Vi boede i en by, som ikke havde egen forretning. Nærmeste nabo var Ravenoville, som var om muligt endnu mindre og beskeden end badebysudgaven med samme navn. I Ravenoville var to, meget små og beskedne caféer, som det aldrig lykkedes os at stadfæste åbningstiderne på. Der var måske ti huse, en kirke med tilhørende kirkegård og så forøvrigt et par unge mænd på meget larmende knallerter og med en udtalt interesse for Oline. Det sidste passede hende slet ikke så ringe endda, så hun svansede rundt i byen, når vi en sjælden gang var inde forbi.
Når vi skulle handle, var der Sainte-Mére-Eglise, som lå 7,5 kilometer væk. Ad snoede, smalle småveje, langs engdrag og overdrev og med duften af nyslået hø i næsen, kørte vi, når vi skulle handle. I Sainte-Mére-Eglise lå Super U, som bød på et temmelig omfattende udvalg af alt det, som normalt findes i de velassorterede, franske supermarkeder. Det var slet ikke så ringe endda.
Sainte-Mére-Eglise er, som de normanniske småbyer er flest. Lille, charmerende og fuld af gamle, yndige huse. Byen stammer helt tilbage fra det 12. århundrede og har spillet en større rolle i de franske religionskrige, som blandt andet betød, at huguenotter flygtede til eksempelvis lande som Danmark. Reformation er ikke let. Sainte-Mére-Eglises kirke er fortsat katolsk med alle de traditioner, som er forbundet med den retning.
Det er nu ikke de franske religionskrige, som er fremherskende og bærende for den turisme, som byen tydeligvist lever af. Det er naturligvis dens rolle i Operation Overlord under 2. verdenskrig. Ligesom andre steder i området, er også byen her fyldt med museer og gaveboder, som tager deres udspring i D-dag.
I forbindelse med D-dag skete de første landsætninger om natten, hvilket medførte store tab for de faldskærmstropper, som blev kastet ned over byen. Huse var i brand og det var kun alt for let for tyskerne at se faldskærmene. Mange blev skudt, når de havnede i trætoppe eller lygtepæle og blev til alt for lette mål for fjenden.
Èn soldat, John Steele fra det 505. faldskærmsregiment, havnede i kirkens tårn, hvor hans faldskærm satte sig fast og han undgik med nød og næppe at blive skudt, ved at fingere død hele natten. Næste morgen, da byen endelig blev erobret, kunne han konstatere, at han havde overlevet natten og endelig råbe vagt i gevær.
Kirken er beskeden, men med sans for dramatik, har byen arrangeret en dukke på tårnet til at illustrere John Steeles held i uheld.
Bag kirken er der en kilde, der er indviet til Saint Méen. Pilgrimme mente, at den havde helbredende kræfter, men jeg var nu mere interesseret i kirkens indre. Jeg er ikke noget troende menneske i traditionel forstand, men katolske kirker har jeg altid holdt meget af.
Mange af de katolske kirker er fyldt med små sidealtre, hvor mange forskellige helgener holder til. Det er der ikke plads til i kirken i Sainte-Mére-Eglise. Der er til gengæld altid plads til at tænde lys for de levende og de døde.
Katolicismen er ikke min tro, men jeg holder meget af deres tradition med at tænde lys, så undervejs på denne ferie, er der tændt lys for mine kære i mangen en kirke. Det blev der også her. Jeg tænder altid et lys for Alexander og et lys for alle de andre, jeg har elsket og mistet.
Jeg holder af at sidde et øjeblik på kirkebænken, inden jeg igen forlader kirken. Stilhed er godt og både Kenneth og Oline har forlængst vænnet sig til, at jeg bruger tid på at være eftertænksom et minut eller to.
I byen ligger også et lille, men meget charmerende hotel. Jeg forelskede mig i dets udseende. Det ser da frygteligt fransk og frygteligt hyggeligt ud. I vinduet var sat et skilt, som oplyste om tariffen for et værelse. Det var ikke dyrt.
Jeg har taget mere end ét foto af skilte undervejs gennem en lille del af Normandiet. Man ved aldrig, om man pludselig får brug for at vide, at der ligger et hotel, et B&B eller en god udlejningsejendom et sted og så er det godt at have oplysningerne lige ved hånden. Det er nemlig ikke sidste gang, vi har været i Normandiet. Vi kommer gerne tilbage.
Det lille hotel i Sainte-Mére-Eglise er slet ikke noget dumt bud på en overnatningsmulighed. Slet ikke…
Om fredagen er der forøvrigt marked på pladsen foran kirken. Vi opdagede det alt for sent. Den sidste fredag i vores ferie, skulle vi til byen for at handle og hæve kontanter til Kenneths Belgiske bileventyr og ankom klokken 12.54. Franske markeder pakker sammen klokken 13. Præcist. Seks minutter levner ikke plads til mange indkøb, selvom Oline og jeg er drevne shoppere. Vi tager revanche en anden gang.
18 kommentarer
Liselotte
14. juli 2009 at 15:19Gitte J, hvis man ikke nødvendigvis VIL have sol og sommer, er Normandiet et virkelig smukt sted. Jeg er meget betaget af den del af Frankrig :-)
Lene, selvfølgelig skal du have staldtips. Vi skal hygge os med te og Normandiet, skal vi :-)
Lene
14. juli 2009 at 15:00Nu har jeg haft tid til at læse tilbage, det er altså lidt nemmere her hjemme end ude i skuret ;-) Jeg skal vist have staldtips til næste års rejse ;-)
Tak for rejseberetningerne, jeg håber der kommer flere :-)
Gitte J
13. juli 2009 at 17:07Har desværre aldrig været i Frankrig, men Italien. Men efter kigget på dine billeder og det du fortæller, må jeg se om jeg kan overtale familie til en ferie i det franske. Næste år måske :-)
Liselotte
13. juli 2009 at 08:46Dorit, der er små dramaer allevegne ;-)
Mille, selv tak :-)
Sissel, det er morsomt. Så genkender du jo det hele. Vores udlejere kom fra Montebourg :-)
Merete, man er på landet dér og jeg synes, at der var meget, meget smukt :-)
Ingeborg, skikken med lysene er meget smuk, synes jeg. Jeg forstår godt, at din datter har været fascineret også :-)
Lotte, jeg ledte forgæves og mødte ingen. Gad vide om de eksisterer. Helgener altså… ;-)
Kari, det er dejligt at være tilbage :-)
Sylvia, jeg holder meget af de katolske kirker og det er lidt paradoksalt, fordi jeg dybest set er meget lidt tilbøjelig til at sætte min lid til ret meget andet, end mig selv :-)
Susanne, Frankrig kan man vist aldrig blive træt af. Jeg er ikke blevet det endnu efter mere end 25 år :-)
Susanne
12. juli 2009 at 23:14Tak for det fantastiske indblik i rejsen. Jeg sidder og længes tilbage til “min” plet i det sydfranske.
Sylvia
12. juli 2009 at 22:42Jeg er heller ikke videre religiøs av meg, men da jeg var i ROMA for flere år siden, gikk vi inn i mange kirker , og de Katolske kirkene har en egen stemning ved seg, synes jeg.
Der man tente lys, var det i flere, også satt ut brev og tilgmed bilder av avdøde, som en hilsen til dem der hadde gått bort. Det var riktig fint, synes jeg.
Og så er det bare godt å sitte stille på en benk, og kjenne på stillheten og roen som er i disse kirkene…………
Kari
12. juli 2009 at 22:34Så godt at du er tilbake igjen :o)
Jeg koser meg med ferien din!
Takk for at u deler! Igjen :o)
Lotte
12. juli 2009 at 22:13“hvor mange forskellige helgener holder til”
En sjov fortalelse :-D
Mødte du en?
Velkommen tilbage til riget. Det står endnu, og intet er forandret.
Ingeborg
12. juli 2009 at 21:59Du er dyktig til å skrive gode reisekildringer, det er morsom og lærerik lesning. Når det gjelder skikken med å tenne lys i katolske kirker er jeg helt enig med deg at det er en flott handling. Vi har nylig kommet tilbake fra tre uker i Italia (Toscana) og det er ikke få lys vi har tent på vår tur. Vår eldste datter på 7 år var utrolig fasinert over kirkene og alle flotte malerier og utsmykninger.
Merete
12. juli 2009 at 21:35Lige der var vi for 2 år siden. Hvor det giver dejlige minder at se dine billeder. Vi boede i et gæsthus til en stor gård, ca. 5 km uden for byen. Men et skønt sted ude på landet, men alligevel tæt på byen. Jeg glæder mig til at læse med de næste dage, da jeg er sikker på at I har været de samme steder som os for 2 år siden.
Merete
Sissel
12. juli 2009 at 21:11Forresten, John Steel ble faktisk skutt i beinet mens han hang i kirketårnet uten å komme med en enesten lyd-fy søren! Det er tøft.
Sissel
12. juli 2009 at 21:08ÅH! det var spesielt – det var der vi også var nå i år og har vært flere ganger før. Er lommekjent i det området det. Vi bruker å bo på en liten gård i St.Cyr,- som ligger rett ved Valognes og Montebourg rett nord for St. Mere Eglise :)
Mille
12. juli 2009 at 21:08Tak for en fin tur til Normadie!
Dorit
12. juli 2009 at 21:06Hvor er det hyggeligt at læse din rejseberetning. Jeg er helt bidt, man får jo hele følelsesregisteret. Det stille gys ved havet, den skumle tjener med den farlige mad, og den dybe refleksion i det smukke kirkerum.
Glæder mig til rejsebogen udkommer :)
Liselotte
12. juli 2009 at 20:49Fisker, der var rigtigt hyggeligt – og vi nåede skam også et par andre byer, men… vi var virkelig kommet på landet og det passede mig i virkeligheden svært godt :-)
Ja, det var ærgerligt med markedet, men vi nåede et par stykker i Bayeux, så der var vist ingen, der manglede noget :-)
fisker & fernández
12. juli 2009 at 20:47Sikke en hyggelig lille landsby! Jeg var ogsaa lige ved at blive bange for, at i kun havde vaeret i kontakt med de lokale fiskere paa turen ;-)
En skam at i ikke naaede markedet. Der har helt sikkert vaeret et par sager at faa fingrene i!
Liselotte
12. juli 2009 at 20:38Bernd, du skal ikke være bekymret. Vi var i konstant kontakt med civilisationen ;-)
Vi tog på lange og mange ture ud i verden (ind til byer med liv), så vi ikke helt mistede evnen til at kommunikere ;-)
Automater! Juletræslys! Hvor er det dog en frygtelig tanke… ;-)
Bernd
12. juli 2009 at 20:30Det ser rigtig hyggeligt ud. Var lige ved at tro, at I havde mistet al kontakt til civilisationen :-)
Forøvrigt meget gammeldags med de lys i kirken. På Madeira er der automater, hvor man alt efter pengepung kan tænde for 3, 5 eller 7 juletræslys :-))) Det er nu knap så charmerende.