Man tager selvfølgelig ikke på uldfestival uden at møde får. Vi så nogle fine eksemplarer, som stod nyklippede og lidt betuttede, mens de blev nærkigget af både børn og voksne.
De sorte var endda respræsenteret og der var mere end ét. En lille pige, som overhørte min begejstring for netop dem, fortalte, at det var præcis sådan nogle, de havde derhjemme. Jeg spurgte om hun passede dem, men nej, det gjorde hun ikke. Hun kunne bare lide dem, ligesom mig.
Oppe af en skråning kunne vi ane endnu en bod, så vi tog bjergbestigertalenterne frem og stred os vej og gennem bakkens glatte græs. Vi blev mødt af en ram lugt af dyr og et kranie…
Heroppe udstillede Berit fra Lystbækgård. Standen var fyldt til randen med autentiske skind, som lugtede, så nogle børn var ved at besvime, fårekranier, ubehandlet uld og de smukkeste, naturfarvede garner.
Berit selv sad midt i al virakken og strikkede på kæmpepinde med ubehandlet, nyklippet uld. Det så helt fantastisk ud og så var jeg grebet og stod et stykke tid og iagttog hende på afstand. Hun fortalte passioneret om ulden og alle dens gode egenskaber.
Jeg nåede imens at forelske mig i et garn hun havde hængende. Aldrig nogensinde har jeg set eller rørt ved så smukt uld. En spundet, smuk og lysebrun uld var akkurat noget, som talte til mine strikkepinde. Sikke en Cobblestone, tænkte jeg. Den kommer aldrig af Kenneth igen, hvis den først bliver strikket… og så pludselig hørte jeg en sækkepibe og vendte min opmærksomhed mod det der skete lidt henne af pladsen…
Det viste sig, at Berit er Danmarks eneste kvindelige, uddannede fårehyrde. Nu ville hun, sammen med to af sine hunde, vise os, hvordan den slags foregår. Sådan en chance lader man ikke gå fra sig.
Her står Berit klar til at demonstrere, hvordan hun og hundene samarbejder om at holde fåreflokkene samlet. Der var noget at glæde sig til, syntes jeg og det var slet ikke nødvendigt at overtale Susanne. Vi var enige om, at dette her ville vi ikke gå glip af.
Det blev en fantastisk halv time vi brugte ovre ved marken bagved standen…
Jeg har set før, hvordan hyrder og hunde kan drive enorme fåreflokke frem, men det er ikke det samme at se på tv og så stå lige foran og få en medfølgende forklaring, når flokken, som godt nok ikke var stor, løb fra den ene ende af marken til den anden. Hundene var imponerende disciplinerede. Ikke én gang lod de sig distrahere af os, som stod helt tæt langs hegnet, for at få det hele med.
Berit havde to hunde med. Jeg var svært imponeret over, at tæven tilsyneladende ikke reagerede det mindste på Berits kommandoer, men det skulle vise sig, at der var en naturlig forklaring. Hundene forstod hvert sit sprog. Med hanhunden taler Berit dansk, med tæven engelsk. Se det er smart og senere demonstrerede hun hvordan hundene sagtens kunne samarbejde om at flytte fårene.
Jeg var meget optaget af opvisningen og blev stærkt grebet af det oprindelige i hendes fag. Hun er en god formidler.
Berit er uddannet i England. Hun er som sagt Danmarks eneste, kvindelige fårehyrde og var tidligere ansat som hyrde på Ulborg Statsskovdistrikt, hvor man benyttede får i stedet for maskiner til naturpleje af de store hedearealer. Hun blev sparet væk og tog en rask beslutning, købte Lystbækgård og omdannede den til et besøgscenter for lokalhistorien om egnen og gården. Hun søger bevarelse af de gamle traditioner om fårehold, holder gamle uldteknikker i live og informerer om uld, kartning, kæmning, spinding og vævning. Hun er et passioneret menneske.
Berit demonstrerede hvor nemt det er at lave en uldgarn. Hun indfangede et får, klippede et lille stykke uld af og greb den ten, som var monteret forrest på hendes trøje. I løbet af et øjeblik var hun i gang med at spinde tråd, som vikingerne engang gjorde.
Jeg vil vædde på, at trøjen ikke ville lugte specielt godt, men den ville både omtrent vandtæt og ikke mindst varm. Så nemt kan det gøres, hvis man ikke foretrækker at forarbejde ulden, inden man spinder den.
Efter endt opvisning uddelte Berit “levende visitkort” i form af uldtotter. Mange af børnene ville gerne have et stykke uld med hjem og imens fortalte Berit yderligere om sit liv, som fårehyrde.
Hun fortalte om besværlighederne ved at overleve og om fordelene ved at anvende får til naturpleje. Hun fortalte om ønsket om at lære andre faget, men de uoverstigelige problemer forbundet med det. En lærling ønsker naturligvis løn, som Berit ikke er i stand til at betale, fordi det er mere passion end mammon, som driver hendes gård og der er ingen tilskud at hente på trods af, at dette er et fag, som formentlig uddør med hende, men hun beklagede sig ikke ét eneste øjeblik. Hun ærgrede sig og det er noget andet.
Jeg fik eftermiddagens mest fantastiske oplevelse i hendes selskab. Det kan virkelig anbefales og så vil jeg lige tilføje, at trangen til at blive fårehyrde meldte sig efter mødet med passionen Berit og det er da ikke så lidt, at kunne give andre lyst til ensomhed på heden, synes jeg.
Man kan besøge Berits gård, hvis man skulle få lyst. Jeg har allerede proklameret herhjemme, at de ikke slipper. Vi skal derned. Vi skal!
Kenneth skal vel også have sin uld, for den glemte jeg naturligvis at købe. Jeg fjols.
14 kommentarer
Mette H.
19. maj 2008 at 10:52Turen til Lystbækgård kommer I ikke til at fortryde. Jeg kender Berit fra da jeg selv havde får og hun er en ægte ildsjæl. Dine billeder får mig straks til at savne spelsauerne og ulden. Men jeg har da et par kilo (host) liggende endnu.
Liselotte
18. maj 2008 at 20:31Stine og Ann, tusinde tak for jeres pæne ord :-)
Ann
18. maj 2008 at 17:10Liselotte, du har en utrolig maade at fortaelle paa saa vi alle foeler at vi er med paa din tur, Her sidder jeg paa den anden side af kloden og har vaeret med en tur i Saltum, saa levende at jeg taenker paa at planaegge naeste aars DK tur paa det tidspunkt,for selv at opleve og maaske vaere saa heldig at moede Liselotte paa markedet.
Ann i Vancouver
Stine
18. maj 2008 at 16:13Hej Liselotte
Jeg vil bare lige bemærke at Berit bestemt ikke er den eneste som har formidlingsevnen i top ;-)
Tak for nogle dejlige historier :-)
Stine
Liselotte
18. maj 2008 at 12:28Ella, du ville med sikkerhed have elsket det. Jeg gjorde i hvert fald! :-)
Liselotte
18. maj 2008 at 12:28Kirsten, jeg er SÅ glad for, at du lige mindede mig om, at der var mere at se oppe i den anden ende af byen. Tænk om jeg havde glippet det, for jeg fik de allerstørste oplevelser med hjem deroppe fra.
Jeg er ligesom dig meget imponeret over arrangementet. Det er virkelig flot og værd at besøge, så jeg vil bare glæde mig til næste år, hvor de virkelig har fået noget at leve op til, efter dette års fine festival.
Kirsten, det var bare dejligt at møde dig og jeg er rigtigt glad for, at du tog dig tiden til at hilse på :-)
Ella
18. maj 2008 at 12:16Jeg er fuldstændig solgt – jeg glæder mig allerede til næste år – for så VIL jeg med, Liselotte – jeg ville elske det! :-)
Kirsten
18. maj 2008 at 12:13Og et ps:
Hold.Da.Op!!! – hvor jeg altså synes dén Uldfestival er blevet markant bedre på bare det ene lille år der er gået. Jeg er dybt, dybt imponeret over det niveau der blev lagt for dagen – og jeg er da også HELT sikker på at jeg skal dertil igen næste år…!
Store, store roser til initiativtagere, tovholdere mv! :-)
Kirsten
18. maj 2008 at 12:10Jamen, sagde jeg jo ikke nok, at det ville være turen værd at tage op omkring skolen og bakken bagved! :-)
Jeg synes også Berit var helt ekstraordinært fantastisk at opleve – jeg er virkelig imponeret over de evner hun og hundene udviser i samarbejde omkring fårene. Og en dejlig farverig personlighed er hun bestemt også!
Ligesom smeden.
Og Graham Fåreklipper.
Og alle de andre sjove, finurlige, dejlige, rare og snakkesalige mennesker jeg mødte på Uldfestivalen i går.
Ligesom Liselotte. Tak for snakken i går – det var rigtig hyggeligt at hilse på dig! :-)
Liselotte
18. maj 2008 at 10:38For mit vedkommende, var Berit den største oplevelse, men det handler vist om, at vi falder i, hvor et eller andet appellerer til vores inderste. Jeg tror, at Berit ramte de strenge inde i mig, som handler om enkelthed og natur.
Der var utroligt mange smukke ting, kløgtige og talentfulde udstillere, håndværkere at nyde og i det hele taget synes jeg, at festivalkomiteen skal have al den ros, jeg kan finde frem, for årets festival var omfattende, inspirerende og én lang nydelse for mit vedkommende.
Jeg kan leve længe på sådan en dag og én ting er sikker, I finder også mig deroppe næste år. Hold op, for en oplevelse :-)
Hege
18. maj 2008 at 10:05Kjære Liselotte, – du lager så flotte reportasjer at jeg nesten går ut for å pakke bilen med det samme. Jeg vil jo oppleve alt det du skriver om. Og så når jeg drar til Danmark, så har jeg kanskje glemt det. Jeg tror jeg må lage meg en mappe der jeg samler alle disse flott reisetipsene dine og kan ta dem fram når jeg igjen tar en tur sørover.
Mange takk skal du ha, og nyt søndagen.
Mille
18. maj 2008 at 10:04Åh hvor sjovt. Hende så vi for to år siden da vi var på sölvbryllup i Struer. Hele selskabet blev kört afsted i indlejet bus, og det var et herligt syn at se det päne velklädte selskab trippe ud over heden (alle var godt nok informeret i forvejen og havde omklädning med, men alligevel) for at se den fantastiske opvisning, som jo var dagens absolutte höjdepunkt. Jeg håber mor var i Saltum i går ellers ska jeg ringe nu og jave hende afsted. Ha en go dag.
kari helene
18. maj 2008 at 10:03Så flotte bilder og moro å lese om festivalen.Nå har jeg vært innom sidene dine noen dager,og jeg kommer til og fortsette.Takk til deg for at du deler disse opplevelsene.
Ha en god dag.
Sister Bonde
18. maj 2008 at 09:32Tak for en smuk uld-tur og dejlige beretninger/billeder.