I går aftes rørte jeg dejen til et focaccia. Den kom i køleskabet ude bagved, hvor den kunne få lov til at langtidshæve. At lade brød koldthæve er den bedste investering der findes, for smag og krumme bliver så meget anderledes og bedre af den langsomme hævning og endda uden ekstra arbejde.
I formiddags blev dejen hældt ud i en bradepande, beklædt med bagepapir, hvor den fik lov til at stå og hæve endnu en gang. Jeg lader den bare stå så længe som det tager mig, at lave de andre ting, jeg har gang i, så i dag hævede det ikke mere end 20 minutter.
Fingrene dyppes i olivenolie og der laves huller. Bagefter kommer jeg godt med oliven, groft havsalt og frisk rosmarin på toppen og så får det som regel lige det sidste skvæt olie, inden det ryger i ovnen ved 220 grader i omtrent 20 minutter. Nemt og bekvemt.
Hvis du selv har lyst til at prøve, kommer opskriften her:
5 dl lunken vand
40 g gær
2 tak havsalt
640 g mel
God olivenolie
Fyld, som du kan lide det.
Opløs gæren i det lunkne vand og tilsæt salt og et skvæt olienolie. Rør nu melet i og vid, at dejen bliver klistret. Det må den gerne være.
Stil dejen i køleskabet natten over og hæld den så ud i en bradepande, beklædt med bagepapir. Tryk huller, dryp olivenolie, placér dine oliven og rosmarinen og drys med groft havsalt. Smid brødet i ovnen og efter 20 minutter har du det mest fantastiske brød, som kan spises som det er til maden eller flækkes og fyldes med god gorgonzola, pølse eller andet du foretrækker. Brødet er utroligt godt i picnickurven, så til en planlagt strandtur er det ikke spor besvær, at røre dejen sammen aftenen før.
Uhm… jeg elsker det :-)
16 kommentarer
Susan
20. januar 2013 at 01:27Er det tørgær eller almindelig gær du bruger? :)
CopenhagenDaily » Blog Archive » Festivitas
1. september 2006 at 11:30[…] Søndag startede godt. Jeg gik i gang med at forberede mad til min fødselsdagsfest, og der var sådan set godt styr på det hele dagen. Jeg fik lavet Liselottes fantastiske focaccia, spelt-boller, løgtærter, kyllinge-deller, tatziki, bulgursalat, pasta og humus. Der så ud til at være riiigeligt. Klokken 17 var der allerede 8 der havde meldt afbud! Der er sygdom i luften, desværre. Men klokken halv syv væltede det dog alligevel ind med folk, og da her var flest var der vel en 23 stykker. Der var mange der gik relativt tidligt, men vi var da en lille gruppe på 10 der festede og dansede til kl. 5 eller deromkring. Det var en dejlig fest, og jeg fik masser af gaver. Nogle orkidéer blev det til (billeder kommer på den nye blog), 4 bøger bla. Tolstoys “Anna Karenina”, “Michael Laudrups Tænder” og en engelsk rim-bog til når man skriver sange. Et smukt hjemmegjort armbånd fik jeg af Henriette, og ellers var der vin og andet godt. […]
» Blog Archive » Ugen der gik
5. august 2006 at 00:34[…] I morgen holder vi den sædvanlige familiefødselsdag og skal have masser af gæster til frokost. Og inden jeg hopper under dynen, selv om det er sent, skal jeg lige lægge en dej sammen, for i morgen skal vi som noget af tilbehøret have Liselottes Foccasiabrød. Det smager nemlig mums. […]
dorthe
1. august 2006 at 16:09Tak for hjælpen… Måske man skulle tage brillen på næsen *SS*
Liselotte
31. juli 2006 at 19:12– og Claus… du havde jo ret ;-)
Claus
31. juli 2006 at 17:21Der står 220 grader i teksten ovenfor ;-) Jeg tillader mig kun at svare dig, da Liselottes internet sikkert er pist væk – det ville ihvertfald ikke være første gang..
dorthe
31. juli 2006 at 11:18Hvor mange grader bager du brødet ved?
:) dorthe
Liselotte
25. juli 2006 at 23:31Næ, det kan jeg da ikke Claus :-)
Claus
25. juli 2006 at 23:29Som jeg har skrevet tidligere, i en forkert tråd, er det fantastisk.. men ikke mere fantastisk end at der stadig er plads til eksperimenter… ingen oliven idag, men derimod en halv teskefuld knust piri-piri i dejen.. Den er fræk, men jeg ved du ikke kan lade være med at prøve næste gang Liselotte ;-)
Liselotte
22. juli 2006 at 23:56Uhm, det blev altså godt :-)
M
22. juli 2006 at 22:55Tusinde Tak for opskriften!!
Karin
22. juli 2006 at 19:57Uhm, ja, Liselotte… hvis du åbnede en restaurant ville vi køre langt for at støtte forretningen, men når du ligefrem giver opskrifterne ud så skulle man da være mere end godt doven hvis ikke man liiige skulle prøve – og smage!
Therese
22. juli 2006 at 17:26Mmm, det skal helt sikkert prøves her en af dagene. Tak for opskriften :-)
Mette
22. juli 2006 at 16:22Det elsker jeg også, selvom vi skifter oliven ud med hvidløg. Ikke alle i familien er gode til oliven. Det smager faktisk så godt, at man en gang imellem ikke behøver andet end brødet!
Liza :-)
22. juli 2006 at 15:25Tak for opskriften, tænkte på at skulle bede dig om den, da jeg læste din blog i formiddags…. dej bliver sat til hævning i nat :-)
Liza :-)
Tina
22. juli 2006 at 14:08Tak for endnu en opskrift, som straks må prøves. Sidst var det chokoladekagen med jordbær, og der blev sendt taknemmelige tanker fra middagsbordet her i det sjællandske, til dig i det nordjyske.
Ja, uhmm :-)