Den ligner, men om den er…?
I haven er mange forskellige planter og det er langt fra dem alle, jeg kan give dig navnet på. Faktisk er jeg gennemsnitslig dårlig til netop det, for jeg glemmer ofte navnene på de forskellige blomster og træer. Det er ikke vigtigt, bare de er smukke.
Til gengæld har jeg en hyppig gæst, som er eminent til at huske den slags og hun gør mig oftere klogere på i betegnelserne. Denne her har hun dog ikke navngivet endnu og den er vist ikke mage til hendes, men den ligner altså.
Navnet er ikke vigtigt. Bomsten er. Den gør mig glad, når den står og lyser op i staudebedet. Sammen med alt det andet, som er ved at være plantet tæt dernede, gør den haveoplevelsen dejlig og sanseudvidende. Det er sådan en have skal være.
Om ganske få dage springer den første Dahlia ud. Jeg tror den er gul, men den kan stadig nå at overraske og det må den gerne. Den vil så blomstre helt frem til den første frost og den skal ikke gøre det alene. Den er i selskab med næsten tyve andre planter, som er på vej af jorden. Det bliver smukt og en rigdom at kunne plukke af, for jo flere man plukker, jo flere kommer der. De står dernede i en bred palet af farver. Jeg glæder mig til de første springer ud.
Brombærrene står i blomst. Bierne har travlt for øjeblikket, for det er lige nu alting byder sig til og der er nok at lave for en honningbi. De summer omkring og gør haven levende. Det kan jeg vældig godt lide.
Lidt senere kan der hentes kilovis af de skønneste brombær, som skal forvandles til vinterens syltetøj. Sammen med hindbær skal det nok blive godt. Det smager skønt på en varm pandekage og dem spises der nogle stykker af her i huset, så kulden engang er her.
Solbærrene modnes langsomt, men sikkert. Der er ikke mange i år, men sådan er nogle år en smule fattige og jo mere sætter vi pris på årets høst.
Samtlige solbær forvandles til den skønneste, blanke marmelade, for det er en af yndlingene, når der skal vitaminer indenbords, men det er ikke nu. De får stadig lov at hænge en tid endnu indtil de alle er store, sorte og saftspændte. Så ender de i gryden.
Til gengæld er der rysteribs lige om hjørnet. Som sædvanlig er buskene tunge af snart modne bær og jeg elsker den sursøde smag af ribs og rørsukker, som har trukket nogle timer. Det smager skønt til det meste og resten forvandles til ribssaft og gelé, som giver smag til vinterens stege. Uhm.
Også æblerne trives. De strutter af sundhed og der er endnu ikke tegn til skidt i nogle af dem, så jeg forventer en rimelig høst, men ingen kan vide sig sikker, før vi når efteråret.
Jeg er fortrøstningsfuld, for æblet er min absolutte yndling og jeg glæder mig hvert eneste år til at forvandle høsten til kompot, chutney, grød, marmelade og alt det andet, som smager så vidunderligt af sommer.
Tilbage ved krydderurtebedet kan jeg konstatere, at den ene timian er i blomst. Der er et leben i og omkring planten, for både bier og sommerfugle elsker den.
Jeg kan sidde længe og iagttage livet, som det udspiller sig i den temmelig undselige busk, men sikke liv. Der er masser af insekter, som gør tidsinvesteringen rentabel, så et par minutter på stien udenfor, er ikke det værste jeg ved.
Det er umiskendeligt sommer. Selvom himlen er grå og dråber ind imellem finder vej herned, er vejret vidunderligt og temperaturen skøn.
Om et øjeblik har jeg ferie. Jeg kan slet ikke forstå, at det allerede er nu. Tiden må gerne gå i stå. Bare et øjeblik.
10 kommentarer
Liselotte
27. juni 2007 at 08:39Jeg stornyder også det hele, Zarah Maria :-)
Zarah Maria
26. juni 2007 at 23:20Eih! Hvor ser det altså fantastisk ud. Jeg er næsten slet ikke overhovedet misundelig. Næsten. :)
Liselotte
26. juni 2007 at 19:15Næ, denne her er en Kenneth engang har sat i jorden, tror jeg. Jeg må hellere spørge og ellers er det jo ligegyldigt. Vi kalder den i hvert fald Herthas Perleblomst fremover ;-)
Ella
26. juni 2007 at 19:08Dejlige billeder, Liselotte – og det er den samme blomst som min – du fik en aflægger herude fra – er det ikke den?
Vi kalder den Herthas perleblomst (min mor) – hvis den hedder andet, må de selv gøre krav på navnet, sgu ;-)
Liselotte
26. juni 2007 at 19:07Næ, det er faktisk denne her, men det er ikke nemt at se, når bulerne behændigt barrikaderes bag blomster ;-)
Irene
26. juni 2007 at 18:48Det er så den anden hånd der lider af elefantitis?!
Liselotte
26. juni 2007 at 17:58Anne, vi er sikkert mange, som beundrer mere end vi husker navne. Det gør da ingenting ;-)
Marianne, jeg kan godt forstå, at du glæder dig til ferien. Rigtig god tur sydover :-)
Jane, jeg har også mange vedikke’r i min have – skøn historie :-)
Jane
26. juni 2007 at 17:38Min Onkel var engang på besøg hos min Mormor, og naturligvis skulle der havevandres… min Mormor fortæller og fortæller og pludselig afbryder min Onkel :” jamen den der kender jeg” siger han, “det er en vedikke”…. Min Mormor var meget imponeret indtil hun fik forklaret at det jo var ved ikke og ikke vedikke…
Skal lige sige, jeg har mange vedikke’r i haven ;o)
Marianne/Amager
26. juni 2007 at 17:03Nummenum for nogle skønne bær – og så til syltetøj til vinterens brød, når det er mørkt uden for og sterinlysene tændes….. suk
Jeg går også på en velfortjent ferie fra på fredag af – jeg tænger og glæder mig til at køre sydpå med ungerne og “manden”. Vi skal nyde solen, maden, vandet, og ikke mindst de skønne og fedende is, sådan!
Anne
26. juni 2007 at 16:29Godt der er andre end jeg, der ikke har helt “styr” på blomsternavne. Jeg kalder dem ofte ” dem der du ved nok, der er lilla!”(eller hvilken farve de nu kan finde på at have — de der du ved nok)