Vi har hørt om det så mange gange, men uden rigtigt at mærke det. Invasionen på Frankrigs vestkyst. Operation Overlord. Navne som Omaha Beach og Utah Beach klinger velkendt, da vi støder på dem første gang på strækningen langs kysten vi bor på. Faktisk bor vi omtrent ved siden af Utah Beach og vi er omgivet af minder fra 2. verdenskrig i form af store, grå betonbunkere, som engang dannede rammen om Tysklands effektive forsvar af Frankrigs vestkyst, ligesom vi konstant støder på museer og mindesmærker, som skal minde om dengang verden var af lave.
En dag kører vi op langs kysten, for at besøge Honfleur, Trouville og Deauville. Det bliver en lang dag med skiftende vejr, men da vi igen nærmer os hjemmet, er solen kommet frem og der ser ud til at holde tørvejr i mere end fem minutter. Jeg tager en rask beslutning og meddeler de andre, at jeg altså vil se den amerikanske kirkegård, så vi svinger ind langs kysten lidt tidligere, end vi ellers ville have gjort.
Da vi ankommer, er der et hav af mennesker til og fra. Vi sidder i bilen og sunder os, for vi har haft en fornemmelse af, at vi omtrent var de eneste turister i hele Normandiet. Det kan umuligt være sandt med alle de mennesker. Da vi træder ud af bilen, er vi omgivet af mange sprog, men der er tydeligvis mange amerikanere.
Indgangen til området starter langs en imponerende lang, flisebelagt sti. Der er et lille forklarende museum tilknyttet kirkegården. Det vælger vi fra og bevæger os med det samme i retning af kirkegården. Stien slutter langs et vandspejl, som synes at opsluges af havet. Det er meget smukt og meget amerikansk, som i storslået og på en eller anden måde næsten upassende pompøst.
Efter vandspejlet drejer stien og vi runder pynten og har pludselig en betagende udsigt ned over stranden.
Synet der møder os har ikke meget at gøre med det syn, der mødte de amerikanske soldater den junimorgen tilbage i 1944. Den morgen var der tåget og stranden var dækket af miner, pigtråd og barrikader, der sammen med tætte buske besværliggjorde de allieredes fremrykning. Den morgen var der ingen, som vidste, om og hvor godt man havde uskadeliggjort de tyske tropper på land, inden man landsatte de amerikanske soldater.
Invasionen på Omaha Beach blev den blodigste landgang på D-dag. Ganske få dage inden invasionen, havde tyskerne flyttet deres bedst trænede mandskab til stranden her. På stranden, lige nedenfor os, døde ca. 2.400 soldater. Deres blod farvede sandet rødt og den angst, som har været en uundgåelig del af at deltage i operationen, er der ikke længere spor af, når man står på udsigtspunktet og kigger ud over havet.
Vi fortsætter lidt længere ud af stien og da vi runder et hjørne, mødes vi af synet af 9.387 hvide kors. Kors så langt øjet rækker. Døde på rad og række og i et antal, som er næsten uforståeligt.
På korsene står navn og rang på den soldat, som er stedt til hvile lige her. Nogle af korsene bærer jødestjernen. Ved enkelte af gravene ligger blomster og ind imellem hører vi lyden af amerikanere, som leder efter afdøde slægtninge. På korsene er numre, som gør det til en lidt nemmere opgave at lokalisere blandt de mange kors.
Synet af alle de grave gør indtryk. De symboliserer kun en brøkdel af de, som faldt under 2. verdenskrig. Endda kun en brøkdel af de amerikanske soldater, som faldt. Alligevel maner de til eftertanke. Også Oline gør det indtryk på. Vi snakker lidt om, at det her var søstre, brødre, mødre og fædre, nogle forældres elskede børn og i allersidste ende helt almindelige mennesker, som ofrede livet for, at Europa i dag ser ud, som det gør.
De er helte hver og én. Ikke at jeg et sekund tror, at de gik i land og følte sig som en sådan, men de gjorde en vigtig forskel. Jeg er helt sikker på, at de har forladt landgangsfartøjerne med hjerter, som var fulde af angst. Det var der god grund til. De måtte lade livet. De gjorde det ikke, fordi de ville være helte eller fordi de ville gøre det eneste rigtige. De gjorde det, fordi de var en del af den amerikanske hær og overordnet set en del af de allieredes vision om at eliminere én eneste mands ultimative vision om Det Trejde Rige. Jeg takker dem stille for, at de var der den morgen i juni.
Man kan blive grundtræt af at høre om 2. verdenskrig. Man kan synes, at det er så længe siden, at det ikke længere er nødvendigt at blive ved med at snakke om tiden dengang, men man skal huske, at det, der skete dengang, er gentaget i større eller mindre målestok lige siden. Man skal aldrig glemme, at mennesket latent har potentialet for ondskab og kun skal placeres i de forkerte rammer, før ondskaben slår ud i lys lue. Det kan ske til hver en tid. Derfor skal man huske.
Ind imellem støder vi på kors, som bærer inskriptionen “Here rests, in honored glory, a comrade in arms known but to god”, for 307 af de begravede soldater er aldrig blevet identificeret. Der hviler næsten titusinde amerikanske soldater på kirkegården her. Tretten tusinde andre soldaters døde kroppe blev sendt hjem til familierne i USA.
For enden af en sirligt slået græsplæne ligger mindesmærket. I midten af den halvcirkelformede bygning står statuen “Spirit of American Youth”. I sidebygningerne er invasionen visualiseret ved hjælp af røde pile, som illustrerer styrkernes bevægelser efter invasionen. I loftet er den smukkeste stjernehimmel.
Grafisk illustreret bliver det næsten uvirkeligt og vi bruger lidt tid på, at sætte ord på det vi ser. Det var ikke røde pile. Det var unge mennesker i bombefly, på landjorden i strækmarch og det var angst, sult og død.
Bagved mindesmærket ligger “De savnedes have”, hvor man kan se navnene på 1557 savnede soldater, som man ikke har fundet eller har kunnet identificere. Navn på navn…
Det er mange savnede. Det er mange døde, men Oline får det sidste ord, da hun bemærker, at hun synes, at man skulle bruge nogen kræfter på også at fokusere på de steder i verden, hvor etnisk udrensning fortsat er aktuelt. Hun har så evigt ret.
Vi går ud til bilen i stilhed og med hver vores tanker.
14 kommentarer
Liselotte
14. juli 2009 at 20:20Manja, hun er slet ikke så dum, hende Oline og tak for de pæne ord om indlægget :-)
Manja
14. juli 2009 at 20:00Smukt indlæg – og hvor har du dog en eftertænksom og klog datter!
Liselotte
14. juli 2009 at 18:24Oline er eftertænksom, Claus – det kan jeg godt lide :-)
Susling, jeg er enig. Alle led og krig er noget Arsch.
susling
14. juli 2009 at 16:19@ Ingegerd: Die Arsch-karte! Jeg får en fornemmelse af både kluklatter og rædsel. Jeg har som barn og ung mødt nogle, der trak det kort – på begge sider. Jeg har også været ved Omaha Beach og jeg har set alle memorabilierne. Jeg kan kun gætte på, hvilket absolut panikagtigt helvede, man har stået over for. Personligt havde jeg nok hvislet: Arsch/Shit! Og havde lagt mig ned fra en start og spillet død. Eller også ville jeg været løbet alt, hvad remmer og tøj kunne holde ind i baglandet. Hvilket mange tyske tropper, vist også gjorde.
Kluklatteren kommer ikke af ufølsomhed, men fordi jeg er opvokset med tysk/østrigsk kultur. Ordet de Arsch-karte rummer derfor for mig så meget mere. Ikke mindst en måde, at håndtere det uhåndterbare. Og i min bog led alle – også den franske befolkning. Krig er noget Arsch.
Claus
14. juli 2009 at 15:34Oline er en klog pige – I kan med rette være stolte af hende!
Liselotte
14. juli 2009 at 15:18Tak for alle jeres fine kommentarer. Vi blev ikke tjekket ved indgangen, men der var mange vagter i området. Det var sådan lidt underligt, for det er jo trods alt “bare” en kirkegård.
Ingegerd, jeg forstår godt din mands tanke. Tænk det, han er blevet forskånet for. Ingen af kan andet en gætte på, hvor eller på hvilken måde vi havde måttet gennemleve den krig, hvis vi havde været født dengang. Min familie er på min fars side er af tysk afstamning, men også med taterblod i årerne. Kenneths familie stammer, på hans fars side, fra Tyskland også, hvilket er tydeligt, når man ser på vores efternavn, men hans tipoldefar rejste til Danmark allerede tilbage i slutningen af 1800-tallet, så vores familier har gennemlevet krigen i Danmark, forskånet for det værste. Vi har været heldige.
Ingegerd
14. juli 2009 at 14:34Jeg var osse i Normandiet med min familie sidste år. Ved Ohama Beach sukkede min mand, som er tysker, “Gud, hvor er jeg glad for at jeg ikke trak “die Arsch-Karte” (betyder pænt oversat: sorteper) med min generation”.
anita thomhave simonsen
14. juli 2009 at 14:09et interessant og tankevækkende indlæg…og godt skruet sammen….og lærerigt…
Karin
14. juli 2009 at 13:02Du har helt ret. Vi skal huske for at lære af det. Det har min mor gjort meget for at lære mig og mine søskende og det er jeg taknemmelig for. At se tilbage, gør også i stand til at se fremad og omkring sig, er eg sikker på.
Eva
14. juli 2009 at 11:40Var der selv for en 8-9 år siden. Vi blev ikke tjekket, måske fordi vi kom sent på dagen – lige inden lukketid. Stedet gjorde dybt indtryk på os. Jeg kan huske at der var et digt lige ved indgangen, som satte tingene i perspektiv for mig. Det startede lidt i retning:
Look how young they were
Looke how many they were
… og noget om at de gav deres live for at hjælpe os – uden at kende os.
Men Oline har selvfølgelig ret, vi skal også bruge energi og resourcer på nutidens problemer. Klog datter I har…
Fríða
14. juli 2009 at 11:38sådan et sted er virkelig tankevækkende, og gudskelov for det, den dag vi ikke synes det er noget særligt er vi i vanskeligheder.
kh.fra Island
Frida
Kari
14. juli 2009 at 10:56Til ettertanke, men med takk!
Merete
14. juli 2009 at 10:42Det er et rigtig smukt og fredfyldt sted denne kirkegård. Men der er også en meget speciel stemmning. Vi blev godt nok lidt stødt over at vi skulle tjekkes ved indgangen, på samme måde som hvis man ankommer til USA.
olga
14. juli 2009 at 10:34tak for at du deler, det er vi meget glade for…