Ferietid er også tid til at se tv på tidspunkter, som ellers ikke er tilgængelige. Det resulterede i en grum eftermiddag i selskab med mennesker, som levede på verdens mest trøstesløse sted, Kolyma i Sibirien.
Kan du huske Gulag?
Jeg kan. Gulaglejrene i Sibirien. Det frygtelige sted, man skulle være mere end almindelig heldig for at vende tilbage fra. De fleste gjorde ikke. Deporterede og døde, glemte og borte. Systemkritiker, tyv, fjende af staten, morder eller bare til almindelig irritation for højtstående embedsmænd og du kunne med et snuptag være på vej til den sikre død i eksempelvis Kolymas guldminer.
Gulag er forkortelse for “Glavnoje Upravlenie Lagerej”. Det kan oversættes med “Centraladministrationen for Arbejdslejrene“, som administrerede de russiske fangelejre og straffekolonier. Lejrene blev almindeligt kendt under navnet Gulaglejrene eller bare Gulag. De første lejre etableredes lige efter den russiske revolution i 1918 og formålet var angiveligt at genopdrage statens fjender, men det var arbejdslejre, som sagtens tåler sammenligning med nogle af Tysklands KZ-lejre. Ikke udryddelseslejrene, men arbejdslejrene. Det er ikke let at se en forskel og mange af de deporterede behandledes som slaver.
I gårsdagens udsendelse deltog både tidligere fanger, tilflyttere – og hvem i alverden kan nogensinde få den idé, at man vil flytte til Kolyma – og børn af tidligere indsatte i arbejdslejrene.
Det var en underlig opvisning i modløshed og kapitulation kombineret med russerens sædvanlige stamina og ukontrollable livskraft. Det var sult, kulde, så man slet ikke kan forestille sig det og byer, som stadig lever helt uden el og rindende vand. De kan vel knapt kaldes byer. De er en farveløs samling brædder med mennesker indeni. I hvert fald noget, som engang var mennesker. Nu er kun skallen tilbage og de har forlængst opgivet, selvom enkelte af dem fortsat og forgæves skriver breve til Dumaen, for at gøre opmærksom på egen eksistens og paradokset i netop det.
En af kvinderne blev spurgt, om hendes mand drak. Hun svarede: “Har du nogensinde mødt en russisk mand, som ikke gør?” og så forklarede hun, at mænd rammes på deres stolthed, når de ingenting kan. “De kan ikke engang forsørge deres familie og så drikker de. Hvem ville ikke gøre det?”, som hun sagde, mens hun stod i et lavloftet, iskoldt udhus og fjernede stokken på bundfrosne kål, som er det absolut eneste, der kan gro i Kolyma, som kun har vinter, vinter og atter vinter. Nogen gange er der kun få frostgrader, men det er ikke ualmindeligt, at det fryser -60 grader.
Det er svært at tænke på meget andet end overlevelse, når man bor sådan et sted, tænker jeg…
Arbejdslejrene er afskaffet. En enkelt er tilbage i dag og fungerer som fængsel, men resten er nedlagte, men menneskene, de er der fortsat. Der var ingen steder at tage hen, så de blev. Blev derude midt i ødemarken uden mulighed for andet end en konstant kamp for at overleve.
Jeg kan ikke forestille mig noget andet sted i verden, hvor jeg ville være mere ked af at blive deporteret til, end Kolyma, Sibirien. Der er absolut ingenting. Der er kulde og mismod. Der er ingen glæde. Overhovedet. Heller ikke i dag. Det sidste gjorde stort indtryk på mig.
12 kommentarer
Liselotte
25. februar 2010 at 08:29Steen, der var SÅ ensomt og glædesløst derude, men jeg er enig med dig, naturoplevelserne må være fantastiske, hvis man ellers er klædt på til dem :-)
Steen Brølling
25. februar 2010 at 08:02Liselotte: Ja du har nok ret i at jeg ville savne – såvel dig og mange andre som mit stille liv her på mit stille sted…
Liselotte
24. februar 2010 at 20:49Julia, man kan blive vældig glad for at bo lige her og Ruslands historie har nu altid interesseret mig, så jeg har læst en del om den engang. Nu bliver det ikke til så meget mere, men så er det dejligt at have tiden til at sætte mig og blive “håndfodret” via tv’et, mens jeg hyggestrikker :-)
Julia
24. februar 2010 at 19:13Jeg husker ikke Gulag. Men jeg har læst om Rusland i forbindelse med mit studie. Prøv at læse Kotkin: Magnetic Mountain – Stalinism as a civilization, University of California Press, 1995. Den kommer godt ind på hvordan det var i en fabriksby under Stalin.
Jeg kan desuden også anbefale Hellbeck: Revolution on my mind – writing a diary under stalin, Harvard University Press, 2006 og Fitzpatrick: Everyday Stalinism, Oxford University Press, 1999.
Skulle du falde helt for russisk historie – og især den russiske revolution, sig da endelig til – jeg har flere bøger at anbefale.
Noget, der kan få mig til blive helt ør i hovedet, er at der sidder folk i Rusland og stadig forguder Lenin og Stalin. De tror stadig på deres forskruede versioner af Marxismen…
Men nej, jeg er også glad for at bo her – midt i Danmark.
Kh Julia
Liselotte
24. februar 2010 at 19:10Steen, du ville savne mig noget så frygteligt, for jeg ville aldrig nogensinde komme på visit. Der er alt, alt for trist akkurat der… nå ja, og fik jeg sagt, at du ville savne mig noget så frygteligt? ;-)
Steen Brølling
24. februar 2010 at 17:53Er du tosset mand. At bo i det ødeste Sibirien – er du klar over hvilket wildlife der er tale om dér?? Jærv, bjørn, los, myriader af fantastisk fede fugle og så ikke mindst sibirisk tiger!!
Dér gad jeg godt at bo!!! Men okay. Helst hvis der også var lidt varme indendøre :)
Liselotte
24. februar 2010 at 13:47Kat, det er fascinerende, som nogle beslutninger viser sig at være skæbnesvangert vigtige for resten af livet, uden at man nødvendigvis selv ved det i øjeblikket. Dette her må være en af dem. Tænk hvis ikke…
Kat
24. februar 2010 at 13:44For nogle aar siden fandt min mand en masse gamle breve fra hans fars familie (de er joeder) hvor der bla stod at de var blevet “tilbudt” arbejde i Sibirien, men efter lange overvejelser valgte at tage til USA!!!! Taenk hvad det ikke kunne vaere endt med!
Liselotte
24. februar 2010 at 13:24Ugla, jeg sad også tilbage med en følelse af dyb taknemmelighed over, at mit liv er så let, som det er i sammenligning med deres. Det er godt at blive mindet om den slags.
Karin, det er verdens ende, intet mindre og der er gråt til helt ind i sjælen derovre.
Gaia, ord bliver nogen gange fattige og vi pludselig overvældende rige på alting.
Gaia
24. februar 2010 at 13:06Tak fordi du mindede mig om, hvor godt det er at bo her i DK.
Lidt sne og bøvl – intet at sammenligne med disse menneskers daglige kamp for at overleve.
Jeg har nogle venner, som hvert år tager afsted med nødhjælp – bestående af mad, tøj og medicin – til Sibirien – de mødte sidst en gammel dame, som i årevis havde ligget i sengen, i egen urin og afføring – der var en ubeskrivelig stank – hun var lam, og kunne ikke komme op – havde ingen hjælp, nogle naboer kom og gav lidt mad – utroligt, at hun ikke var død for længst….ALDRIG havde min ven set et menneske mere taknemmeligt, end da de stod ved hendes seng, og snakkede med hende – og afleverede så meget tøj, mad og tæpper, som det var dem muligt. SÅ bliver ord fattige, som min ven sagde…..
Karin
24. februar 2010 at 12:50Ufatteligt at der findes sådanne steder og ikke mindst mennesker på de steder, som du siger: mere eller mindre frivilligt.
Er det ikke også der “16 år i Sibirien” udspillede sig?! Det er rørende læsning af samme karakter som du beskriver TVprogrammet, som du har set.
Ugla
24. februar 2010 at 12:41Når man leser dette så blir man ekstra glad for at man har et varmt hus, nok mat, en god jobb, snille barn og edru mann. Og ikke minst masse å glede seg over! Ha en fin ettermiddag :-)