Mårup kirke ligger helt derude, hvor verden ender. Lige på kanten og med kun få år tilbage, inden den styrter i Vesterhavet. Det er vel det, som gør den interessant, for prangende kan man absolut ikke kalde den.
Den er opført i det 1200-tallet og er vel siden både udvidet og renoveret, men der skal ikke herske tvivl om, at det ikke har været verdens største sogn, den har skullet betjene. Den er meget beskeden af størrelse, men den har i dag noget, som de færreste kirker kan prale af…
Når man kommer op for enden af stien og skal ind på kirkens område, kan man ikke undgå, at blive betaget af udsigten, som er helt fantastisk. Vesterhavet breder sig ud foran en, når man først kommer til toppen og det er et fantastisk syn.
Kirken er ikke åben per automatik. Vil man gerne se den indvendigt, skal man ned forbi turistbureauet og hente nøglen og det gad Ella og jeg altså ikke. Det er en beskeden kirke, som formentlig ikke rummer de helt store og betagende oplevelser, så vi nøjedes med at nyde den udefra.
Da man byggede kirken, lå den omtrent 2 kilometer inde i landet. Nu ligger den ca. 30 meter fra skrænten, som skiller Vesterhav og Danmark og pessimisterne taler nu om, at der ikke er mange chancer tilbage, hvis man har intentioner om at redde kirken, som de anser for en del af Danmarks kulturskat. Det er der til gengæld også temmelig stor uenighed om, for Mårup Kirkes bevaring er hængt op på den enestående placering i landskabet og desværre for de, som gerne vil bevare den, er den langtfra det eneste eksempel på mindre kirker langs Vesterhavet.
Kirkegården er ikke nem at afgrænse, når man spadserer rundt på området. Enkelte steder omkranser hvidt stakit gravstederne, men langt de fleste af de resterende grave består udelukkende af en sten med inskription og fordi vi er ved havet, er gravene ikke pyntet med blomster og små buske, som ikke kan overleve i den barske natur deroppe. Stenene står midt i tuer af græs og marehalm, som må agere baggrund for forlængst afdøde beboere i et sogn, som med tiden er flyttet længere og længere ind i landet, fordi havet æder sig langsomt ind på den jord, som engang var befolket med gårde, folk og fæ.
Min fornemmelse var, at vi konstant gik på gravsteder, men sådan var det så deroppe og de døde er sikkert ganske og aldeles ligeglade.
Mårup Kirke ligger med udsigt til Rubjerg Knude og ikke mindst Rubjerg Fyr, som kan anes ude i horisonten på billedet ovenfor.
På kirkegården ligger en del familiegravsteder. Den sidste begravelse fandt sted i 1961, men siden er der lagt ind til flere urner ned på stedet. Der er til gengæld også mange grave, som gennem de sidste mange år er flyttet den anden vej, ind til Lønstrup, for ikke at styrte i havet, så faktisk er der ikke mange gravsteder tilbage ved kirken.
Et af dem ligger lige på kanten til afgrunden, men med en helt unik udsigt…
Den kan man vist ikke klage det mindste over.
Kirkegården er omkranset af et spinkelt hegn, som skal sikre kyststrækningen. Det er ikke muligt at komme ud til kanten af skrænterne, hvilket jeg fandt meget betryggende, men det holdt nu ikke længe.
Bageved kirken er der mulighed for at trække ud mod kysten og skrænterne og jeg skal love for, at der langt ned til bunden og Vesterhavet, som var forbavsende mildt i går.
Et imponerende syn er det, når man, med hjertet siddende i halsen, nærmer sig kanten. Her fra er det tydeligt at se, som havet æder sig ind i landskabet. Havet nedenfor skrænterne er farvet af mudderet, som hele tiden skylles ud i vandet og det er ikke svært at forstå, at det kun er et spørgsmål om kort tid, inden kirken styrter i havet.
Kirken er ikke den eneste bygning, som er i fare for at ende i havet. Langs kysten ligger også mange sommerhuse, som ligger faretruende tæt på afgrunden, så jeg ville ikke forvente store og omfattende renoveringer af dem. Det kan vist ikke rigtigt betale sig.
Skrænterne ligger som sagt ubeskyttede og der var enkelte børn oppe for at se stedet også. Jeg skal gerne indrømme, at jeg ud af øjenkrogen havde travlt med at holde øje med, at de hele tiden var tæt på voksne. Havet æder sig ind på landet og det betyder, at kanterne langs skrænterne er meget porøse. De er også fristende, hvis man kun er et barn.
Hvem ville ikke synes, at man måtte herud at stå?
Jeg ved, at Oline som lille ville have fået øje på Verdens Ende med det samme. Hun ville i fuld fart stile direkte efter spidsen, for det er fristende at komme helt derud, hvor man ikke kan komme længere, men der skal formentlig ikke meget mere end en enkelt flues landing til at vælte hele skidtet i havet. Hun var aldrig blevet sluppet løs sådan et sted.
Det var en helt enestående oplevelse at være her og jeg er meget glad for, at jeg tog mig sammen og fik set Mårup Kirke og ikke mindst landskabet. Jeg fik en god fornemmelse for, hvad naturen er i stand til og jeg fik den dybeste respekt for skrænterne. Faktisk var jeg skræmt fra vid og sans, men alligevel så fascineret, at også jeg måtte tæt til kanten. Jeg er jo et fjols, men heldigvis gik det godt og Ella og jeg kunne fortsætte vores lørdagsudflugt med livet i behold og en stor oplevelse rigere.
24 kommentarer
Lone
15. oktober 2007 at 15:16Vi må heldigvis gerne drømme :-)
Check lige dette lille hotel, som ligger i Lønstrup
http://www.loenstruphus.dk/pub.....cindex.htm
Sengen har været mine Oldeforældres, lidt morsomt
mal din dag » Tø hø ….
15. oktober 2007 at 13:42[…] Hun troede ikke jeg hørte det. Men det gjorde jeg, Liselotte! […]
Liselotte
15. oktober 2007 at 13:16Mona, jeg må vist nøjes med at drømme :-)
Det er fantastisk, som havet med hast sluger Danmark. Vi ender med at kunne spadsere tværs over Nordjylland på en eftermiddag ;-)
Mona
15. oktober 2007 at 11:35Forresten.
Den gravplads som ligger helt ude ved kanten – det er ikke 1 år eller to siden man kunne gå hele vejen udenom. Og det helt uden at føle at man kom faretruende nær kanten – på ingen måde.
Jeg var meget overrasket over at finde den helt ude ved kanten i år. Men fascinerende er det altså….
Mona
15. oktober 2007 at 11:32Min svigerfamilies hus er også arv. Og vi håber at vi får lov at arve – men det er en længere udredning.
Frønnet ved jeg ikke betyder, men husene deroppe er nu ikke dårlige. Tværtimod.
Men jeg kan nu godt forstå at du synes det er mange penge. Man kan jo få et “rigtigt” hus for de penge!
Liselotte
15. oktober 2007 at 09:30Johanna, der er så smukt helt derude ved verdens ende, hvor Vesterhavet bruser og himlen er høj. Det er her mit hjerte gemmer sig :-)
Lotten, himlen var helt fantastisk og sikke en skøn dag vi havde :-)
Mona, det er ALT for dyrt at erhverve hus deroppe. Ikke tale om, at jeg vil give de penge for en frønnet rønne, men stedet… åh, det er betagende og man må jo godt drømme. Jeg kan godt forstå, at du kan savne Lønstrup, men Roskilde er smuk også, så det er nu ikke helt skidt :-)
Mona
15. oktober 2007 at 09:01Der er ellers løbende sommerhuse til salg. Jeg synes ihvertfald at jeg gerne spotter 1-2-3 stykker når jeg er deroppe. Svigerfamiliens naboer solgte deres til omkring 2 mil. Det er dyrt – men øj, det er også et lækkert område.
Det er sjovt, som vi herinde er uenige om det kan betale sig at komme ind i kirken. Jeg var mere betaget af det udenfor end det indenfor må jeg indrømme – men nogle folk kunne nok få en masse ud af det indenfor. Der er dog meget tomt, da man har valgt at fjerne en god del af invetaret, og flytte det til nogle af de kirker i området, der afholder gudstjenester.
Din blog er farlig at komme på for tiden – jeg kommer helt til at savne Lønstrup. Og så er det træls at sidde i Roskilde med en masse arbejde. Heldigvis er her også smukt….
Lotten
15. oktober 2007 at 08:54Det var et dejligt gensyn – og præcis så bragende blå en himmel, som jeg havde gættet på, at I havde kunnet nyde.
I er ikke gået glip af det helt store, ved ikke at komme indenfor i kirken. Som du rigtigt gætter er det et meget beskedent rum. Hvide vægge og blottet for udsmykning er det et særdeles spartansk Guds Hus.
Johanna
15. oktober 2007 at 00:19Hold op hvor er det smukt :)
Liselotte
14. oktober 2007 at 18:59Lone, det er nærmest ubetaleligt, men derfor må man jo godt drømme lidt, ikke? ;-)
Lone
14. oktober 2007 at 18:55Lønstrup UHA UHA, det er devsærre dyrt :-(
Vores er en forskudsarv fra mine bedsteforældre, som vi deler med min søster, bedsteforældrene har bygget det selv for 60år siden.
Liselotte
14. oktober 2007 at 18:53Tone, det er en fantastisk bog, som jeg også længe har ønsket mig. Måske denne fødselsdag… :-)
Lisbeth, jeg håber du er frisk til at nyde aftenen nu :-)
Lone, du må snart herop igen – jeg ville gerne eje et lille hus i Lønstrup eller omegn. Bare et lillebitte et. Bare… åh, suk… :-)
Tuavi, den nøgle må vi hente næste gang, kan jeg fornemme. Vi så desværre ikke dit yndlingsgravsted, men måske næste gang og jeg er forøvrigt enig – hellere at havet tager, hvad det tilkommer, end en natur ødelagt af kystsikring, som skæmmer forfærdeligt.
Hege, det var jeg altså også meget vild med. Det gravsted, helt derude på kanten. Det siger nemlig en masse om forgængelighed og virkelighed.
Hege
14. oktober 2007 at 18:17Det jeg likte aller best var det inngjerdede gravstedet helt ute på stupet. Det sier jammen noe om forgjengelighet.
Tuavi
14. oktober 2007 at 17:52I burde nu have hentet nøglen og set kirkerummet.
Et enkelt meget smukt rum. Forskellige steder i kirkerummet er århundrede år gamle tegninger, bag utallinge kalklag, restaureret frem. Spændende historier i de tegninger.
Håber I så min ynglingsgravsted, sat af Lønstrup Afholdsforening, med: “Tak for din indsats”
Trist, at Kirken om få år er væk, men hellere det end, at stranden bliver ødelagt med kæmpe betonklodser i en hæslig kystsikring.
Lone
14. oktober 2007 at 17:46Uha, det ser skønt ud og KENDT, tæt på vores sommerhus i Nr. Lyngby, dejligt med en tur rundt i kendte omgivelser, når nu jeg selv sidder helt i Esbjerg.
Lisbeth
14. oktober 2007 at 17:06Tak for en tur, som var lige præcis så dejlig, som jeg vidste, du ville formidle den. Pragtfulde billeder, man kan næsten mærke blæsten og den friske luft.
Vagten fik en ende, og jeg måtte lige tage en lille lur til eftermiddag. God søndag aften til dig og dine.
Tone H
14. oktober 2007 at 16:37Så deilig å stå nær kanten og kjenne vinden og solen, og la blikket strekke seg laaaaangt utover hav og himmel. Tenk å kunne ha en sånn utsikt hver dag.
Jeg har mange ganger ønsket å være en fugl og se verden ovenfra og flyte på vinden. I dag har jeg gjort det nestbeste, jeg har bladd i boken til Yann Arthus-Bertrand (http://www.yannarthusbertrand.com/yann2/), “Jorden sett fra himmelen”. Boken er stor og jeg har like stor glede av den nå som da jeg fikk den. Nok en gang får jeg bekreftet at jordkloden er vakker og jeg blir inspirert – på mange plan.
Ha en god kveld!
Liselotte
14. oktober 2007 at 14:48Mona, det er et helt fantastisk sted, men jeg er nok også tilbøjelig til at mene, at det er naturens gang og denne kamp skal vindes af noget større end os.
Hønsemor, det er dejligt at læse, at du er hjemme igen og med nyt knæ, som med sikkerhed skal blive en god base for mange og lange ture for dig fremover. Vi havde en dejlig tur – det er herligt, at du kan tage med på sidelinjen :-)
Henriette, det er et skønt sted med højt til himlen og plads til tanken. Det kan jeg vældig godt lide og jeg genfinder altid den følelse, når jeg kommer til Vesterhavet, så jeg forstår din kærlighed til stedet :-)
HenrietteB
14. oktober 2007 at 14:39Tak for gensynet, Liselotte!
Jeg holder aldrig op med at elske både Mårup kirke og landskabet omkring den. Man er så fascinerende tæt på vesterhavet, midt i en dramatisk, barsk og smuk natur.
Hønsemor
14. oktober 2007 at 14:16Tak Liselotte! For de skønne billeder og din dejlige fortælle evne.
Jeg er lige kommet hjem fra Skørping privathospital med et sprit nyt knæ. Så mobiliteten er det så som så med, derfor er endnu en grund til at takke dig og Ella, for den pragtfulde lørdags tur, som I gider at delagtigegøre os andre i.
Hurra min søndags tur er reddet, jeg har nemlig rejst med to prægtige koner.
Mona
14. oktober 2007 at 14:14Det er et fantastisk sted!
Min svigerfamilie har sommerhus i Lønstrup og efter jeg er blevet tilføjet i familien, så forsøger jeg at komme ud til kirken minimum en gang om året. Bare for at se hvor langt ud til kanten der nu er – og man helt sikkert se en forskel år for år.
Fascinerende!
Indeni er kirken ikke noget specielt. Kirken står åben om sommeren – og tja, I gik ikke glip af det vilde.
Jeg er splittet omkring om man skal flytte kirken. Egentlig synes at det er fascinerede at følge naturens kræfter – og naturen skal have lov til at vinde over de menneskeskabte ting. På den anden side så synes jeg også som historiker at kirken ikke må forsvinde – den er en del af vores kulturarv, og det vil være synd og skam at lade den forsvinde i havet.
Jeg må dog indrømme at jeg hælder mest til at naturen skal have lov til at vinde den her kamp…
Liselotte
14. oktober 2007 at 14:07Anita, det kunne den sagtens og det snakkede vi også om, som vi stod der, for enden af verden :-)
Anne-Mette, det var da dejligt at læse, at du hyggede dig med billederne fra vores skønne tur. Der er dejligt deroppe, hvor verden ender :-)
Anne-Mette
14. oktober 2007 at 13:48Hvor jeg lige har nydt turen til Mårup Kirke. Et fast udflugtsmål for os, når vi holder ferie i Skallerup Klit. Det er 2 år siden nu og jeg mærker, hvor meget jeg savner at komme derop, blive blæst igennem, gense området, da jeg så din fotos derfra. Tusind tak, LIselotte :-) Den kirkegård fortæller så meget historie, synes jeg. Jeg har gået der temmelig gravid og kikket på navne for lidt over 16 år siden, men valgte dog ikke et navn derfra. Og Rubjerg Knude, skønt at sidde på toppen og kikke ud i verdenen….når man vel og mærket har godt fast i ungerne. Jeg var stiv af skræk, da de var små.
God søndag til dig – du har netop givet mig en skøn oplevelse og jeg sidder her glad.
Mange hilsner
Anne-Mette
Anita
14. oktober 2007 at 13:37Spidsen kunne sagtens ligne Skagen…