Luft måtte der til, for hovederne var tunge og trætte ovenpå dagen i går. Vi satte kursen mod frisk luft, efterårsfarver og en travetur med besøg hos nogle af Danmarks berømtheder.
Vi stilede direkte mod Vestre Kirkegård, som skulle besøges for første gang, for vores vedkommende. Annemette og Heidi bor ganske tæt ved, så en travetur derover var overskuelig for trætte og mørbankede mennesker som os.
Efteråret er også kommet til København og det ses et sted, som på kirkegården, hvor vi allerede ved indgangen blev mødt af smukke, orange træer.
Kirkegården er Danmarks største. Den dækker et areal på næsten 100 tønder land, så vi havde ikke forhåbninger om at nå at se det hele, men et hjørne ville også være fint med os, så vi startede blidt ud med at gå omkring Danmarks eneste massegrav, nemlig den, som rummer de mange tusinde tyske flygtninge, som døde i Danmark i årene efter anden verdenskrig.
Kors efter kors gør indtryk.
Bagefter fortsatte vi ned gennem den smukke og stemningsfyldte allé, som ledte os lidt væk fra Alfarvej og ind midt i et af kirkegårdens smukke områder.
Der var mange smukke grave, en helt speciel stemning, fordi kirkegården er så stor, så mange af plænerne kun rummer ganske få grave. Der er lys og luft mellem sten og steder og alting var meget smukt klædt i efterårets gyldne toner.
Målet var søen, som ligger omtrent midt på arealet, men der er lang vel frem til bestemmelsesstedet og specielt, hvis man godt kan lide at dvæle. Det kan vi allesammen.
Smukke, tætte skovstier ledte os i retning af søen, men undervejs mødte øjnene skønheder, som måtte roses, svampe som måtte nærstuderes og bygningsværker, som måtte beundres.
Søndre Kapel ligger ualmindelig smukt, midt i det hele. Smukke, lange og snorlige stier af jern er lagt ned, som lange bånd der strækker sig i retning af de fire verdenshjørner. Der var en helt speciel stemning omkring den gamle bygning.
Kirkegården minder mere om en park, end om en traditionel kirkegård. Midt blandt små skovstykker, tæt bevoksning og smukke skovstier ligger gravstederne og jeg har sjældent set noget smukkere.
Det skete mere end én gang, at jeg mistede de andre af syne, fordi jeg måtte undersøge et hjørne nærmere. Det var et utroligt spændende sted med mange, meget gamle grave, som ikke længere får besøg, men fortsat ligger, som minder om noget, der var engang.
Pludselig, da jeg rundede et hjørne i et forsøg på at indhente de andre, mødte dette syn mig. Det her ligner ikke en kirkegård, men et stykke smuk natur og sådan er der masser af hjørner derinde, som får lov til at ligge hen, som smukke eksempler på næsten vild natur.
Da jeg rundede hjørnet, fandt jeg de andre ved søen. De var allerede i gang med at fodre ænderne, som var ivrige og næsten tamme.
Oline kom næsten på håndfodring med nogle af dem, men pludselig kom en rovfugl, ænderne skreg og hoppede i vandet og en sky af fine fjer dryssede langsomt mod jorden. Det tog lige nogle minutter, inden ænderne igen var klar til fodring.
Søen ligger smukt med Nordre Kapel på toppen af bakken og lige bagved søen ligger de danske statsministres Panteon, så vi nåede omkring både Stauning, Kragh og alle de andre. Et egern slog følgeskab med os og yndigt var det, men alt for hurtigt for mit kamera eller min dagsform. Måske egentlig det sidste.
Timerne gik og vi gik med, men efter at have set søen enedes vi om at finde vejen hjem igen, så vi gik i retning af Sjælør Station igen, mens vi stille fik fordøjet gårsdagens mange oplevelser.
Oline var den mest vakse af os, for hun nåede vidt omkring også på hjemvejen, hvor vi andre holdt os til den snorlige sti…
Fotos: Oline på mobilen
Oline fandt Frelsens Hær. De ligger lige her på snorlige rækker eller det gør de jo nok ikke. De er vel forlængst hentet af deres frelser og sidder til højbords i Himlen. Jeg håber det for dem, for de har da brugt det meste af livet på at spare sammen til lige præcis den plads.
Nu er vi forlængst landet hjemme. Om lidt vil vi spise rester. Det sidste er det bedste jeg ved, så kom an.
19 kommentarer
Liselotte
23. oktober 2007 at 21:59Ha ha ha ha… Linda, den sidste bemærkning fik mig altså til at grine. Det har de tilsyneladende gjort siden, for der var intet skilt ved graven i lørdags ;-)
Stedet er helt unikt og jeg glæder mig til at få lejlighed til endnu en spadseretur derovre :-)
Linda
23. oktober 2007 at 21:55De første mange gange vi cyklede forbi de mange hvide kors gøs min Fie, uha så mange døde. Så måtte vi jo standse og se dem lidt an. Og se på årstallene. Jeg troede det var tyske soldater, men nej, det er næsten allesammen små tyske børn, døde før de blev 1 år. Er du gal, Fie tudede hver gang vi cyklede forbi…..Nu triller min Oskar og jeg igennem for at se på egern og dumme krager, og næste år skal vi samle kastanjer ved det store hemmelige kastanjetræ. Lige om lidt bliver det tidligt mørkt om eftermiddagen, så skal vi derover og gyse i skumringstimen, når alle lysene står og blafrer på urnegravene. Der mangler bare et Barnabysk ræveskrig for at sublimere uhyggen!
Sidste jul tog vi runden 2 juledag og kom omkring statsoverhovederne. På Jens Otto Krags gravsted stod der: familien bedes henvende sig på kontoret….
Liselotte
21. oktober 2007 at 23:09Næ, men stedet er bestemt en udflugt værd, MrsCute :-)
MrsCute
21. oktober 2007 at 21:45Tænk, der har jeg heller aldrig været. Stor fejl!
Tak for rundvisningen :-)
Liselotte
21. oktober 2007 at 18:13Johanne, det var et utroligt smukt sted, som jeg helt sikkert skal besøge en anden gang. Oftest er det sådan, at når vi er på Sjælland, er hvert eneste minut fyldt med besøg, for at nå så meget som muligt. Denne gang var alle øjeblikke helliget det nye brudepar, så der var endelig tid til en lang spadseretur i lokalområdet. Det er bestemt ikke sidste gang :-)
Nadia, stene visner nemlig ikke :-)
Nadia
21. oktober 2007 at 15:49Ja, for stene visner ikke som blomster… :=) De bliver der for altid.
Johanne
21. oktober 2007 at 11:45Måske har du “mødt” min mormor og morfar, som begge døde alt for unge i en alder af mellem 40 og 50 år. Dine billeder nyder jeg, de sætter minder i gang, som jeg tror, jeg kan huske. Men det kan alligevel ikke være rigtigt, for jeg gik der med min mor, og jeg var mellem 3-6 år.
Det er et meget smukt sted, og jeg vil se på dine smukke billeder mange gange og måske alligevel genkende stedet.
Tusind tak.
Liselotte
21. oktober 2007 at 11:14Det er et fantastisk spændende sted og det er bestemt ikke sidste gang jeg har været forbi. Der er store dele af den, som stadig mangler at blive udforsket.
C.O. – jeg kender godt den jødiske tradition med at lægge en sten. Jeg synes den er så smuk :-)
Alice, jeg var der såmænd. Jeg er overbevist om, at det var præcis din Anne-Sophie jeg dvælede ved et øjeblik :-)
C.O.
21. oktober 2007 at 11:02På/ved Vestre Kirkegård ligger den Jødiske Kirkegård, som også er et besøg værd. Der sættes f.eks. ikke blomster på graven, man lægger en lille sten på gravstenen som tegn på at man har været der.Det er også interessant med alle de fremmedartede navne-mandens bedsteforældre og andre familiemedlemmer ligger der.
Man bør have et eller andet på hovedet når man går på kirkegården.
Måske en anden gang når I er i hovedstaden :-)
Alice Ibing
20. oktober 2007 at 22:44Vestre Kirkegård er et fantastisk smukt og fredfyldt sted, hvor timerne bare forsvinder. En gåtur deroppe er helse for sjæl og tanker uanset årstid.
Jeg kan se på billederne, at I har været ganske nær Anne-Sophies lille have:-)
Ulla
20. oktober 2007 at 22:42Sikke smukke billeder, det må have været en fantastisk tur, tak for du deler.
Nadia
20. oktober 2007 at 21:35Skøn kirkegård, kunne man få præciseret lidt hvad det er for en kirke/gård. Vil så gerne selv tager derud så også, og nærstudere historiske gravsteder. :)))
Gitte
20. oktober 2007 at 21:20Tillykke til de nygifte – og tak for rundturen – sikke et fint sted. Anede ikke det eksisterede :-)
Randi
20. oktober 2007 at 20:50Jeg er godt nok mangen en lys morgen efter en festlig nat cyklet hjem gennem Vestre Kirkegård. Det er et smukt sted og jeg elsker stemningen der. Kan godt forstå I nød turen!
Ella
20. oktober 2007 at 20:05Sikke et dejligt sted at have i “baghaven” :-)
regitze
20. oktober 2007 at 19:55ja, mange tak for turen, Liselotte og Oline! jeg har heller ikke været på Vestre i en årrække; – måske kan jeg lokke Andrea med i jeres fodspor:)
når det nu kimede for jeres ører i løbet af weekenden var det også os, der tænkte på og talte om jer. tillykke! og især til Annemette og Heidi. jeg er rørt.
(og ps. årh ja. jeg elsker [mænd, der kan bære] en duffelcoat. hils Kenneth og fortæl, at også jeg synes at han er übercül).
Vida de Praia
20. oktober 2007 at 19:55Fantastiske efterårsfarver – og billeder.
Deborah
20. oktober 2007 at 19:22Jeg har ikke været der, men det kan jeg da se, er en stor fejl. Fantastisk dejlige billeder! Tak for turen!
Andrea
20. oktober 2007 at 19:14Tak for rundvisningen – havde næsten glemt, hvor smukt der er.
Mine farforældre ligger der begge. Jeg har aldrig kendt min farfar, men husker min farmors begravelse fra Søndre Kapel.
Hele min barndom besøgte jeg stedet en gang om måneden med min far.