Frokostpausen blev brugt til en rask spadseretur på Dronninglund kirkegård, for den ligger klos op ad Dronninglund Slot. Slottet er et tidligere kloster, Hundslund Kloster og kirken har været en naturlig del af nonnernes daglige gøren og laden, så den ligger i naturlig forlængelse af slottet. Små halvtreds skridt og man står midt på kirkegården.
Her fandt vi en vaskeægte kammerjunker…
Forøvrigt smed Stygge Krumpen engang i tidernes morgen benediktinernonnerne ud af klostret. Han syntes det var et svært praktisk sted at regere fra, så ud røg nonnerne og al deres habengut og ind flyttede Stygge Krumpen og alle hans embedsmænd, men det holdt ikke længe.
Nonnerne tænkte sig grundigt om og klagede så til Christian den 3., som ellers ganske få år tidligere havde fordrevet dem fra selvsamme kloster, men eftersom bispen var ved at få lige lovlig godt fodfæste i det nørrejyske, tænkte nonnerne, at kongen kunne have lidt personlig interesse i at få smidt bispen på porten. Som sagt, så gjort. Kongen smed bispen ud med besked på, at det var slut med at genere de stakkels koner, som havde så rigeligt at gøre og sådan fik de fred endnu et par hundrede år, indtil klostret indlemmedes under kronen under reformationen.
Kirken ligger som sagt i naturlig forlængelse af slottet. Ingen af delene ligner det oprindelige, for begge har været underlagt mange forskellige mennesker, som hver især har haft deres ambitioner at udleve.
Nogle gravstene er simple sten rejst over mennesker, som ikke er længere, mens andre er statelige monumenter til påmindelse om en tid, som var engang.
Alt det snakkede vi om, mens vi stille travede kirkegården tynd og lod den fine støvregn forvandle os til våde, småfrysende kvinder, men intet af det bemærkede vi, for vi fascineres begge af de mange historier, som ligger gemt bag hver eneste gravsten.
På hvilken måde er disse to knyttet til hinanden? De har ikke samme efternavn, men ligger alligevel sammen. Var de så mand og kone, forenet i et ægteskab, som ikke er synligt længere og levede hun som enke i så mange år efter mandens død, eller er der en helt anden forklaring på to mennesker, med et helt liv til forskel, to forskellige efternavne og ingen umiddelbar indlysende fællesnævner. Fantasien kan lege, sådan en middagsstund.
Hvordan endte disse to mennesker i det nørrejyske. Var det udsigten til arbejde, som trak eller havde de familie i denne ende af landet? De kommer fra henholdsvist Fur og Salling og der har været lang vej, når de skulle hjem efterfølgende. Kom de mon nogensinde det eller levede de hele deres voksenliv uden at gense hjemstavnen? Der er nok af ender at spinde, hvis man gider.
Frokostpausen var snart til ende og vi returnerede til slottet, som danner smuk ramme om disse arbejdsdage, med hjerner, som var forfriskede og klar til endnu en tørn med fremmedsprog.
Måske lignede vi druknede mus, men ingen lod til at bemærke det mindste, da vi igen satte igang efter mad i maverne, luft i lungerne og vinger til fantasien.
Det er godt med smukke omgivelser, som indbyder til udendørs frokostpauser og tilmed kunne vi med tilfredshed konstatere, at ingen af os lod fristelser underminere månedens budget – eller med andre ord; der var intet under formiddagens tøjudsalg, som fristede.
I morgen snupper vi endnu en dag af samme slags. Måske jeg så kan nå ned forbi den smukke allé, som fører ind til slottets gamle forvalterbolig. Det gider jeg godt.
7 kommentarer
Liselotte
31. oktober 2007 at 21:11Polyanna, vores folketællinger er sjove at grave i. Jeg elsker det også :-)
Mette, det var en dejlig pause midt på dagen :-)
Tone, det er lidt forskelligt med de småsten på gravene, men det var en overgang meget “moderne” og alle nyere gravsteder havde det, men jeg synes egentlig ikke det ses så meget mere. Til gengæld er det pludselig omtrent alle gravsteder, som kan præstere en lille lanterne. Om nogle år er det måske noget andet, for også kirkegårdene vidner om skiftende mode, kultur og finansielle midler. Meget kan læses af de gamle grave og det gør det ekstra spændende med en kirkegård, som rummer nogle stykker af dem :-)
Tone H
31. oktober 2007 at 20:42Takk for litt historieundervisning i dag også!
Det er interessant å se hvordan gravsteiner viser små bilder av tiden som har gått. Jeg vet ikke hvordan det er i Danmark, men i Norge er det ikke lenger vanlig å ha med yrkestittel på gravsteinen. På de fleste av de gamle steinene står navnet og under der står det “bonde”, “lokomotivfører”, “ordfører”, “husmann” osv. Min favoritt er “isprodusent”, et minne om tiden før kjøleskap og fryseboks!
Det er for øvrig rart å se forskjellene mellom danske og norske kirkegårder. Hos oss er det sjeldent (TROR jeg) med grus (småsteiner) på gravstedene slik jeg har sett flere steder i Danmark.
Gleder meg til mer historie i morgen, Liselotte!
Mette
31. oktober 2007 at 20:06Åhh sådan en tur gad jeg gerne efter frokost … Pollyanna sikke en rapport du kan give .. meget interessant :-)
Pollyanna
31. oktober 2007 at 18:55Jeg tror jeg har fundet Jens oh Inger i 1860 og Jens som enkemand i 1880, hvor han bor hos sin søn. Bemærk børnene er født på Fur, så mon ikke Jens og Inger er gift der.
Hjørring, Dronninglund, Dronninglund, Bolle Skoledistrikt, en Gaard, 2, FT-1860, B7545
Jens Jacobsen 50 Gift Husfader Gaardmand Torum Sogn, Viborg Amt
Inger Christensen 57 Gift hans Kone Fruer, Viborg Amt
Gjertrud Marie Jensen 25 Ugift deres Barn Fruer, Viborg Amt
Jens Jensen 23 Ugift deres Barn Fruer, Viborg Amt
Jacob Jensen 20 Ugift deres Barn Fruer, Viborg Amt
Villads Chr. Jensen 17 Ugift deres Barn Fruer, Viborg Amt
Maren Kirstine Mogensen 15 Ugift Tjenestepige Dronninglund Sogn
Hjørring, Dronninglund, Dronninglund, Try hede, en Gaard i Try udflytter, 139 (4), FT-1880, C6391
Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:
Willas Christian Jensen 36 Gift Husfaderen Gaardeier Fur Sogn Wiborg Amt
Maren Andersen 37 Gift Hans Hustru Biersted Sogn Aalborg Amt
Jens Jakkob Jensen 69 Enkemand Husfaderens Fader som af ham Forsørges Salling Wiborg amt
Jens Jakkobsen Jensen 3 Ugift Deres Børn Her i Sognet
Inger Jensen 1 Ugift Deres Børn Her i Sognet
Ander[s] Larsen Jensen Under 1 Aar Ugift Deres Børn Her i Sognet
Jens Petter Ollesen 19 Ugift Tjener som Karl Her i Sognet
Liselotte
31. oktober 2007 at 18:25Allan, frokostpauser, som inkluderer en gåtur, er det bedste jeg ved :-)
Irene, det er jo fantastisk – verden er lille og på Fur er den både mikroskopisk og alligevel kæmpestor, for I er jo allevegne :-)
Irene
31. oktober 2007 at 18:12Sandsynligheden for at Inger Christensen er i min familie er meget stor.
Nuvel, det kunne også være et par andre familier på den smukke ø, men mon ikke …
Kærlig hilsen, Irene Lundgaard Christensen.
Allan
31. oktober 2007 at 18:07En fin rapport fra en frokostpause med indhold.
Sandt nok; en gåtur på en kirkegård kan sætte mange tanker igang.