Det endte med at være fastelavnspirogger, for vi tog naturligvis den smarte nye anordning i brug og så kan det nok være, at der kom gang i produktionen. Den fungerede upåklageligt.
Resultatet gemmes til efter aftensmaden, så ungerne er sure nu, men sådan er det at være børn af Danmarks værste og ondeste forældre. Bollerne/piroggerne endte med hjemmelavet vanillecreme og store tunge stykker marcipan og det er slet ikke så ringe i kombination med en god chokoladeglasur.
Fastelavnsboller med hjemmelavet creme
Gærdej med smør
(Den kan anvendes til stort set alt, såsom brunsviger, boller, kanelsnegle o.s.v.)
50 g gær
2 dl mælk
2 æg
1 tsk sukker eller honning
1 tsk fint salt
½ tsk kardemomme (kan udelades)
ca. 500 g hvedemel
150 g blødt smør
Opløs gæren i den kolde mælk. Pisk æggene i og kom herefter salt, sukker og kardemomme i. Rør det godt sammen og kom nu godt halvdelen af melet i. Dejen skal slås grundigt igennem i adskillige minutter – her er min maskine genial – for det er præcis det, som giver lette brød senere, når de kommer ud af ovnen.
Hæld den smeltede smør i dejen og rør det grundigt ind i den og først nu kommer du så den sidste rest hvedemel i. Dejen skal, når den er æltet færdig, lige præcis slippe skålens sider. Melmængden er ikke afgørende. Det er det rigtige “slip”, der gør den gode dej.
Vrid et viskestykke i vand og læg det over skålen. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse – det tager 45-60 minutter.
Den færdighævede dej hældes ud på et meldrysset bord, luften slås ud af den og den er klar til brug. Rul den ud i ca. ½ cm tykkelse og skær den i firkanter, som fyldes med creme, marcipan, chokolade, rosiner eller hvad du nu har lyst til at fylde i. Cremen er vigtig – lad være med at være nærig med den. Luk firkanterne – gerne med lidt sammenpisket æg – og læg dem på bagepladen med lukningen nedad.
Bag dem ved 190 grader i ca. 15 til 20 minutter.
Hjemmelavet vanillecreme
1 æg
2 spsk sukker
Korn af en vanillestang eller 1 tsk vanille
3 tsk maizena
2½ dl mælk
Evt. 1 dl hakkede og smuttede mandler
Æg, sukker og vanille piskes sammen og maizena piskes i. Mælken varmes op til kogepunktet og hældes i. Det hele hældes efter omrøring tilbage i gryden og varmes nu op under omrøring – pas på, for pludselig koger og vokser skidtet overraskende – lad det koge op og tykne og kom så mandlerne i. Afkøl cremen.
Jeg laver altid dobbelt portion, for man skal altså ikke dø og efterlade et eftermæle der inkluderer “Hun var nu altid lidt nærig med cremen” – så hellere være lidt gavmild…
14 kommentarer
Palnatokes paralleller» Blogarkiv » Rituel piskning og tøbrud
22. februar 2009 at 12:56[…] op til, fx ved at sætte slik på fastelavnsrisene. Nu skal vi snart beslutte om vi vil benytte den ene eller den anden af Liselottes […]
Liselotte
21. februar 2006 at 22:07Ja, de smager rigtigt godt, så det er dejligt at høre, at de også var en succes hjemme hos dig :-)
Tina
21. februar 2006 at 21:50Takker, uh de er gode! Bare de er halvt så gode kolde i morgen er jeg glad!
Liselotte
21. februar 2006 at 17:49Øh… det er bare flormelis, kakao og kogt vand… 5 dele flormelis, 1 del kakao og så ganske lidt vand, som kan øges…
Tina
21. februar 2006 at 17:29Jeg står med min bærbare i køkkenet og bager disse og kan ikke se opskrift på glasuren som ser superlækker ud – kan du hjælpe? :-)
Liselotte
17. februar 2006 at 18:49Øh… godt spørgsmål Ole, men det afhænger jo lidt af om de skal være store eller små – jeg tror, at mine er omtrent 16 x 16 cm og det ender som en god fastelavnsbolle :-)
Ole
17. februar 2006 at 17:32“Rul den ud i ca. ½ cm tykkelse og skær den i firkanter” – hvor store bør firkanterne være?
Liselotte
13. februar 2006 at 21:07Tak skal du have Mette og velkommen til – jeg håber både boller og brunsviger bliver vellykkede :-)
Mette
13. februar 2006 at 17:22Hej hej. Jeg er ny her, men er hurtigt blevet ganske grebet af lige at skulle forbi et par gange om dagen. Super blog…
Netop nu står dejen til fastelavnsbollerne og hæver sig lækker. Hvis de falder ud som forventet (mumsede), så kommer en ny portion dej til i weekenden at stå sin prøve som bunden af en brunsviger… Glæder mig…
Kh Mette
Liselotte
13. februar 2006 at 07:49Bussen Hr. Kimporator… bussen…
Kimporator
13. februar 2006 at 00:36Jaja, så er det godt med al det mums, jeg smutter skyndsomst inden jeg savler..
Liselotte
12. februar 2006 at 22:17Hans – de lyder som energibomber – det kan du vist sagtens bruge, der hvor du er :-)
Sofie – en pandekage…? Nej, en pandekage tåler slet ingen sammenligning med en hjemmebagt fastelavnsbolle ;-)
Sofie
12. februar 2006 at 22:01uhmmm…er det virkelig fastelavnbolle-tid allerede?
Her i UK bliver der traditionelt severet pandekager før fasten. Men for mig at se kommer en pandekage – lige meget hvor god den er – altså aldrig til at hamle op med en fastelavnsbolle.
Der må ferie-hygge-bages :-)
Hans
12. februar 2006 at 20:22Hmm, måske skulle jeg bage nogle ganske klassiske fastalavnsboller i år, bare gær/smør dej og hindbærsyltetøj – grande guf :)