24

God tid gør lam

Tiden var kommet for den årlige lammeproviantering, så Kenneth og jeg drog afsted. Turen går ned gennem Himmerland, ind forbi Tjele Gods og en smule til højre og så ankommer man pludselig til Rødding Sø og er der næsten.

Tid til lam

Ingen kan vist påstå, at det er specielt ucharmerende land vores leverandører har valgt at slå sig ned i. Der var åndeløst smukt denne sene eftermiddag. Efteråret gløder dernede.

Lammet var endnu ikke landet på gården. Det var på vej fra slagteren, så i stedet for at kede os, fik vi en skøn rundvisning på gården.

Her på gården er en forkærlighed for Knapstrupperen, så inde i stalden stod 6 smukke eksemplarer, men ejerens stolthed var ham her…

Knapstrupperen

Ikke nok med at han var smuk. Han var blid som få og avlet med salg for øje “men den morgen jeg kom herud og fik øje på ham… ja, der vidste jeg bare, at han var min”, så han bliver uden tvivl, yndling som han allerede var.

“En spansk officer solgte i 1810 en plettet hoppe til en dansk slagter. Slagteren solgte senere hoppen videre til en Major Lunn af Knaspstrup.

Lunn krydsede den plettede hoppe med en frederiksborghest og afkommet var intet andet et lille vidunder. Aftegningerne på hesten er helt unikke og hestens højt udviklede intelligens og adræthed gør det til en meget efterspurgt cirkushest.Ingen anden hest har præsteret så fine resultater i den høje skole som den danske knapstrupper.”

Der er ikke noget at sige til, at stoltheden i stemmen kunne anes, for det er vist ikke helt let at fremelske de smukke pletter.

Efter hestekigget fortsatte vi op bag gården. Det er nemlig heroppe lammene går og jeg ville gerne se præcis hvor de henter kvaliteten, så vi stred os op gennem hjulsporene.

Tid til lam

Solen var på vej ned over søen, men tænk en udsigt at have oppe fra en bakketop lige ved siden af gården. Der er utroligt smukt dernede i Rødding.

Tid til lam

Lammene gik selvfølgelig helt oppe i den anden ende af marken, men så blev der kaldt på dem og et øjeblik efter kunne vi høre en gevaldig larm, da lammene kom rendende over bakketoppen.

Tid til lam

De blev slemt skuffede, for det er forslugne bæster og de havde regnet med en himmerigsmuldfuld i form af den gode korn. Det eneste der skete var, at de skulle beundres af et par bytosser, så de vendte snart bagen til og forsvandt over bakkekammen.

Racen er Suffolk, en engelsk race med ry for en fantastisk kvalitet kød og jeg kan kun tilslutte mig. Lammet smager pragtfuldt.

Ikke om de havde tid til at stå stille til portrættering, men derfor skal du ikke snydes for deres smukke, sorte hoveder og yndige øjne.

Yndigheden selv

Foto: Dansk Suffolk Forening

Smukke var de. Sorte hoveder og ben og den smukkeste uld, som her på stedet ikke har den store interesse, men varm er den garanteret og lammene går ude frem til december, hvor de tages ind, for de er frygteligt forslugne og skal fodres rigeligt vinteren igennem, hvor græsset ikke længere er attraktivt.

Tid til lam

Solen gik ned over Rødding Sø, da vi endelig var i stand til at løsrive os. Kødet var ankommet nogle minutter forinden, så der var kun tilbage at finde retur til gårdspladsen, hvor det ventede på os. Vi gik mere forsigtigt hjem end ud, for hjulspor er lumske i tusmørke.

Inden vi tog afsted, tog vi lige et kig på næste års steg. Den gik inde i stalden sammen med alle sine søskende.

Tid til lam

Vinteren igennem bliver de fodret rigeligt og når foråret kommer, er det deres tur til at løbe over bakkekammen i skumringen. På friland kan de æde sig mætte i saftigt græs og når vi rammer efteråret, får mindst én af dem lov til at ende livet i min fryser. Sådan skal det være.

To lam ind bagi i bilen og så var vi klar til at returnere til Aalborg.

Tid til lam

Mens solen fortonede sig i horisonten snakkede vi om, at der er noget godt og rart ved at have set stedet, hvor aftensmaden vokser op.

Der er lam på menuen i aften. Uhm :-)

Du vil sikkert også kunne lide