Dagen er helt igennem vidunderlig. Solen skinner, skyer løber hen over himlen og både ude og inde er der rimelig orden på livet. Oline snorker endnu, Kenneth er rendt af gårde – eller på gårdspladsen vel nærmere, for at feje og rydde op efter nogle af gårsdagens vilde eventyr og jeg sidder stille med en kop kaffe, efter endnu en smuttur udenfor i haven.
Krydderurterne tager fat nu. De vokser for hver eneste dag og det er nu muligt at hente lidt af det meste derude. Æblemynten har allerede indtaget sin faste plads i bedet. Den har sat skud af og allerede nu er der et hav af mynte til vandet, desserterne og alle de andre ting, den bidrager til gennem hele sommeren.
Selv merianen, som jeg skamklippede i foråret, er begyndt at springe med små, spæde blade og det er sikkert mit held, for ellers var jeg blevet mindre gode venner med Kenneth, som passer den plante, som var den hans barn.
Krydderurterne breder sig ud over bedet. Ned langs stensætningen vokser nogle af dem med forbløffende hast og iver. Der kan findes små, nye merian, sar og purløg, som ikke syntes, at der var tilstrækkeligt med plads indenfor de givne rammer.
Purløg på en kartoffelmad er ikke det værste der findes. Der står masser derude og det er lige nu, det er allerbedst.
Vi har det efterhånden flere steder i bedet, men det gør ingenting, for ligesom urterne er dyrket for at blive anvendt i madlavningen, er de også dyrket for æstetikken og nydelsen ved at skue ud over et blomstrende krydderurtebed, når vi kommer lidt længere hen på sommeren.
De langs strå, som duver i vinden, er smukke, når de lilla blomsterhoveder viser sig for første gang lige om et øjeblik. Knopper er der nok af og lidt senere på dagen vil jeg smutte derud, for at hente ananassalvie, æblemynte, citronmelisse og en smule anisisop, så der kan laves kander med vand og friske krydderurter. Det smager af sommer og den er her jo lige om et øjeblik.
8 kommentarer
sifka
17. maj 2007 at 19:33Yes, Liselotte – rigtig purløg!
Liselotte
17. maj 2007 at 13:03Zpitzen, det er luksus at have en have. Jeg elsker det og bliver vist aldrig træt af at nyde den :-)
Ella, det gør det! :-)
Ella
17. maj 2007 at 12:39Det summer af sol og sommer ude hos jer :-)
Zpitzen
17. maj 2007 at 11:40øj.. Sol.. Her har det regnet uden afbrydelser siden igår aftes.. Og det fortsætter…
Glæder mig også til at jeg får hus og have.. Nok mest haven, især fordi jeg er vokset op med en have og et hus noget li jeres.. Snart….
Liselotte
17. maj 2007 at 11:20Bailikum ville jeg slet ikke have udenfor endnu, Deborah. Den er frygteligt sart og vandkrævende, er min erfaring. Jeg dyrker den i vindueskarmen med stort held. Hver dag giver jeg den masser af vand i underskålen og den trives og vokser i vildskab. Senere vil jeg, når det er blevet rigtigt varmt udenfor, flytte den ud på terrassen, men den kan ikke klare det endnu.
Dild er skønt og jeg skal også have det sået i køkkenhaven, men der går nok 14 dage endnu, inden jeg kommer i gang dernede. Det kan sagtens nåes :-)
Deborah
17. maj 2007 at 11:13Jeg synes min basilikum lader vente på sig, men så igen, har jeg hørt at den kan være bøvlet. til gengæld kommer min dild for fuld skrue! Det skønt at se det hele gro. I har AL solen – her øser det ned! Rigtig god dag!
Liselotte
17. maj 2007 at 10:21Det er rigtigt dejligt, Jonna – og sjovt at kunne eksperimentere med dem, når det falder os ind :-)
Rosmarin og salvie er også to skønne krydderurter, så jeg forstår, hvorfor du har valgt dem :-)
Jonna
17. maj 2007 at 10:19Må være skønt med alle de der er plads til her på min altan er der kun til to som er dem jeg holder mest af. Nemlig salvier og rosemarie dem bruger jeg flittig sommerne igemen.