Jeg har et hav. Et hav af mynte. Mynte i alskens former og farver, men allermest har jeg æblemynte, som nogen påstår ikke er så slemt til at brede sig, men det er dem, som ikke har besøgt mit krydderurtebed endnu.
Mynten er smuk, dufter dejligt og svagt af æble og så smager den dejligt, knust i et glas vand, men på det vis får man altså ikke bund i de mængder jeg kan præstere, så i år skal der laves myntegelé.
Det er ikke stor kunst at lave gelé, hvis man ellers ikke er forbeholden overfor geléringsmidler og det er jeg ikke, for der er løbet meget gelé ud af mit afløb, fordi det ikke har været samarbejdsvilligt og derfor har været lige til at kassere. Sådan går det ikke længere, for de gule breve Melatin er mine allierede udi gelékunsten.
Geléen bliver ikke grøn, som den man kan købe i butikkerne. Sådan er virkeligheden nemlig ikke. Den får den smukkeste ravgule farve, men synes du, at myntegelé skal være grønt, kan du supplere med grøn frugtfarve og ellers kan du, hvis du synes der skal være lidt for husarerne, komme finthakkede mynteblade i efter endt tilberedning.
Du får lige en opskrift, for måske har du lige så meget mynte som jeg…
Ingredienser:
- 1 stor håndfuld friske æblemynteblade (ca. 50 gram, give and take)
- 4 dl kogende vand
- 1 spsk. citronsaft
- geleringsmiddel (gul Melatin, dosering: læs på pakken)
- 1/2 kg sukker
Fremgangsmåde:
- Citronsaften kommes i det kogende vand, og så tilsætter du myntebladene. Lad det koge ca. 5 minutter, men lad det ikke koge over. Det sidste er noget griseri.
- Bladene sies fra. Suppler med vand, hvis du ikke længere har 4 dl. Det er også nu du skal supplere med den grønne frugtfarve, hvis geléen skal ligne det, du køber i butikkerne. Geleringsmiddel og sukkeret tilsættes. Det hele får et opkog, skummes (jeg hader denne del af processen, men den er vigtig, for skumsprøjt på gelé er ikke kønt) og hældes på små rene glas. Inden du hælder geléen på glas, kan du komme finthakkede eller hele mynteblade i, som pynt.
- Glassene dækkes med et viskestykke og står til dagen efter. Luk endelig ikke glassene før geléen er blevet kold, for så er den altså ikke særlig villig til at stivne.
Geléen smager dejligt. Den smager skønt til det lam, vi skal spise hele vinteren og den er også fin til glasering af chokoladekager, som heller ikke bliver ringere af en creme med basis i myntegelé – After Eight har ikke været fremstillet forgæves i alle disse år, men allerbedst får jeg brugt noget af al den overflod, som lige nu truer med at vokse helt ud over flisegangen.
15 kommentarer
troels hulgaard
24. juni 2012 at 16:30jeg tørrer løvstikke og kommer det på glas.
Liselotte
16. juni 2009 at 17:45Jeg kender ikke solbærmynten, Bente, men jeg vil da tro, at det hele kan spises :-)
bente breer
16. juni 2009 at 16:54hej, jeg er ved vandvare fået fingerne i en solbærmynte det er nogle flotte blomster kan man bruge dem til mad. den dufter godt og god til at bruge til grillet frugter, men turte ikke at tage blomsten.
hilsen bente
Geir Åge Kravik
19. november 2007 at 11:05Ah! Takk for informasjon! :) Du virker klok!
Ha det flott!
Liselotte
17. november 2007 at 15:25Fordelen er, at du kan tage det antal blade frem, som er nødvendige for at give retten smag. Løvstikke er stærkt og der skal endelig ikke for meget i, hvis det ikke skal overdøve alle andre smagsgivere.
Geir Åge Kravik
17. november 2007 at 13:34Takk! :)
En lærer hver dag! :D
Hva er fordelene?
Liselotte
24. august 2007 at 07:32At løsfryse er at fryse ting enkeltvis.
Det handler om at sørge for, at ikke alle bladene fryses sammen, som en stor klump, men som enkeltvis blade. Andet er der såmænd ikke i det – og det kan gøres ved at lægge dem i fryseren enkeltvis en halv times tid og så samle dem i en pose/beholder :-)
Geir Åge Kravik
24. august 2007 at 00:30Hva er løsfryse?
Hvordan gjør en det?
Finner ikke noe informasjon om det… :(
Slagt en hellig ko… » Myntegelé
4. august 2007 at 18:24[…] valgte at anvende en anden opskrift end den jeg beskrev forleden. Jeg havde usødet æblesaft i køleskabet og kunne derfor lige så godt anvende den, som vand og […]
Liselotte
30. juli 2007 at 15:36Lotte, jeg plejer at tage bladene af Løvstikken og løsfryse dem, for de er gode til vinterens gryderetter. Der skal ikke meget mere end 2-3 blade til at smagsgive, for den er meget kraftig i smagen, men altså absolut en af de mest anvendelige krydderurter der findes :-)
Marianne, man kan bruge en hvilken som helst mynte, så det er bare med at komme i gang :-)
Elisabeth, det smager SKØNT :-)
Elisabeth
30. juli 2007 at 12:53uhmmm det lyder lækkert :)
Marianne/Amager
30. juli 2007 at 11:55Jeg har også en masse mynte i haven – dog ikke æble mynte. Jeg ahr en solbær mynte og ellers en masse alm. mynter incl en ægte marokansk mynte. Kan man bruge alle slags mynter – skal det være æblemynte. Jeg er blevet helt hook på ideen efter at jeg læste om lam og mynte……….. yummmmmmi
Lotte
30. juli 2007 at 11:40Hvad med en eller anden gele med løvstikke?
http://www.urtegartneriet.dk/P.....stikke.htm
Jeg har en busk, der ikke har FATTET, at den ikke er et træ….så den vokser herfra og til helvede. Kan man ikke lave gele af den?
Eller noget *G*
Liselotte
30. juli 2007 at 10:29Jonna, det handler jo ikke om mængden, men mere om glæden ved at få noget ud af det man har, synes jeg. Engang havde jeg heller ikke egen have og glæden var ikke mindre ved det jeg kunne få rundt omkring og siden forvandle til gelé, grød, marmelader eller andet. Det handler vist bare om at have lysten til at lave det ;-)
– og en god dag til dig også :-)
Jonna
30. juli 2007 at 10:27Ville ønske jeg havde en have som din med alt det du kan lave der fra.
Her bliver det kun til nogle få ting nå men så må jeg jo glæde mig over det. Det regner og blæser så ikke vejr til at gå tur, så godt jeg har en god bog.
Ha en god dag.