I 1940 anlagde tyskerne i den sydvestlige del af det tysk besatte Polen, i byen Oswiecim, udryddelseslejren Auschwitz. I 1979 blev Auschwitz optaget på UNESCO’s verdensarvsliste. Det er vigtigt at huske. Aldrig at glemme.
Auschwitz blev indrettet i en tidligere polsk militærforlægning, hvor kassernebygninger nu blev brugt som fangelejr. De første fanger der ankom til lejren, den 14. juni 1940, var polske politiske fanger. Siden blev lejren udvidet. De oprettede udryddelseslejren Auschwitz-II (Birkenau) og Auschwitz-III (Monowitz) og ud over dem, blev der oprettet omtrent 40 “underlejre” i forbindelse med industrien i området. Fangerne blev lejet ud som slavearbejdere, så det nød de omkringliggende tyske fabrikker godt af.
På vej ind i Oswiecim, passerede vi et kæmpestort industriområde, som var omkranset af betonmure med pigtråd. Siden fandt vi ud af, at det er et levn fra dengang. Indenfor murene tvang man de mange fanger til at producere petroleum på den kæmpestore fabrik, som lå så praktisk placeret indenfor nogle ganske få kilometer fra lejrene.
“Arbeit macht frei” står der på porten, når man passerer indgangen til lejren. Det er svært at forklare de følelser, som bemægtiger en, når man står lige her.
Da vi ankom til området, blev vi overrasket over, hvor stort det er. Man starter i hovedbygningen, hvor der først er en meget omfattende information placeret på fotostater langs hele indgangen. Man kan læse informationerne på utallige sprog. Oline læser godt på engelsk, så vi fik en mængde information, inden vi trådte ind i selve lejren.
Adgangen er gratis. Museet og vedligeholdelsen af alt i forbindelse med Auschwitz sker via donationer fra hele verden. Auschwitz er en verdensarv mange ønsker at bevare og det ville på en eller anden måde have været upassende, at skulle bede folk betale for at se resterne efter en af verdens største forbrydelser mod menneskeheden, så man er meget taknemmelig over, at der til stadighed kan tilbydes fri entre, så enhver kan komme ind uanset herkomst eller indkomst.
Som en indledning til turen gennem området, tilbydes en introduktion i form af en dokumantarfilm om tiden omkring befrielsen af lejren og de godt syvtusinde overlevende, men vi sprang over, for allerede på det tidspunkt, inden vi overhovedet var indenfor, havde jeg kvalme og ønskede ikke, at Oline skulle se filmen.
Vi kunne have valgt at tage følgeskab med en guide, men vi orkede ikke at skulle færdes i en flok opstemte turister, så vi sprang over.
Vi startede altså vores egen tur gennem lejren, uden at have set noget forudgående, for jeg magtede det ikke, hvis jeg skal være ærlig. Allerede ved indgangsporten løb mine øjne over og gennem hele besøget derinde havde jeg en konstant, stille strøm af tårer løbende ned ad kinderne. Jeg kan mærke smerten, fortvivlelsen og angsten, synes jeg.
Indenfor er der diskret placeret skilte med forklaringer på de ting man ser. Der er faktuelle oplysninger omkring alle tingene og det er tilstrækkeligt til en tur alene uden guide, uden nogensinde at føle sig fortabt.
Undervejs var der udstillinger i nogle af bygningerne. I en af barakkerne var der en udstilling, som fremviste nogle af effekterne, som enten er fundet efter befrielsen eller siden skænket af nogle af de overlevende.
At se tegninger, tøj og spiseredskaber, som altsammen har været brugt af mennesker, som fortvivlede har måttet tåle – og formentlig ikke har overlevet – Auschwitz’ bestiale vagtkorps, var stærk kost.
Lige bagved dette tårn ligger tyskernes eget område i lejren. Herinde, godt forskanset bag pigtråd og bevæbnede vagter, har de mennesker, som er blevet sat til at bevogte lejren, levet deres liv, som sikkert heller ikke har været ubetinget rart for de fleste af dem.
Lige bagved tårnet ligger en plads, som blev anvendt til udstilling af og ofte efterfølgende henrettelse af de fanger, som ikke makkede ret. Her kunne de stå, i bagende sol eller umenneskelig kulde, til de sank sammen og derfor ikke længere var noget bevendt i arbejdsmæssig henseende. Så skød man dem eller trak dem hen om hjørnet, hvor gaskammeret ligger.
Lige til højre for tårnet kan man ane en galge. Rudolf Höss var Obersturmbannführer i SS og endte som kommandant i Auschwitz i de første år af krigen. Han blev ansvarlig for en stor del af udryddelsen af jøder, politiske fanger, sigøjnere og hvad der ellers var udstedt dekret om var uønsket i det tyske rige.
Den 11. marts 1946 fangede det britiske militærpoliti Höss, som efterfølgende vidnede i Nürnbergprocessen. Allerede den 25. maj samme år overgav man Höss til Polen, som den 2. april 1947 dømte ham til døden. Han blev efterfølgende fragtet ud til Auschwitz, hvor han den 16. april 1947 blev hængt på pladsen foran krematorierne i den lejr, hvor han i de forgående år havde været med til at raffinere den effektive udryddelse af jøderne.
Det må vel kaldes den ultimative hævn. Jeg synes han fortjente det, men jeg har blandede følelser omkring hele idéen om øje for øje og tand for tand.
Bagved pladsen med galgen ligger gaskammeret og krematorieovnene. Opgaven med at aflive og tilintetgøre flere millioner mennesker havde hidtil bestået af likvidering med maskingeværer, men ofrenes panik, blodet og forhåbentlig den almindelige menneskelige moral, havde tæret så frygteligt på de tyske soldater at flere selvmord begyndte at blive rapporteret og det kunne man naturligvis ikke have, så ledelsen i Auschwitz – heriblandt Kommandant Rudolf Höss – udviklede en ny metode ved hjælp af Cyclon B gas. Første gang man forsøgte sig med denne metode var i foråret 1941 og blev udført på en række sovjetiske krigsfanger. Metoden var effektiv og allerbedst havde man på denne måde ingen direkte kontakt med de mennesker, som skulle likvideres.
Der var adgang til gaskammeret og krematoriet, som lå side om side, så det var indrettet så praktisk som overhovedet muligt. Udenfor var der opsat skilt med henstilling om at være stille og undlade at fotografere indenfor af respekt for de mange mennesker, som var døde mellem disse vægge. Vi ramte guiden og hans flok af engagerede turister, som vi skulle til at gå indenfor. Jeg vil ønske, at vi havde ventet, til de var passeret, men vi endte derinde sammen med dem.
De snakkede, grinede højlydt og fotograferede lystigt på trods af hans først venlige og senere lidt mere stramme henstilling om at lade være. Selv krematorieovnene blev fotograferet både udenpå og indeni, mens man højlydt diskuterede effektiviteten, trak bårer ind og ud af ovnene og alt imens alt dette stod på, stod jeg helt lammet med tårerne løbende ned ad kinderne, mens jeg målløst betragtede dem. Det handler ikke om fintfølelse for mit vedkommende, men det handler om respekt for de regler der er på et sted som dette. At de mennesker ikke følte som jeg, skal de ikke lastes for, men de kan lastes for ikke at følge de henstillinger, som er blevet givet inden de bevægede sig indenfor. Det er respektløst.
Udenfor igen kom guiden hen forbi mig, lagde en stille hånd på min skulder og gik så videre med sin flok af højtrøstede turister. Jeg tror han stille ønskede, at det var os og ikke dem, han kunne have delt sin viden med. Vi ønskede det samme, men ikke med et larmende menneskehav som kulisse.
Efter turen gennem gaskammeret og krematoriet valgte vi at forlade lejren. Vi satte os på en trappesten udenfor og drak lidt vand, inden vi skulle beslutte os for en tur hen omkring Birkenau. Oline fik valget og ønskede ikke at se mere. Det var fint for os. Vi havde set rigeligt.
…
Auschwitz museet, anslår antallet af mennesker døde i Auschwitz til at ligge på ca. 1,1 million mennesker: 1 million jøder, 70-75.000 ikke-jødiske polakker, 21.000 sigøjnere, 15.000 sovjetiske krigsfanger samt 10-15.000 personer fra andre lande.
Jeg har tidligere anbefalet, at man læser Primo Levi, for at forstå mennesket på godt og ondt. Han begik selvmord i 1987, 68 år gammel og overlevende fra Auschwitz. Han havde gjort det han skulle. Han havde fortalt sin historie. Jeg tror, at jeg skal genlæse.
40 kommentarer
Cathrine
1. oktober 2007 at 13:26jeg er kun 12 år, alligevel ved jeg det meste om Auschwitz det emne om 2. verdenskrig, gør mig bare så interreseret. Jeg ved ikke hvorfor. Jeg har altid drømt om at se Auschwitz, og min far har lovet at tage mig med til det en dag, jeg skal også snart se filmen holocaust med min bedstemor, hun har sagt den er meget stærk, og jeg skal være forberredt på grov opførsel. Min storesøster har set sachsenhausen og siger det var spændene. Jeg har læst anne frank, forkortet og uforkortet, og mirakelbarnet med trudi birger ( 3 gange) den kan i hvert fald anbefaldes. Tak for historien lise lotte, det var spændene at få at vide.
Liselotte
27. juli 2007 at 21:01Anne Franks Hus gjorde også stort indtryk på Oline, da hun så det i december. Auschwitz bliver på en eller anden måde mere nærværende, når man har læst hendes dagbog, som Oline også har.
Lone i marsken
27. juli 2007 at 20:19Tak for denne skildring. Vi er lige kommet hjem fra Amsterdam, hvor vi naturligvis så Anne Franks hus. Mon ikke alle børn stadig læser Anne Franks Dagbog? Mine piger på 17 og 14 år har begge læst den. Vi gik alle derfra meget berørte. Denne lille pige har om nogen sat et ansigt på disse mange menneskers ufattelige lidelser.
Liselotte
26. juli 2007 at 00:42Vi havde i hvert fald en fantastisk tur, som både indeholdt smukke og barske oplevelser, så prøv om du ikke kan overtale dem, kagekone :-)
kagekonen
25. juli 2007 at 23:30Hold da op for en skildring af jeres dag i Auschwitz… jeg sidder her med tårene trillende stille ned af kinderne og en kæmpe klump i halsen. Jeg har aldrig selv besøgt en kz-lejr eller læst Levis bog, men den er skrevet på “must read” listen.
Selvom min børn er store og vel nærmest voksne, tror jeg at jeg vil forsøge at overtale dem til en “sidste” fælles ferie hvor vi lige får opfrisket noget af Europas (og vel også verdens) tragiske historie gennem besøg i det gamle Østeuropa.
Liselotte
25. juli 2007 at 19:20Ella, du må i gang. Det er fin læsning.
Klejs, Primo Levi skildrer mennesket på godt og ondt. Det er stor læsning, som maner til eftertanke. Jeg bærer hans ord med mig resten af livet.
Klejs
25. juli 2007 at 16:50Jeg har været i Theresienstadt to gange, og det berørte mig hver gang. Det er vigtigt at lære af fortiden, for at forstå fremtiden.
Tak for en god skildring, vil bestemt tage til Auschwitz engang, for at forstå.
Primo Levi’s bøger har jeg læst. Gribende og frygteligt, så man tænker at det kan kun være løgn. Men det skete.
Ella
25. juli 2007 at 15:38Din beretning gør stort indtryk, Liselotte, som den også gjorde forleden, hvor jeg frøs i solen.
Jeg har Primo Levi inde på hylden – jeg må igang med den.
Liselotte
25. juli 2007 at 12:16Tak for de fine ord, Hege, og du har jo ret. Latter kan ofte være en reaktion på overvældende følelser, men hvis det var tilfældet, kunne de måske have begrænset det og være trukket udenfor. Det var vist også mere kombinationen af latter, højlydt snak og fotografering på trods af henstillingen om at lade være, som gjorde mig en smule rystet over deres adfærd.
Jeg tror desværre ikke, at en overvældende følelse af alt det frygtelige var baggrunden for deres adfærd. Den slags kan man også godt genkende, når man ser det.
Manden du fortæller om, lyder som et spændende bekendtskab og en værdifuld fortæller, for det er netop så vigtigt, at man får indsigt og forståelse og det er flot, at han valgte at dele sine oplevelser på godt og ondt.
Historien om journalisten viser desværre bare manglende indsigt, for selvfølgelig grinede de drenge ikke af udryddelseslejren, men de var fyldt af alt det frygtelige og havde brug for en modreaktion. Det er en helt naturlig og menneskelig reaktion på noget, som er så grusomt, at det bliver frygteligt vanskeligt at rumme. Godt I skrev jeres forklaring på situationen.
Fr. Møller
25. juli 2007 at 12:13Da min steddatter var på alder med din Oline, ville hun meget gerne se en (barsk) TV-udsendelse, der hed “Minder fra dødslejrene”. Det fik hun lov til. Selvfølgelig ikke alene – vi satte os og så den sammen med hende og fik snakket en del vigtige ting igennem. Revisionisme blandt andet.
Det er så vigtigt, at vi husker at vise vores børn, at verden er andet end Bon-Bonland og fis og ballade. Those who do not learn from the past are condemned to repeat it…
Hege
25. juli 2007 at 11:24Takk for en god og rørende skildring, Liselotte – og for gode bilder. Jeg noterer meg navnene på bøkene. Jeg har lest flere norske øyvenvitneskildringer, – men ikke danske. Så har jeg noe godt i vente. Jeg har også vært så heldig å kjenne en som opplevde konsentrasjonsleirene. Han har også skrevet bok, – og så brukte han store deler av sin alderdom til å fortelle de unge hva han hadde opplevd. Han var en god forteller, og han skilte seg ut. Noe av det han la vekt på var å fortelle hva det gjorde med ham som menneske å bli utsatt for denne lidelsen – og det var ikke bare en vakker innføring. Han hadde lært noe om den menneskelige, – og også sin egen, – natur.
Det er alltid sørgelig når noen ler der man burde gråte, – men jeg tror ikke vi skal være for raske med å vite hva årsakene til latteren er. Ikke alle voksne har styr på sitt følelsesliv. At barn ikke har det, fikk jeg og min klasse en gang erfare. De var 15 år, og vi så Leni Riefenstahls propagandafilm Viljens triumf sammenklippet med bilder fra konsentrasjonsleirene. Det var dørgende stille hele veien. Helt mot slutten kom noen bilder fra frigjøringen. Hauger av nakne lik ble skovlet sammen av en bulldoser. På bakerste benk hvisket en gutt noe til en annen – og så begynte de å le. Det var journalister til stede, – og dagen etter sto det med fete typer: Elever lo av utryddelsesleirene. Det kunne ikke vært mer feil. Alle elevene, – også de to på bakerste benk, var dypt berørt av det de så. Men det ble bare for mye, og etter en lang visning, så kom denne latteren. Jeg selv og en av mine elever gikk til redaktøren og klaget, – og så skrev vi et motinnlegg.
Dette ikke til forsvar for dem du møtte, Liselotte. Men når vi har levd en stund, så vet vi jo at mennesker kan reagere underlig. Det er visst en del av den menneskelige natur det også. Denne naturen kan vi kultivere så godt vi kan, – men det er ikke alltid vi lykkes, verken med oss selv eller de andre.
Liselotte
25. juli 2007 at 11:24Tak Irene :-)
Irene
25. juli 2007 at 11:00Og her er lidt om selve bogen: http://www.dr.dk/troldspejlet/index.php?ID=4,196
Irene
25. juli 2007 at 10:57Lige en skønlitterær boganbefaling til børn og unge og voksne: http://www.gad.dk/bog.asp?id=212925
Liselotte
25. juli 2007 at 10:49Tak for det, trr :-)
trr
25. juli 2007 at 10:14Selvom det er noget lidt andet, så mener jeg også at Villy Fuglsangs bog “Rejse i dødens fodspor : beretning fra en overlevende kz-fange” er værd at tage med.
Liselotte
25. juli 2007 at 09:27Tak for anbefalingen, Marianne :-)
Johanna, det forstår jeg godt.
C.O. – at fornægte virkeligheden er også en metode til at udholde den, tror jeg og så er der dumhed, som alle kæmper forgæves mod, men det skal ikke forhindre os i at prøve. Det er bl.a. på grund af den slags mennesker, at det er så uhyre vigtigt, at dokumentationen bevares for eftertiden, så ingen, ved deres sansers fulde brug, kan benægte virkeligheden.
C.O.
25. juli 2007 at 07:51At der er nogle som mener, at alt det forfærdelige ikke er foregået, er uforståeligt og sårende for mange.
Johanna
25. juli 2007 at 00:12Forstår jeg godt Liselotte. I dag ville jeg også gøre det, hvis jeg kom forbi igen. Men kunne ikke dengang.
Marianne/Amager
25. juli 2007 at 00:11Vil i forlængelsen af ovenstående anbefale:
Milde Moses en overlevers erindringer
af Dan Melchior
Medforfatter : Moses Aron Schwarz
240 sider ill. (nogle i farver), Ekstra Bladets Forlag
1 udgave, 1 oplag. Trykt i 2004 .Udgivelsesdato : 26-10-2004
Moses Aron Schwarz (f. 1924) er polskfødt dansk jøde. Han overlevede mirakuløst seks kz-lejre og SS-lægernes eksperimenter. Han så folk dø som fluer omkring sig af tyfus og underernæring, og han mistede det meste af sin familie under krigen.
Ved befrielsen vejede han 36 kilo, og han har ikke styr på, hvor mange gange han har set døden i øjnene.
I næsten 40 år efter krigen talte han aldrig om sin tid i kz-lejrene – selv ikke med sine nærmeste. NU er han kommet til den erkendelse, at når han så mirakuløst overlevede, må det være fordi han skulle fortælle om rædslerne. Og medvirke til, at de ikke gentager sig.
Moses Aron Schwarz ( fortæller om 2. verdenskrig hvor han mistede 25 nære familiemedlemmer og selv overlevede seks kz-lejre, SS-lægers eksperimenter og polske pogromer
Liselotte
25. juli 2007 at 00:03Tak for rettelsen, C.O. – årstallet er ikke det vigtigste at huske. Det er det faktum, at det overhovedet var nødvendigt med en flugt desværre.
C.O.
24. juli 2007 at 23:59Jeg skrev fejlagtigt, at jødernes flugt til Sverige var i 1944-det var naturligvis i 1943…
Liselotte
24. juli 2007 at 23:55Nadia, det er måske rigtigt, at de på et senere tidspunkt vil føle det lidt underligt at betragte de billeder de tog. Det var i hvert fald den tanke jeg fik. Med indsigt følger vel også lidt moralske overvejelser omkring det rigtige i at udvise den fornødne respekt.
Naturligvis kan et grin være udtryk for usikkerhed. Det ved jeg også godt, men det var voksne mennesker og ikke hverken børn eller unge, som naturligt kunne reagere ved at grine. Jeg undrede mig og det gør jeg vist fortsat.
Nadia
24. juli 2007 at 23:49Jeg så i en udsendelse om Auschwitz, hvor guiden fortalte, at dem som griner og tager billeder, bliver ofte MEGET flove bagefter, det er ofte dem som husker det endnu mere end dem som græder.
Fordi det senere hen går op for dem, hvad det er for et sted.
Dem som griner er også nogengange dem, som ikke kan tackle det hele, og ikke rigtigt kan finde ud af, hvordan vedkommende skal udtrykke sine føleser- det hele er for godt til at være sand, og det er desværre sandt.
Liselotte
24. juli 2007 at 23:40Tak for de pæne ord, Donald, men det er så utroligt vigtigt at huske, at alt kan splintres og ødelægges, hvis omstændighederne er til det. Også mennesket.
Det er sjældent at overfladen fortæller ret meget om noget som helst. Mest spændende er det at komme under overfladen og den kan jo, som her, afsløre de mest forfærdelige ting.
Johanna, det var skrækkeligt, men jeg både kan og vil, når det kommer til den slags. At det gør ondt indeni er jo intet at regne mod de smerter andre har måttet udholde derinde. For mig er det vigtigt at stå ansigt til ansigt – jeg har respekt for de, som ikke kan eller vil det samme, men jeg har brug for at gøre det :-)
Johanna
24. juli 2007 at 23:35Har været i Auschwitz, og synes det var skrækkeligt. Kom slet ikke hele vejen rundt derinde. Det kunne jeg ikke. Det er jo mange år siden, men kan huske en fra klassen kaldte mig tudemarie. (Fred med det).
Og selv om jeg har stået ved murene mv. i Berlin mange mange år senere, så har jeg fået fornemmelsen af Auschwitz igen.. sådan krybende. Virkelig uhyggeligt.
Bliver virkelig harm over, de turister, der opfører sig så respektløst.
Donald
24. juli 2007 at 23:32Tak Liselotte for at skrive så levende om det. Stedet og minderne skal bevares for at vi kan huske, at et højt civiliseret samfund har noget grimt noget under overfladen.
Tyskland blev af mange anset for at være det mest kultiverede Europæiske land, god litteratur, fin musik, stor malerkunst osv. Nu ved vi, at det ikke er “det fine”, det kommer an på.
@Esther: Godt gået:-)
Liselotte
24. juli 2007 at 23:32Hanne, vi oplevede at skulle spørge om vej til Auschwitz inde i Krakow, 60 kilometer fra lejren. Ingen af dem vi fik fat i vidste, hvad vi snakkede om. Det maner til eftertanke.
Liselotte
24. juli 2007 at 23:30Esther, jeg tænkte samme tanke, som du. At de mennesker kun var omkring Auschwitz fordi “man jo skal” og ikke fordi det interesserede dem synderligt, men at de ikke følte som jeg, kan ingen bebrejde dem. De kunne dog have ulejliget sig med at have den fornødne respekt for stedet.
Jeg tror også at dette besøg kommer til at følge Oline for altid, men heldigvis ikke som andet end en tanke ind imellem. Hun har tænkt længe over tingene der skete dengang, læst Anne Franks Dagbog og i det hele taget hentet en masse viden inden vi ankom, så hun var godt rustet til besøget og blev ikke skræmt eller overrasket. Hun fik set virkeligheden og det på en måde, som ikke giver andet end en bredere forståelse for nogle af de ting, som skete dernede.
Hanne
24. juli 2007 at 23:21Jeg har besøgt Auschwitz 2 gange, 2. gang var sammen med min mand (vi er begge født før 2. verdenskrig), som altid har læst meget historie. Vi var begge meget berørte.
Første gang var jeg der sammen med en ung polsk spejderleder, som jeg besøgte, hvor jeg boede hos hans mor ca. 30 km fra Oswiecim. På mit ønske tog han med mig, men han fortalte mig, at han aldrig havde været der før og havde hørt meget lidt om lejren! Det vækker også til eftertanke. Vi oplevede ingen støjende turister, men derimod flere hold af unge israelere, bl.a. nogle, der stærkt bevægede holdt en form for andagt.
Esther
24. juli 2007 at 23:19Da jeg læste om den gruppe respektløse fjolser I var uheldige at rende ind i blev jeg harm. Hvad pokker ville sådanne nogle idioter overhovedet på sådan et sted? Det kan næppe have interesseret dem synderligt med den opførsel.
Jeg har ikke set Auschwitz, men to gang har jeg været i Sachsenhausen nord for Berlin. En lejr, hvor de også havde gaskamre og ovne.
Begge gange var jeg der med en skoleklasse. Selvom de da sagtens kunne opføre sig højlydt og tåbeligt, så var der ikke een eneste af dem, der opførte sig upassende mens vi var i lejren.
Men – de var selvfølgelig også blevet indprentet hjemmefra (af deres lærere – en kollega og undertegnede) at man – uanset om man fandt det kedeligt eller ej – opførte sig respektfuldt, mens man var der – så kunne man te sig åndssvagt, når vi var ude af lejren igen.
Der var ingen af dem, der teede sig åndssvagt bagefter – derimod var de stille og meget eftertænksomme og ville meget gerne snakke, snakke, snakke om dagens oplevelser.
Et par år efter mødte jeg nogle af mine tidligere elever – og da vi kom til at snakke om, hvad de især huskede fra deres 10. skoleår – så var det “den der koncentrationslejr, hvor du guidede os rundt, Esther – jeg glemmer aldrig det besøg.”
Sådanne ord kan ikke andet end gøre en lærer glad :o)
Liselotte
24. juli 2007 at 23:01C.O. – det er en god idé, at skrive tingene ned, for ellers glemmes den slags bare og det er frygteligt ærgerligt.
Omkring Auschwitz, så gjorde den ikke samme indtryk på mig, som Dachau. Jeg var på Olines alder, da jeg så den. Jeg glemmer det aldrig.
Måske er man blevet mere hærdet med årene. Måske er det fordi, jeg allerede én gang har set alt det rædselsfulde, men stadig kan jeg slet ikke bære at være til stede. Jeg græder stille, indeni og udenpå og kan slet ikke forliges med al den menneskelige og sjælelige armod, som har måttet være til stede hos tyskerne, for at behandle et medmenneske så grusomt.
trr
24. juli 2007 at 22:48Det var synd, I mødte den tåbelige flok turister. Jeg har været der 3 gange med skoleklasser og aldrig oplevet den slags idioter. Til gengæld har jeg fået meget mere ud af besøgene, fordi vi brugte guiderne. Ellers synes jeg, det i for høj grad ligner et museum, som man faktisk i nogen grad kan distancere sig fra pga plexiglasset til montrene. Og så var det synd, at I ikke fik Birkenau med, for det er et helt andet sted, og historien er en helt anden.
Og ærlig talt er det ikke et sted, man higer efter at komme tilbage til…
Heidi
24. juli 2007 at 22:37Mens jeg gik på ungdomsskole, var vi en tur i Pragh. På vejen tilbage mod Danmark, gjorde vi holdt ved Theresienstadt. Den kan ikke sammenlignes med Auschwitz, men lidelserne og groteskhederne som foregik der har ikke virket mindre på de mennesker som blev placeret der af den grund.
Jeg kan sagtens sætte mig ind i den effekt det har, at være de steder. Og heldigvis har det den effekt, og jeg er aldeles enig i, at man så sandelig skal huske ikke at glemme lige netop det kapitel.
Desværre har jeg læst, at det står ilde til med bevarelsen af Auschwitz. Midlerne som bliver doneret rækker ikke til at holde vedligeholdensen. Dokumenter smuldre væk grundet forkert luftcirkulation. Artifakter såsom f.eks. håret der er bevaret svinder fordi de ikke længere har råd til at køre de vedligeholdelsesmæssige årlige rutiner som det kræver for at bevare det osv. Synd og skam er det, for det betyder i længden at Auscwitz forfalder helt, og gruen og påmindelsen om, hvad der ikke må ske igen, forsvinder. Dermed gives der også større grobund til de som hårdnakket påstår at der aldrig har været tale om en så stor menneskeforbrydelse, idet de hårde beviser smuldre væk mellem hænderne på os. Og lige om lidt er der ikke flere førstehåndsfortællere tilbage.
Hvor hårdt det end er, pludselig at stå face to face til det som skete. så er det noget man burde sætte sig face to face med. Man kender historierne, man har set billederne og man har gjort sig forestillinger, men jeg oplevede at det er først når man står der – der hvor det hele udspillede sig – at man fanger det som skete!
Nadia
24. juli 2007 at 22:32Mine tip oldeforældere overlevede ikke Zar-krigen, men mine oldeforældere flygtede sammen med, nogle andre og kom til Danmark. Under krigen måtte mine oldeforældere, mormor og morfar flygte til sverige, sammen resten af min familie og andre jøder. De betalte en høj pris for, at flygte.
Jeg har aldrig nogensinde fået det direkte fortalt, men igennem mit – indtil videre – 29 årige liv, har jeg fået stykket lidt sammen efterhånden.
I dag, lever ingen af mine bedsteforældere ,mere, men jeg lovede dem, at gøre mig klog (hvis man kan det) på fortiden, for som en sagde til mig, “for at forstå din fremtid, må du kende din fortid.”
Da Jeg var i Budapest, Ungarn, for 2 år siden besøgte jeg Terrorhuset, hvor mange blev totureret til døde, både under 2. verdenskrigen og under dikaturet efter krigen. Jeg var meget mærket af det, hele den dag.
Jeg forstod bedre den frygt, de lidelser de måtte gå igennem. Og hvor heldigt, Danmark egenligt slap fra det hele.
Therese
24. juli 2007 at 22:05Jeg var i Auschwitz da jeg var omkring 10 år gammel. Jeg husker stadig oplevelsen som forfærdelig men meget tankevækkende.
Da Kasper og jeg var i Berlin sidste år, var vi på det jødiske museum. Minderne fra Auschwitz kom straks tilbage.
Det er en barsk oplevelse, som jeg ikke ville være foruden.
C.O.
24. juli 2007 at 22:02Jeg har læst Primo Levis bøger,det er skræmmende læsning.
Jeg har fået min svigermor til at fortælle detaljeret om deres tre forsøg på flugt til Sverige i oktober 1944 med tre små børn. Min svigerfar var jøde-det lykkedes tredie gang og de var væk i 1 1/2 år.
Jeg har skrevet det ned til mine børn.
Stine
24. juli 2007 at 21:54Jeg tror først jeg bliver bange, hvis folk netop ikke er mærkede af sådan en oplevelse. Puh ha, bare tanken giver mig kuldegysninger, på den slemme måde!
Jeg tror ikke jeg har læst Primo Levi, men jeg har læst mange andre bøger om emnet. Jeg tror faktisk jeg startede på byens børnebibliotek da jeg var på Olines alder. Da jeg gik på efterskole besøgte vi Theresienstadt på vej hjem fra Prag, det er jo ikke en af de værste lejre, men vores bus var nu alligevel meget stille et godt stykke tid efter da vi trillede mod Danmark.
Primo Levi er sat på listen over de bøger jeg burde læse, tak for det Liselotte.
Liselotte
24. juli 2007 at 21:50Vi var også mærkede af oplevelsen resten af dagen, Stine, men det vidste vi godt, at vi ville være. Det var i orden.
Efterfølgende er der kommet mange spørgsmål fra Oline, som har tænkt og tænker en del over, hvordan den slags kan ske. Jeg vil anbefale hende at læse Primo Levi, ligesom jeg mener enhver anden bør læse ham. Ikke for at blive klogere på Auschwitz, men for at blive klogere på mennesket.
Stine
24. juli 2007 at 21:46Da vi holdt ferie i London ville min kæreste frygtelig gerne se Imperial War Museum. Der er en stor afdeling om de to verdenskrige og et afsnit med konflikter fra 1945 og frem.
De havde ligeledes en stor midlertidig udstilling om Holocaust (http://london.iwm.org.uk/server/show/nav.00b005), før man trådte ind ad døren var der et skilt med en henstilling om ikke at medbringe mindreårige børn (jeg mener alderen var 15, ret højt). Der var ligeledes en henstilling om at være stille, hvilke folk heldigvis respekterede her.
Det var en barsk dag, ikke at vi lærte noget nyt, for vi har begge læst meget om netop dette, og det er altid barskt at blive mindet om det. I udstillingen havde de lavet en model af Auschwitz, der jo er enorm. Det var hårdt og vi var begge meget stille efter den oplevelse, så at læse dit blogindlæg var næsten som at opleve det på ny.