Æblegelé af skræller er en helt fantastisk opfindelse. Normalt ville jeg smide dem ud, men de er nu forvandlet til den smukkeste, røde gelé, som dufter helt fortryllende af sæsonens sparsomme æblehøst.
Der er ingen stor kunst bag geléen. Skrællerne smides i en gryde og dækkes knapt med vand. De får lov til at buldrekoge 10-15 minutter, hvorefter jeg hælder dem i saftpose, hvor de får lov til at dryppe en times tid. Almindelige mennesker, med en tålmodighed, som er væsentligt større end min, kan med fordel lade dem dryppe endnu længere.
Saften måles op og sukker tilsættes i forholdet 1 liter/750 g. Lad skidtet koge ind til det tykner, eller gør som mig og brug geléringspulver, så resultatet er sikret. Til sidst et skvæt Atamon og det er klart til at blive hældt på glas.
Et viskestykke lægges henover glassene, som lukkes den følgende dag, når geléen er blevet kold. Vupti… julerødt æblegelé til en grå vinterdag…
20 kommentarer
Claus W. Silfverberg
19. oktober 2008 at 19:06Vi har lavet æblemost i dag og har for meget af det – kan jeg lave æblegelé af det? Hvor meget sukker tror du jeg skal bruge per liter æblesaft?
Tak for hurtigt svar,
Claus
Liselotte
26. september 2008 at 18:47Hold da op… her er kommet kommentarer, som er gået min næse forbi, men jeg håber, at I to ovenfor er kommet videre med jeres projekter :-)
Lisette, du kan finde opskriften på æblesmør lige her :-)
Lisette
26. september 2008 at 16:59Liselotte.
æblesmør læser jeg om på din blog. Kunne man få en opskrift. Har lige nogle æbler der skal bruges.
Lisette
Tove
15. september 2008 at 12:26Hvad gør man når geleen ikke er blevet stiv – kan man koge den op igen evt. med geleringspulver?
Lilli
30. august 2008 at 16:00Hej Liselotte.
jeg synes, det lyder skøøønt med æblegelé. Hvilke sorter bruger du- er det ligegyldigt?? jeg har nemlig en masse madæbler i år.
Knus Lilli
Liselotte
18. september 2006 at 08:29Et rigtbærende træ er også bedre end de sølle skrog jeg har haft fornøjelsen af på matriklen i år ;-)
Lene KC
17. september 2006 at 23:55Faktisk har jeg kun et træ Liselotte (og så et lille et,men det lille kan jeg godt overskue ;)), men det bugner og hvad det er for nogle æbler ved jeg ikke. De er først modne, når frosten har været her, og man kan ikke koge dem til mos, man skal mose dem selv, når de har kogt længe. Nogle år bliver de aldrig gode til at spise, andre år smager de søde og gode. Men bliver de til noget hører du fra mig. ;)
Liselotte
17. september 2006 at 20:56Ja, du har sikkert mange æbler, Lene. Jeg skal gerne komme og lette dig for nogle af dem ;-)
Lene KC
17. september 2006 at 20:54Uhm, jeg kan ikke vente til alle mine æbler bliver modne, for det er de ikke endnu. Jeg plejer at sige , at æblerne er til fuglene, fasanerne og agerhønsene, for i denne travle tid når jeg aldrig at plukke andet end til lidt æblegrød og kager. Så mit ønske er at jeg når lidt mere i år. Kunne godt tænke mig at få lavet æblemost. ;)
Liselotte
17. september 2006 at 19:18Tak for de gode links , Hanne. Jeg har straks gemt dem :-)
Karin, du må i gang. Nu. Med det samme ;-)
karen
17. september 2006 at 18:57genialt! jeg tror også du er i ferd med å overvinne teknikken – jeg synes så tydelig jeg kjenner den deilige duften av varme, kokende epler – og hva var det?… litt kanel? :)
Hanne
17. september 2006 at 18:53Nå,men nu har jeg fundet ud af at du også har købt æbleskrælleren hos Isabellas! (det hjælper at åbne øjnene helt :-)
Ellers kan den købes hos http://www.hjemmeproduktion.dk .
– De forhandler også saftcentrifuger og deslige, hvis der skulle være interesse?
Og i forlængelse af mit sidste indlæg, der endnu ikke er dukket op (omhandlede såmænd bare hvor man kan købe Nordicware forme :)
http://www.decuisine.co.uk .
– Ellers var en ide, hvis du vil have en kopi af nogle originale
gamle danske forme. Disse bageforme kan du købe hos http://www.antiksyd.dk .
De har nogle meget smukke eksemplarer (s. 6).
Hvad de kan risikere at koste, er som man siger ; “et godt spørgsmål!”
Therese
17. september 2006 at 18:50Liselotte, hvis du fik lyst til okse, skal du nok ikke kigge ind på bloggen om et par timer….planlægger at lægge et billede ind af det herremåltid vi skal ha’ ! – men hvis der ikke var så langt ville jeg lige komme forbi dig og nuppe et glas æblegele..
Liselotte
17. september 2006 at 18:41Hvad pokker går der af maskineriet, Hanne? Det kan vi ikke have, så jeg håber det var forbigående :-(
Hanne
17. september 2006 at 18:33Der er “brok” med kommentarboksen!
Jeg sendte en kommentar til tidligere indlæg!
Men den ville tilsyneladende ikke “æde” kommentaren!
“Dette er en prøve”!
Liselotte
17. september 2006 at 18:17Absolut Claus :-)
Claus
17. september 2006 at 18:14Ser godt ud, og lyder lækkert… Jeg formoder at det var en ble der aldrig havde været anvendt til sit egentlige formål ? ;-)
Liselotte
17. september 2006 at 17:57En saftpose er et sindrigt stativ, med en stofpose monteret på toppen, så der er plads til at hælde frugten i posen og lade den dryppe ned i en skål/kande, som er stillet nedenunder.
Jeg gad ikke finde min saftpose frem, så herhjemme var “saftposen” en skål, et dørslag (en si) monteret ovenpå. Dørslaget blev foret med en bomuldsble, inden jeg hældte skrællerne ned i, for at dryppe af. På den måde undgår du frugtstykker og får udelukkende saften at arbejde videre med.
Fint skal det være… ;-)
Therese – jeg fik lyst til oksesteg nu :-)
Therese
17. september 2006 at 17:51smart, og lækkert! Min “livret” indenfor geléer er den af paradisæbler. Den er fantastisk til et stykke lækkert okse og kartofler på den gammeldags måde :-D
Pigen
17. september 2006 at 17:51Det lyder alt for lækkert! :) Men hvad er en saftpose..?