Hvor er jeg træt af, at ingen i Aalborg tilsyneladende har opdaget, at kvæder er det mest fantastiske i verden. De er ganske enkelt umulige at opdrive, så det lader til, at jeg må væbne mig med tålmodighed de næste mange år, indtil egne træer begynder at bære frugt.
Er der nogen der ved hvordan man laver kvædethe? Jeg har dem selv i haven og har forgæves ledt på nettet efter en opskrift på the.
Jeg tænker selv det er noget med at rive dem på et rivejern og tørre det langsomt i ovnen, men har også set et sted på nettet at nogen mener at det er af blomsten fra kvæde man laver the?
Jeg er også kvæde elsker, jeg har valgt selv at plante et træ,det syntes jeg at der manlede i min gamle have, uhm det bliver dejligt med kvædebrød og syltede kvæder.
Jeg glæder mig til næste år.
Det er da bare med at købe planten i planteskolen, hvilket jeg gjorde for 2 år siden og i år høster jeg 24 stk. kvæder. Der er jo masser af plads i de fleste prydhaver og kvædebusken tager jo ikke meget plads.
Rasmus
Kære Liselotte!
Forhåbentlig har dit træ givet frugt i år, jeg har selv plantet et for ca. 4 år siden, og har de sidste 3 år (incl i år) fået masser af frugter, jeg vil tro man kan købe planten på stort set alle planteskoler. Jeg har lavet den skønneste kvædemarmelade, min mor laver kvædebrød hvert år til jul uhmmm det er godt. Nu vil jeg finde en opskrift på kvædechutney og kvædethe.
Ha’ en super dag
Hilsen Karin
Ps. kvæder kan købes i basar nord i Århus
Faldt lige over dit kvædeindslag – jeg har en svigerfaster (som sjovt nok også bor i Gug) hvis eksmands nye kone (ja ja laaaangt ude, men tæt på) har massevis af kvæder og de har foræret mig en hel del kilo! Nu ved jeg ikke hvad jeg skal stille op med de velduftende sager. Kun at jeg kan tørre dem og bruge dem i the, men for pokker der bliver megen the. Tak for inspirationen :)
Ok …nu har du bestilt kvæder …..ellers kender jeg et godt sted du kan gå på mol :-)
Mellem Kollegierneblokkerne på Kollegiavej( lige overfor Aalborgskolen )…der vokser der lange rækker meter høje Kvædebuske med de fine kvæder ;-)
Flot side og ikke mindst dine illustratorer………aner ikke hvordan jeg fant dig ….men ledte efter søgerordet Gnomer , dem til haven og havnede her …..hm og fandt dem ikke :-))))))))
Jeg fandt denne hyggelige side da jeg søgte efter oplysninger om kvædete, jeg vil utrolig gerne vide om det er sundt for ” noget ” ?
Så hvis der er en af jer der kender svaret, vil jeg være glad for at kende det.
Så er det jo forøvrigt ingen sag, sådan lige at lave en omgang kvædemarmelade eller géle eller chutney, vel? ;-)
PS – Anne har bestilt kvæder til mig, hos hendes grønthandler. De bliver hentet i morgen, inde på grønttorvet i Århus og så må vi se om jeg ikke snart må gøre en aktiv indsats, for at få fingrene i dem. Tænk at hun orkede at tænke på mig – det gør mig altså SÅ glad :-)
Underligt. Her i Lidenlund vokser der mange kvæder, og ingen synes at interessere sig en dyt for dem. Jeg kan huske, at min farmor lavede marmelade af dem. Groft snittede kvæder. Smagen var himmelsk – en særlig blanding af det dybt søde og en skarp syrlighed.
Jeg bor i Madrid, og her er masser af kvaeder hos selv den mindste groenthandler, jeg vidste bare ikke, at det var kvaeder indtil nu, hvor jeg kiggede forbi din blog :-) Men de skal da helt klart indkoebes og proeves nu, hvor det er gaaet op for mig, hvad det er og hvordan jeg kan bruge dem. Det kunne da vaere interessant at finde ud af hvad spanierne bruger dem til…
Kunne du evt. videreformidle den opskrift paa kvaedechutney naar du faar den?
Paa forhaand tak
Jeg ville bare innom og si at bloggen din er herlig med masse inspirasjon!!! Du virker så dyktig og kreativ. Pulsvarmerne dine var nydelige og jeg har lyst til å prøve å lage noe lignende. Ønsker deg en flott helg! Vennlig hilsen Mette, Norge
Det er ikke kun dit strikketøj jeg nyder at læse om. Jeg må hermed redigere min tidligere kommentar. Ude-planter – især dem man kan bruge har i høj grad og min interesse. Glæd dig til dit kvæde træ begynder at give frugt. Min pærekvæde (som den på dit billede) gav for første gang 3 stk. i år. De ligger nu og spreder sin liflige duft i alrummet.
Jeg vil også godt INDRØMME ! har HØRT om kvædethe men aldrig smagt det og ville ikke vide hvordan en kvæde så ud !
Men det lyder herligt med chutney UHM kunne godt tænke mig at prøve.
Ser ud til, jeg er den eneste her, der aldrig har hørt om eller smagt (ihverfald af hvad jeg ved) kvæder.
Gad vide om, det her er det rette selskab at indrømme det i?
Hvis du allligevel kommer ud mod lufthavnen , er der også een : “Byens Grønttorv” i Nørresundby (har lavet noget logo på deres jakker).
Adr. Linholm Nærbanevej 1. Måske kan han skaffe nogle hjem. :-)
Ja, skulle liiige til at skrive det – og nu gør jeg det så alligevel, for at bakke Hanne 2 op: Jeg mener bestemt også at ham i Reberbansgade er “indvandrer-butik”, for nu at blive i termen.
Og hvad med Ali Babas (hedder den stadig dét???) ved grønttorvet på Danmarksgade, kunne de ikke finde på at have kvæder og andet godt i grønt-afdelingen, eller er det kun tørrede varer og delikatesser de kører efterhånden?!?
arh! godt du mindede mig om det. vi har en lille pisten kvæde ude i hækken, der giver syv frugter hvert år. i sommer var der et fjols, der plukkede to, så i weekenden skal Claus lave marmelade af de fem. der skal ingefær i. slurp.
Lidt ældre mennesker får julelys i øjnene ved tanken om kvædekonfekt som man i deres barndom lavede til jul – det skulle smage forrygende ifølge min mor. Findes der virkelig ikke en indvandrergrønt i en by af Ålborgs størrelse? Det var ligegodt utroligt. Det er nemlig også min erfaring, at det er der man finder dem.
Ser lige her i http://www.politiken.dk her til morgen, at ved at halvere momsen på frugt og grønt vil danskeren spise 8 kg. frugt/grønt mere om året, og tabe sig (mindst?) 2 kg.
Og så vil man sætte momsen op på usunde fødevarer. (Vidt begreb?)
Jeg har smagt kvæde-saft for mange år siden. Det smager så godt, det læsker meget mere end noget andet på en varm sommerdag.
Men der må være noget med at det er en “usædvanlig smag”, som har fået denne frugt til at gå i “glemmebogen”. Nutildags spiser vi kiwi’er, bananer og appelsiner m.v. udefra, og det er frugter som er rendyrket til “den søde Europæiske tand”. Fx. kan bananer i banan-republikker være tynde, små og seje, stegebananer og så’n og dem ser vi ikke herhjemme endnu.
Hvorfor får jeg sådan en lyst til at nedsætte mig som frugtavler og frugthandler?
Hurra for kvæderne! Er der et firma, som hedder “Quade & Co.”? Ellers må vi lave et:-)
Næ… ikke at jeg har prøvet samtlige grønthandlere heroppe, men dem jeg har spurgt “fører ikke kvæder” og gider vist ikke, at bestille til mig. Indvandrer-grønthandlere, som du kalder dem, Helle, findes ikke i Aalborg. Faktisk er de hvad jeg savner allermest ved ikke længere at bo i København :-)
Her i København er det indvandrer-grønthandlerne der har kvæder.
Har du prøvet hos dem ?
Kvæder er nemlig også gode i langsomt-simrede retter sammen med “arabiske” krydderier !
Det må du gerne, susling, for vi er vilde med og storforbrugere af chutney og hvem ved, måske ender det med, at jeg finder en smule kvæder, selvom det ser sløjt ud :-(
Hov, må da lige også komme på banen med kvæder…….fantastisk….vi fik en sending i Årstidernes store mix-kasse…..lod dem ligge i 3 uger i en skål,hvor de langsomt beyndte at sende de skønneste dufte ud. De endte deres liv som kvædechutney med ingefær……Oh manner….! Jeg sniger det med ind til så mange måltider som muligt sammen med den hjemmelavede æblechutney……
Hvis du er interesseret i opskriften, sender jeg gerne….det er virkelig *uhm*
- fartglad professionel strikker, grafiker, illustrator, ordjonglør, tegnsprogstolk og mor til to - én levende - én nu kun i hjertet. Jeg stiler mod at skrive dagligt på Slagt en hellig ko. Taler og tegner og både med og uden hænder og er flittig og uopfordret ansøger til jobbet som ferieafløser for The Stig.
Jeg har Danmarks absolut bedst udbyggede garnlager. Jeg kan turbostrikke, tegne temmelig godt og overleve det meste. Jeg kan også sejle i kano, spise oliven og elske, så man næsten dør af det. Jeg kan grine. Højt og længe. Jeg elsker spas og så er jeg mor og mormor. Det sidste trumfer det meste.
47 kommentarer
Trine Møller
31. oktober 2012 at 16:05Er der nogen der ved hvordan man laver kvædethe? Jeg har dem selv i haven og har forgæves ledt på nettet efter en opskrift på the.
Jeg tænker selv det er noget med at rive dem på et rivejern og tørre det langsomt i ovnen, men har også set et sted på nettet at nogen mener at det er af blomsten fra kvæde man laver the?
Tove Lillian Roth
1. december 2009 at 16:51Jeg er også kvæde elsker, jeg har valgt selv at plante et træ,det syntes jeg at der manlede i min gamle have, uhm det bliver dejligt med kvædebrød og syltede kvæder.
Jeg glæder mig til næste år.
Mogens J Holm
8. august 2009 at 22:11Hej Laila,,,jeg bor selv her på Amager,,,og jeg vil gerne komme med mit indkøbsnet og plukke til eget forbrug
Med venlig hilsen mogens
Tlf.32510364
Laila
6. oktober 2008 at 17:18Hej kvæde elskere !
Jeg har et kvæde træ der bugner med frugter i år, så kom endelig forbi og tag løs, det er på amager !!
Liselotte
30. september 2008 at 20:01Jamen det er det da, Rasmus… og det ER gjort for et års tid siden :-)
Rasmus Callesen
30. september 2008 at 15:49Det er da bare med at købe planten i planteskolen, hvilket jeg gjorde for 2 år siden og i år høster jeg 24 stk. kvæder. Der er jo masser af plads i de fleste prydhaver og kvædebusken tager jo ikke meget plads.
Rasmus
Liselotte
27. november 2007 at 15:02Mine træer bar ingen frugt i år. Jeg håber på næste år og så skal der dælme produceres chutney og marmelade :-)
Æ Rummelpot
27. november 2007 at 11:09Kære Liselotte!
Forhåbentlig har dit træ givet frugt i år, jeg har selv plantet et for ca. 4 år siden, og har de sidste 3 år (incl i år) fået masser af frugter, jeg vil tro man kan købe planten på stort set alle planteskoler. Jeg har lavet den skønneste kvædemarmelade, min mor laver kvædebrød hvert år til jul uhmmm det er godt. Nu vil jeg finde en opskrift på kvædechutney og kvædethe.
Ha’ en super dag
Hilsen Karin
Ps. kvæder kan købes i basar nord i Århus
Liselotte
19. september 2007 at 22:42Ja, jeg vil tro de er klar til at blive plukket nu, Gorm. De skal være gule, så er de modne :-)
GORM
19. september 2007 at 21:38Hvor tidligt på efterårte kan kvæderne plukkes ?
Her i sen-september ?
Hanne
17. september 2007 at 09:02Faldt lige over dit kvædeindslag – jeg har en svigerfaster (som sjovt nok også bor i Gug) hvis eksmands nye kone (ja ja laaaangt ude, men tæt på) har massevis af kvæder og de har foræret mig en hel del kilo! Nu ved jeg ikke hvad jeg skal stille op med de velduftende sager. Kun at jeg kan tørre dem og bruge dem i the, men for pokker der bliver megen the. Tak for inspirationen :)
Liselotte
25. januar 2007 at 19:17Velkommen til Ege – det var da hyggeligt, at du fandt indenom mit beskedne “hjem” :-)
Jeg vil kigge forbi Kollegievej, når årstiden kommer, for det var da et ualmindeligt godt tip, du der gav mig. Tak for det :-)
Ege
25. januar 2007 at 15:20Ok …nu har du bestilt kvæder …..ellers kender jeg et godt sted du kan gå på mol :-)
Mellem Kollegierneblokkerne på Kollegiavej( lige overfor Aalborgskolen )…der vokser der lange rækker meter høje Kvædebuske med de fine kvæder ;-)
Flot side og ikke mindst dine illustratorer………aner ikke hvordan jeg fant dig ….men ledte efter søgerordet Gnomer , dem til haven og havnede her …..hm og fandt dem ikke :-))))))))
Hilsen Ege
Liselotte
27. december 2006 at 10:36Det er “sundt” for sjælen, fordi det smager godt, Margrethe :-)
Jeg ved faktisk ikke, om det er specielt gavnligt for et eller andet specifikt, men det smager pragtfuldt og derfor drikker mange det.
Margrethe
27. december 2006 at 04:11Jeg fandt denne hyggelige side da jeg søgte efter oplysninger om kvædete, jeg vil utrolig gerne vide om det er sundt for ” noget ” ?
Så hvis der er en af jer der kender svaret, vil jeg være glad for at kende det.
Lise
26. november 2006 at 21:19Hej Liselotte. Kan du hjælpe mig med en opskrift på kvædechutney?
På forhånd tak for hjælpen. Kh. Lise
vibeke
25. november 2006 at 00:21Søndag formiddag.
Kvædethe og plastikbestik
han vender hende ryggen
og tænder en grøn look
Kvædethe og plastikbestik
-Det hele er engangs…
Hvad siger du til dette lille digt?
Liselotte
17. november 2006 at 18:34Hmmm… I er nogle gode mænd, er I :-)
Så er det jo forøvrigt ingen sag, sådan lige at lave en omgang kvædemarmelade eller géle eller chutney, vel? ;-)
PS – Anne har bestilt kvæder til mig, hos hendes grønthandler. De bliver hentet i morgen, inde på grønttorvet i Århus og så må vi se om jeg ikke snart må gøre en aktiv indsats, for at få fingrene i dem. Tænk at hun orkede at tænke på mig – det gør mig altså SÅ glad :-)
capac
17. november 2006 at 18:26Der står jeg i forvejen, hver dag, Liselotte! :-)
Liselotte
17. november 2006 at 15:27Jeg vil mene, at du er nødt til at gå i køkkenet, capac :-)
capac
17. november 2006 at 13:45Underligt. Her i Lidenlund vokser der mange kvæder, og ingen synes at interessere sig en dyt for dem. Jeg kan huske, at min farmor lavede marmelade af dem. Groft snittede kvæder. Smagen var himmelsk – en særlig blanding af det dybt søde og en skarp syrlighed.
Liselotte
17. november 2006 at 11:03Der findes et utal af opskrifter med kvæde, men nogle af dem kan du finde lige her, så rigtig god fornøjelse med dem. Det er en vidunderlig frugt :-)
fisker & fernandez
17. november 2006 at 10:52Jeg bor i Madrid, og her er masser af kvaeder hos selv den mindste groenthandler, jeg vidste bare ikke, at det var kvaeder indtil nu, hvor jeg kiggede forbi din blog :-) Men de skal da helt klart indkoebes og proeves nu, hvor det er gaaet op for mig, hvad det er og hvordan jeg kan bruge dem. Det kunne da vaere interessant at finde ud af hvad spanierne bruger dem til…
Kunne du evt. videreformidle den opskrift paa kvaedechutney naar du faar den?
Paa forhaand tak
Liselotte
17. november 2006 at 10:51Ja! Har du kvæder, Hanne? Ja, jeg er vildt fristet :-)
hanne
17. november 2006 at 10:50Du daffer da bare sydpå – til os – og får kvæder med hjem!!! Fristet?
Metteflette
17. november 2006 at 10:41Jeg ville bare innom og si at bloggen din er herlig med masse inspirasjon!!! Du virker så dyktig og kreativ. Pulsvarmerne dine var nydelige og jeg har lyst til å prøve å lage noe lignende. Ønsker deg en flott helg! Vennlig hilsen Mette, Norge
Liselotte
17. november 2006 at 10:16Hanne 2 og Kirsten – I har da ret! Ham inde i Reberbanesgade er da fra fremmede og eksotiske himmelstrøg. Jeg sender Kenneth ind forbi :-)
Jeg har plantet pærekvæder. To styk og jeg kan slet ikke vente… :-)
Mette H.
17. november 2006 at 10:12Det er ikke kun dit strikketøj jeg nyder at læse om. Jeg må hermed redigere min tidligere kommentar. Ude-planter – især dem man kan bruge har i høj grad og min interesse. Glæd dig til dit kvæde træ begynder at give frugt. Min pærekvæde (som den på dit billede) gav for første gang 3 stk. i år. De ligger nu og spreder sin liflige duft i alrummet.
Er det æble eller pærekvæde du har plantet ?
Yrsa
17. november 2006 at 09:50Jeg vil også godt INDRØMME ! har HØRT om kvædethe men aldrig smagt det og ville ikke vide hvordan en kvæde så ud !
Men det lyder herligt med chutney UHM kunne godt tænke mig at prøve.
Krebsinden
17. november 2006 at 08:56Ser ud til, jeg er den eneste her, der aldrig har hørt om eller smagt (ihverfald af hvad jeg ved) kvæder.
Gad vide om, det her er det rette selskab at indrømme det i?
Hanne 2
17. november 2006 at 08:55Hvis du allligevel kommer ud mod lufthavnen , er der også een : “Byens Grønttorv” i Nørresundby (har lavet noget logo på deres jakker).
Adr. Linholm Nærbanevej 1. Måske kan han skaffe nogle hjem. :-)
Kirsten
17. november 2006 at 08:42Ja, skulle liiige til at skrive det – og nu gør jeg det så alligevel, for at bakke Hanne 2 op: Jeg mener bestemt også at ham i Reberbansgade er “indvandrer-butik”, for nu at blive i termen.
Og hvad med Ali Babas (hedder den stadig dét???) ved grønttorvet på Danmarksgade, kunne de ikke finde på at have kvæder og andet godt i grønt-afdelingen, eller er det kun tørrede varer og delikatesser de kører efterhånden?!?
Hanne 2
17. november 2006 at 08:20Jo, der findes een, i Reberbansgade, lige overfor Sygehus Nord!
regitze
17. november 2006 at 08:19arh! godt du mindede mig om det. vi har en lille pisten kvæde ude i hækken, der giver syv frugter hvert år. i sommer var der et fjols, der plukkede to, så i weekenden skal Claus lave marmelade af de fem. der skal ingefær i. slurp.
Lone
17. november 2006 at 07:38Lidt ældre mennesker får julelys i øjnene ved tanken om kvædekonfekt som man i deres barndom lavede til jul – det skulle smage forrygende ifølge min mor. Findes der virkelig ikke en indvandrergrønt i en by af Ålborgs størrelse? Det var ligegodt utroligt. Det er nemlig også min erfaring, at det er der man finder dem.
Hanne 2
17. november 2006 at 06:36Ser lige her i http://www.politiken.dk her til morgen, at ved at halvere momsen på frugt og grønt vil danskeren spise 8 kg. frugt/grønt mere om året, og tabe sig (mindst?) 2 kg.
Og så vil man sætte momsen op på usunde fødevarer. (Vidt begreb?)
Du vil få gang i kagebagningen, Liselotte! *G*
Donald
17. november 2006 at 01:01Jeg har smagt kvæde-saft for mange år siden. Det smager så godt, det læsker meget mere end noget andet på en varm sommerdag.
Men der må være noget med at det er en “usædvanlig smag”, som har fået denne frugt til at gå i “glemmebogen”. Nutildags spiser vi kiwi’er, bananer og appelsiner m.v. udefra, og det er frugter som er rendyrket til “den søde Europæiske tand”. Fx. kan bananer i banan-republikker være tynde, små og seje, stegebananer og så’n og dem ser vi ikke herhjemme endnu.
Hvorfor får jeg sådan en lyst til at nedsætte mig som frugtavler og frugthandler?
Hurra for kvæderne! Er der et firma, som hedder “Quade & Co.”? Ellers må vi lave et:-)
Liselotte
17. november 2006 at 00:06Næ… ikke at jeg har prøvet samtlige grønthandlere heroppe, men dem jeg har spurgt “fører ikke kvæder” og gider vist ikke, at bestille til mig. Indvandrer-grønthandlere, som du kalder dem, Helle, findes ikke i Aalborg. Faktisk er de hvad jeg savner allermest ved ikke længere at bo i København :-)
helle - københavn
16. november 2006 at 23:25Her i København er det indvandrer-grønthandlerne der har kvæder.
Har du prøvet hos dem ?
Kvæder er nemlig også gode i langsomt-simrede retter sammen med “arabiske” krydderier !
Anne Lindholt Ottosen
16. november 2006 at 23:18Kan du ikke få en grønthandler til at skaffe dem hjem?
Liselotte
16. november 2006 at 22:25Morfar – du var røget af i det skarpe sving ude i maskinhuset, men jeg fik dig fisket op og på plads:-)
Jeps, det er det man anvender til kvædete. Det smager pragtfuldt, synes jeg også – ligesom en god julete :-)
susling
16. november 2006 at 22:21Skal jeg sende den på mail?
Liselotte
16. november 2006 at 22:20Det må du gerne, susling, for vi er vilde med og storforbrugere af chutney og hvem ved, måske ender det med, at jeg finder en smule kvæder, selvom det ser sløjt ud :-(
susling
16. november 2006 at 22:19Hov, må da lige også komme på banen med kvæder…….fantastisk….vi fik en sending i Årstidernes store mix-kasse…..lod dem ligge i 3 uger i en skål,hvor de langsomt beyndte at sende de skønneste dufte ud. De endte deres liv som kvædechutney med ingefær……Oh manner….! Jeg sniger det med ind til så mange måltider som muligt sammen med den hjemmelavede æblechutney……
Hvis du er interesseret i opskriften, sender jeg gerne….det er virkelig *uhm*
Liselotte
16. november 2006 at 22:17Ja, men de er umulige at opstøve her i byen. Øv, for pokker :-(
Ella
16. november 2006 at 22:13Jeg elsker duften af kvæder, det er indbegrebet af sent efterår :-)
Morfar
16. november 2006 at 21:53ER det dem man laver kvæde te af?
Det er bare en dejlig ting, kvædete…og julete! :o)