Hele huset dufter af jul. Svøbt i allehånde, kanel og ingefær er vist ingen i tvivl om, at jeg er i gang med at bage honningkager. Dejen er rørt og står nu ude på terrassen, i kulden, mens jeg afventer, at den når en temperatur, hvor den er samarbejdsvillig.
Vores gæster er taget hjem. Det var rigtigt dejligt at have dem på besøg og vi nåede alt det, som vi gerne ville. Vi fik bagt, så de ikke skal tænke på det til den juleaften, som skal improviseres efter Annemette har været på arbejde hele dagen. Vi fik også spillet. Vi spillede GO og nej, ikke det japanske med sort/hvide brikker, men et andet brætspil, som Heidi er introduceret til af nogle arabiske bekendte. Det var både hyggeligt og sjovt og jeg tabte naturligvis. Hævnen er, at de ikke når at få honninghjerter med hjem, men til gengæld var bilen fyldt med julegaver, fyldte overraskelseshorn og julekage, så jeg tror ikke de har klager.
Om lidt vil jeg snige mig ud i kulden, stikke fingrene i dejen og håbe på, at den er klar til at blive rullet ud på bordet. Når kagerne er bagte, skal de naturligvis pyntes med glasur og chokolade. De smager så englene synger og så holder de sig forrygende godt, hvis man holder nallerne fra dem…
Honningkager:
250 g farin
450 g honning
110 g smør eller margarine
1 tsk. kanel
1 tsk. allehånde
1 tsk. ingefær
1 1/2 tsk. tvekulsurt natron
ca. 700 g hvedemel
Glasur:
Ca. 200 g flormelis
1 æggehvide
Frugtfarve, hvis du har trang til kulør
Sådan gør du:
Farin, honning og smør eller margarine varmes i en gryde, til sukkeret er helt smeltet. Gryden tages fra varmen. Blandingen afkøles i 10-15 minutter.
Natron og krydderierne sigtes sammen med det meste af melet og røres i. Dejen æltes godt igennem og hviler en times tid, hvorefter den udrulles i 1/2 cm tykkelse på et bord med rundhåndet melstrøelse.
Udstikkes med dine yndlingsfigurer eller til nød et glas, for naturligvis kan en honningkage også være rund.
Sættes i forvarmet ovn og bages ca. 10 min ved 200º. (Herhjemme bager vi dem 5 minutter ved 180 grader – vi laver dem tynde – 2 eller 3 mm tykke)
Kagerne afkøles og pyntes med glasur.
Engang spiste man ikke kun honningkagehjerter fordi de smagte godt. Dengang var dyden af yderste vigtighed og at bevare den var essentielt, så at gå og kissemisse på gadehjørnerne duede absolut ikke. Ægteskaber blev arrangeret af forældre, onkler og tanter og gesjæftige naboer og når man ellers var blevet enige om, at det vel i grunden var en god ide med et giftermål, tog man til præsten for at forkynde sin forlovelse.
Præsten tog så et honningkagehjerte, brækkede det i 2 halvdele og så kunne det unge par ellers indtage hver sin halvdel, mens han så til. Herefter blev de velsignet og kunne nu betragte sig selv som forlovede.
Gad vide om et honninghjerte dengang var lige så kostbart, som en forlovelsesring er i dag…
7 kommentarer
Alice
4. november 2011 at 06:39Æv:) the comment was a bit to short. Jeg prøver igen, æv æv:)
Alice
2. november 2011 at 18:15Jeg har ledt efter en god opskrift til udstikkere, men synes ofte småkagerne bliver hårde som sten og smager derefter. Måske jeg skulle prøve denne:) De ser ihvertfald flotte ud, men det gør alt jo på din blog:)
Liselotte
2. november 2011 at 19:29Disse bliver altså også lidt hårde, Alice
Liselotte
3. december 2007 at 22:26Det kommer vist an på ovnen, Mette ;-)
Mette
3. december 2007 at 22:24Smager fantastisk – men pas på……..de bliver hurtigt forbrændte
Liselotte
19. december 2005 at 14:25Oline har nu sat enorme mængder til livs… og vi ender vel med endnu en omgang af dem, inden vi rammer juleaften. De smager dejligt – så er det sagt! :-)
Liselotte
18. december 2005 at 19:50Tester lige, at det fungerer