Da vi gik aftentur blandt sten, sand og måger i går, fandt jeg et stykke porfyr. For to år siden vidste jeg ikke, at denne sten hed porfyr. Jeg vidste heller ikke, at stenen er resultat af et vulkanudbrud. Det ved jeg nu, for /many har fortalt det.
Jeg elsker at blive lidt klogere og jeg elsker sten og så var det jo sådan lidt overskudsagtigt at samle stenen op og informere omverdenen om, at jeg nu havde fundet porfyr, da vi gik der langs stranden i solnedgangen. Som om jeg ved en masse om stenarter. Som om…
Porfyr er ikke sjældent, så det var ikke fordi jeg havde gjort en fantastisk opdagelse. Det var mere fornemmelsen af at vide og så vel også “historiens vingesus”, som indfandt sig, da jeg bukkede mig ned efter stenen, som er transporteret herned fra Sverige, Norge eller Island for millioner af år siden, så tak /many, for at gøre mig lidt mere opmærksom i naturen.
Så er der selvfølgelig også alle kvartsstenene. Dem kender du godt. Det er de afrundede hvidlige eller halvgennemsigtige sten, som ligger allevegne på stranden. Dem vi piger ofte elsker som børn. Den eneste grund til, at jeg husker dem er, at de har en helt speciel egenskab og derfor har været brugt af diverse halv- eller helstuderede røvere gennem tusinder og atter tusinder år, som bevis på troldmandens luftige talenter.
Den halvgennemsigtige sten lyser, når man slår to af dem mod hinanden på en mørk sommeraften. Der findes en meget teknisk forklaring på fænomenet og faktisk synes jeg at huske, at det er noget med slaget flytter krystallerne og den energi der udløses ved det giver dette kortvarige lysglimt. Imponerende ser det i hvert fald ud og enfoldige mennesker har gennem tidens løb ladet sig narre til at tro, at de her havde med en talentfuld troldmand at gøre, når han fik sten til at lyse.
Prøv det selv engang. Det er faktisk ret sjovt :-)
16 kommentarer
Helene
23. september 2010 at 00:38Hej Liselotte
Jeg har “lånt” en kopi af din Rhombeporfyr også kaldet “spegepølsesten” (så er det lettere for børnene og os andre at finde en :) til en geo opgave på læreseminariet. :) Helene
Liselotte
23. september 2010 at 06:50Okay… det er i orden, Helene – men husk at spørge FØR du låner en anden gang, for der er andre, som garanteret kunne blive noget så sure over du “bare” låner først og siger det bagefter :-)
God fornøjelse med jagten på spegepølsesten :-)
Liselotte
10. juli 2008 at 22:19Jeg er sikker på, at børn bliver imponerede. Jeg ved, at jeg blev det :-)
Karin
10. juli 2008 at 22:03Det med lysende/glimtende sten anede jeg ikke. Det må simpelthen efterprøves her i sommerferien. Og mon ikke man kan imponere et par børn eller to (som jeg altså kender… Det kom næsten til at lyde som en afløser for “vil du med mig hjem og have noget slik” ;-)
Liselotte
10. juli 2008 at 21:16Sikke mange lys vi kan tænde i aften :-)
Peter
10. juli 2008 at 20:11Kendte godt til pizoelektrisitet, bla fra ligthere, men viste ikke at det også virkede med almindelige kvarts sten.
Kan knapt vente til det bliver mørkt :-D
Liselotte
10. juli 2008 at 17:58Trine, det ville da være festligt :-)
Irene, tricks i ærmerne er det bedste jeg ved :-)
Irene
10. juli 2008 at 17:53Hvor fedt! Jeg har oplevet det som barn, men havde helt glemt det! Faster har et trick oppe i ærmet til næste furtur! Tak for ed, hon!
Trine
10. juli 2008 at 17:50Jeg ser for mig hvordan vi står i hober og slår sten sammen når natten falder på. He-he
Liselotte
10. juli 2008 at 17:06Jeg har lidt svært ved at se, om det skulle være rhombe-porfyr, men jo… med lidt optimisme kunne det sagtens være det :-)
Omkring kvartsstenen og flint, så nej… det er skam ikke flint, men kvartsstenen, som glimter, når man slår dem mod hinanden. Jeg ledte som en gal på nettet for at finde noget om det – og mindsandten om ikke det lykkedes. Jeg huskede næsten rigtigt med forklaringen også :-)
Det står nederst på siden.
Irene
10. juli 2008 at 16:55Og stenene med ild i er vist ‘bare’ flint … Tordensten er noget helt andet, nemlig forstenende søpindsvin og sådan er det hele vejene igennem.
Må jeg anbefale: http://stenfugle.blogs.ku.dk/
Tina - omme i London
10. juli 2008 at 13:57Rumpeporfyr (ja, saadan staves det i min vittige lille hjerne…) findes ogsaa langs Limfjorden, skoent ikke hele Limfjorden er i Vestjylland. Det er saadan en paen sten; dem har jeg slaebt mange hjem af i aarenes loeb!
Hege
10. juli 2008 at 10:54Om du liker porfyr, så skulle du komme hit til meg. Utenfor her hvor vi har vårt sommerhus finnes et par øyer som består av rombeporfyrkonglomerat. Den er sjenden den!!! Den finnes bare tre steder i hele verden.
Mille
10. juli 2008 at 10:50Porfyr-navnet kender jeg godt. Og rombeporfyr er stensikkert verdens sjoveste sten-navn. Men at kvarts lyser ved slag i mörke, det vidste jeg ikke. Det ska pröves!
Helle W J - KBH
10. juli 2008 at 09:35Den du har fundet ligner en rohmbeporfyr, og de kommer fra et område omkring Oslo. Dem finder du kun ved Vestkysten her i DK.
Du har ret, det er vanvittig facinerende, når man kender lidt til sten og mineralers forhistorie.
Dagens tur | Bambi72
10. juli 2008 at 09:11[…] af Liselotte’s indlæg, vil jeg på stranden i dag og samle […]