Anne Cathrine og jeg faldt i et maleri på Kunsten. Det var inden Thomas Kluge, så vi var optaget af mange forskellige ting som teknikker, farver, former og enkelte malerier trak os indenfor af mange forskellige grunde. Dette her var ét af dem og for mit vedkommende, var det absolut ikke fordi jeg synes om hverken farver, teknik, stil eller motiv, men mere fordi det så tydeligt vil noget.
Maleriet er navngivet Nye Guder. Lystmordernes menighed og er malet af Harald Engman, en københavnsk maler, i 1940.
Vi vidste alt for lidt, så vi fortolkede på baggrund af ingenting og de småting, vi kunne finde på egne hjernehylder. Det var nu slet ikke helt tosset og historier kunne man sagtens finde i maleriet. Èn ting ville vi nu gerne vide; hvem pokker var Peter Kürten fra Düsseldorff, for det så jo ud til, at hele verdens samlede bestand af tosser og diktatorer forgudede ham. Der var ingen til at fortælle os, hvem han var. Det fik vente.
Siden har jeg været nødt til at læse lidt omkring både Peter Kürten fra Düsseldorff og Harald Engman. Førstnævnte viste sig at være en seriemorder fra Düsseldorff. Han torturerede og myrdede gennem et langt liv og var helt sikkert det, man kalder lystmorder. Han blev fanget i 1930 og dømt til døden ved halshugning. Dommen eksekveredes den 2. juli 1931.
Harald Engman (1903-1968) var autodidakt og kendt for at skildre de mørke sider af København i 30’erne. Under 2. verdenskrig malede han stærkt politiske og antinazistiske billeder og det resulterede blandt andet i, at han fik udstillingsforbud og ydermere fik lukket en af sine udstillinger i 1940. Til sidst følte han jorden brænde under sig og flygtede til Sverige.
Harald Engmans vigtigste virkemiddel var satiren. Han ruskede både magthaverne og folket™. Det var måske derfor Anne Cathrine og jeg lod os forføre af hans billede. Der var nok at grine af, men billedet rummer også alvoren og behovet for eftertænksomhed.
Gid jeg den dag havde vidst det, jeg ved nu. Vi havde fået en meget dybere forståelse af billedet, men sådan gemmer muligheden for at blive klogere sig om hvert eneste hjørne, vi passerer :-)
13 kommentarer
Liselotte
1. februar 2010 at 08:47Eva, det er et fantastisk billede med så mange detaljer, man kan lade sig fange af :-)
Ja, tænk engang, at Thomas Kluge ikke fandt nåde for optagelsesudvalget på Kunstakademiet, men sådan er der så meget, som kan undre… ;-)
Eva O.
1. februar 2010 at 08:11Svigerdatteren og var på Kunsten i går, for at se Thomas Kluge udstillingen. Vi faldt også i staver over Harald Engmans billede. Det der først fangede mit øje, var de tre bukserøve lige nedenfor statuen, men inden længe blev man fanget ind i den historie som tydeligt var gemt i billedet. Svigerdatteren og jeg havde mange teorier om de utallige symboler i billedet, men vi havde ingen anelse om, at Peter Kürten var massemorder.
Thomas Kluges malerier var forøvrigt en stor oplevelse. Sikken detaljerigdom. Tænk sig at den mand aldrig fandt nåde for optagelsesudvalget på Kunstakademiet…
Rigtig god uge 5 Liselotte…
Liselotte
31. januar 2010 at 22:05Historien er med til at gøre billedet mere interessant end det allerede var. Der er symboler og personer i billedet, som nu giver mening og så er det jo modigt af Engman, at være så tydelig antinazistisk i sit kunstneriske virke. En modig mand, tænker jeg.
folehaves univers
31. januar 2010 at 20:23Meget spændende billede og historie, om både motiv og kunstener. Tak for det. Harald Engmann vil jeg søge lidt mere på.
folehaves univers
31. januar 2010 at 20:21Fantastisk billede, der sker virkelig noget. Det er jeg ret vil med . Jeg tror måske, jeg kunne leve sammen med det. Interessant histoeri/baggrund for kunstner og motiv. Tak for det, ham kunne jeg godt søge noget mere på. Altså kunstneren.
Annette Engman
7. november 2010 at 03:20Jeg sender dig hermed en hilsen fra San Diego Californien. Harald Engman er min Morfar. Jeg laste med glade din interesse for Maleriet, Nye Guder. Ja, min Morfar var en ener og jeg er i process med at dele med verden “Manden” bag malerierene der siger noget til os alle.
Anne, Du er velkommen to at holde kontakt med mig pa e-mail eller pr. phone 619-865-7176.
Take Care, Venligst Annette.
Liselotte
7. november 2010 at 11:41Tak for din hilsen, Annette – og god vind med at dele ud af “manden” :-)
Liselotte
31. januar 2010 at 17:55Jo, der blev min horisont lige udvidet – og det er jo ikke skidt ;-)
et cetera, jeg har da også set Copycat… TO gange endda og alligevel kunne jeg da ikke huske… og sådan er jeg meget, meget selektiv med hvad der kommer på hylderne. Gid jeg følte, at jeg havde lidt indflydelse på hvad der endte i arkiverne ;-)
Ella
31. januar 2010 at 15:17Spændende billede og væmmeligt – ikke et sofastykke, men tak for baggrundsstoffet :-)
et cetera
31. januar 2010 at 14:29Det er et spændende billede og spændende baggrundstof du deler her, Liselotte. Billedet har godt nok mange fabulerende lag … Jeg tænker også lige på, at det er rigtigt fint at finde facts bagefter – fordi oplevelsesøjeblikket måske bliver endnu bedre, ved at man er på “bar bund” og derfor sanser og fantaserer i fri dressur …
Jeg vidste forresten og helt tilfældigt godt hvem Peter Kürten var – og IKKE p.g.a. min omfattende kunstviden ;-) – men fordi jeg er filmnørd. I filmen “Copycat”, hyldes Kürten nemlig af en anden seriemorder, som tager hans navn – ufff!
Annette
31. januar 2010 at 13:08spændende billede. Jeg kan godt lide malerier man kan kikke på igen og igen og hvergang opdage nye ting i billedet.
Eva
31. januar 2010 at 11:36Spændende kunst, der sætter hjernevindingerne i gang. Og det er jo ikke kun malerier, der passer hjemme over sofaen, der er værd at se på.
Therese
31. januar 2010 at 11:03Wow! Knald på farverne :)