Med til at bo på en gammel gård hører fornøjelsen af en gårdsplads. Da vi overtog, stod der en enorm elm midt på pladsen. Smuk var den og grenene strakte sig helt ind over tagryggen, så ungt var træet ikke, men allerede efter nogle år, var det tydeligt, at det var angrebet af elmesygen.
Gode råd var dyre. I hvert fald var træfælderen det og bagefter var der et gabende tomt hul, der midt på gårdspladsen. I tiden efter tænkte vi, så det knagede, og huskede pludselig, at der står unge kastanjeskud nederst i haven, som kunne gøre fin fyldest, som arvtager til elmens fine placering. Som sagt, så gjort og bagefter blev der efterplantet med buksbom omkring bedet.
Det vokser smukt, det hele. I dag skinnede solen ned gennem kastanjens nøgne grene og indhyllede buksbommen i varmt lys, som fik grønt til at være endnu mere grønt.
Den omkringliggende gårdsplads er belagt med toppede brosten af den gammeldags slags, altså marksten i varierende størrelse, som gør en smuk trædeflade.
Efter elmens endeligt, går rødderne langsomt i forfald og det ses på sådan en gårdsplads. Pludselig opstår hulninger, hvor jorden falder sammen omkring rødderne. Vandet samles og der dannes upraktisk pytter i regnvejr og risiko for unødige styrt.
Vi skal have gjort noget ved det. Stenen skal pilles op og lægges om i ny grus og sand. Buler skal elimineres og hulninger jævnes. Knæene kommer på en opgave, men det gør jeg sandelig også, for jeg er ikke brolægger, men jeg glæder mig, for den slags puslespil er noget jeg godt kan lide.
Måske denne sommer…
19 kommentarer
Liselotte
16. januar 2007 at 23:10HA HA HA… jam’n det tager vi til efterretning :-)
Laila
16. januar 2007 at 22:47Anlægsgartneren som også er min mand sidder her og råber PIk-sten, så man rødmes!!! Det staves altså således!
Liselotte
16. januar 2007 at 21:47Hvor sjovt, for jeg har faktisk været på Teknisk Skole i et tolkeforløb, hvor disse sten blev angivet som oprindelige topppede brosten, mens de nye, tilhuggede sten, er dem man i daglig tale kalder brosten.
Gad vide om de vidste… ;-)
Helle Læsø
16. januar 2007 at 21:40Liselotte, de hedder…. dadadar….PIGSTEN, og til ar banke dem på plads med, skal du bruge en ….. PIGHAMMER. Arbejdet i kommunens “grønne områder”, har givet mig en vis “insiderviden”. Har som nyansat, prøvet at blive sendt afsted efter en pighammer. Troede, de tog pis på mig, og nægtede pure (troede også det blev stavet med k , he he). Så nu ved du, at det er pigsten, du har på gårdspladsen. Brosten er noget ganske andet. Mere om det en anden dag.
Helle
Liselotte
16. januar 2007 at 21:31Tak Hanna, men jeg har nu også taget billedet på et af de jævne og pæne steder, så det… ;-)
Hanna
16. januar 2007 at 21:27wow, vad man börjar längta efter våren när man ser dina bilder! stenläggningen är jättevacker som den är tycker jag! :-)
Härlig blog du har!
Liselotte
16. januar 2007 at 21:02Ja, det kommer til at smerte, Irene :-(
Irene
16. januar 2007 at 20:30Barndomshjemmets 33 x 7 meter x 1 meter brosten blev langt om i småbidder af og til. Knæpinen var ret høj … Erfaren overseer giver gerne konsulentbistand!
Liselotte
16. januar 2007 at 20:22At udtale sig om noget som helst, kan snart komme en til skade… eller noget… for det kunne jo være hyggeligt. Man ved aldrig… ;-)
En far
16. januar 2007 at 20:14Der skal godtnok ikke møj til at blive udnævnt til ekspert her! Så kan jeg lære at vare min mund!
Liselotte
16. januar 2007 at 20:14Claus, jeg ved det er hårdt arbejde, men det skal gøre og jeg ved også, at jeg vil elske det på trods af øm krop :-)
Susan, en arbejdsweekend er altid sjov, så det var da en mulighed. Mad og drikke kan jo skaffes i rigelige mængder, så “folkene” ikke vansmægter ;-)
Susan
16. januar 2007 at 20:11Min svigerinde inviterede til arbejds-weekend og saa blev gaardspladsen aendret fra grus til brolagt som jeres gaardsplads.
De var mange, vi kunne desvaerre ikke den weekend, men har vaeret med foer – det er sjovt, med masser af arbejde, hygge, god mad og roedvin, god musik etc.
Kan anbefales :-)
Claus
16. januar 2007 at 20:11Det er i både teori og praksis hårdt arbejde – så er i advaret… Søren Smoke har også haft noget ok det på et tidspunkt (hvor jeg zappede lige forbi…;-)
Liselotte
16. januar 2007 at 19:54Herligt Ella! :-)
Ella
16. januar 2007 at 19:52Jeg kan teorien og supplerer gerne Anders ;-)
Liselotte
16. januar 2007 at 19:45Nej da! Hvor kan du overhovedet komme på, at skrive den slags, Lizelotte? ;-)
Lizelotte
16. januar 2007 at 19:42Haha — Liselotte som brolæggerjomfru…
Brolæggerjomfru med havnearbejderhumor… eller?
Liselotte
16. januar 2007 at 19:37Nej, naturligvis gør du ikke det, men eftersom du – naturligvis ved en fejl – har set netop dette, er du teknikkyndig og jeg påregner derfor, at du gerne kommer og bidrager til teoretisk startsassistance ;-)
En far
16. januar 2007 at 19:35Jeg så i sådan et gør-det-selv program engang, at med den der gamle slags sten skal man ikke skifte brolægger halvvejs hvis man bliver træt. Hver brolægger skal efter sigende have sin egen stil, uden at være bevidst om det, og det skulle være ret så tydeligt.
Kun hvis der er et naturligt skift. Så var det vist fint nok. Hokus krokus, tror jeg det hed.
Altså… ikke at jeg ser den slags programmer forstås.