Vi tog hul på Krakow ved en af de utallige boder ved vejkanten. Vi var gået ned langs ringvejen, havde lagt den og stationen bag os og havde forceret Galeria Krakowska, som var et kæmpestort og meget smukt butikscenter, som lå lige mellem os og den indre by. Det tog – hvis man ikke fristedes af butikker i centret – mindre end et kvarter, at gå ind til Plantyen, som er den park, som løber hele vejen rundt om den gamle del af Krakow.
Kenneth handlede med en smuk, polsk blondine, som hellere end gerne solgte køligt vand til den videre færd gennem Krakow, som allerede på dette tidspunkt var på kogepunktet. Det føltes ikke sådan, for der kom konstant en mild brise ind over byen.
Til venstre i billedet ligger boden ovenfor. Til højre ligger en underlig samling bod, kiosk og campingvogn, som om aftenen åbenbarede en grill af anseelig størrelse, hvor fra der langedes store, saftige bøffer og pølser over den improviserede disk. Der var kø. Hver aften.
Lige overfor boden lå en af de utallige kirker, som pryder gadebilledet uanset om det er i storbyer, som Krakow, eller en af de små landsbyer vi også kom igennem. Selv den mindste landsby kan bryste sig af mindst én kirke og det er ikke små forkølede landsbykirker, som dem vi kender fra Danmark, men imponerende bygningsværker, som modsvarer de fleste danske domkirker. Denne her var så absolut en af de mindste og utroligt velholdt, som alle de kirker vi så.
Lige rundt om hjørnet mødes man af denne bastion. Den kan dateres til det 15. århundrede og hovedformålet har naturligvis været, at forsvare byen mod fjenden. Den har været omgivet af en voldgrav og har været forbundet med Florianska byport, som anes i baggrunden.
Bastionen har vægge, som er 3 meter tykke og er den største af sin slags i Polen. Forøvrigt er den den bedst bevarede i hele Europa og i dag bruges den til opera, så om aftenen strømmede den smukkeste sang ud af alle skydeskårene. En helt fantastisk oplevelse, som kunne nydes fra en bænk på Plantyen, en park, som løber hele vejen hvor den tidligere gamle bymur lå.
Ville man retningsinspireres, kunne man tage et kig på skilteskoven her. Vi valgte bare at gå efter næsen og satse på oplevelser inde på den anden side af byporten og det skulle vise sig, at vi ikke tog fejl. Lige indenfor åbenbaredes den smukkeste by jeg nogensinde har set.
Nedenfor er Florianska, som med rette kaldes byens smukkeste gade. Det var her gennem kongerne førtes, når de skulle indtage deres retsmæssige plads nede på Wawel, byens slot, som ligger i den anden ende af byen.
Man overvældes næsten, så smuk, som gaden tager sig ud. Husene er meget smukke og velholdte allesammen og ingen facader er ødelagte af prangende eller påtrængende forretningsskilte, så oplevelsen bliver meget autentisk.
For enden af Florianska åbner byen pludselig op og forvandles til et smukt minde om middelalderens byplanlægning.
Her mødes man af Maria Kirken og den store markedsplads på 200 x 200 meter, som er anlagt i 1257 efter Magdeburgs lov om etablering af byer. Et imponerende skue med Klædehallerne liggende midt på pladsen.
Hallerne er også i dag brugt som handelsplads. Inde i den smukke bygning, er der nu boder, som faldbyder alverdens souvenirs og er man smart, venter man med den slags indkøb til en af sidegaderne, hvor de samme ting koster det halve, men smuk, det er bygningen.
Vi var én stor omgang “Næ…” og “Ih…” og “Åh…”, for ingen kan vist påstå andet end dette er et betagende syn. Her på pladsen blev den første frokost indtaget, med udsigt til den smukkeste plads jeg nogensinde har været på.
Med kareter trukket af smukke hestespand, bygninger så smukke, så det gjorde ondt i øjnene og en tjener så sur og knotten, at det hvinede i en kindtand, gik vi ombord i en omgang russiske pirogger, for det skulle da ikke hedde sig…
Godt vi havde Olines fine selskab og en uovertuffen udsigt, for skal sandheden frem, var de russiske pirogger et kedeligt bekendtskab, men mætte, det blev vi!
En café og en Caffe Latte senere var vi klar til at returnere til Piano Guesthouse, for der skulle samles kræfter til senere på dagen og det blev der.
12 kommentarer
Liselotte
25. juli 2007 at 09:28I can understand your jealousy, Abigail. It was a very interesting and beautiful country. I would go back anytime :-)
Abigail
25. juli 2007 at 04:25I am so jealous looking at your beautiful photos of Poland. I visited there 8 years ago and would give anything to return. Lovely photography!
Liselotte
24. juli 2007 at 19:28Det var en SKØN tur, Patricia – og bestemt ikke den sidste derned, for der er så meget endnu at opleve :-)
Jo, vi har hørt historien om trompetsoloen, som stopper halvvejs. Det er opstået i forbindelse med tatarernes overfald på byen i det 13. årh. Melodistumpen skulle være starten på et vækkesignal, som skulle advare byens indbyggere om overfaldet, men vagtmanden, som spillede denne melodi fra kirketårnet som advarsel, blev ramt af en pil halvvejs gennem den og derfor hører man kun halvdelen af melodien hver gang.
Ifølge legenden nåede han at vække byens beboere, inden han faldt om og døde. Romantik, så det basker :-)
Patricia
24. juli 2007 at 18:48Skønt at læse at i havde en dejlig tur. Og det er godt at se at i både mødte byens drage og hørte den spøjse trompet-solo. Er ikke klar over om i har hørt historien, men historien skulle efter sigende være, at en trompetist engang blev skudt lige midt i solo’en (går ud fra at det var under en krig), og for at ære hans minde, stopper man den dag i dag på samme sted. Hver time.
Liselotte
24. juli 2007 at 15:26Jamen vi SKAL derned, Ella – selvfølgelig skal vi det! :-)
Ella
24. juli 2007 at 15:09Din fascination af byen, gør mig ellevild med at komme derned, Liselotte – AC er også allerede begyndt at planlægge :-)
Oline er en smuk pige, så jeg forstår godt, at de unge mænd får hold i nakken :-)
Liselotte
24. juli 2007 at 10:26Jo, fabelagtigt – og hver aftentime trompetteres der fortsat fra Maria Kirkens tårn. Bagefter klappes der, trompetindehaveren vinker til folket og trækker sig tilbage i god ro og orden, for at indfinde sig samme sted en time senere – et helt fantastisk sted, som jeg kun kan anbefale.
Det er ikke sidste gang jeg har været i Krakow. Der er så uendeligt meget mere at se og opleve dernede :-)
trr
24. juli 2007 at 10:21Ikke bare er pladsen smuk. Der er knyttet de smukkeste sagn til den. Om trompettonerne der lyder fra tårnet hver evige time, og om duerne der er forvandlede riddere… Krakow er i det hele taget en by fuldkommen spækket med fortællinger og historie. Fabelagtigt, ikke?
Liselotte
24. juli 2007 at 09:34Ja, i Blogland kan man komme vidt omkring. Specielt i denne tid, hvor ferierne er i gang og det er skønt at tage med på rejse her og der :-)
Oline er blevet stor. Jeg synes det er en underlig fornemmelse, at de unge mænd er begyndt at kigge efter og kurtisere, men sådan går tiden jo og skaber nye oplevelser for en mor, som så må være blevet nogle år ældre ;-)
kokkenpaablokken.blogspot.com
24. juli 2007 at 09:06tak for en helt fantastisk tur her fra morgenstunden – man kan komme langt omkring i dette univers. Og også herfra skal der lyde:Smuk datter I har havde i hende i snor på turen eller?
Liselotte
23. juli 2007 at 22:56Tak Anne – og jeg skal huske, at sende din kompliment videre. Den vil falde i god jord ;-)
Anne Lindholt Ottosen
23. juli 2007 at 22:54Velkommen hjem! Og sikke smuk din datter er med sådan et bredt smil. :-)