Det endte ikke helt skidt med de improviserede brød og håndelaget er tilsyneladende ikke helt glemt, når jeg nu smager på det hjemmebagte.
Brødene fik lov til at efterhæve på pladerne. Herefter fik de et skvæt olivenolie og noget godt, groft salt og røg ind i ovnen, som var skruet op på fuld skrue. Det lugtede mistænkeligt brændt, men den slags detaljer forstyrrer ikke en med is i maven, så jeg kløede på.
De første brød fra ovnen blev perfekte, men den slags skal aldrig tages som garanti her på matriklen, hvor vi arbejder med en anarkistisk ovn, som gør, som det passer den.
Skorperne var sprøde, krummen perfekt og smagen lige i øjet, så om ikke andet, havde jeg da brødet hjemme til de første af ugens dage. Oline glemte at tilmelde sig madordningen, så hun skal have brød i maven. Det kan hun nu få, uden problemer.
Også de sidste lykkedes, så nu dufter huset herligt af friskbagt brød og vi har besluttet, at vi ikke gider lave aftensmad, men i stedet går ombord i det friske og endnu sprøde brød. Det kan sagtens gøre det ud for et måltid, hvis det suppleres med lidt rug og noget fornuftigt pålæg, så det ser ikke ud til at være en helt umulig opgave.
Det føles skønt, at have bagt igen. Det er livskvalitet for mig og jeg har ikke haft lysten efter Alexanders død, så det var en befrielse, at få taget hul på rutinen igen.
Jeg glæder mig til at finde gorgonzola og primadonna frem om et øjeblik…
19 kommentarer
Liselotte
15. januar 2007 at 18:08Vi bruger også gerne friske krydderurter i og ovenpå dejen. Hvidløg, soltørrede tomater, oliven og andet i den boldgade, smager også vidunderligt i brødet :-)
Kirsten
15. januar 2007 at 17:15Uhm, de ser lækre ud!
Delefif: Når vi bager madbrød herhjemme, kommer vi en god skefuld pesto (efter eget valg) i dejen – dét er bare vanedannende… :-)
Og hvis man er til hvidløg (og dét er vi *hooost* – har jeg hvidløgsånde???), har vi tit drysset friskpresset hvidløg over brødene et par minutter før de er færdige i ovnen.
Og voila: Så har man ikke brug for andet til aften! :-)
Liselotte
15. januar 2007 at 10:01Jeg håber du fik sovet, Karin, for det var godt nok sene gæster :-)
Karin
15. januar 2007 at 02:18Tak skal du have – og nu go’nat! Gode venner kom forbi med småkager og er først gået nu… dejligt – men nu er jeg også træt;-)
Liselotte
14. januar 2007 at 22:23God fornøjelse med dem, Karin :-)
Karin
14. januar 2007 at 22:05Jeg håber også at de virker for mig. Opskriften er gemt og jeg glæder mig…. er sikker på at det er dem jeg kan smage når jeg lukker øjnene og koncentrerer mig!
Liselotte
14. januar 2007 at 21:22Lone, dine brød lyder lækre. Jeg laver ind imellem også små flade brød med forskellig topping. Vi elsker dem :-)
Claus – jeg håber det virker for dig :-)
Claus
14. januar 2007 at 21:06Du er en skat… Bliver prøvet een af dagene!
Lone
14. januar 2007 at 21:06Uhm ja – det er skønt at bage. Vi har haft gæster her i dag, og jeg har serveret hjemmebagte brød efter dejlige Nigella Lawsons opskrift: flade bød med hvidløg, persille og olivenolie på toppen og dernæst et gavmildt drys Maldon Seasalt – behøver jeg at sige, at de forsvandt som dug for solen.
Liselotte
14. januar 2007 at 21:04Verdens simpleste opskrift:
ca. 1½ liter lunken vand
ca. ½ pakke gær
Opløs gæren i vandet…
2 tsk havsalt
2 spsk honning
Mel til dejen ligner lind grød – som nu røres indtil det begynder “at danne tråde” eller blive “sejt” – mel i, til dejen næsten slipper skålens sider, men kun næsten, for den må endelig ikke blive for tør. Nu æltes dejen til den igen begynder “at danne tråde”, blive blank og sej eller hvordan pokker jeg lige beskriver det.
Lad dejen hvile nogle timer i alm. køkkentemperatur. Nu formes den til brød, som pensles med olivenolie og igen hæver ½ times tid. Strø groft havsalt på toppen (eller rosmarin eller andet foretrukkent) og smid brødene ind i ovnen – 250 grader, til de lyder hule, når du banker dem i bunden.
Åh ja… og så er det jo cirkamål hele skidtet, men det er overordnet opskriften i al sin enkelhed og den plejer at virke ;-)
Claus
14. januar 2007 at 20:37De brød ser alt andet end skidt ud.. Gid du kunne komme med noget der bare mindede om en opskrift!
Pernille
14. januar 2007 at 20:29I bagte så ofte sammen, at det er klart at lysten er forsvundet lidt efter Alexander ikke er her mere.
Dejligt er det så at høre at du nu har fundet bare lidt af den lyst frem igen – er sikker på at han sidder på sin lille sky og hepper på dig (og ovnen!)….
Jeg hepper også herovre fra øen…..
Lotte
14. januar 2007 at 20:13Hjemmebagt brød og gorgonzola!
Lækkersult blusser op i fuld flor, her i den Thy’ske modvind, med salt i luften!
Hvis der nu var no’et østenvind, ku duften måske ramme mig?
Uhhhmmmm!!!
Liselotte
14. januar 2007 at 20:10Uhm, hvor maden smagte mig. Nu er jeg mæt, lækkertræt og klar til sofa og vattæppe…
Helle Læsø
14. januar 2007 at 19:34Tillykke med det gode resultat ! Det ser fiileme godt ud. Kan næsten mærke det sprøde og lune brød. Jeg bliver sq helt misundelig. Må prøve en af de nærmeste dage.
God aften til Jer
Anne Stange
14. januar 2007 at 19:31Namme-nam, sådan et nybagt brød med en humpel Primadonna og så lidt grønt til, det ville gøre godt i maven!
Hvis den altså ikke var fyldt med alt muligt andet ;-)
Dejligt at læse, at du i dag har fundet lysten til at gå i gang med noget af det, du plejer at være glad for!
Ha’ en hyggelig søndag aften.
KH Anne
Karin
14. januar 2007 at 18:40Uhm – det ser lækkert ud – jeg må i gang een af dagene! Er vild med mad, og et godt brød kan sagtens fylde maven godt op og smage så englene synger.
Liselotte
14. januar 2007 at 18:38Jeg kan heller ikke vente med at sætte tænderne i skidtet ;-)
Hunløven
14. januar 2007 at 18:36Hold da op, sidder her og bliver utrolig lækkersulten. Jeg overvejer ligefrem, at gå ud i køkkenet for selv at bage. Men indrømmer blankt at energien ikke lige er til det på nuværende tidspunkt.
Så jeg må hellere takle min lækkersult og tage et æble i stedet.