Jeg har længe gerne villet have nogle hævekurve fra Aurion, så i dag tog jeg tyren ved hornene og kastede DieselDaisy ind forbi midtbyen. En plads på Frederikstorv gjorde det nemt at smutte indenom Helsehjørnet inde i Niels Ebbesens Gade og sørme om ikke de havde et skønt udvalg.
Jeg endte med to, som hver især kan rumme 1 kilos brød, så mon ikke det skulle være tilstrækkeligt til vores lille husholdning. Nu skal de have en omgang olie og så er de klar til en indvielse i morgen, hvis ellers mine intentioner, om at røre en brøddej sammen senere, kommer til at holde stik.
Fra Helsehjørnet var der ikke langt op til Nørregade og her er jeg på en af de smukkeste strækninger af Aalborgs gågader, synes jeg selv. Husene er smukke og der er en helt speciel stemning lige her.
Små, gamle og lave huse omkranser oserne, når de traver gaderne tynde og jeg kan lide, at Aalborg midtby ikke er voldsomt høj, men for det meste levner plads til himlen.
Der var fristelser nok. Jeg nåede endda ned omkring Inside Living, men jeg er ikke sådan at friste i dag. Standhaftig er vel ordet…
Henne på hjørnet hos Ivan Grundahl havde de nemlig en smuk, fristende sort kjole hængende, men jeg gjorde det ikke. Jeg sugede al kraft ud af den udefra, men jeg afholdt mig fra at gå indenfor. Det var gået grueligt galt, for der var også lige et par bukser…
Hos bageren i Niels Ebbesens Gade var det fredag. Det var let at se…
Weekenden er skudt i gang med et hult drøn. Jeg er klar.
27 kommentarer
Liselotte
8. marts 2008 at 10:25Vel er det så, Ege. Aalborg er en underlig by, som bærer præg af at være en blanding af industri og boliger uden megen forudgående overvejelse, så det hele ligger hulter til bulter, men jeg kan altså godt lide byen og jeg synes, at der er utroligt mange og meget smukke hjørner af den. Jeg kan lide, at den emmer af altid at have været en arbejderby, hvor bydelene er opstået ud fra de industrier, som i forvejen lå her. Det har givet et sjovt, varieret og blandet udtryk.
Den er også grim, men hvorfor se det, når der er så meget smukt at se i stedet for :-)
Ege
8. marts 2008 at 10:12Jødekager er morgenbasser heroppe
Stuvet hvidkål med sukker og kanel og meget varm (næsten kogt) hvidtøl + kogt flæsk og medisterpølse =MUMS
men står af når de drysser kanelsukker på deres grønlangkål.
Liselotte ….du forstår at finde det smukke, i denne her grimme by .
Det er og blir en fabriksby ( som du osse tidligere har nævnt)
Liselotte
8. marts 2008 at 08:30Vel vil du så, Lone :-)
Ella, det er noteret :-)
Merete, jeg husker det, som De Blindes Arbejde faktisk lå der, hvor Lily ligger i dag, men måske er det mig, som husker helt forkert :-)
Merete
8. marts 2008 at 00:13En gammel Aalborgpige gribes af nostalgi. Var der ikke “De blindes Kurveudsalg” i det gamle bindingsværkshus i gamle dage, eller husker jeg forkert? Din blog er næsten blevet fast, hyggelig godnatlæsning.
Ella
7. marts 2008 at 23:56Et stort ønske, Liselotte :-)
Lone
7. marts 2008 at 23:37Ååhhhh, jeg vil hjeeeeem :-)
Liselotte
7. marts 2008 at 23:24Jam’n Ella… der var jo lige et ønske, tænker jeg så stille… ;-)
Solveig, det er en skøn by, som garanteret sagtens kan tåle et gensyn ved lejlighed :-)
Solveig
7. marts 2008 at 22:54Jeg blev helt nostalgisk da jeg så dine billeder fra Aalborg. Jeg gik på Sportshøjskolen for 20 år siden og blev helt vild med byen. Desværre er det ikke blevet til så mange besøg siden.
God fornøjelse med dine kurve.
Ella
7. marts 2008 at 22:38Jeg ønsker mig også hævekurve – til smukke brød, og mon ikke også, at de holder dejen “oppe” i hæveprocessen, så den ikke skal bruge kræfter på det. Det er ihvertfald min skabsbagerteori ;-)
Liselotte
7. marts 2008 at 20:41Du kan i princippet bruge hvad som helst, Susan. Et tyndt stykke hør i bunden, så er den hjemme :-)
Susan
7. marts 2008 at 20:16Hvor er det sjovt, jeg har lige netop i dag laest om haevekurve i et gammelt Hjemmet som en meddansker i USA har sendt mig, jeg taenkte ogsaa paa det der med rengoering og gennemgik lige i tankerne mine broedkurve, men der er ingen der duer ordentligt :-)
Jeg vil holde oejnene aabne efter taette smukke glatte kurve som kan du :-)
Liselotte
7. marts 2008 at 20:01Jamen det er alene af æstetiske årsager, Randi. Du kan også – det gjorde jeg for år tilbage- bruge en helt almindelig, men lidt flad kurv, som du ligger et stykke hør i, så det dækker kurven. Godt med mel ned oveni og så tryk dejen til i kurven – og du har de smukkeste mønstre på brødets overflade.
Omkring rengøring, så skal de ikke gøres rene. De skal børstes fri for mel og placeres et tørt sted. Så er den ged barberet. Lækkert, ikke? ;-)
helle
7. marts 2008 at 19:53Jeg havde engang sådan en kurv og brødene blev meget flotte. Men en dag var kurven blevet levende inde i skabet. Den er svær at gøre ren for mel. Jeg siger det bare.
Randi
7. marts 2008 at 19:52Jeg så også hævekurvene hos Camilla og tænkte at de så lækre ud og gav brødet et superdejligt look. Men der altså ingen anden bagvedliggende idé i dem? Noget med mere luft til dejen eller sådan noget? Og så tænkte jeg også på om de ikke er noget hø at gøre rene. Du må endelig skrive dine erfaringer, Liselotte, for jeg har også lyst til at købe dem alene fordi brødet kom til at se så lækkert ud ;-)
Liselotte
7. marts 2008 at 19:52Sylvia, det lyder spændende med en tur til Herning og jeg er sikker på, at du nok skal finde tid til en garnbutik ;-)
Claus, alene for at øge kurvens levetid. Det er IKKE for at smøre noget som helst, men kun for at give rørene lidt fedt at nære sig ved :-)
one K / Dolci
7. marts 2008 at 19:45For noen deilige boller du har fått tak i, blir flotte brød i dem, kan jeg tenke meg :-)
Og jeg digger alle dine bilder fra Aalborg, vi har leid hus ved vestkysten og kommer definitivt til å tilbringe noe tid inne i Aalborg. Gleder meg til å se i virkeligheten det du tar bilder av :-) Så nå må du hjelpe meg med det som er av tips til en som er interressert i keramik/kunst/kule ting/GARN/interiør og det som mer er *ler*
Ha en fortsatt flott fredag!
Claus
7. marts 2008 at 19:16Hvorfor olie – har da aldrig gjort andet end at give min hævekurv et ordentlig skvæt mel ?!
Sylvia
7. marts 2008 at 19:02Deilige Ålborg……jeg tror jeg snart må ta en tur. Men først er det Herning! Om en uke sitter jeg og min datter, sammen med tusenvis andre og ser på Hingstekåringen på Messesenteret i Herning….hele helgen! Mon tro om jeg rekker innom en garnbutikk?
Ønsker deg og din familie en riktig god helg. Selv driver vi å pusser opp kjøkkenet………
Liselotte
7. marts 2008 at 18:55Anita, brødene bliver bare smukkere… så enkelt er det, men når man bager meget, som jeg gør, er fornøjelsen så meget større, når tingene man bager med er smukke. Jeg forstår godt, at du gerne betaler for sådan en :-)
Conny, vi snupper hvidkålen med kanelsukker. Uhm… ;-)
Ja, det er utroligt, at så lille et land er så beriget med varierende madtraditioner :-)
Liselotte
7. marts 2008 at 18:54Jeg tror egentlig ikke de kaldes andet end brunsviger, Helle. Når der er flødeskum og gelé på toppen er det bare ekstra “fint”. Det er derfor jeg skriver, at det er nemt at se, at det er fredag ;-)
Måske ved de andre nordjyder, om de kaldes noget specielt…
conny
7. marts 2008 at 18:53Apropos nordyske specialiteter: Er det så ikke også jer, der strør kanel (!!) på jeres gammeldaws hvidkål :-)
Uha! Jeg foretrækker nu vores sønderjyske vreden hvidkål med muskatnød blandet i.
Men det er da fantastisk, at vores lille land kan frembringe så mange regionale madforskelle.
Anita
7. marts 2008 at 18:53Da jeg så de kurve i Camilla Plums allerførste udsendelse tænkte jeg straks: Sådan én MÅ jeg bare eje!
Brødene bliver ikke en skid bedre i smagen af det, men de kommer til at se mere rustikke og lækre ud og det gider jeg godt at give penge for. Fat det om man vil ;o)
Helle.W KBH
7. marts 2008 at 18:50Ja hvad kalder I de kager ???
Sjovt at der er forskel på kageudvalget i sådan et lille land.
Jeg troede at hævekurvene skulle suge vand før man brugte dem, men jeg har heller ikke eksperimenteret så meget med min. Glæder mig til at læse om dine erfaringer !
Liselotte
7. marts 2008 at 18:47Lene, det er pilekurve af den smukkeste slags :-)
Liselotte
7. marts 2008 at 18:46Conny, det er en brunsviger med flødeskum og gelé – et temmelig bizart, nordjysk fænomen ;-)
Det er da dejligt, at mine billeder kan få din lyst til at se Aalborg vokse. Jeg synes det er en dejlig by :-)
Lene
7. marts 2008 at 18:45Conny, det smager godt :-)
Jeg er også rigtig glad for det område, men det er for sjældent, jeg kommer der.
De hævekurve er meget smukke, er det kurve eller lerskåle?
conny
7. marts 2008 at 18:43Hva’ er det for noget? Flødeskum oven på brunsviger? Eller hva’?
Ellers ser gågaden da hyggelig ud – jeg vil sige, at Aalborg er blandt de stærke kandidater til den kærestetur, jeg stadig har i mine planer. Dine billeder lokker hver gang, jeg kigger.
God weekend.