Kaffekoppen står ved siden af. Her er stille bortset fra lydene fra Oskar, som gnasker ben udenfor på plænen. Han har det dejligt.
Oline tog i byen i går efter skole og kommer ikke hjem før senere i dag. Manden i huset er ganske og aldeles udmattet efter nattens ophedede kamp med en lille, forvirret mus, som troede det var okay at campere indenfor og jeg sidder stille og nyder kaffen.
Jeg har naturligvis allerede været udenfor, men der er stadig for koldt og kedeligt. Opklaring lover de i løbet af formiddagen og jeg håber de har ret, for jeg påregner endnu en dag i solen med hænderne dybt begravet i jorden med mellemrum.
Jeg har holdt vejret i nogle uger nu, men det ser ud til, at Kenneths krydderurter overlever min temmelig voldsomme forårsklip.
Vi ender altid ud i uger med skulen, fordi jeg er den der klipper og jeg går til den, når jeg får saksen i hånden. Kenneth bliver ligbleg, når han senere ser, hvad jeg har bedrevet, men jeg er altid (ind imellem påtaget) optimist, som fastholder, at tingene overlever.
I år var jeg virkelig gået til den i timianen. Den er en af vores mest anvendte krydderurter. Kenneth elsker den. Han bruger den til alt muligt. Jeg bruger den også, men i begrænset omfang. Jeg foretrækker citrontimianen, men jeg skal gerne indrømme, at selv jeg var en smule usikker på timianens fortsatte skæbne, da jeg var færdig.
Nu breder den sig glad helt ud over stien, så den skal nok overleve og endnu et år lyder det “ja, ja, så kan du vel godt klippe de krydderurter næste år også”, men starten på bedet er altid dramatisk.
Jeg forstår ham godt. Han har brugt år på at etablere bedet og der er vel omkring 40 forskellige urter, nogle mere sarte end andre. Enkelte er sjældne og flere er mange, men når jeg skamklipper dem hvert forår, skal der vel gå et gys igennem ham.
Jeg forsøger hvert år at snige min anisisop op i bedet, men lige så rask som den er ankommet, kommer Kenneth forbi og rykker den op.
Den breder sig noget så kraftigt og den fylder lidt i landskabet. Den er høj, men smuk med lilla blomsteraks, når den blomstrer og så dufter den så skønt af lakrids, når man blidt berører bladene.
Jeg fik et bundt med hjem fra Teknisk Skole for mange år siden. “Sæt den et sted og glem så alt om den, til du skal lave køkkenhave næste år”, sagde læreren deroppe.
Fidusen er, at den skal stå imellem rækkerne med grøntsager, for så kommer der ikke skadedyr i grøntsagerne og det har virket storartet.
Den ekstra gevinst er, at der dufter eventyrligt i en køkkenhave med anisisop mellem rækkerne og når planterne pludselig beslutter sig for at blomstre, er der et liv i bedene, for bierne elsker blomsten. Nu er den næsten udryddet (af Kenneth) i haven, men jeg har fundet rester af den overalt, så hans teori om livskraften er nok ikke helt hen i vejret, for den har bredt sig nede fra køkkenhaven og helt over i mit staudebed, hvor den får lov til at stå og dufte denne sommer.
Om et øjeblik vil jeg snige et par planter op i krydderurtebedet. Det er jo ikke komplet uden, vel?
7 kommentarer
Liselotte
5. maj 2007 at 00:03Karen, det er en skøn have, som vi holder meget af. Den er efterhånden ved at nærme sig drømmen vi havde, for 10 år siden, da vi overtog huset.
Donald, jeg ved faktisk ikke om snerlen kan vokse uden vand og lys, men effektiv er den jo ;-)
Anisisop er smuk og breder sig villigt, så den kan man sagtens have stående, for den dufter helt vidunderligt og tiltrækker så mange insekter, at man sagtens kan fortabe sig i iagttagelse i lang tid ved den plante. Timian vokser godt i vores jord, men citronmelissen er ikke helt vild med den sandede jord vi har. Den ville gerne have lidt mere krudt at leve af, men den må nøjes ;-)
Donald
4. maj 2007 at 22:49Hængekøje? mmm …
Av, det er sådan nogle iagttagelser som den om Anisisop, man kan bruge når man skal etablere noget, der kan leve uden at genere prydplanter og på den anden side selv kvæler uønskede gæster som Skvalderkål og især Snerle – er det Snerlen, der har rødder, som kan vokse uden vand og lys;-?
Timian’en er god til at kvæle andre ting (selv Snerlen), men vokser lige lidt lovligt hidsigt for tiden:-) Hvis den ikke får lov at stå for længe, er den imidlertid nemmere at hive op end Snerlen. Citronmelisse (eller hvad det nu er) har en uhyggelig jordstængel, som går ind under fliserne, så greb til at løsne jorden, fingre og diverse lugejern er stadig nødvendige. Men Citronmelissen kvæler også vild Hindbær, Skvalderkål og Snerle.
karen
4. maj 2007 at 20:04Bare klipp! Timian vokser videre, uansett. Og den er vidunderlig, og rosmarin…. hagen deres ser ut som himmel på jord! Skulle ønske jeg kunne liste meg forbi en ettermiddag. Med hengekøye under armen…
Liselotte
4. maj 2007 at 11:36Han har mange, smukke og velsmagende urter derude. Jeg kender enkelte af dem. Han kender alle. Og han bruger dem! :-)
Ella
4. maj 2007 at 11:20Kenneths krydderurtebed er et eventyr – og han kender navn og anvendelse for dem alle. Mirakelmager er hvad han er :-)
Liselotte
4. maj 2007 at 10:56Ja, der er nerveender, som dirrer i nogle uger, men så kommer skidtet heldigvis tilbage for fuld kraft ;-)
Jeg tror sagtens du kan klippe, Anne-Mette. De vil kun have godt af det :-)
Anne-Mette
4. maj 2007 at 10:46Hej Liselotte.
Det lyder næsten som hjemme hos os – blot med modsat fortegn ;-)). Jeg protesterer faktisk hvert eneste år, når Lars har klippet lavendlerne rundt omkring og hvert eneste år er de kommet sig fint. Samtidig ved jeg godt, at de har rigtig godt af en omgang….det er ved at være sent med krydderurterne, men jeg tror, jeg skal ha’ saksen frem.
Mange hilsner Anne-Mette