/many efterlyste ideer til alle de mange æbler nogle af os er begavede med i haven. Man kan nemt ende i den med at koge æblegrød i usandsynligt store mængder, hvorefter man ender med at smide det meste ud, når foråret kommer og de første spæde tiltag til en oprydning indfinder sig.
Æblechutney
Æblechutney er nemt at fremstille og smager pragtfuldt vinteren igennem serveret som tilbehør til de fleste retter. Den er stort set altid på bordet herhjemme. Nogen gange bliver låget på, men langt de fleste gange langes der ud efter den, så selvfølgelig skal vi igen have lageret fyldt op.
½ kg æbler – jeg er ikke besværlig – jeg bruger dem jeg har…
½ kg modne tomater
1 løg (nogen gange 2 afhængigt af størrelsen)
3 fed hvidløg
1 tsk paprika
2 hele tørrede ingefær eller et stykke revet frisk af slagsen
ca. 6 cm frisk peberrod, som rives
100 g sukker
100 g rosiner – jeg er vild med de store lyse
2½ dl eddike
1 tsk salt
sort peber fra kværn
Nogen gange smider jeg en pose med syltekrydderier med ved kogningen.
Æblerne skrælles, kernehuset fjernes og de skæres i mindre stykker.
De hældes i en gryde med de modne tomater, der ligeledes skæres i mindre stykker. De øvrige ingredienser blandes i.
Blandingen skal småkoge under låg i ca. 1½ time til den har marmeladekonsistens. Når det er kogt færdigt kommer jeg Atamon i som flasken foreskriver. Blandingen hældes på glas og lukkes til. Det kan holde sig i umindelige tider og er alletiders foræring også, så går du i gang er der ikke meget ekstra arbejde ved at lave en stor portion…
Tørrede æbleringe
Ungerne skal tvinges til at smage dem, men ender som regel med at bryde sammen og tilstå, at æbleringene smager ret godt trods deres sunde fortid…
Fjern kernehuset fra æblerne – Ingrid Marie er klart min foretrukne sort, men andre kan naturligvis bruges. Skær æblerne i tynde skiver (omkring 2-3 mm).
Sigt flormelis på en bageplade med bagepapir og læg skiverne ovenpå. Sigt flormelis ovenpå de skivede æbler.
Sæt dem i VARMLUFTOVN ved 60 grader i ca. 6 timer med lågen på klem.
Æblerne smager pragtfuldt og de dufter helt vidunderligt, mens de står i ovnen og tørrer. Bagefter er æbleringene rigtigt kønne at trække på snor og kan så snildt foræres til en nabo, mor eller kæresten, børnene eller en anden du har lyst til at forære et hjemmelavet kuriosum. Nemt og uden sved på panden – sådan som jeg ka’ lide det ;-)
Æblesmør
Æblesmør smager aldeles pragtfuldt. Æblesmør bruges som al anden marmelade og syltetøj. Det smøres på brød og spises med velbehag. Sværere er det ikke.
Vælg gerne et æble med god smag – min favorit er Ingrid Marie, men smag og behag er forskelligt og selv med et købt og kønsløst Golden Delicious, kan æblesmør smage rigtigt dejligt. Det vigtigste er, at tålmodigheden er med, når det skal koges. Det kræver nemlig lang tid, for at få den helt rigtige konsistens, som skal være tyk og blød. Endelig ikke klumpet og er det det, må du lige i gang med enten at blende det, eller purere det igennem en si. Der skal altså ikke være klumper i æblesmør, som forøvrigt ikke har andet med smør at gøre, end det kan påsmøres. Der er intet fedtstof i det.
20 gode æbler, skrællet og delt i kvarte
1½ dl æblecider
2 spsk Calvados, en fransk æblebrændevin
1 stor kanelstang
1 tsk stødt ingefær
1/2 tsk stødt kanel
1/2 tsk stødt muskatnød (kan undværes)
1 knivspids stødt nellike
1½ dl sukker
2 tsk citronsaft
1. Kom alle ingredienser i en tykbundet gryde og stil dem på komfuret ved medium/høj varme. Lad det simre i omkring 1 time, hvor du jævnligt rører i massen, som endelig ikke må brænde på. Sørg for, at æblerne er helt udkogte. Der skal ikke være klumper i og er der det, må du blende det til sidst.
2. Sænk varmen til medium. Nu skal massen så stå i 2 – 2½ time og simre. Du skal sørge for at røre jævnligt i massen og tjekke, at æblerne er helt udkogte. Til sidst vil “smørret” være blevet helt mørkt og meget tykt. Tag det af varmen og lad det stå og køle af. Smørret hældes på lufttætte glas og lukkes.
3. Æblesmørret er holdbart i omkring 1 måneds tid i køleskab og mindst 6 måneder i fryseren, men du kan også tilføje Atamon til massen. Så holder den næsten uendeligt.
Bagte æbler
Verdens nemmeste efterårsdessert er bagte æbler, som smager himmelsk og kan spises altid. De fleste æblesorter kan bruges i en snæver vending, men jeg foretrækker dem med lidt bid i, som f.eks. Ingrid Marie, det absolut foretrukne, eller andre syrlige, helst danske æbler.
Madæbler kan også bruges, hvis man kan lide det meget syrlige. Belle de Boskop er et udmærket madæble at bruge til denne dessert, for du kan selv bestemme hvor sødt fyldet i æblet skal være. Nedenfor er et forslag til æblefyld, men eksperimenter gerne selv…
Ingredienser:
6 faste æbler
50 g marcipanmasse
50 g smør
2 tsk kanel
25 g hasselnødder
3 spsk rosiner
1/4 liter piskefløde
Vask og tør æblerne, fjern stilkene og udhul æblerne fra den ende, hvor blomsten sidder. Stil æblerne i et smurt ovnfast fad – eller endnu bedre, i små skåle, så hver får sin egen med masser af guf i bunden ;-)
Hak nødderne. Bland dem med blødt smør, kanel, marcipan og rosiner (de kan udelades, hvis du er “overfølsom”) og fyld det i æblerne. Bag dem 15-20 min. ved 210 grader og server dem varme med en skål iskoldt flødeskum. Pynt med en klat flødeskum, et drys nøddekerner og kanel…
Fyldet kan varieres i det uendelige, men alle salgs nødder er dejlige deri. Marcipanen kan sagtens undværes og i stedet for rosiner kan du putte hakkede tørrede frugter i. Det kan være abrikoser, figner eller dadler. Du kan nøjes med en blanding bestående af smør, sukker og kanel og i stedet for flødeskummet, kan du servere æblerne med en klat vanilleis.
Gem dem
Æbler kan også pakkes med kærlighed og holde sig gennem det meste af vinteren. Jeg husker årene i vores første hus, hvor haven stort set kun bestod af æbletræer. Jeg plukkede kasser og satte dem ude ved vejen, så forbipasserende kunne tage sig et æble eller ti, men stadig var der mange flere æbler end vi nogensinde kunne nå at bruge nu og her.
Jeg endte med at pakke dem i kasser – luft mellem æblerne var det allervigtigste og så ellers kølig og mørk opbevaring, hvilket vores udhus gav så rigeligt. Æblerne holdt sig utroligt længe og det var først når vi nærmede os foråret, at jeg måtte se dem blive så kedelige, at det eneste de kunne anvendes til var æblegrød.
24 kommentarer
Kristine
9. september 2008 at 19:27Hej der.
Hyggelig hjemmeside.
Har lige talt med en nabo, der, som jeg har en masse æble i år. vi har brug for nogle kasser til opbevaring, men hvor mon man får fat i dem? Det skal vel helst være trækasser.
Liselotte
25. februar 2008 at 12:51Tak for de pæne ord, Lene :-)
Lene
24. februar 2008 at 22:11Måske slagter du ikke vildt mange hellige køer, men din æblesmør er formidabel og din hjemmeside ligger nu blandt mine foretrukne og er til stor inspiration. Hvis jeg en dag laver den kogebog, jeg drømmer om, eller hvis mit lille mad firma skal have en hjemmeside, blir du den første, jeg kontakter – er vild med din sprudlende kitchede stil! Blir helt glad når jeg kigger ind i din skønne verden.
Lene
Slagt en hellig ko… » Onsdagshygge
22. august 2007 at 17:42[…] æbletræet hænger mange æbler endnu. De skal snart forvandles til æblechutney, æblegrød og noget af alt det andet jeg holder så meget af at lave. Når det ikke kan være anderledes, er efteråret vel også tiden […]
Slagt en hellig ko… » Æblets dag
17. september 2006 at 12:43[…] Der er dog lidt æbler at plukke og dem der er, ser fine ud. De kan ikke omsættes til chutney, æblemos og andet jeg havde drømt om at fylde på hylderne til vinteren, men der er nok til nogle glas æblesmør, så det bliver det vist til. […]
visitsen » Man høster som man sår
28. august 2006 at 11:49[…] I går var det æblerne der stod for skud og jeg fulgte en del af Liselottes æbleopskrifter og fik afprøvet opskriften på æblesmør, æblechutney og tørrede æbleringe (de sidste blev tørre. Meget tørre… faktisk knastørre…). […]
Liselotte
6. oktober 2005 at 10:18Rigtig god ide Claus :-)
camilla
7. november 2010 at 17:24hej…
Jeg googlede på “æblesmør” og fandt din dejlige blog.
Jeg har lige lavet det – og opskriften holder stadig ;-)
Camilla
Claus
6. oktober 2005 at 10:01Mange sarte frugter, prim?rt af udenlandsk herkomst, leveres til butikker og restaurenter i engangs-plastkasser. Disse er ikke ligefrem k?mpestore, men hvis man blot har mange nok… Sp?rg relevante virksomheder i nabolaget om ikke du kan nasse en h?ndfuld eller to – personalet hos gr?nthandleren kan jo sikkert godt fristes af en gang hjemmebag eller lignende.
Liselotte
6. oktober 2005 at 09:19Jeg ved ikke hvor du kan k?be ?blekasser i plast. Du kan k?be dem i tr? her…
Brit Due S?ebe
6. oktober 2005 at 09:02Jeg sp?rger Hvor kan man k?be ?blekasser ??
har fors?gt i samtlige byggemarkeder og havecentre uden resultat.
Gerne flade luftige stabelkasser i plast – til 1-lag ?ble opbevaring.
Liselotte
12. september 2005 at 21:09?h ja… det er de sikkert Maltesen. Hvordan anvender man dem i snaps?
Maltesen
12. september 2005 at 21:08Og huske lige p?, at ?bler ogs? er gode i snaps :-)
Liselotte
12. september 2005 at 08:15Ja, det er korrekt Claus, men spammere har overtaget den weblog og jeg har ikke gidet g?re s? meget ved det… s? de “leger” stadig derovre… og s? leger jeg lidt her ;-)
Claus
12. september 2005 at 06:07?hh. Liselotte, er der noget du har f?et blandet sammen – alle de l?kre opskrifter var da tidligere et andet sted?!
Lotte
11. september 2005 at 12:39Ha ha…..100% korrekt…
*G* L
Liselotte
11. september 2005 at 12:00Ja, der er alligevel ingen som vil undre sig over din forrevne fremtoning n?ste morgen… vel? ;-)
Lotte
11. september 2005 at 11:13Hmm…min nabos b?rbuske h?nger ind over her hvor jeg bor…..i nattens mulm og m?rke, m?ske ?
L *G*
Liselotte
11. september 2005 at 09:08Hmmm… m?ske du vil have et sensommerjob her? ;-)
lucie
11. september 2005 at 09:05Ja, jeg kjenner den danske epleplantage da jeg plukket epler to sesonger i nord-sj?lland. Og jeg kan godt fortelle deg at jeg ble en h?yt skattet epleplukker med god driv og stor utholdenhet :)
Liselotte
11. september 2005 at 08:21Jeg havde slet ikke overvejet, at der ikke voksede ?bler s? h?jt mod nord lucie – i Danmark er vi meget stolte af vores ?bler og der er en lang tradition for ?bleplantager :-)
Ja, jeg m?ske meget effektiv, men det er KUN fordi jeg kan lide den slags ;-)
lucie
11. september 2005 at 07:41whaaaw; her var det mye godt. S? langt nord som jeg bor finnes ikke epler. Jo, noen har for mange, mange ?r siden plantet tr?r, som omsider gir epler som blant annet kan brukes til det du presenterer. Men som du sier; k?bepler kan jo ogs? brukes. Siden din oser for tiden av effektivitet :)
Liselotte
10. september 2005 at 23:39God forn?jelse med ?blerne og m?ske nogle af opskrifterne :-)
Kunne du ikke g? p? b?rjagt i skoven? Der findes ofte vildtvoksende bromb?r og endda i heldige tilf?lde hindb?r. Man kunne vel v?re heldig… ;-)
Heidi
10. september 2005 at 22:26Hold da op en masse l?kre ?ble opskrifter. Tror jeg i morgen skal vandre ned i vores pragtfulde g?rdhave, hvor der st?r hele 3 ?bletr?er og bare venter p?, at der er nogen som vil befri dem for deres v?gt. S? skal jeg da godt nok til at eksperimentere b?de med ?blechutney (elsker chutney af alle slags), ?blesm?r og ?bleringe. Men m? indr?mme, at min mund savler efter at pr?ve det bromb?rmarmelade… men desv?rre er her ingen b?rbuske.