Jeg har aldrig før eddikesyltet brombær, så jeg improviserede en hurtig lage. Det endte med den absolut sidste rester af Visitsens gode hyldebæreddike i en gryde sammen med en supplerende sjat lagereddike, rørsukker, et par kanelstænger, rigeligt med peberkorn, lidt chili og en skefuld eller to af syltekrydderierne, jeg altid har på lager. Det hele fik lov til at koge små fem minutter, mens jeg forberedte brombærrene.
Brombærrene blev renset, skyllet en ekstra gang og lagt op i en skål, indtil eddikelagen var klar. Herefter overhældte jeg bærrene med den kogende lage, snuppede en hulske og hev bærrene op igen i en pokkers fart, så de ikke tabte for meget farve, inden jeg igen hældte lagen tilbage i gryden, hvor den fik lov til at stå og simre, mens jeg hældte bærrene på glas, så de var klar.
Glassene blev fyldt med den kogende lage og lukket til med det samme. Kanelstængerne tog jeg fra, ligesom jeg fjernede chilien. Resten fik plads i glassene, sammen med de modne brombær.
Resultatet er glas med hele, surtsyltede brombær, som garanteret smager dejligt til kødretter, men fordi lagen er lavet med løse håndled, er der absolut ingen garantier for, at jeg ikke har lavet den enten for sur eller for sød. Om en måneds tid ved jeg det. Så længe vil jeg lade bærrene stå og trække. Jeg tror, at de har godt af det…
– og pæne er de altså. Gad vide, om farven holder.
14 kommentarer
Anette
16. september 2009 at 21:54hej Liselotte,
øv for din arm, tillykke med brombærrene! Jeg har lige syltet 10 kg sveskeblommer i adskillige versioner, det bliver en god vinter :-) Det jeg lige tænkte på er, du skriver at du lukker lige så snart det varme er hældt over – feks Camilla Plum skriver at man skal vente til det er afkølet. Fordi jeg synes lukker jeg også lige så snart glasset er fyldt rygende varmt op, men ved du hvad forskellen bliver?
kh anette
Liselotte
14. september 2009 at 12:09Karin, jeg kan simpelthen slet ikke huske opskriften på det sjal, så jeg er ikke i stand til at svare dig, uden jeg sætter mig ned og finder opskriften frem, læser den igennem fra en ende af, for at finde vej ind i tankeprocessen omkring det igen… og det har jeg simpelthen ikke tid til i dag, så jeg håber, at der er en anden, som måske lige har strikket det og derfor kan give dig et hurtigt svar :-)
Karin Grøn
14. september 2009 at 12:07Sjov ide at eddikesylte brombær, men da du så skriver at det er med hyldebæreddike, så giver det meget mening. Det lyder faktisk rigtigt lækkert.
Noget helt andet- jeg er i øjeblikket ved at strikke dit sjal, der hedder Noget der ligner.
Jeg har lige et opklarende spørgsmål:
I Inderborten på 9. pind står der efter stjernen (1 r, slå om) ,mens der på alle de andre pinde med mønster står ( slå om, 1 r)
Er der en mening med, at 9. pind har omvendt ret og slå om?
Du må gerne svare så hurtigt du kan, da jeg er godt i gang med sjalet.
Liselotte
14. september 2009 at 12:06Mette T, de der smagsprøver… de er altså på eget ansvar, ik’? ;-)
Armen er skideirriterende, men den er kommet under specialistbehandling nu, så jeg håber på snarlig bedring :-)
mette t
14. september 2009 at 09:58Wauwww, hvornår er det nu der er smagsprøve?
God mandag… håber armen stadig er samarbejdsvillig!
fra Mette T
Liselotte
14. september 2009 at 09:11Jeg vil sige, at det er et eksperiment, så der er absolut ingen garantier, men jeg tror på det :-)
Jeg elsker brombær, så hvorfor ikke prøve at sursylte dem? ;-)
kirstenpauli
13. september 2009 at 23:21det er en helt fornøelse, ikke..
Kirstenk
13. september 2009 at 22:02Ser godt nok lækkert ud, tror de brombær kunne egne sig fint som tilbehør til steg og andre kødretter…
Frøken Larsen
13. september 2009 at 20:26Uhm det ser lækkert ud. Kan du virkelig nænne og spise disse smukke, røde bær. På den andel side ville det være spild, hvis du ikke gjorde :D
Hanne
13. september 2009 at 18:42Hej Liselotte.
Når man triller op og ned på din side, så er der jo fuldt gang i den hjemme hod jer. I er så flittige og det er lige før det ikke gør noget, Camilla Plum holder pause på DR2, for du sætter gang i midst lige så mange gode ideer…..dog vil jeg sige dit brød har en noget smukkere farve end dem som kommer ud af fru Plums rygende ovn :O)
Jeg glæder mig til du får gang i dit strikketøj igen og det gør du vel også selv, God søndag aften til jer deroppe.
Tina - omme i London
13. september 2009 at 18:40Nej, hvor er de bare smukke – om de smager godt har jeg ingen forstand paa, for det er ikke en smagskombination jeg lige kan forestille mig frem til, men jeg elsker alt hvad der er syltet, saa monstro ikke. :)
Randi Glensbo
13. september 2009 at 18:14Jeg anede ikke, at man kunne sylte brombær på den måde. Min syltebibel Den grønne Syltebog har ikke den opskrift – men godt ser det ud. Man kunne godt få lyst til selv at forsøge sig….
Mille
13. september 2009 at 17:02Manner! Sikke du kan!
lissi eriksen.
13. september 2009 at 15:30det ser superlækkert ud om de er sure eller søde, lige meget-
godt ser detud, som altid.
lissi