde. Som om…
Måske jeg lige kan nå en gulerodssalat, inden vi er klar til stegningen? Jeg tror det og det er i hvert fald bedre end at stå og ligne en idiot med tungen ud af halsen ;-)
Hvad gør du for at undgå at græde, når du håndterer friske løg? Ved du noget, jeg ikke ved? Nå ja, det gør du helt sikkert, men ved du noget om løg og tårer og idiotiske husråd og sådan…?
66 kommentarer
Liselotte
3. maj 2010 at 16:40Der er virkelig noget at afprøve her, skal jeg love for :-)
lauka
3. maj 2010 at 10:50Det dukket opp et råd om å varme løken i mikrobølgeovnen 30 sekunder før skjæring. Ikke vet jeg..
Annelie
29. april 2010 at 13:27Jag har inte läst alla råd så kanske har någon annan redan skrivit det här:
Jag lägger skärbrädan på spisen, drar igång fläkten på högsta läget och börjar hacka. Det är inte ofta mina ögon tåras när jag gör så.
Birgitte
29. april 2010 at 10:42Jeg opbevarer løgene i køleskabet. Køleskabskolde løg er meget mindre tårefremkaldende. Prøv det!
Liselotte
29. april 2010 at 10:06Ha ha ha… jamen, det er da imponerende med gode og knapt så gode råd. Den med at lade en anden hakke dem, den er praktisk, synes jeg ;-)
Tina
29. april 2010 at 01:37Har hørt at man skal stå med en tændstik hvor man har brækket svovlen af, har aldrig selv afprøvet, da det er meget meget sjælden jeg reagere på saften fra løg.
Koldt vand efter de er skrællet skulle også være godt.
Lotte
28. april 2010 at 22:45“Hvad gør du for at undgå at græde, når du håndterer friske løg? ”
Får min mand til at hakke dem *G*
Alternativt. Køber dem frosne.
Hvis du laver den med svømmebrillerne, så er du altså nødt til at foto-dokumentere :-D
Randi
28. april 2010 at 19:38Jeg bruger kontaktlinser og det hjælper IKKE EN DYT på grædende og sviende øjne under løghakningen. Min taktik er bare at få det overstået eller komme dem i minihakkeren :-) Og ikke at have lagt makeup og vente gæster om 5 minutter, når løgene hakkes ;-)
Jeg har hørt at det hjælper at lade den kolde hane løbe mens man hakker. Jeg synes faktisk det hjælper, men har ikke samvittighed til at lade alt det vand gå ud til spilde.
Annepålandet
28. april 2010 at 18:26Dette virker for meg: Tapp vann i en bolle og sett på benken mens du hakker løken. Ingen tårer!
Ellers har jeg lært at man skal holde munnen igjen – altså ikke prate – mens man hakker løken. Det virker også fint. Det rare er at alle i familien vil prate akkurat da. Og da må man jo svare. Og da virker det ikke … :S
Pernille
28. april 2010 at 18:26Nej hvor er det sjovt at læse.. det er jo en større videnskab. Jeg vidste slet ikke, der var så mange gode råd at hente.
Inden jeg for mange år siden fik linser, kan jeg godt huske de tårevæddede øjne løghakning kunne udløse, men siden har jeg ikke mærket noget til det :)
unikarina
28. april 2010 at 16:38Jeg har hørt samme råd som Alex i USA – et stykke brød i munden, når du hakker løg.
Jannike
28. april 2010 at 13:21Jeg leste et eller annet sted om en norsk forsker som var blitt spurt om dette, mange sverget til å rekke ut tungen etc. Det eneste som var bevist til å fungere var svømmebriller, kanskje har Oline et par liggende?
Maiken D.
28. april 2010 at 11:44Prøv at fløjte imens du hakker – men for mig er det også nemt og hurtigt med minihakkeren.
LisbethK
28. april 2010 at 10:48Jeg fik en gang at vide, at det hjælper at hakke løgene fra roden mod toppen – og det virker! Men jeg anvender nu minihakkeren, når det gælder løg i f.eks. frikadeller, da mine børn er eksperter i at spotte det mindste stykke løg, der ikke er hakket til ukendelighed. :-)
Molly
28. april 2010 at 10:18Jeg synes bare du skal tage Olines svømmebriller på så er den fikset :O)
Liselotte
28. april 2010 at 09:52Måske man skulle anskaffe sig et par kontaktlinser, for jeg NÆGTER at begynde med at eksperimentere med at hakke hurtigere end min egen skygge. Mand, hvor kan jeg ikke tåle at miste fingre, altså ;-)
Deborah
28. april 2010 at 09:19Min mor sagde altid, at jeg skulle skylle løgene i koldt vand. Jeg husker ikke, at det hjalp meget. Som voksen og efter jeg fik kontaktlinser, kan jeg kun sige, at det at hakke og pille løg er en smal sag. Ikke det der lgner en tåre på den konto. Så er jeg i selskab tilbyder jeg altid, så de andre slipper for at græde, men den service er du jo lidt langt fra :-)
Yrsa
28. april 2010 at 08:51Griner højt mens jeg kigger ned over alle de festlige forslag, og må så konstatere at jeg åbenbart har fundet løsningen (nedkøling).
Har ALTID mine løg i køleskabet og græder ikke meget (højst lidt vand stående i øjenene) og jeg skærer løg mindst 3 gange om ugen hvis ikke mere – der skal jo løg til for at få den gode smag,…..
Hvis manden er hjemme for han lov, da han har kontaktlinser
Eva_O
28. april 2010 at 08:09Jeg kan desværre ikke bidrage med en god/sjov/skør idé, som ikke allerede er nævnt, men… Jeg bruger kontaktlinser og med dem i øjnene løber tårerne ikke, når jeg skræller løg… :-)
Rigtig god onsdag…
Camilla Foldager
28. april 2010 at 08:04Hej Liselotte
Min løgtaktik går ud på at hakke hurtigere end min egen skygge, således de grimme grimme løg-saft-dampe slet ikke når op til mine øjne inden jeg er færdig. Det koster en negl eller fingerspids i ny og næ. Men det er bestemt billigt sluppet. Prøv det ;)
Mange hilsner
Camilla
Liselotte
28. april 2010 at 07:44Hold nu da op, som der er mange idéer til, hvordan man kan hakke løg uden at græde. Jeg synes, at de fleste råd er mere end morsomme og tager med kyshånd imod endnu flere, for om ikke andet, så er de kilde til stor morskab :-)
Lisbeth
28. april 2010 at 00:202 tændte stearinlys ved siden af arbejdspladsen …… det har virket her.
men dykkerklokke, svømmebriller og kontaktannoncer – øh-linser …. er alt andet lige noget mere sjovt – dette var en tråd af de bedre – håber at den fortsætter – kan den komme op på 100 kommentarer? :-)
Alex
27. april 2010 at 23:14Put et stykke toast i munden mens du hakker løg… trick jeg lærte mens jeg var i USA:
Får aldrig selv tårer i øjnene, når jeg hakker løg…hmmm, gad vide om jeg altid har gamle løg?!
Lisbeth Bula
27. april 2010 at 22:53Dette genererte mange innlegg!! Jeg skyller løken under kaldt vann en stund etter å ha delt den i to.
Men her er ett tips for å ta bort den fryktelige lukten på hendene- og det virker kjempebra. Har du stål-svask så gni hendene på metallet når du er ferdig. Værsågod. Selv om ingen hadde bedt om akkurat det ; )
Bolette
27. april 2010 at 22:35Liselotte en løghakker ! også en der vasker den af , men normalt gør Kenneth det vel !
dykkebriller .. hmm vi har kun nogen med hajfinne på som er min stedsøns .. jeg får altså den med vandet og tændstikken til at virke før den piskede tåre og mascara og ting ud af mine øjne <3
Sole
27. april 2010 at 22:30hahahaha, mange fine råd – elsker den med molekylær gastronomi. Læg løgene i vand i mindst nogle minutter, så bli’r skallen helt blød og ryger af på et splitsekund, og man slipper for de værste tårer. Og så en hurtig tur i minihakkeren, så får man hakkede løg, der ikke er helt smattede – og nææææsten uden tårer ;-)
Hanne
27. april 2010 at 22:23BURKA…..der var den :O)
lauka
27. april 2010 at 22:17…man kan forsyne seg rått av rå, ferdigkuttet løk i salatbaren på matbutikken… :)
Berit
27. april 2010 at 22:17Jeg stemmer også på kontaktlinser, men måske lidt drastiks at gå til værks, hvis man blot vil undgå tårerne.
Du må montere de anbefalede svømme- eller skibriller, og så kan det jo være at familien i tilgift fælder et par tårer i sympati (af grin vel og mærke) ;-)
anette
27. april 2010 at 21:54En noget dyr løsning, men kontaktlinser er det eneste der dur :-) jeg kan skrælle løg i timevis, bare jeg har mine kontaktlinser på :-)
Arduinna
27. april 2010 at 21:50Har prøvet alle husråd uden held…..
Så hvis jeg nu kan ramme tasterne for alle de tårer der løber, af grin over denne tråd….
Ja så tror jeg at jeg vil forsøge mig med et par af ungernes dykkerbriller næste gang….
For ellers stamper jeg i gulvet, går vrælende ind i stuen og forlanger et break i madlavningen….. Så længe tårene triller ;-)
Susan
27. april 2010 at 21:35Da Karen nævnte ski hjelmen fik det mig til at tænke – er der ikke noget med at I kender nogen med motorcykel? Sådan en fullface hjelm må da være perfekt! :-)
karen
27. april 2010 at 21:32Kjøleskap. Griner (græder på dansk) aldri! Av løk altså! :-)
Men skulle det bli krise så duger også slalåmbriller…Hvis du i tillegg hiver på hjelmen tror jeg du er garantert suksess! ;-)
Mette
27. april 2010 at 21:31hehe – jeg har faktisk et billede et sted af min pode i ført blå Speedo svømmebriler i færd med at hakke løg. Jeg troede kun, at det var hende der kunne finde på den slags men den løsning kan jeg se andre også bruger.
Og den virker Liselotte – og oven i købet bliver løghakning også noget man kan more hele familien med :-)
Annette
27. april 2010 at 21:27Jeg smider det hele i foodprocessoren – så kommer der ingen tårer og farsen bliver rigtig god – uanset hvad kokkene siger, er mine frikadeller ret populære:-) – jeg må indrømme at jeg har moret mig meget over alle dem med ski- og svømmebriller;-)
Liselotte
27. april 2010 at 21:24Hold nu op, som jeg griner af alle disse fantastiske råd. Det ene er bedre og mere spektakulært end det andet :-)
Tante T
27. april 2010 at 21:22Vand der løber, tændstikker i munden… been there, done that!
Det der virker bedst for mig er… ta ta…at få andre til det ;)
Og nu vil jeg nødig lyde som den ondeste mor der udnytter børnenes arbejdskraft, men yngsteøglen på 10 år, skærer løg uden en eneste tåre i øjnene! Han er ganske enket ikke høj nok til at stå bøjet over køkkenbordet, når han skærer løg!!
Sååå… hvis du ser mig i køkkenet, med en noget mærkværdig kropsholdning, så har jeg ikke fået akutte ryg-problemer. Jeg forsøger bare at indtage en ikke-tåre-fremkaldende-løg-snitter-stilling!!
Susan
27. april 2010 at 21:19Minihakker, mini blender eller lignende bruges her i huset, også af den der vasker op efter det :-)
Men ellers synes jeg klart at skibrillerne må være den bedste løsning, især om sommeren i 30 graders varme og højt solskin.
Maja
27. april 2010 at 21:12Er en tudemarie, så har prøvet alle ovenstående råd. Tre af dem virker:
– dykkerbriller
– en tur i blenderen
– kontaktlinser
Har til gengæld hverken haft held med vandhane, køleskab eller tændstikker. Et fjerde råd er at bruge rødløg – de har ikke samme svidende effekt, og så synes jeg faktisk, at de smager bedre (er nemlig ikke den store løgelsker, men kan godt se, at de gør noget godt i visse retter).
Den med at hakke hurtigt kan jeg ikke anbefale. Er gift med en kok, der jo burde have styr på det der med store skarpe knive … men det er ikke mere end et par uger siden, at hans ene tommelfinger lige blev nogle millimeter kortere, fordi han kom til at koncentrere sig om noget andet at snitte porrer … (måske det egentlig siger mest om mænd og multitasking …).
Håber, I nyder frikadellerne!
(Et smagsfif, så man ikke behøver hakke så mange løg, er massevis af krydderurter – mums!)
Bea
27. april 2010 at 21:07det var da sjovt bare å lese alle de gode råd :))
om det er frisk løg, frigiver den mindre safter enn en gammel. Vår tidligere chef i restauranten la alltid løgen i isbad inden den ble skåret op.. måske det hjelper for dig ??
Bolette
27. april 2010 at 20:58den aller første kommentar virker lad den kolde hane løbe , og tag en enkelt tændstik er nok i munden med svovlet udaf det virker ingen tårer , eller kan man jo få en løghakker sådan en har vi i huset med jeg gider ik gøre den rent så jeg bruger overstånede trick som er gået i gennem generationer ( :-) ) fra den quindelige det af min familie og virker gør det , hvorfor aner jeg ikke <3
ME
27. april 2010 at 20:43Jeg skærer altid løg under tændt emhætte :)
Claus
27. april 2010 at 20:41Hmm. når nu flere snakker nedkøling, og det i øvrigt er bedst at hakke hurtigt – for at få det overstået… Hvorfor så ikke kombinere dette ? – Frys løgene ned i flydende nitrogen, og giv dem et velrettet klap med en hammer… Så er den ged barberet! Så kan selv frikadeller blive til molykyler gastronomi!
Pia i Randers
27. april 2010 at 20:31Køleskabet virker også her….
mette b
27. april 2010 at 20:24Ja, svømmebriller eller den allerbedste: få en anden til at gøre det!
Skyller dem under varmt vand – er lidt usikker på om det bare er rent psykisk at det virker, men det er også ok for mig ;o)
Sidse
27. april 2010 at 20:17Jeg græder gerne, thi det er godt med en ordentlig rensning. Og ud fra devisen, (sjovt ord iøvrigt), men ud fra devisen “If you don´t use it, you lose it”.. Og jeg græder altså gerne. Og alligevel græder jeg ikke meget, måske fordi mine løg ALTID er i køleskabet.
Marie-Louise
27. april 2010 at 20:14:-) Lone kom mig i forkøbet. Havde ikke set hendes svar før jeg selv havde skrevet mit.
Helle
27. april 2010 at 20:12Jeg har erfaret, at tårene stopper når håndledene bliver skyllet under den kolde vandhane.
Marie-Louise
27. april 2010 at 20:12Brug kontaktlinser. Det virker. Jeg piver kun når jeg har briller på (og skræller løg, vel at mærke).
Lone
27. april 2010 at 20:10I ført alm briller tuder jeg, iført kontakt linser kan jeg skrælde og rive 10kg uden en tårer.
Fie
27. april 2010 at 20:03Jeg gør noget så kedeligt som at trække vejret igennem munden. Det ser åndssvagt ud, for jeg står med åben mund som en anden hund, der gisper efter luft.
Men det virker for mig.
violykke
27. april 2010 at 20:02Her bruger vi også svømmebriller og solbriller i nød, men ikke lige så godt hæ hæ
Laila
27. april 2010 at 20:01Altså jeg har mine løg i køleskabet og giver dem også tit et skyl inden jeg hakker og jeg har faktisk ikke tudet over løgene længe.. Men ellers så hak hurtigt, Liselotte.. Møghurtigt!
Kirsten
27. april 2010 at 20:01Jeps. Kontaktlinsetricket bruger jeg også + som regel en minihakker. Børnene tager deres dykkerbriller på :) Den løbende vandhane prøvede jeg selv inden linserne, men det havde absolut ingen effekt.
Ja, og så ville mindstemand her mene, at det var meget bedre bare at undlade løgene. -Med mindre de skal spises rå, for så bliver de guffet nærmest hele som et æble?!!?
Lisbeth
27. april 2010 at 19:58Tja, herhjemme bruger vi skibriller, det virker også efter hensigten. Ellers svømmebrillerne, alt for at slippe for tåreflod og snotnæse. Også fordi det gør ondt og svier.
Liselotte
27. april 2010 at 19:57Jeg synes dykkerbriller er topgod køkkenhumor. Jeg er klar! ;-)
Ann-Christine
27. april 2010 at 19:56Og så kan jeg ret godt lide forslaget om dykkerbriller, det er da god køkkenhumor :)
JJH
27. april 2010 at 19:56Når jeg ordner løg, gør jeg det under emhætten, som skal være på højeste sugekraft. Det virker for mig.
Ann-Christine
27. april 2010 at 19:55Jeg er også på kontaktlinser.
Det virker, men på den anden side… havde jeg dem ikke i, ville det på ingen måde være forsvarligt at lade mig hakke løgene.
Manja
27. april 2010 at 19:52Kontaktlinser, du ;) Så kan du sætte løgringe rundt om øjnene uden at mærke den mindste smule. Men det er måske en lidt drastisk løsning at vælge. Ellers synes jeg det virker at lade vandet løbe (lidt, man skal jo passe på miljøet).
Liselotte
27. april 2010 at 19:46Åh for pokker – jeg griner stadig, Pia – den er bare for sjov :-)
Pia
27. april 2010 at 19:44Har ingen gode råd, græder selv – men elsker at tænke på den stribe, hvor Steen (fra Steen og Stoffer) kommer ud i køkkenet og spørger sin mor hvorfor hun græder? Hun piller løg, hvorpå Steen returnerer med bemærkningen: ” Det må ikke være nemt at lave mad, når man har medlidenhed med grøntsagerne” :-)
Liselotte
27. april 2010 at 19:43Ha ha ha… jeg synes det er vildt underholdende indre billeder jeg får på nethinden, når I skriver svømme- og beskyttelsesbriller. Det MÅ prøves en dag, tænker jeg. Til gring kan man nemlig altid blive ;-)
Hanne
27. april 2010 at 19:42I køleskabet med løgene siger den ældste, det har de lært i hjemkundskab :O)
Dykkerbriller siger den smarte, som hellere vil se dum ud, end have tudeøjne :O)
Hak løgene i din foodprocessor i stedet for, siger den tekniske, som ikke plejer at vaske op efter sig selv…..
Trine Fox Maule
27. april 2010 at 19:41Jeg ved ikke hvordan du har det med beskyttelses-briller, men jeg vil ikke undlade at videregive, at hjemme hos mig er der “nogen”, der gladeligt ifører sig et par beskyttelsesbriller hver gang den står på løg-hakning ;-).
madam m
27. april 2010 at 19:38Åh ja.
svømmebriller.
Hold løget under den kolde hane, mens man piller (virker ikke mens man hakker).
Ha’ 3 tændstikker siddende i munden med svovler ud af.
Men det bedste er at bruge en food-processor :-)