Jeg var i Blokhus i går. Blokhus er også en af de højt besungne badebyer langs den nordligste vesterhavskyst, men den har nu aldrig for alvor vundet mit hjerte.
Jeg synes det er en tilkørsel til stranden, som er plastret til med, mestendels ucharmerende, huse hele vejen, men den charme, som engang fandtes, er forlængst ødelagt af griske pengemænd, som tilbage i de sene 60’ere og tidlige 70’ere begyndte at bygge moderne ferieopholdssteder langs byens hovedstrøg, den lange tilkørselsvej som er hjertet i denne badeby.
Ind imellem de moderne byggerier ligger stadig resterne af fordums tider. Fiskerhusene, for det var naturligvis et fiskerleje ligesom Løkken, ligger klemt inde mellem nybyggeri og midt på byens torv ligger et stort, moderne betonkompleks, som rummer ferielejligheder og forøvrigt ødelægger charmen ved de mange, gamle huse, som ligger lige omkring torvet.
Et af de mest kendte huse, er naturligvis Strandingskroen.
Det fortælles, at kroen blev kongelig priviligeret en morgen, da kronprins Frederik (senere den 7.) var på visit og efter et gevaldigt drukgilde havde så mange tømmermænd, så han troede, at han skulle dø. Kromutter Christiane Klitgård, som også var “den kloge kone” på egnen, kurerede majestæten for de rasende tømmermænd og blev efterfølgende belønnet med den kongelige gunst.
Gården har ligget her i mange år. Den er bygget i 1761 og fungerede i mange år som badehotel. Bagved lå redningsstationen, som nu er revet ned og erstattet af et større, moderne feriekompleks.
Engang var der frit udsyn fra Strandingskroen og ned til Vesterhavet. I dag ligger der et stort, moderne feriekompleks lige her.
Feriekomplekset nægtede jeg at fotografere, for det er netop det triste ved Blokhus, at for hvert lille charmerende hjørne, er der ved siden af et endnu større, som ikke er det mindste charmerende.
Strandingskroen er til gengæld charmerende.
I nogle af de andre bygninger ligger Galleri Rødhusgaarden og Futten. På Futten er der mulighed for mad til maven til tonerne af stemningsfyldt jazz, hvis man kan lide den slags og så spiser man forøvrigt forrygende både her og på Strandingskroen.
Der er gamle ladebygninger, som er restaureret i 1996 ligesom resten af Strandingskroen og det er en oplevelse alene at komme indenfor, for kroen er righoldigt udsmykket med masser af antikviteter, gallionsfigurer og det strandingsgods, som tidligere har givet kroen sit navn.
På hovedgaden, som løber ned gennem hele byen, ligger der store mængder sand, som fyger ind over byen nede fra stranden. Det blæser altid i Blokhus.
Byen er plastret til med butikker, med farverige plastikskilte overalt. Man kan ikke vende sig uden at få øje på mindst et dusin og det er en smule ærgerligt, for det frarøver byen en stor del af dens charme.
Bygningen ovenfor er en af de længste, stråtækte huse jeg har set. Den er meget smuk og altid fint vedligeholdt.
Jeg er engang blevet fortalt, at det var her fiskerne boede. I de små vinduer, på hver sin side af hoveddøren, stod porcelænshundene, som gav signal om hvorvidt manden var på havet eller hjemme. Om det passer eller ej skal jeg lade være usagt, men eftersom huset ligger lige ved nedgangen til stranden, er det vel meget sandsynligt.
Vesterhavet ligger nede for enden af gaden, på billedet nederst til højre. Det her var omtrent det tætteste jeg nåede på det i går. Pludselig var tiden gået og jeg måtte haste tilbage op i byen, hvor jeg havde en opgave, som ventede.
Blokhus er smuk på udvalgte steder. Blokhus er også frygteligt spoleret, synes jeg. Det fremgår ikke af billederne, for jeg er ikke specielt tro mod virkeligheden her. Jeg har valgt de smukke vinkler på byen. Det fortjener den trods alt.
Her ligger mange af min ungdoms sommertimer, tilbragt på stranden og siden oppe i byen med solbrune skuldre poseret på bagsmækken af Pers skiftende sportsvogne. Sikke tider det var…
15 kommentarer
Liselotte
8. april 2007 at 18:02Det var så absolut på kanten af moralen, Sifka :-)
Sifka
8. april 2007 at 17:05Det er måske egentligt en smule flabet, at fruen brugte mandens gave som signalflag til elskeren. Denne del af historien kendte jeg godt, jeg ved bare ikke, hvornår eller hvordan skikken opstod.
Liselotte
8. april 2007 at 14:35Hønsemor, der er blinde pletter, når jeg bevæger mig rundt deroppe, for der er dælme mere end ét sted, som er ucharmerende, synes jeg ;-)
Hønsemor
8. april 2007 at 14:21Du er en ener Liselotte……;-)))))
At fremvise Blokhus med din linse… uden at få alt øjnebæe’t med …
Det er en lise for sjælen at kikke på, når man nu ved, hvad de kapetalistsv.. har gjort ved byen….:-)))))))))))
Liselotte
8. april 2007 at 14:06Malene, du har helt ret i, at det i dag hedder “Hawet”. Jeg vidste ikke, at det tidligere har været fængsel. Skønt at få udvidet historierne om Blokhus :-)
Sifka, historien om porcelænshundenes signalværdi kender jeg heller ikke, men idéen er sjov og der er også løbet historier om, at hundene var et signal til de elskere der måtte være – så de vidste om det var sikkert at komme en tur forbi :-)
Sifka
8. april 2007 at 12:58Historien om de parvise porcelainshunde, som signal om sømanden/ægtemandens fra- eller nærvær optræder også bla. i Nyboder og på Ærø og Bornnholm.
Hundene var gaver hjembragt fra det fjerne østen, men hvordan den specielle signalværdi er opstået ved jeg ikke lige.
Malene
8. april 2007 at 12:16Jeg mener at det i dag hedder “Hawet”, men er dog ikke sikker.
Malene
8. april 2007 at 12:15Liselotte.
Vidste du at huset til venstre siden på vejen mod vandet (næstsidst billede) har tidligere været en fængsel. Det fik jeg fortalt. :-)
Liselotte
8. april 2007 at 11:45Det er ærgerligt, når man anlægger uden sans for det omgivende miljø.
Deborah
8. april 2007 at 11:34Du har helt ret, det er synd, der ikke hæges noget mere om den slags miljøer! :( I Blokhus og mange andre steder. I det hele taget kunne jeg godt tænke mig mere respekt for fortiden… men jeg er også så gammeldags ;-)
Liselotte
8. april 2007 at 11:30Hege, du har ret. Man kan ikke genskabe det, som var engang. Det er ærgerligt og det er for sent at forhindre disse mastodonter af feriekomplekser i at indtage byen. Det er sket – og nu er der ikke meget charme tilbage i byen, efter min mening.
Anne, jeg har også haft nogle sommerferie i Blokhus og mindes også, at man kunne gå tværs gennem byen i bare tæer, på den varme asfalt, for at nå ned til stranden og Vesterhavet. Det var nemlig inden torvet kom til.
Der ligger stadig gamle sommerhuse deroppe, som ser ud, som de altid har gjort. Det er vist mest byen, som er forandret. Desværre uden tanke for det charmerende fiskerleje den var engang.
Anne Lindholt Ottosen
8. april 2007 at 10:34Min moster og onkel har “altid” haft sommerhus i Blokhus, så der er jeg kommet med mellemrum, siden før jeg kunne gå. Jeg husker stadig tiden, inden feriecentrene dominerede byen – dengang i 80’erne, hvor det der store torv endnu ikke var lavet. Da man kunne gå på bare tæer gennem byen hele vejen ned til stranden, og hvor de voksne altid lige skulle omkring “Lanternen” og have en fadøl. Det var dengang. :-)
Det eneste, der næsten ikke har ændret sig, er deres sommerhus – det er stadig et gammel træhus, der opvarmes med gas og el, og som bestemt ikke egner sig til vinterbrug. Grunden er kuperet, og der er græs og lyng over det hele. Det er et skønt sted, og i min erindring skinnede solen ALTID dengang. Og naboen havde en rød og hvid bøje hængende under tagskægget – det undrede jeg mig meget over.
Hege
8. april 2007 at 10:32Og det som er ødelagt det er jo ødelagt. Man kan ikke bringe det tilbake til slik det var. Så får man håpe at politikere og byplanleggere har blitt noe mer bevisste med årene, sånn at ikke flere steder blir kvalt av store feriekomplekser i strandsonen.
Liselotte
8. april 2007 at 10:28Vi er stadig mest vilde med Løkken, Donald. Sådan er og bliver det vist. Selv Kenneth, som er af anden æt (køwenhavnersnude) synes som jeg, at Blokhus er spoleret og ucharmerende.
Næ, lad os få Løkken med al dens ærlige grimhed i stedet for påtaget mondæne Blokhus, men sådan er vi jo så forskellige :-)
Donald
8. april 2007 at 10:02Jeg gætter at I sidder og griner ad hytten i Løkken og experimenterer med nye drømme — det er i hvert fald herlige billeder! Tak fordi vi “må komme med”.