Det er påske om nogle dage, hvorfor jeg allerede nu kan se frem til mavepine forårsaget af umådeholdent indtag af chokolade- og marcipanæg. Jeg har i den grad en brist, når det kommer til de små ovale fristelser.
Jeg ved ikke rigtigt hvorfor det er sådan, for tænker jeg efter, er kvaliteten af det hele temmelig ringe. Chokoladen er ikke god og i grunden også for ukarakterisktisk til mine smagsløg og marcipanen er som regel temmelig kedelig og tør, men når de står indenfor rækkevidde, kan jeg garantere, at de også forsvinder.
Til gengæld byder påsken også på god tid og dermed god mad, som er tilberedt med omsorg og kærlighed og det er ikke så ringe endda.
I min fryser ligger det meste af et friskslagtet lam. Det skal forvandles til gode spiser påsken igennem og en ting er sikkert, der kommer lammeryg på bordet en af dagene.
Serveret med friske og aktuelle rodfrugter, som er bagt i ovnen sammen med den rosmarinkrydrede lammeryg, bliver de en himmerigsmundfuld.
Lam er altså blevet tradition her på matriklen (ligesom en million andre steder), når påsken er her, men vi har også en anden og knapt så hyldet en af slagsen; nemlig skidne æg.
Det er vist en egnsret. I hvert fald var de ved at falde af stolene på sjælland, da jeg serverede det første gang og de har ikke siden bedt frivilligt om skidtet, så jeg tror man skal være jyde, for at elske det.
Hårdkogte æg serveret i en stærk sennepssovs og helst med friskbagt rugbrød til, det er skidne æg. Det er vel en frokostret, men i mit hjem blev det serveret til påske, som aftensmad og med en hel familie, som elskede æg, var min mor højt elsket for præcis den ret.
Det er jeg så ikke. De synes, at jeg er mærkelig. Det er vist, hvad der er at sige om det. De spiser det ikke. Mor og jeg spiser det. Måske jeg skal invitere hende til skidne æg, for det er kedeligt at spise alene…
29 kommentarer
Birte Nielsen
23. marts 2008 at 13:04I mit hjem på en gård på midtfyn, ( begge forældre fynboer) har vi spist skiddenæg hele året rundt, men altid med carrysovs. Jeg tror vi fik det så ofte, fordi det var billig mad at mætte folkene med. Æg og mælk havde vi jo selv.
Marianne
21. marts 2008 at 09:05prøv en anden variant, nemlig skidne æg i bechamelsovs-dvs. med hvid peber og muskatnød, (dog uden ost) der smager heeeerligt- også til børnene.
Birte Notlevsen
6. april 2007 at 20:37Hej!
Ja jeg har en tilføjelse, som jeg og min familie gerne vil have svar på,
hvis det kan lade sig gøre.
Hvad kommer det besynderlige navn skidenæg af ?
Vi mener også det er en jysk egns ret.
Et spørgsmål findes retten også i Norge ?
På forhån mange tak
Birte N.
Kammeret » Arkiv » Påske mig her og påske mig dér
8. april 2006 at 23:26[…] Jeg har aldrig været noget stort påskemenneske. En enkelt frokost med familien i ny og næ, et impulskøb af marcipan-æg, når man alligevel står der i kiosken og så en enkelt påskebryg på p-dag, bare fordi. […]
Liselotte
6. april 2006 at 08:53Lammet står på bordet det meste af påsken i forskellige forklædninger. Vi spiser ofte lam, men i påsken er der altid masser af det :-)
Carina
6. april 2006 at 08:51Min farmor lavede altid skidne æg. Nu var hun bare ikke særlig god til det der med madlavning overhovedet (vi kaldte hendes kager for selvmordskager i skjul) og sennep har aldrig været min favorit, så selve retten er blevet til lidt af et skældsord i min familie.
Lammet derimod…..suuuuk; jeg lever med en mand som ikke er så vild med det så vi får det yderst sjældent (ca hvert tredie år). Hvornår står det på bordet???
Susan
6. april 2006 at 05:59Jeg er opvokset i midtjylland med en sønderjydsk far og en sydsjællandsk mor og jeg havde ALDRIG smagt skidne æg før jeg holdt påske sammen med min svigerfamilie, hvor traditionen kommer fra min svigermors familie – som er nordsjællandsk!!!!
Det er ikke en af mine yndlingsspiser, men jeg spiser troligt et halvt æg hver påske, med så lidt sennepssovs som muligt (det er nemlig sennepssovsen jeg ikke er helt vild med).
vbk
6. april 2006 at 04:02Næsten-hårdkogte æg, ca. 1 – 2 pr. medlem i husstanden er klar.
En spiseskefuld margarine i gryden,
Det bruser op til det bliver lysebrunt , ikke gyldent.
Sennep/sennepspulver (styrke efter eget ønske) brunes af i margarinen.
En spiseskefuld mel røres i med kærlig men fast hånd.
Mælk røres i, til sovsen har en vidunderlig rund konsistens, – ikke for tyk ikke for tynd men lige midt imellem.
Sæt sennep på bordet. Så bliver Skidne Æg en tradition ligesom surrib. Venlig hilsen Den gamle kone i østjylland
Æggene lægges i sovsen og serveres med rugbrød og sennep.
Fr. Møller
6. april 2006 at 02:44Irene – jeg kan sagtens se din pointe. Men jeg finder virkelig skidne æg ulækre, og det har ikke noget med rettens navn at gøre. Kan huske fornemmelsen af, hvordan det der hårdkogte æg, der ville have gjort sig så uendelig meget bedre i tynde skiver på et stykke rugbrød, bare voksede og voksede i munden. Det er klart blandt de ting, jeg aldrig mere spiser!
Irene
6. april 2006 at 01:38Sjovt det med madlækkerhed. Jeg kalder sjældent mad for ulækkert, faktisk aldrig.
Der er noget mad jeg ikke bryder mig om, men ikke noget jeg ville bruge ordet ulækker om. Havde jeg børn ville jeg faktsik opdrage dem til ikke at bruge udtrykket ulækker om mad, lige meget hvad de mente om det.
Jeg synes det er almindelig respekt for sine medmennesker, der måske har retten som yndlings, ikke at bruge ordet ulækker, lige meget hvad ens egen mening er.
Skidenæg er vist noget “nordenfjords” … Men mon ikke os midtfjords fra kan svinge os op til en prøvetur over påsken. ;-)
HelleH
6. april 2006 at 00:53Skidne æg er påskemad :-) Men det er nu ikke specielt nordjysk, tror jeg.
Det var godtnok fast på påskebordet hos mine farforældre i Aalborg, men min mormor, som var Amagerkaner , lavede det også ofte til os
Heidi
6. april 2006 at 00:10Åååh ja Ida… dem husker jeg godt. Vi havde nok til at kunne dække en bord til tolv med sennepsglas. Gode, praktiske og særdeles holdbare!
Marianne
5. april 2006 at 23:27Jeg er faktisk med Fr. Møller.. Men det skyldes udelukkende at vi fik det lidt for tit pga de penge mine forældre ikke havde.
Jeg synes ikke det er ulækker mad – men jeg forbinder det ikke med noget godt – og sådan er vi jo alle forskellige og har forskellige måder at udtrykke på det ;o)
Velbekomme Liselotte.. Det med lammet lyder dog rigtig lækkert..
God Påske.
/many
5. april 2006 at 23:13Hvem har tisset på din æggemad, Fr. Møller?
Fr. Møller
5. april 2006 at 23:10Skidenæg var billig mad i min barndom. Hvadenten man selv havde høns eller måtte købe æg, var æg billige. I dag koster de 2,25 pr. stk. – og jeg kan i hvert fald snildt finde på bedre at bruge dem til end ækel mad!
For dælen da – et klamt, overskåret, hårdkogt æg i ulækker sovs… Jeg er glad for, at evolutionen er nået lidt længere på min lille matrikel…
Lone
5. april 2006 at 23:07Uhm ja skidne æg er også en af mine yndlingsspiser. Desværre hader såvel mand som børn det – ja de vil end ikke smage. Øv tænker jeg bare, de aner ikke, hvad de går glip af…
Ella
5. april 2006 at 22:41… nu er jeg nødt til at lave kogt torsk med sennepssovs, pillekartofler og rødbeder, – ja altså ikke nu, men snart ;-)
Anja
5. april 2006 at 22:33Mmmmmmumss.. det lyder eddersagomelme godt. Jeg tror ikke jeg har smagt det, men nu har du sørme fået gjort mig så lækkersulten! Er vild med sennepssauce! Mums! ;P Måske jeg skulle prøve at lave det!?
Ida
5. april 2006 at 22:23Jeg tror, retten er i den kategori, som grønlangkål er, de fleste har en mening om hvordan den skal laves og smage. Helst som Mor lavede den.
Hjemme hos mine forældre, blev den lavet på Arfmanns,jeg tror egentlig at det var fordi, i mit hjem fandtes der kun en slags sennep, og så kunne man jo bruge glasset som drikkeglas bagefter.
Heidi
5. april 2006 at 22:13Liselotte – du siger bare tid og sted, og jeg skal gladeligt gøre dig selskab. Både navn og ret er kendt og elsket af undertegnede :o)
Liselotte
5. april 2006 at 22:02Jamen skidne æg SKAL da laves med grovkornet sennep!
Ida
5. april 2006 at 22:01Skidne æg bliver lidt mere “spiselige” hvis man bruger grovkornet (fiske)sennep. Er også en af mine farvoritter i påsken, men resten af familien skal ikke nyde noget,derfor har jeg lavet lidt om på retten. Så glider der alligevel lidt ned. Hilsen fra Ida i Randers
Liselotte
5. april 2006 at 21:51Skidne æg:
Til 4 personer
6 æg
40 g. smør
40 g. hvedemel
500 ml. mælk
1/2 spsk. sennep – måske mere, hvis du kan lide det stærkt…
salt
peber
Kog æggene til “smilende æg” (6-7 min). Beregn 1 -2 æg pr. person. Smelt smørret i en gryde, kom melet i og opbag en sovs med mælken. Tilsæt salt, peber + halvdelen af senneppen og lad sovsen koge igennem. Smag til med mere sennep (jeg elsker, at den er stærk, men smag på den undervejs).
Læg æggene i sovsen. Server med rugbrød og smør.
PS – nogle spiser det med sprødstegte bacontern og purløg…
Rasmus
5. april 2006 at 21:28Og hvor er så opskriften til disse skidne æg?
Ella
5. april 2006 at 21:07Ohhh ja skiddenæg, som vi kaldte, fik vi også altid til påske. Vi har også fået det senere, både Ole og jeg kan li’ det :-)
Det lyder som om at I er forberedte på, at påsken står derude ;-)
Liselotte
5. april 2006 at 20:45Donald – du har helt ret. Navnet gør ikke noget godt for retten, men det er sådan det hedder. Jeg kan måske prøve at relancere med “sennepsstuvede æg” eller noget… ;-)
Donald
5. april 2006 at 20:32Du kunne starte med at finde et andet navn til denne hæderkronede ret. Måske er det dog lidt risikabelt at prøve igen med samme familie selv om retten får nyt navn …
Men hvad med fx. trylleæg, æggeragout, sennepstuvede æg, skinnende æg, bidende æg, træk-vejret-med-munden-æg, svømmende æg, drømmende æg, krasæg.
Ellers er det charmerende måske at få lidt fred alene med sin mor?
Ida
5. april 2006 at 20:13Min far elskede også skidne æg, men han måtte desværre spise dem alene. Vi andre i familien var mere til marcipanæg – dog ikke til aftensmad…
Jeg glæder mig til min mors skønne lammekølle med flødekartofler, uhm…
regitze
5. april 2006 at 20:07jeg vil hjæææm. hos os står den OGSÅ på skidne æg i påsken.
jeg tror, min mormor havde dem med fra Fredericia.