Vi er vilde med kikærter, hvidløg og smagen af spidskommen… eller med andre ord; hjemmerørt humus.
Vi kan varmt anbefale dig, at prøve en hjemmelavet humus. Den smager, som du kan lide den. Med garanti, for du bestemmer. Hvem kan ikke lide at gøre det?
Vi har sat 250 gram kikærter i blød i køleskabet. De skal stå, til vi er klar. I morgen er vi klar til en ordentlig og fornuftig omgang humus. Frisklavet og god at gemme, hvis vi da ikke kommer til at fortære det hele. Uhm…
Kikærterne sættes i blød i rigelig vand natten over og i køleskabet. Natten over er sådan lidt la-la-la, men de skal altså helst stå mindst 12 timer, inden du giver dem frisk vand og en times tid i kog på dit yndlingsildsted. Køl dem herefter ned. Vi plejer at skylle dem i koldt vand, for ellers tager det jo E V I G H E D E R og det har vi simpelthen ikke, når vi ved, at den friske humus venter lige om hjørnet.
Når de er kolde (lunkne er okay) skal de blendes med alt det gode, som inkluderer mindst tre S T O R E fed hvidløg, godt med spidskommen, citronsaft (vel noget der ligner et par spiseskefulde), salt og peber og gerne, hvis man gider, ristede sesamfrø – altsammen blendes til lind grød sammen med den gode olivenolie. Den har jeg ikke mål på, men tvinger du mig, kan jeg lokkes til at sige noget, der ligner en halv deciliters penge. Mon ikke? Det kommer sig ikke så nøje, for det vigtigste er, at konsistensen er helt rigtig… for dig altså.
Åh, som jeg glæder mig.
39 kommentarer
André Graavett
26. juli 2015 at 17:57Dejligt med alle de forskellige opskrifter på humus – TAK
Janni Kongsgaard
6. marts 2012 at 07:36Skal lave humus for første gang. Skal det være olivenolie, eller kan jeg bruge rapsolie ?
Gitte Slejborg
17. februar 2012 at 20:46Humus uden blender.
Nu er jeg så gammel (født i 1965), at jeg overhovedet ikke kendte til en blender, da jeg lavede humus første gang ,-)
Jo, selvfølgelig kan man lave humus uden blender og det er blevet lavet ved håndkraft i hundredevis af år. Du kan mose med en gaffel eller hvis du har sådan en til at mose kartofler med, kan du bruge den. Du kan også køre ærterne gennem en kødhakker. Det vigtigste er, at du har kogt dem godt møre. Men det skal de alligevel være, for som der er skrevet ovenfor, så skal alle giftstoffer koges væk.
Gitte
Caroline OL
6. september 2011 at 16:26Hej Humus-elskere!
Jeg er jomfru, når det kommer til at lave humus. Kan jeg godt undvære citronerne? Bliver det godt alligevel??
Carolina
6. september 2011 at 16:22Hey, jeg er humus-jomfru.
Har ingen citroner, fungerer det uden? :s
Anja Rose
8. februar 2011 at 13:03Prøv også denne nordafrikanske gulerodsdip. Vi spiser den ligesom humus, kan bruges til dip hvis man er på kur og grøntsagerne bliver lidt kedelige.
500g gulerødder i skiver koges møre. 1 spsk. harissa (chilipasta), 3 fed hvidløg, 1/2 tsk spidskommen, 7 spsk. olivenolie,1-2 spsk. vineddike. Blendes sammen til en god pasta og kan serveres med kapers og oliven som pynt hvis man skal bruge den til en buffet eller gæstebud. Husk at smage til.
Lotte
5. august 2010 at 19:14Hej
Prøv at tilsætte persille, det er godt og giver lidt farve til den kedelige farve
Lotte
Mette
17. marts 2010 at 14:23Jeg erstatter ind i mellem kikærterne med hvide bønner. Det er ikke slet ikke tosset!
Liselotte
17. marts 2010 at 07:51Uden blender ville jeg ikke lave humus, men jeg er nok bare helt og aldeles uden fantasi og andre har måske gode idéer til hvordan man gør uden… ;-)
Ampe, god idé :-)
Ampe
16. marts 2010 at 21:24Kikærter er ikke bare Falaffel og Humus : Her er et alternativ :
En 3-4 dl af de kogte eller optøede kikærter hældes i en gryde med lidt olivenolie og overhældes med saft af 1-2 citroner, et par hakkede fed hvidløg og 2 store håndfulde reven grana og en 1/4 frisk chili. Det hele dampes ind, til væden er væk ca 2-3 minutter .
Kan evt blandes op med færdig kogte bønner og kogte speltkerner – serveres varm eller koldt .
Alice
16. marts 2010 at 18:55Kan det lade sig gøre uden blender – min er i stykker:(
Maren
16. marts 2010 at 17:19Mums… Og savl…
Jeg elsker også en go hjemmegjort Humus.
I stedet for ristede sesam gør Tahin sig også fortrinligt – og det er også godt i brød ;)
Knus Maren
Liselotte
16. marts 2010 at 15:59Flere gode idéer… det er dejligt :-)
Iben
16. marts 2010 at 14:09Det er altså også en god ide, at komme masser af krydderier i kogevandet. Tahin er et must hos os, og evt. et par skefulde græsk yoghurt.
Vi koger kæmpeportioner, kilo, og fryser dem så, smart ik?
Therese
16. marts 2010 at 09:39Det kan anbefales at rive lidt rødbede, meget fint, og putte det i. Fed farve og super dejlig smag. Rødbede og spidskommen er i øvrigt som skabt for hinanden.
Jeg laver også af og til gulerodshummus, hvor halvdelen af kikærterne, erstattes af kogte gulerødder. Dette kan også gøres med græskar, kartofler og hvad man ellers lyster.
Luna
16. marts 2010 at 09:12Charlotte T: kikærterne skal stadig koges i mindst 45 minutter efter iblødsætning, idet der er nogle stoffer i kikærter og bønner, som man kan blive syg af, hvis man ikke både har haft dem i blød og kogt dem længe. Kikærter og bønner på dåse gør dog, at man slipper for iblødsætningen, men er selv mest til de tørrede.
Luna
16. marts 2010 at 09:09Tahin (eller sesamsmør, som det kaldes på godt dansk) er super lækkert i humus. Jeg plejer at bruge ca. 3 spiseskefulde i en portion humus med 250 g. kikærter – mums :)
Urtekram laver en fremragende sesamsmør, der bl.a. kan købes i Kvickly. Den er lidt smådyr, men til gengæld holder den længe, og den er det værd.
lene
16. marts 2010 at 08:20Man kan også blende lidt soltørrede tomater i, det giver en lidt anden farve, eller man kan skære dem småt ud og røre dem i….det er lækkert :D
Jenny
16. marts 2010 at 07:18Yeps, all in!! Dog uden tahin og med en smule creme-fraise, og så mindre olie.. Det smager ganske enkelt som når himlens engle synger..
Hmm.. Måske sku man….? Ja, det sku’ man vidst ;-)
Helle K.
16. marts 2010 at 07:00Det er jeg også vild med – store humpler brød med humus – UHM :)
jeanette hegaard
16. marts 2010 at 06:27Humus er bare godt.
Vi plejer at ligge en ordentlig skudefuld i blød og koge. Tager det vi skal bruge for at lave en humus og smider resten i fryseren. Så har du altid kikærter der er hurtigt klar til
brug :). Det samme gør jeg med bønner.
Jeg bruger dem også i salater, nam-nam.
Charlotte Thaarup
15. marts 2010 at 23:31– og så koger jeg kikærterne i mikroovnen, for jeg har ikke tålmodighed til at vente en time:-)
jette h
15. marts 2010 at 23:04Du frister, gør du…. ;)
Moster Tulle
15. marts 2010 at 22:58Åh ja, hvorfor er det egentlig jeg aldrig har lavet humus?? Inspireret er jeg bestemt, så det må ske…snart…meget snart
Sole
15. marts 2010 at 22:38Mums, hjemmelavet humus er bare noget af det bedste og en fast bestanddel, når jeg laver det, jeg kalder “Middelhavs-tapas”. Altså en blanding af spanske, italienske og græske småretter og så noget godt hjemmebagt, langtidshævet brød, så får man det ikke bedre….
Liselotte
15. marts 2010 at 22:14Tahin bruger vi nu også, men det er ikke altid til at få fingre i og så kan sesamfrøene afløse, men sikke mange gode idéer, der kom “på bordet” og tusinde tak for dem.
Uhm, som jeg glæder mig :-)
Karina
15. marts 2010 at 21:59Osse kikærter i bløde her. Halvdelen blir til humus og den anden blir ristet i god med chili, hvidløg og spidskommen og brugt til lækker topping ovenpå en go stærk karrykål – det er VIRKELIG guf :)
Ann-Christine
15. marts 2010 at 21:56Jeg elsker også humus og især den hjemmelavede. Mums!
Og hvis man (jeg) ikke har tålmodigheden til at iblødsætte fordi det skal gå stærkt, så kan man få en ganske udemærket økologisk dåse kikærter som sagtens kan bruges i humus :)
Wong Wai
15. marts 2010 at 21:54Som ALLE andre – skal vi da også have humus, basta. Fredag dine skønne “boller”.
Hvor ses “mariehøns” ?? Er det ikke de kæreste SVAMPE?
Anette Linnea
15. marts 2010 at 21:51Jeg har aldrig prøvet at lave det selv før, men nu får jeg da helt mod på det;-)
Betina
15. marts 2010 at 21:44Uhhhm lyder lækkert. Tak for opskriften Liselotte og til alle jer andre for tippene. Det må prøves. Jeg er vild med dine små mariehøns, de gør mig ekstra glad :o)
Det ville være super underholdende at eje en kogebog skrevet af dig ;o)
Annette
15. marts 2010 at 21:36Enig med koret ang. tahin – i vores humus er der græsk yoghurt istedet for olivenolien.
Tilsat i mængder til jeg synes humus’en er lind. Og så en hjemmegjort grissini til – åh jeg bliver lækkersulten nu!
Karin
15. marts 2010 at 21:19Åh ja, humus kan man aldrig få nok af. Det er bare så lækkert! Jeg bruger også persille. Mums, men ellers nogenlunde som din opskrift :-) Hvis ikke det var fordi jeg netop havde spist aftensmad havde jeg helt bestemt været lækkersulten lige nu ;-)
Kirstenk
15. marts 2010 at 21:05Jeps…mindst tre store fed hvidløg…mindst, jeg bruger også tahin i stedet for de ristede sesamfrø,
Jette Hyllested
15. marts 2010 at 21:02Åhh ja humus, vi elsker det også her i huset. Jeg kan se du bruger den samme opskrift som os. Her i huset holder den ikke længe, vi kan rigtig godt lide det på rugbrød som pålæg. Og det er rigtig godt for maven, hvis den er lidt træg i det, kikærter skal nok sætte lidt gang i det :-))
violykke
15. marts 2010 at 21:00Vi elsker også humus, jeg bruger også tahin og masser hvidløg :0)
Sidsel
15. marts 2010 at 20:53Ja, tahin bruger jeg også. Koriander og en anelse chili kommer der også i. Men det kan man variere som man vil. Og det kan fryses. Smart.
Forår er kommet på din side med mariehøns…Herligt. Jeg savner nu ikke myrerne….
anette
15. marts 2010 at 20:52Det bliver jeg altså nødt til at prøve … jeg ELSKER humus … og næsten alt andet med hvidløg :-)
Sarah
15. marts 2010 at 20:49Lidt tahin i kan også være mægtig dejligt – og det er noget nemmere end ristede sesamfrø.
/Sarah