Vi snuppede bilen og tog en tur ud i det blå. Luft under vingerne måtte der, for herhjemme var der alligevel ikke varmt nok til udendørs sysler medmindre man iførte sig en sweater og det nægter jeg i juli. Jeg er dumstædig.
Vi besluttede, at vi ville køre ud til nogle venner, som bor i Simested, udenfor Nibe. Ikke ad den sædvanlige vej, men af de små snoede, som fører os ned langs Limfjorden, så vi startede med at tage en tur ud forbi Restrup Enge.
Med Limfjorden i baggrunden får man vist ikke meget smukkere sted at græsse, end det køerne her havde fået tildelt. De så heller ikke spor utilfredse ud.
Vi er kun 7 kilometer fra Aalborg centrum, så det er ikke fordi der er langt til storbyen. Herude er der til gengæld fred og ro, småveje og huse så smukke, så man taber pusten. Udsigten fra mange af dem er betagende. Limfjorden ligger lige for og rigtigt mange af husene har enten udsigt til den, eller adgang til samme fra baghaven.
I Nordjyllands Amt findes der et stort antal udstykninger til husmandsbrug. Engene her er et godt eksempel på sådan en udstykning. Herregården Store Restrup begyndte udstykningen af sine jorder helt tilbage i 1890’erne.
Tusinde tdr. land, eng og kær, blev udstykket til parceller, som husmænd så langsomt begyndte at tage i brug. Man startede ofte med at bygge et hønsehus, som man så boede i, indtil de resterende bygninger stod klar. I dag ligger smukke og velholdte gårde spredt ud over hele landskabet og kornet bølger så langt øjet rækker.
Efter Restrup Enge følger Nørholm Enge, som på samme måde ligger med kig til Limfjorden. Her er højt til himlen, rimelige boligpriser og kun ganske kort til Aalborg, så det er bestemt et attraktivt sted at bo.
Vi tog småvejene. Dem som næsten ikke levner plads til en bil. Selv ikke en af min størrelse. Der var smukt og meget hyggeligt derude, langs fjorden og det er tydeligt at se, at der er kommet nye kræfter til området. Husene bliver moderniseret, malet, får nyt tag og i det hele taget får området en ordentlig ansigtsløftning nu. Fra at have været et lidt trist og forsømt landskab, tegner det hele nu til at blive endda meget attraktivt fremover.
Fordi vi hele tiden sneg os ad bagvejen, endte vi pludselig på en gårdsplads grundet vores temmelig lemfældige omgang med skiltningen i området. Det tog konen på gården ikke så nært. Hun vinkede pænt til os, da vi vendte kareten og susede tilbage fra hvor vi kom.
Hun havde en misundelsesværdig udsigt. Uendelige kornmarker, blå himmel og egen allé, som bød på skyggepletter hele vejen ned til gården, som forøvrigt også var i gang med en omfattende renovering. Den lå i første række til udsigten ned mod Limfjorden. De byggede stort vinduesparti på førstesalen. Det kan jeg godt forstå.
Vi kørte en tur ud omkring Klitgårds Fiskerleje, men der er endnu ikke spor af renovering, nye kræfter eller andet, som kunne forvandle det lidt triste fiskerleje til et attraktivt sted for de, som gerne tager en halv times transport til byen. Om et øjeblik bliver stedet “opdaget” og så er det sket med billige sommerhuse langs fjorden, for dem ligger der nemlig mange af fra Restrup Enge og helt ud til Klitgårds Fiskerleje.
Herfra kørte vi til Binderup, videre til Vokslev og så var vi omtrent i Simested, som egentlig var bestemmelsesstedet i dag. Vi svingede ind på gårdspladsen, som var tom…
Ikke et øje var der. Det vil sige, der var faktisk ind til flere øjne, men ikke dem vi regnede med at finde.
Så snart vi steg ud af bilen på gårdpladsen, var vi omringet af kattemor og hendes killinger og på skrænten, lige bagved os, stod en hest og gloede undrende på os, men bortset fra dem, var der stille. Helt stille.
En tur omkring huset røbede ingenting, så vi gik en tur ud omkring haven, for man kan jo aldrig vide, men heller ikke her var der bid. Kun den mest fantastiske udsigt…
Tænk engang at have sådan en udsigt, når man sidder i haven. Det er intet mindre end fantastisk og jeg havde jo håbet, at kaffen kunne være indtaget med kig på landskabet, som er bølger og bakkedal, men sådan skulle det altså ikke være.
I stedet traskede jeg over forbi hønsene. Jeg synes de er så hyggelige og så kunne de da også lige få en hilsen i form af noget grønt, skyndsomt plukket langs hønsegården. Det var de svært tilfredse med. Jeg nøjedes med at misunde dem deres udsigt…
Altså den slags, den er simpelthen spildt på høns, som ikke fatter en bjælde mere end at hakke lidt på hinanden, men så fint bor de her høns altså og lidt godt skal der jo være til os allesammen. Dette er deres Paradis, inden de ender i Oves suppegryde.
Selvom ærgrelsen var til at mærke, var der ikke noget at gøre. Ville vi have kaffe, måtte vi køre hjem og få den, så sådan blev det. Vi fandt bilen igen og jeg fik smidt den killing ud, som så mageligt havde lagt sig til rette på førersædet. Bagefter var jeg en smule paranoid, da jeg skulle tjekke resten af køretøjet for blinde passagerer, men der var tilsyneladende kun den ene modige kat på gården.
Vi nåede lige at vinke til en af de lokale gårdejere, inden vi tog turen tilbage til Aalborg, men hvor er der dog smukt derude. Jeg bliver helt fristet af et liv på landet.
27 kommentarer
Jens
14. juni 2009 at 23:30Hej Farmer, Fisker og Stephan
Springbakgaard er blev opdaget igen – og købt af os den 1. januar 2006 og vi giver jer begge ret. Det er et fantastisk sted og skulle jeres vej falde forbi, så kig ind.
Vi er meget interesseret i gaardens historie og de folk som har boet og har minder fra her. Hvis der findes fotos vil vi også gerne se dem, både af gården og af ejerne (Meldgaard, Green, Becher, Fisker. Gården blev solgt til Mogens Madsen i 1991, som havde den i 15 år indtil vi købte den.
Gården er dateret tilbage til 1777så der er masser af historie at finde frem. Den er også en af de få tilbageværende firlængede, stråtægte gårde i Himmerland med en fantastisk panorama udsigt
over Limfjorden. Vi er ved at lægge sidste hånd på 2 Bed & Breakfast lejligheder, så vi håber at mange flere vil opdage herlighederne.
Nan og Jens Sigsgaard
Stephan
13. juni 2009 at 08:44Svar til fisker 2
Ja jeg kan stadig sidde og drømme og se indre billeder fra min barndom på springbakkegaard, og så den skønne natur og engene ved limfjorden .Jeg mindes tit de sommeraftner jeg var med min far nede og se til kvierne der på græs hvor vi kun se limfjorden høre fuglene kvidrer der var liv denne gang, vi mødte andre landmænd og fik en sludder inden hjemturen, alt var mer rolig denne gang i dag er landbrug stres og jag for at det kan løbe rundt.
Du spørger om mine forældre boede på sprinbakkegaard før Bakker, du mener vel Bækker. Mine forældre købte gården i 1951 af Thorwald Meldgaard og solgte den i 1966 til familien Bækker der nu har solgt den videre. Jeg er oppe på egnen hver sommer for se den smukke natur.
Stephan Gren
Fisker2
12. juni 2009 at 23:47Ja vi er flere der har rigtig gode minder med Springbakgaard, og nok også flere der ville ønske den ikke var forsvundet fra familen (Uanset hvilken familie man nu tilhører).
Og iøvrigt sjovt med Vår holme, for husker også kvierne der svømmede ud om foråret og hjem igen til efteråret, men mest husker jeg Vår holme fra en tur med motorbåd ud til den, hvor splitten til påhængsmotoren (har jeg senere fundet ud af) knækkede og vi blev nødt til at vade/svømme bilen tilbage til Staun (tror det var der båden lå). Husker det som om det tog uendelige lang tid og forbandende den åndsvage båd og den mudderø langt væk, men tænker jo nu på hvor meget sjov vi havde inden bådforlis, med at glide i mudderet og kigge på fuglereder, som jo kunne være der helt uforstyret.
#Stephan ved godt det er langt over et år siden du har skrevet, men boede i på Springbakgaard inden Bakker så eller kommer familien Bakker først senere?
Rasmus P
stephan gren
7. februar 2008 at 12:43ja jeg kan kun give fisker ret at springbakkegård var et vidunderlig sted. Jeg har selv haft hele min barndom der fra 1950 til 1965, jeg tænker tit på denne tid naturen og de oplevelser vi havde i engene hvor vi plukkede blåbær. og også når vi skulle have kvierne på vår holme det var en stor oplevelse.
hilsen Stephan
Fisker
27. august 2007 at 22:03Springbakkegaard, der kom jeg også som lille, det er det mest fantastiske sted på denne jord. Utrolig det ikke er opdaget af flere.
Liselotte
31. juli 2007 at 06:20Lizelotte, det er jo lige om lidt :-)
Farmer, der er nemlig højt til himlen i Polen. Skønt :-)
Lene, tak for de pæne ord om siden og velkommen til. Hindbærmuffins kan du glæde dig til :-)
Irene, jeg tror også det handler om lys. Der ER lysere langs kysterne og højere til himlen :-)
Irene
31. juli 2007 at 02:39Det må være bjergene der mangler, de tvinger i bogstaveligste forstand himlen ned …
Jeg så et interview med een af Irlands førende billedkunstnere, han boede i Sligo på vestkysten og malede så det var en lyst. Siden flyttede han til egnen her hvor jeg bor på sydsiden af Eire op i bjergene og kunne ikke male. I tre år kunne han ikke male. Så flyttede han til Sligo igen og fandt sin evne igen, for som han sagde: The Sea reflects the light and the mountains absorb the light. You can’t paint without the reflection of light.
Jeg giver manden ret … Jeg savner ofte havets reflektive evner her oppe i bjergene.
Jeg kan ikke lige huske hvad han hedder, kunstneren, men det er ganske vist!
Lene
31. juli 2007 at 01:06Når man sidder i en – omend solbeskinnet – have fyldt mest med kaktusser, fliser og tørt græs, er dine billeder en fryd for øjet. Det er en kanon flot hjemmeside du har og jeg har lige printet din opskrift på hindbærmuffins ud, de må bare prøves!
Farmer
31. juli 2007 at 00:06Ja, Polen har lidt af det samme.
Lizelotte
29. juli 2007 at 16:16Jeg kommer ihvertfald nordpå snart … skal faktisk til 25 års folkeskolejubilæum her i august – ude i Storvorde, på Tofthøjskolen :-) Det bliver et morsomt gensyn!
Liselotte
29. juli 2007 at 16:08Lizelotte, der er plads nok heroppe, så bare se af at få smurt rejsefartøjet. Din mor vil elske dig! :-)
Irene, det er sikkert rigtigt. Jeg kender ikke forklaringen på det, men vi oplevede i Krakow nøjagtigt samme fornemmelse af en utrolig høj himmel og der er altså ingen vand, men til gengæld intet, som visuelt kan “tvinge” himlen ned :-)
Irene
29. juli 2007 at 15:43Jeg tror den høje himmel har med vandet at gøre og den deraffølgende lysreflektion. Der er vand på alle sider i nordjylland og omkring fjorden.
Lizelotte
29. juli 2007 at 15:10Åh min Limfjord!
Mine flade marker, min høje himmel.
Det store i det små.
Jeg længes hjem.
Jeg skal vist snart nordpå…..
Liselotte
29. juli 2007 at 09:15Turen var fantastisk, Irene. Snart kan du selv tage den :-)
Farmer, det føles som højere himmel, men det handler vel dybest set om, at der ikke er noget til at forstyrre øjet. Jeg havde det på samme måde i Polen. Der var meget højt til himlen. Og smukt :-)
Farmer
29. juli 2007 at 06:33I min ungdom kom jeg meget på Springbakkegård i Barmer.
Firlænget stråtægt med den type udsigt.
Og helt rigtigt ramt af dig: Der ER højere til himlen ved limfjorden, det har jeg også altid følt.
Irene
29. juli 2007 at 03:50A ælske æ fywe å hyw heml, å så saje a tak fo en dejlig tuwe!
Liselotte
28. juli 2007 at 22:56Dengang kendte vi ikke hinanden, Donald. Ærgerligt, for ellers havde jeg vel næsten kunnet regne med at måtte tilbyde en kop kaffe :-)
Vi så ikke “toldfoged”-huset. I hvert fald bed vi ikke mærke i det så, men vi så meget andet og der er faktisk meget smukt og dejligt ude i fiskerlejet. Det er stadig uspoleret.
Donald
28. juli 2007 at 22:48Landskaberne omkring Ålborg er dejlige. Ikke puttenuttede:-) Nørholm kirke, Klitgaards Fiskerleje, i nærheden af der, hvor du har været.
Ved fiskerlejet er der også et gammelt hus, flere hundrede år gammelt “toldfoged”hus, eller “silde-opsamlingssted”. Det er ikke museum, men er istandsat af ejeren, så det udgør en dejlig moderne bolig.
Dine billeder vækker minder om en dejlig april måned dér på egnen for 3 år siden.
Liselotte
28. juli 2007 at 22:33Jeg kører en del i området fra Århus til Skagen. Der er mange skønne steder, men allervigtigst er vel, at vi er glade for at bo, hvor vi gør :-)
Nina
28. juli 2007 at 22:29Hvor har du ret: det handler om at være glad for sit sted. Jeg stammer oprindelig fra Lolland/Falster og der er også skønne steder, ligesom langs vestkysten mellem Skagen og Hirtshals, hvor mit sommerhus ligger – så skønhed i Danmark kan der ikke siges noget entydigt om.
Liselotte
28. juli 2007 at 22:21Nina, der er skønt nede omkring Rold. Det vil jeg medgive dig. Der er skønt mange steder i landet. Himmerland elsker jeg, men der er mange andre steder, som på deres måde er mindst lige så smukke – godt du er glad for “dit” sted :-)
Fru Green, jeg er sikker på, at himlen er lige så høj hvor du er, men det kræver oftest lidt “plads” at få øje på det. Du må på tur snarest :-)
ME, der er så smukt derude, langs fjorden :-)
Deborah, der er smukt og skidt med kaffen. Vi fik til gengæld en skøn tur ud i det blå og det var slet ikke ringe :-)
Deborah
28. juli 2007 at 22:01Nej hvor smukt, det er det eneste ord der dækker! Hold da op! Bestemt en køretur værd, selvom I måtte undvære kaffen til I kom hjem.
ME
28. juli 2007 at 21:26Jeg er også så forelsket i det område, jeg elsker når jeg får muligheden for at komme den vej, hvilket desværre er alt for sjældent
Fru Green
28. juli 2007 at 21:09Hvilken høj himmel … den virker ikke så høj og stor her i det københavnske.
Jeg må snart køre til nogle åbne vidder og opleve det selv.
Indtil dag kan jeg nyde dine billeder.
Nina
28. juli 2007 at 21:01Jeg kan anbefale en bopæl i nærheden af Rebild, hvis man ønsker både land og by: her er natur, Gud må have “tabt” de der bakker ved en fejltagelse, sådan som de ligger der midt i alt de flade. Så er der Rold skov, og så er der marker og landbrug, og så er der MadumSø og Store Øksø, og så er der små dejlige, byer og så er der togforbindelse og motorvej med forbindelse på ingen tid til Århus og Ålborg – ja, så mangler man ingenting.
Liselotte
28. juli 2007 at 19:14Jeg tror også vi var førstevælgere. På en dag som denne, tror jeg det – og der duftede dejligt og friskt :-)
regitze
28. juli 2007 at 19:09Danmark dejligst!
vi var førstevælger til himmel, tror jeg.
og du forstår at fange den.
ja, selv duftene har du fået med.